3 circulaire gebouwen in beeld

5 juli 2018 door Sarah Verbeeck

Gemeentehuis Brummen.jpg

Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen, al neemt de interesse zienderogen toe. Onze noorderburen schoten iets eerder uit de startblokken en realiseerden de afgelopen jaren enkele knappe circulaire bedrijfsgebouwen. Kijk mee en laat je inspireren!

Gemeentehuis in Brummen

Het gemeentehuis van Brummen was een van de eerste circulaire overheidsgebouwen in Nederland. Het bestaat uit een gerestaureerde villa uit 1890 omsloten door een U-vormige nieuwbouw. En: het gebouw is helemaal herbruikbaar. Het is ontworpen als een ‘grondstoffendepot’: meer dan 90 procent van de gebruikte materialen kan later hergebruikt worden. Zo is de balie van karton gemaakt: bijna net zo stevig als beton, maar volledig demontabel en herbruikbaar.

In lijn met het Turntoo-principe werden weinig materialen aangekocht. In plaats van vloerbedekking, lampen en stoelen kocht de opdrachtgever ‘loopuren’, ‘lichturen’ en ‘zituren’. De gebruikte items neemt de producent na een afgesproken termijn terug. In de toekomst, als Brummen bij een andere koepelgemeente wordt ingedeeld, wordt het hele gebouw gedemonteerd en krijgen de materialen een nieuwe bestemming.

www.rau.eu/portfolio/gemeentehuis-brummen

 The Green House in Utrecht

Restaurant The Green House staat op een tijdelijke locatie aan de Moreelsebrug in Utrecht. Na vijftien jaar zal het er weer weggaan. Daarom is het gebouw volledig demontabel. Om het restaurant makkelijk te kunnen verplaatsen, bedacht de architect een soort omkeerbaar bouwpakket: alles moest weer uit elkaar gehaald kunnen worden. Vaste verbindingsmaterialen zoals kitlijm werden vermeden en sommige ruimtes, zoals de toiletten, werden in één stuk in het gebouw geplaatst.

Ook de uitbating van het restaurant gebeurt zoveel mogelijk via circulaire principes. Zonnepanelen genereren elektriciteit en achter het gebouw wordt regenwater opgevangen. Etensresten van het restaurant worden verwerkt tot compost, die gebruikt wordt voor de kruiden in de ‘urban garden’ op de bovenste verdieping. Zo past de horecazaak perfect binnen de circulaire economie.

www.thegreenhouserestaurant.nl

 Tuin van BRET in Amsterdam

De Tuin van BRET is het eerste circulaire en ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland. In totaal zijn er een tiental bedrijven gevestigd. Het driehoekige terrein in de Amsterdamse wijk Sloterdijk ziet eruit als een dorpje dat opgebouwd is uit felrode gebruikte zeecontainers, te midden van een prachtige stadswijngaard.

Alle activiteiten in de Tuin zijn gericht op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen. Een van die activiteiten is het PIT lab: een steeds evoluerend circulair kantoorgebouw, gemaakt van herbruikbare en biogebaseerde materialen. Medewerkers leren er hands-on hoe circulair bouwen en samenwerken in de praktijk werkt: ze kiezen voor duurzame energie en materialen en wisselen middelen en expertise uit.

De Tuin van BRET kadert in een stadsontwikkelingsproces dat Sloterdijk moet omvormen van een typische ‘werkwijk’ met veel hoogbouw en kantoren naar een ‘leefwijk’ met bedrijven, woningen, horeca en recreatie.

www.doorarchitecten.nl

Labels:

 • Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

  Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Het project cVPP bekroont drie energieburgerbewegingen

  Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat uit Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen en Klimaan CV uit Bonheiden kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten.

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • Gezocht: circulaire innovatieve producten!

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  Lees meer
 • Kamp C en Kontich zetten lokale energiehelden in de bloemetjes

  Kontich en Kamp C vierden de vierde verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Deze 17 doelstellingen moeten van onze aarde een meer duurzame plaats maken tegen 2030. In 2019 trekken Kamp C en Kontich voluit de kaart van klimaat en energie. Kamp C stelde samen met energiecoöperatie ZuidtrAnt en het gemeentebestuur de energiemeesters voor. Zo kregen de inwoners de kans om een praatje met hen te slaan en zelfs meteen een afspraak te maken voor een huisbezoek.

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

  ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  Lees meer
Sluiten