De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

Kamp C koopt supersnelle 3D-printer aan van Deense pionier 3D Printhuset

21 juni 2018 door Sarah Verbeeck

3D printer.png

Vlaamse bouwbedrijven zullen binnenkort aan het experimenteren kunnen slaan met 3D-printen. Kamp C ging voor de aankoop van de technologie in zee met het Deense 3D Printhuset. De state-of-the-art-printtechniek zal vanaf eind 2018 beschikbaar zijn.

De printer die Kamp C aankocht is een klassiek gantry-model, met een printkop die vrijelijk binnen de drie dimensies van een frame beweegt. De printer is maar liefst 11,4 bij 10 bij 10 meter groot en kan een gebouw printen dat maximaal 8,3 meter hoog, 9,5 meter breed en 9,5 meter diep is. De machine is modulair opgebouwd: hij kan groter of kleiner gemaakt worden door in de hoogte, lengte en breedte verlengstukken (van 2,5 meter) toe te voegen. Die modulaire technologie is uniek binnen de wereld van het 3D-printen.

Ruimte voor innovatie

De printer die 3D Printhuset ontwikkelde kan enorm snel van de ene kant van het frame naar de andere kant bewegen: tot een meter per seconde. Daarmee behoort hij tot de snelste 3D-printers ter wereld. Al betekent dat nog niet dat het bouwproces ook zo vlot verloopt. Henrik Lund-Nielsen, CEO van 3D Printhuset: “Dat tempo hangt namelijk af van de snelheid waarmee het bouwmateriaal door de printer wordt ‘uitgespuwd’. En die ligt vandaag nog een pak lager. Kamp C zal dus op zoek moeten gaan naar methodes om de materiaalsnelheid te optimaliseren. Het spreekt voor zich dat vloeibare materialen sneller en wendbaarder zijn dan stugge materiaalsoorten.”

En zo ziet Henrik Lund-Nielsen nog wel wat innovatiemogelijkheden voor Kamp C. “Een kwestie die om meer onderzoek vraagt is het probleem van ‘overhang’: muren die een lichte kromming vertonen en waarbij de materiaallagen dus maar deels op elkaar steunen. Welke (lokale) materiaalsoorten zijn solide genoeg om die overhang mogelijk te maken?” Ook het printen van huizen met meerdere verdiepingen is vandaag nog grotendeels onbekend terrein. “Horizontaal een verdieping bij printen wordt vandaag nauwelijks gedaan. Kamp C kan de bouwindustrie op dat vlak een duwtje in de rug geven via doorgedreven onderzoek.”

Meer vormvrijheid, minder cement

Met de aankoop van deze printer wordt de stap naar 3D-printen een pak kleiner voor Vlaamse bouwbedrijven. Henrik Lund-Nielsen is ervan overtuigd dat ook zij de voordelen van 3D-printen zullen inzien. “Met onze printer kunnen bedrijven tot op de millimeter bepalen hoe ze hun gebouw willen construeren. Bovendien biedt een 3D-printer veel meer vormvrijheid aan architecten. Omdat het om een geautomatiseerd proces gaat, schieten ook de productiviteit en efficiëntie de hoogte in. Daar komt nog bij dat een 3D-printer voor veiligere en betere werkomstandigheden zorgt. Voor bouwbedrijven is de tijd die ze kunnen uitsparen met een 3D-printer natuurlijk een van de belangrijkste voordelen: time is money, ook in de bouwsector.”

Bovendien kan een 3D-printer de ecologische voetafdruk van de bouwindustrie verkleinen, aldus Henrik Lund-Nielsen: “De traditionele bouwsector is een grote zondaar op het vlak van materiaalverspilling.  Met een 3D-printer gebruik je enkel het materiaal dat je echt nodig hebt: niet meer en niet minder.” Binnen de wereld van het 3D-printen wordt ook volop geëxperimenteerd met nieuwe – vaak gerecycleerde – materialen. “De cementindustrie staat bekend als de meest vervuilende maakindustrie ter wereld. 3D-printen biedt de sector nieuwe kansen om het gebruik van cement terug te dringen én te vergroenen.”

Revolutie in de bouwsector?

Dat de introductie van de printer bij Kamp C de Vlaamse bouwsector positief zal beïnvloeden, staat volgens de Deense CEO buiten kijf: “Alleen is het nog te vroeg om te zeggen hoe precies. Het is nu aan innovatiecentra als Kamp C om de mogelijkheden van de techniek volop te verkennen. Pas dan zullen we zien in welke domeinen van de bouwsector 3D-printen een revolutie teweeg kan brengen.”

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • Gezocht: circulaire innovatieve producten!

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  Lees meer
Sluiten