3 circulaire gebouwen in beeld

5 juli 2018 door Sarah Verbeeck

Gemeentehuis Brummen.jpg

Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen, al neemt de interesse zienderogen toe. Onze noorderburen schoten iets eerder uit de startblokken en realiseerden de afgelopen jaren enkele knappe circulaire bedrijfsgebouwen. Kijk mee en laat je inspireren!

Gemeentehuis in Brummen

Het gemeentehuis van Brummen was een van de eerste circulaire overheidsgebouwen in Nederland. Het bestaat uit een gerestaureerde villa uit 1890 omsloten door een U-vormige nieuwbouw. En: het gebouw is helemaal herbruikbaar. Het is ontworpen als een ‘grondstoffendepot’: meer dan 90 procent van de gebruikte materialen kan later hergebruikt worden. Zo is de balie van karton gemaakt: bijna net zo stevig als beton, maar volledig demontabel en herbruikbaar.

In lijn met het Turntoo-principe werden weinig materialen aangekocht. In plaats van vloerbedekking, lampen en stoelen kocht de opdrachtgever ‘loopuren’, ‘lichturen’ en ‘zituren’. De gebruikte items neemt de producent na een afgesproken termijn terug. In de toekomst, als Brummen bij een andere koepelgemeente wordt ingedeeld, wordt het hele gebouw gedemonteerd en krijgen de materialen een nieuwe bestemming.

www.rau.eu/portfolio/gemeentehuis-brummen

 The Green House in Utrecht

Restaurant The Green House staat op een tijdelijke locatie aan de Moreelsebrug in Utrecht. Na vijftien jaar zal het er weer weggaan. Daarom is het gebouw volledig demontabel. Om het restaurant makkelijk te kunnen verplaatsen, bedacht de architect een soort omkeerbaar bouwpakket: alles moest weer uit elkaar gehaald kunnen worden. Vaste verbindingsmaterialen zoals kitlijm werden vermeden en sommige ruimtes, zoals de toiletten, werden in één stuk in het gebouw geplaatst.

Ook de uitbating van het restaurant gebeurt zoveel mogelijk via circulaire principes. Zonnepanelen genereren elektriciteit en achter het gebouw wordt regenwater opgevangen. Etensresten van het restaurant worden verwerkt tot compost, die gebruikt wordt voor de kruiden in de ‘urban garden’ op de bovenste verdieping. Zo past de horecazaak perfect binnen de circulaire economie.

www.thegreenhouserestaurant.nl

 Tuin van BRET in Amsterdam

De Tuin van BRET is het eerste circulaire en ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland. In totaal zijn er een tiental bedrijven gevestigd. Het driehoekige terrein in de Amsterdamse wijk Sloterdijk ziet eruit als een dorpje dat opgebouwd is uit felrode gebruikte zeecontainers, te midden van een prachtige stadswijngaard.

Alle activiteiten in de Tuin zijn gericht op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen. Een van die activiteiten is het PIT lab: een steeds evoluerend circulair kantoorgebouw, gemaakt van herbruikbare en biogebaseerde materialen. Medewerkers leren er hands-on hoe circulair bouwen en samenwerken in de praktijk werkt: ze kiezen voor duurzame energie en materialen en wisselen middelen en expertise uit.

De Tuin van BRET kadert in een stadsontwikkelingsproces dat Sloterdijk moet omvormen van een typische ‘werkwijk’ met veel hoogbouw en kantoren naar een ‘leefwijk’ met bedrijven, woningen, horeca en recreatie.

www.doorarchitecten.nl

Labels:

 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

  ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • Eerste stap in circulaire aanbesteding afgerond

  In 2019 loopt het aanbestedingstraject ter voorbereiding van de bouw van ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw van België. In dit gebouw worden zoveel mogelijk pijlers van circulair bouwen geïntegreerd. Rond het gebouw en het bouwtraject zal initiatiefnemer Kamp C, samen met een heleboel partners een boeiend en innovatief leerproces opzetten, waaruit de hele bouwsector inspiratie kan putten.

  Lees meer
 • Nieuwsbrief 2 Bouwen aan een circulaire Kempen

  Circulair gebouw: Tijdelijk gerechtsgebouw Amsterdam

  Gebouw uitgewerkt als tijdelijk product

  De bouw van een nieuwe rechtbank in Amsterdam duurt vijf jaar. Om in tussentijd als rechtbank te kunnen blijven functioneren, was een tijdelijk gerechtsgebouw nodig voor de vijf rechtszalen en de cellen. Het kantoorpersoneel kon terecht in huurkantoren in de buurt. Dankzij een goed business plan, waarbij het gebouw is uitgedacht als herbruikbaar product, kon de realisatie ervan aan 10% minder dan de vooropgestelde plafondprijs.

  Lees meer
 • Hoe wordt jouw bedrijfsmodel circulair?

  Kmo’s uit de bouwsector begeleiden om hun bedrijfsmodel circulair te maken, dat is het Europese project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ in een notendop. De kick-off van dat veelbelovende project vindt plaats tijdens de vierde masterclass van Kamp C over circulair bouwen op 18 oktober.

  Lees meer
 • Tweede masterclass circulair bouwen groot succes

  Gisteren toverde het Comics Station in Antwerpen om tot een inspirerende masterclass over circulair bouwen. De masterclass kadert in de aanloop naar de aanbesteding van het eerste circulaire gebouw in België, ’t Centrum, en in het circulaire inspiratietraject van Kamp C. Deze tweede masterclass had als thema “het formuleren van een goede circulaire propositie”.

  Lees meer
 • “Overschakelen naar circulair bouwen? Start vanuit je sterktes”

  Op donderdag 6 september 2018 organiseert Kamp C in Antwerpen haar tweede masterclass Circulair Bouwen. Topic van de dag is het formuleren van een goede circulaire propositie. De masterclass maakt deel uit van het inspiratietraject dat Kamp C uitrolt in de aanloop naar de aanbesteding van ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw in ons land.

  Lees meer
 • 200 bezoekers tasten ‘circulair bouwen’ af op eerste masterclass

  In 2019 komt in Westerlo het eerste circulaire gebouw van België te staan: ’t Centrum. Rond dat gebouw en het bouwproces lanceerde Kamp C, samen met enkele partners, een innovatief leertraject. Het startschot werd gegeven op vrijdag 28 juni met de masterclass ‘Circulair bouwen’. “Een circulair gebouw kan veel meer waarde creëren dan alleen de kost van de materialen en de werkuren.”

  Lees meer
 • Experts leggen kansen en knelpunten van ’t Centrum bloot

  Het startschot voor de aanbesteding van het 100 procent circulaire kantoorgebouw ’t Centrum is gegeven. Maar welk circulair financieringsmodel leent zich het best om de bouw te realiseren? En hoe maken we van het gebouw een inspirerend en gezond toonbeeld van circulariteit en flexibiliteit? Die vragen legde Kamp C op 12 juni voor aan een panel van experts.

  Lees meer
Sluiten