Bouwt u mee aan het eerste circulaire gebouw in België?

1 juni 2018 door Pantarein Publishing

Kamp C.jpg

In 2019 verrijst op onze site in Westerlo het eerste circulaire gebouw van België: ’t Centrum. Met dit pilootproject zetten we samen met diverse bouwprofessionals de principes van circulair bouwen om in een tastbaar bouwproces. Op 28 juni 2018 komt u er alles over te weten op de kick-off.

In Vlaanderen staat circulair bouwen nog in de kinderschoenen. Door een brede kijk op circulair bouwen en zelf het eerste circulaire gebouw neer te zetten, willen we die innovatieve en duurzame manier van bouwen in Vlaanderen van de grond krijgen. Het pilootproject rond ‘t Centrum zal inzicht geven in de obstakels en de oplossingen. Dat zal de broodnodige circulaire transitie in de bouwsector versnellen.

Tal van voordelen

Circulair bouwen biedt meer voordelen dan traditionele bouwwijzen, niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de toekomstige gebruikers. Zo zal ‘t Centrum duurzaam en energiepositief zijn, omgeven door groen, met veel licht en een modulaire kantoorinrichting. Het gebouw wordt zo ontworpen dat tijdens de levensduur gemakkelijk aanpassingen mogelijk zijn, zonder veel extra energie en nieuwe materialen toe te voegen. Als het gebouw verouderd is, kan het volledig gedemonteerd worden en kunnen de materialen hergebruikt worden. Licht en andere technieken worden geleased van de leveranciers, met als resultaat een veel lager energieverbruik, een langere levensduur, eenvoudig onderhoud en hergebruik.

De financiering gebeurt deels vanuit circulaire businessmodellen. De bouw van ’t Centrum beperkt zich namelijk niet tot één aspect van circulair bouwen. Uniek is dat we alle aspecten in rekening brengen, van circulaire gebiedsontwikkeling tot circulaire financiering. 

Leerproces

Rond ‘t Centrum en het bouwtraject zullen we samen met een heleboel partners een boeiend en innovatief leerproces opzetten, waaruit de hele bouwsector inspiratie kan putten. Zo vinden in de aanloop naar de circulaire aanbesteding voor ’t Centrum – gepland voor eind 2018 – vijf masterclasses plaats voor een zo groot mogelijke groep bouwactoren.

Kom naar de kick-off!

Architecten, stadplanners, sociologen, bouwpromotoren en aannemers … Al wie van dicht of van ver iets te maken heeft met bouwen is van harte uitgenodigd op de kick-off van ons circulaire bouwtraject op 28 juni 2018.

 

Kick-off van het eerste circulaire bouwtraject in België

Datum: donderdag 28 juni 2018

Tijdstip: van 9:30 tot 18:00 uur

Adres: Elzenveld Hotel & Seminarie, Lange Gasthuisstraat 45 2000 Antwerpen

Bereikbaarheid: http://www.elzenveld.be/nl/seminars#bereikbaarheid

Inschrijven: www.kampc.be/nl/masterclass

Uiterste inschrijfdatum: 18 juni 2018

Contact: Jonathan Verdonck - 014 27 96 52; jonathan.verdonck@kampc.be

 

Meer info over het circulaire bouwtraject op

https://www.kampc.be/nl/tcentrum

 

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

    Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

    Lees meer
  • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

    Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

    Lees meer
  • Creatief bouwen met beton

    Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

    Lees meer
  • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

    Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

    Lees meer
  • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

    Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
Sluiten