3 circulaire gebouwen in beeld

5 juli 2018 door Sarah Verbeeck

Gemeentehuis Brummen.jpg

Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen, al neemt de interesse zienderogen toe. Onze noorderburen schoten iets eerder uit de startblokken en realiseerden de afgelopen jaren enkele knappe circulaire bedrijfsgebouwen. Kijk mee en laat je inspireren!

Gemeentehuis in Brummen

Het gemeentehuis van Brummen was een van de eerste circulaire overheidsgebouwen in Nederland. Het bestaat uit een gerestaureerde villa uit 1890 omsloten door een U-vormige nieuwbouw. En: het gebouw is helemaal herbruikbaar. Het is ontworpen als een ‘grondstoffendepot’: meer dan 90 procent van de gebruikte materialen kan later hergebruikt worden. Zo is de balie van karton gemaakt: bijna net zo stevig als beton, maar volledig demontabel en herbruikbaar.

In lijn met het Turntoo-principe werden weinig materialen aangekocht. In plaats van vloerbedekking, lampen en stoelen kocht de opdrachtgever ‘loopuren’, ‘lichturen’ en ‘zituren’. De gebruikte items neemt de producent na een afgesproken termijn terug. In de toekomst, als Brummen bij een andere koepelgemeente wordt ingedeeld, wordt het hele gebouw gedemonteerd en krijgen de materialen een nieuwe bestemming.

www.rau.eu/portfolio/gemeentehuis-brummen

 The Green House in Utrecht

Restaurant The Green House staat op een tijdelijke locatie aan de Moreelsebrug in Utrecht. Na vijftien jaar zal het er weer weggaan. Daarom is het gebouw volledig demontabel. Om het restaurant makkelijk te kunnen verplaatsen, bedacht de architect een soort omkeerbaar bouwpakket: alles moest weer uit elkaar gehaald kunnen worden. Vaste verbindingsmaterialen zoals kitlijm werden vermeden en sommige ruimtes, zoals de toiletten, werden in één stuk in het gebouw geplaatst.

Ook de uitbating van het restaurant gebeurt zoveel mogelijk via circulaire principes. Zonnepanelen genereren elektriciteit en achter het gebouw wordt regenwater opgevangen. Etensresten van het restaurant worden verwerkt tot compost, die gebruikt wordt voor de kruiden in de ‘urban garden’ op de bovenste verdieping. Zo past de horecazaak perfect binnen de circulaire economie.

www.thegreenhouserestaurant.nl

 Tuin van BRET in Amsterdam

De Tuin van BRET is het eerste circulaire en ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland. In totaal zijn er een tiental bedrijven gevestigd. Het driehoekige terrein in de Amsterdamse wijk Sloterdijk ziet eruit als een dorpje dat opgebouwd is uit felrode gebruikte zeecontainers, te midden van een prachtige stadswijngaard.

Alle activiteiten in de Tuin zijn gericht op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen. Een van die activiteiten is het PIT lab: een steeds evoluerend circulair kantoorgebouw, gemaakt van herbruikbare en biogebaseerde materialen. Medewerkers leren er hands-on hoe circulair bouwen en samenwerken in de praktijk werkt: ze kiezen voor duurzame energie en materialen en wisselen middelen en expertise uit.

De Tuin van BRET kadert in een stadsontwikkelingsproces dat Sloterdijk moet omvormen van een typische ‘werkwijk’ met veel hoogbouw en kantoren naar een ‘leefwijk’ met bedrijven, woningen, horeca en recreatie.

www.doorarchitecten.nl

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

    Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

    Lees meer
  • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

    Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

    Lees meer
  • Creatief bouwen met beton

    Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

    Lees meer
  • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

    Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

    Lees meer
  • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

    Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
Sluiten