Boek een rondleiding in ’t Centrum, expo biobased-circulair bouwen (CBCI) en industrialisatie van een totaalrenovatiepakket (INDU-ZERO). Bouwadviezen verlopen digitaal. Kamp C is gesloten van maandag 26 december tot en met maandag 2 januari 2023.

Over Wat kunnen sociale economie en de bouwsector voor elkaar betekenen?

Wat kunnen sociale economie en de bouwsector voor elkaar betekenen?

De sociale economie biedt mogelijkheden om de bouwsector te versterken in zijn evolutie naar meer duurzaamheid. Wat leren we uit de samenwerkingsverbanden die er al zijn? Hoe kan de samenwerking versneld en verbeterd worden?

Op 29 november gaan we graag tijdens een workshop samen met jou op zoek naar concrete acties en oplossingen voor onderstaande vragen!

 

 1. THEMA: COMPETENTIES
  Welke competenties kan de sociale economie bieden voor de bouwsector, met focus op nieuwe technieken die nodig zijn bij circulaire bouwmethodes en materialen?

  We denken aan de productie van biobased materialen, het sorteren van herbruikbare bouwelementen, het uitzuiveren van recyclaten en het opwaarderen van materialen bij afbraak.
  Bij dit onderwerp vragen we de bouwsector naar concrete verwachtingen van menselijke handelingen en proberen we dit te rijmen met het (mogelijk) aanbod van sociale economiebedrijven.
   
 2. THEMA: TOELEIDING
  Wetende dat de totale arbeidsmarkt - de sociale economie incluis-  een krapte kent, hoe kunnen we voldoende breed profielen aantrekken die hieraan kunnen bijdragen? En hoe kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd?

  Enerzijds zijn we bewust dat veel profielen rechtstreeks doorstromen naar bouwbedrijven, al is de ondersteuning dan niet altijd evident. Welke meerwaarde bieden sociale economie bedrijven hier bij de persoonlijke ontwikkeling van deze mensen?
  Anderzijds zoeken we hoe we de brede verwachtingen (zie thema 1) kunnen vertalen naar profielen die vandaag de weg naar de arbeidsmarkt nog niet vinden? Is er een stigma dat sommige mensen afschrikt?
   
 3. THEMA: IMAGO
  Hoe kunnen we de succesfactoren uit bestaande experimenten en de wederzijdse noden inzetten tot meer (structurele) samenwerkingen?

  We zien al verschillende succesverhalen, maar gelet op de schaal van de bouwsector zijn deze nog niet wijdverspreid of standaard. Hoe kunnen we bouwbedrijven meer bewust maken van de mogelijkheden? Welke acties kunnen we ondernemen om de meerwaarde toegankelijker te maken voor veel bedrijven?

 

Per topic geven we een korte intro met enkele inspirerende voorbeelden en laten we een van de aanwezigen aan het woord over hun ervaring over dat onderwerp. Vervolgens gaan we in groepjes in discussie op zoek naar concrete acties en synthetiseren we deze in grote groep. Het laatste stuk van de workshop gebruiken we om per actie reeds enkele geëngageerde en gesuggereerde actoren te benoemen.

Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht. Indien u zich inschrijft en niet aanwezig bent zonder annulatie, rekenen wij een no-show fee van €50 aan.

Programma van Wat kunnen sociale economie en de bouwsector voor elkaar betekenen?

Op dinsdag 29 november:
8:45 - 9:00 Verwelkoming
9:00 - 9:10 Introductie
9:10 - 9:55 Thema 'Competenties': intro + pitch + discussie + terugkoppeling
9:55 - 10:40 Thema 'Toeleiding': intro + pitch + discussie + terugkoppeling
10:40 - 10:50 Pauze
10:50 - 11:35 Thema 'Imago': intro + pitch + discussie + terugkoppeling
11:35 - 11:50 Toelichting The Exploded View Beyond Building
11:50 - 12:20 Engagement en interesse voor acties
12:20 - 13:00 Lunch & napraten over mogelijk samenwerkingen

Lees meer over het programma

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Deel met anderen

Sluiten