‘Nanohout’: duurzaam en superisolerend

29 maart 2018 door Pantarein Publishing

Nanohout c EOS.png

Door lignine uit hout te verwijderen, slaagden onderzoekers aan de Universiteit van Maryland (VS) erin om hout ultrasterk en isolerend te maken. Het ‘nanohout’ is zes keer lichter dan staal en kan duurzaam geproduceerd worden. Volgens materiaalwetenschappers lonkt een revolutie in de bouwsector.

De onderzoekers maakten het supersterke hout door het eerst te behandelen met een zoutoplossing. Daardoor wordt lignine, een aromatische verbinding die planten hun stevigheid geeft, verwijderd uit het hout. Het hout wordt daarna samengeperst bij een temperatuur van 65°C. Deze compressie maakt het hout vijf keer dunner, maar uitermate taai en sterk. Door de speciale behandeling krijgt het hout een structuur waarbij cellulosevezels volgens de lengterichting naast elkaar liggen, stevig met elkaar verbonden door sterke waterstofbindingen. Uit tests bleek dat de treksterkte tien keer groter is dan die van gewoon hout. De stevigheid zou acht keer zo groot zijn. Het hout kan bovendien in de gewenste vorm gebogen worden aan het begin van het proces.

Efficiënt warmteverlies

Lignine is een goede warmtegeleider. Door de stof uit het hout te halen, wordt het een perfect isolerend materiaal: licht wordt gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd. Oververhitting is dus uitgesloten. De onderzoekers beweren dat nanohout beter isoleert dan de meeste thermische isolatiematerialen, inclusief de veelgebruikte blauwe isolatieplaten van Styrofoam. Dat biedt interessante perspectieven voor energie-efficiënt bouwen. De productie van isolatiemateriaal is immers vaak duur en energieverslindend. De meeste materialen zijn daarenboven moeilijk te recycleren.

Milieuwinst

Door de methode toe te passen op zacht hout, dat snel groeit en milieuvriendelijk is, kan een grote milieuwinst geboekt worden in de meubel- en bouwsector. Het innovatieve hout zou immers een alternatief kunnen bieden voor tropische hardhoutsoorten, die langzamer groeien en vanuit verre regio’s moeten worden ingevoerd. Zacht hout is relatief goedkoop, en als het afkomstig is van duurzaam beheerde bossen heeft het een kleine ecologische voetafdruk. De milieu-impact van de meubel- en bouwsector kan daardoor fors naar beneden.

Het nanohout is volgens de onderzoekers zo performant, dat het zelfs als goedkoop en lichtgewicht alternatief kan worden toegepast in de plaats van staal en beton. De productie van staal en beton heeft een grote impact op milieu en klimaat. Doordat beide materialen heel zwaar zijn, beperken ze bovendien de creativiteit van architecten en ontwerpers. Er zijn wel alternatieven op basis van kunststof, maar door de omslachtige en dure productie blijft de grote doorbraak uit. En dus grijpen materiaaldeskundigen terug naar een materiaal dat eeuwen geleden werd gebruikt voor de bouw van gebouwen en schepen.

De onderzoekers hopen het goedkope, supersterke en lichte materiaal snel te kunnen aanbieden aan de bouwsector en de maakindustrie. “Dit behandeld hout kan worden gebruikt in auto's, vliegtuigen en gebouwen; elke toepassing waarbij staal kan worden gebruikt”, aldus de onderzoekers. Als dit innovatieve materiaal de beloften kan inlossen, dan lonkt een revolutie in de bouwsector.

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Tips om te besparen op je waterverbruik

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Wat betekent condens aan de buitenzijden van je ramen?

  Wist je dat condens aan de buitenkant van je ramen een goed teken is? Dit wil zeggen dat het glas goed geïsoleerd is en dat de warmte binnen blijft. Architect Dirk Verbeeck van Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • Zo voorkom je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
Sluiten