29 maart 2018

Een muur optrekken zonder mortel of lijm? Met Facadeclick klik je bouwstenen eenvoudig in – en weer uit – elkaar. Alle onderdelen van de muur zijn herbruikbaar, maar het systeem beperkt zich voorlopig wel tot gevels.
Facadeclick steunt op een revolutionair verbindingsstuk in HDPE (high density polyethyleen), een ‘insert’, waarmee je gevelstenen eenvoudig aan elkaar klikt. Het bouwen gaat heel wat sneller en is dus goedkoper. De buitenmuur kan tot twee keer meer druk- en trekkrachten aan dan een traditionele gevel. En het resultaat mag gezien worden: een moderne, strakke gevel. Maar hét verkoopargument is het circulaire aspect: de snelbouwmuur van Facadeclick is volledig demontabel en alle onderdelen, tot de isolatie toe, kunnen terug in de kringloop worden gebracht.
Jasper Vandenbempt, commercieel technisch adviseur: “Onze bakstenen gaan lang mee, maar als ze een aantal keer gedemonteerd zijn geweest, ontstaan er esthetische imperfecties. De steen wordt dan fijngemalen en gaat opnieuw het kleimengsel in. De insert wordt volledig gerecycleerd in een fabriek die loopt op groene stroom. Ook de isolatie van Facadeclick is volledig circulair. Het gaat om BioFoam-parels, een biologisch afbreekbaar materiaal dat bij de demontage van het gebouw uit de spouwmuren gehaald wordt en industrieel gecomposteerd wordt.”
Na-isolatie
Facadeclick voert de gevel uit als een na-geïsoleerde gevel. Via gaten in de binnenmuur spuit een gespecialiseerde firma BioFoam-korrels in de spouwmuur. Er wordt een beetje latexlijm toegevoegd om de parels aan elkaar te laten kleven. Na een week vormen ze een harde plaat. Ze zullen dus nooit inzakken. De bezetter vult de gaten weer op met plamuursel. “Die werkwijze heeft geen invloed op de luchtdichting”, benadrukt Jasper Vandenbempt. “De gaten worden volledig opgevuld en de bepleistering die tegen de snelbouwmuur plakt, zorgt voor de luchtdichtheid van het gebouw.” Bij de demontage blijft bovendien geen lijm achter op de bakstenen. “Dat hebben we getest. De lijm en de stenen blijven gescheiden.”
Gevelstenen op maat
De binnenmuur maakt geen deel uit van het Facadeclick-systeem. Die kan opgebouwd worden uit snelbouwstenen, cellenbeton of silicaatsteen. Dumoulin Bricks en Ploegsteert hebben bovendien binnenmuurstenen op maat van Facadeclick ontworpen. Die zijn voorzien van een T-groeve waarin de spouwankers geschoven kunnen worden. Met een draai van 90 graden zet je het anker in de binnenmuur vast. “Intussen zijn we een element aan het ontwikkelen om tussen de binnenmuur en de gevel te zetten, zodat Facadeclick ook gebruikt kan worden bij metalen structuren, houtskeletbouw en prefabbetonwanden”, vertelt Jasper Vandenbempt. Een positieve ontwikkeling, want zolang de binnenmuur wel nog gemetseld wordt, valt daar geen duurzame winst te halen – die stenen zijn moeilijker recupereerbaar, en door het gebruik van cement zit je met een behoorlijke CO2-uitstoot.
Circulaire binnenmuur
Facadeclick wil op termijn ook klikelementen voor dragende muren op de markt brengen. Onder een andere naam werkte het bedrijf enkele jaren terug al een binnenmuur uit die je in elkaar kan klikken. “Dat concept ontwikkelden we voor de Afrikaanse markt en landen waar het heel warm is en waar we liefst geen water verspillen voor bouwwerken. Binnen een ander project werken we dan weer aan een circulair gebouw met demontabele houtconstructies. Het enige nadeel daarbij is dat de op maat gemaakte onderdelen niet altijd volledig hergebruikt kunnen worden.”
Lage-energiewinkels
Colruyt Group, dat al enkele jaren inzet op lage-energiewinkels, liet zich door Facadeclick verleiden voor de geplande renovatie en bouw van verschillende winkels. Jasper Vandenbempt: “Als test hebben we een muur opgebouwd, gedemonteerd en weer opgebouwd, want Colruyt Group vindt het heel belangrijk dat het gebouw demontabel is. De directie bekijkt nu of het ook mogelijk is om het kantoorgebouw in Halle te renoveren met Facadeclick.”
Surf naar www.facadeclick.be voor meer info en een demonstratie van Facadeclick.
De kijk van Kamp C
Dirk Verbeeck, adviseur duurzaam bouwen: “Facadeclick is een duurzame en circulaire manier voor het opbouwen van gevels. De CO2-uitstoot ligt een pak lager, de stenen en inserts zijn herbruikbaar en de isolatiekorrels kunnen gecomposteerd worden. Het circulair principe gaat voorlopig enkel op voor de gevelsteen, omdat de binnenmuur nog wel gemetseld wordt. Het circulair idee hangt ook wat af van de continuïteit. De levensduur van onze gebouwen is toch een aanzienlijke periode. Als bij een end-of-life de gevelstenen gerecupereerd worden, maar het systeem Facadeclick en de bijhorende gevelsteen niet meer op de markt is, moet je een andere manier zoeken om de gerecupereerde stenen te hergebruiken. Maar het idee om een gevel als demontabel geheel op te bouwen, is een flinke stap voorwaarts op weg naar een circulaire bouwmethode.”