Gevel als tijdelijke opslagplaats van bouwmaterialen

29 maart 2018 door Pantarein Publishing

Facadeclick 2018_05.jpg

Een muur optrekken zonder mortel of lijm? Met Facadeclick klik je bouwstenen eenvoudig in – en weer uit – elkaar. Alle onderdelen van de muur zijn herbruikbaar, maar het systeem beperkt zich voorlopig wel tot gevels.

Facadeclick steunt op een revolutionair verbindingsstuk in HDPE (high density polyethyleen), een ‘insert’, waarmee je gevelstenen eenvoudig aan elkaar klikt. Het bouwen gaat heel wat sneller en is dus goedkoper. De buitenmuur kan tot twee keer meer druk- en trekkrachten aan dan een traditionele gevel. En het resultaat mag gezien worden: een moderne, strakke gevel. Maar hét verkoopargument is het circulaire aspect: de snelbouwmuur van Facadeclick is volledig demontabel en alle onderdelen, tot de isolatie toe, kunnen terug in de kringloop worden gebracht.

Jasper Vandenbempt, commercieel technisch adviseur: “Onze bakstenen gaan lang mee, maar als ze een aantal keer gedemonteerd zijn geweest, ontstaan er esthetische imperfecties. De steen wordt dan fijngemalen en gaat opnieuw het kleimengsel in. De insert wordt volledig gerecycleerd in een fabriek die loopt op groene stroom. Ook de isolatie van Facadeclick is volledig circulair. Het gaat om BioFoam-parels, een biologisch afbreekbaar materiaal dat bij de demontage van het gebouw uit de spouwmuren gehaald wordt en industrieel gecomposteerd wordt.”

Na-isolatie

Facadeclick voert de gevel uit als een na-geïsoleerde gevel. Via gaten in de binnenmuur spuit een gespecialiseerde firma BioFoam-korrels in de spouwmuur. Er wordt een beetje latexlijm toegevoegd om de parels aan elkaar te laten kleven. Na een week vormen ze een harde plaat. Ze zullen dus nooit inzakken. De bezetter vult de gaten weer op met plamuursel. “Die werkwijze heeft geen invloed op de luchtdichting”, benadrukt Jasper Vandenbempt. “De gaten worden volledig opgevuld en de bepleistering die tegen de snelbouwmuur plakt, zorgt voor de luchtdichtheid van het gebouw.” Bij de demontage blijft bovendien geen lijm achter op de bakstenen. “Dat hebben we getest. De lijm en de stenen blijven gescheiden.”

Gevelstenen op maat

De binnenmuur maakt geen deel uit van het Facadeclick-systeem. Die kan opgebouwd worden uit snelbouwstenen, cellenbeton of silicaatsteen. Dumoulin Bricks en Ploegsteert hebben bovendien binnenmuurstenen op maat van Facadeclick ontworpen. Die zijn voorzien van een T-groeve waarin de spouwankers geschoven kunnen worden. Met een draai van 90 graden zet je het anker in de binnenmuur vast. “Intussen zijn we een element aan het ontwikkelen om tussen de binnenmuur en de gevel te zetten, zodat Facadeclick ook gebruikt kan worden bij metalen structuren, houtskeletbouw en prefabbetonwanden”, vertelt Jasper Vandenbempt. Een positieve ontwikkeling, want zolang de binnenmuur wel nog gemetseld wordt, valt daar geen duurzame winst te halen – die stenen zijn moeilijker recupereerbaar, en door het gebruik van cement zit je met een behoorlijke CO2-uitstoot.

Circulaire binnenmuur

Facadeclick wil op termijn ook klikelementen voor dragende muren op de markt brengen. Onder een andere naam werkte het bedrijf enkele jaren terug al een binnenmuur uit die je in elkaar kan klikken. “Dat concept ontwikkelden we voor de Afrikaanse markt en landen waar het heel warm is en waar we liefst geen water verspillen voor bouwwerken. Binnen een ander project werken we dan weer aan een circulair gebouw met demontabele houtconstructies. Het enige nadeel daarbij is dat de op maat gemaakte onderdelen niet altijd volledig hergebruikt kunnen worden.”

Lage-energiewinkels

Colruyt Group, dat al enkele jaren inzet op lage-energiewinkels, liet zich door Facadeclick verleiden voor de geplande renovatie en bouw van verschillende winkels. Jasper Vandenbempt: “Als test hebben we een muur opgebouwd, gedemonteerd en weer opgebouwd, want Colruyt Group vindt het heel belangrijk dat het gebouw demontabel is. De directie bekijkt nu of het ook mogelijk is om het kantoorgebouw in Halle te renoveren met Facadeclick.”

 Surf naar www.facadeclick.be voor meer info en een demonstratie van Facadeclick.

De kijk van Kamp C

Dirk Verbeeck, adviseur duurzaam bouwen: “Facadeclick is een duurzame en circulaire manier voor het  opbouwen van gevels. De CO2-uitstoot ligt een pak lager, de stenen en inserts zijn herbruikbaar en de isolatiekorrels kunnen gecomposteerd worden. Het circulair principe gaat voorlopig enkel op voor de gevelsteen, omdat de binnenmuur nog wel gemetseld wordt. Het circulair idee hangt ook wat af van de continuïteit. De levensduur van onze gebouwen is toch een aanzienlijke periode. Als bij een end-of-life de gevelstenen gerecupereerd worden, maar het systeem Facadeclick en de bijhorende gevelsteen niet meer op de markt is, moet je een andere manier zoeken om de gerecupereerde stenen te hergebruiken. Maar het idee om een gevel als demontabel geheel op te bouwen, is een flinke stap voorwaarts op weg naar een circulaire bouwmethode.”

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

    Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

    Lees meer
  • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

    Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

    Lees meer
  • Creatief bouwen met beton

    Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

    Lees meer
  • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

    Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

    Lees meer
  • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

    Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
Sluiten