Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

‘Nanohout’: duurzaam en superisolerend

29 maart 2018 door Pantarein Publishing

Nanohout c EOS.png

Door lignine uit hout te verwijderen, slaagden onderzoekers aan de Universiteit van Maryland (VS) erin om hout ultrasterk en isolerend te maken. Het ‘nanohout’ is zes keer lichter dan staal en kan duurzaam geproduceerd worden. Volgens materiaalwetenschappers lonkt een revolutie in de bouwsector.

De onderzoekers maakten het supersterke hout door het eerst te behandelen met een zoutoplossing. Daardoor wordt lignine, een aromatische verbinding die planten hun stevigheid geeft, verwijderd uit het hout. Het hout wordt daarna samengeperst bij een temperatuur van 65°C. Deze compressie maakt het hout vijf keer dunner, maar uitermate taai en sterk. Door de speciale behandeling krijgt het hout een structuur waarbij cellulosevezels volgens de lengterichting naast elkaar liggen, stevig met elkaar verbonden door sterke waterstofbindingen. Uit tests bleek dat de treksterkte tien keer groter is dan die van gewoon hout. De stevigheid zou acht keer zo groot zijn. Het hout kan bovendien in de gewenste vorm gebogen worden aan het begin van het proces.

Efficiënt warmteverlies

Lignine is een goede warmtegeleider. Door de stof uit het hout te halen, wordt het een perfect isolerend materiaal: licht wordt gereflecteerd in plaats van geabsorbeerd. Oververhitting is dus uitgesloten. De onderzoekers beweren dat nanohout beter isoleert dan de meeste thermische isolatiematerialen, inclusief de veelgebruikte blauwe isolatieplaten van Styrofoam. Dat biedt interessante perspectieven voor energie-efficiënt bouwen. De productie van isolatiemateriaal is immers vaak duur en energieverslindend. De meeste materialen zijn daarenboven moeilijk te recycleren.

Milieuwinst

Door de methode toe te passen op zacht hout, dat snel groeit en milieuvriendelijk is, kan een grote milieuwinst geboekt worden in de meubel- en bouwsector. Het innovatieve hout zou immers een alternatief kunnen bieden voor tropische hardhoutsoorten, die langzamer groeien en vanuit verre regio’s moeten worden ingevoerd. Zacht hout is relatief goedkoop, en als het afkomstig is van duurzaam beheerde bossen heeft het een kleine ecologische voetafdruk. De milieu-impact van de meubel- en bouwsector kan daardoor fors naar beneden.

Het nanohout is volgens de onderzoekers zo performant, dat het zelfs als goedkoop en lichtgewicht alternatief kan worden toegepast in de plaats van staal en beton. De productie van staal en beton heeft een grote impact op milieu en klimaat. Doordat beide materialen heel zwaar zijn, beperken ze bovendien de creativiteit van architecten en ontwerpers. Er zijn wel alternatieven op basis van kunststof, maar door de omslachtige en dure productie blijft de grote doorbraak uit. En dus grijpen materiaaldeskundigen terug naar een materiaal dat eeuwen geleden werd gebruikt voor de bouw van gebouwen en schepen.

De onderzoekers hopen het goedkope, supersterke en lichte materiaal snel te kunnen aanbieden aan de bouwsector en de maakindustrie. “Dit behandeld hout kan worden gebruikt in auto's, vliegtuigen en gebouwen; elke toepassing waarbij staal kan worden gebruikt”, aldus de onderzoekers. Als dit innovatieve materiaal de beloften kan inlossen, dan lonkt een revolutie in de bouwsector.

Labels:

 • Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

  In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Regeerakkoord voorziet verlaging van btw-tarief voor sloop en heropbouw naar 6%

  Een huis slopen en heropbouwen zal binnenkort aan 6% btw kunnen gebeuren, dit voorziet het nieuwe regeerakkoord.

  Lees meer
 • Blog 25: De circulaire economie - aantrekkelijk en rendabel

  In blog 23 en 24 gaven we een kort overzicht van de circulaire economie die bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. Vervolgens beschreven we kort de werking van beide cirkels. Mede dankzij moderne technieken werkt het model in theorie prima. Maar hoe zorg je ervoor dat de samenleving afstapt van de lineaire economie en de circulaire principes ook echt gaat toepassen? Anders gezegd hoe maak je de circulaire economie aantrekkelijk en rendabel voor alle partijen? Laten we in deze laatste blog kijken naar een viertal oplossingen.

  Lees meer
 • Onesto voelt zich thuis in de Basis

  In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

  Lees meer
 • VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

  De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  Lees meer
Sluiten