Kamp C wil totaalrenovaties 50 procent goedkoper maken

23 augustus 2018 door Sarah Verbeeck

foto meeting Schotland 26-07-2018.jpg

Veertien partners uit zeven Europese landen zetten hun schouders onder Indu-Zero, een project dat de renovatie van oude woningen de helft goedkoper moet maken dankzij circulaire renovatiepakketten. Kamp C zal de pakketten promoten bij bouwbedrijven:  “Het opschalen van renovaties is immers noodzakelijk om de Vlaamse en Europese doelstellingen rond energie-efficiënt wonen te halen.”

De landen langs de Noordzee – België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen – tellen vandaag 22 miljoen huizen gebouwd tussen 1950 en 1985. Die woningen voldoen vaak niet aan de huidige (en toekomstige) woonnormen, waardoor een grondige renovatie zich opdringt. Maar omdat zo’n totaalrenovatie steeds op kleine schaal gebeurt, kan de kostprijs flink oplopen.

Industriële schaal

Veertien partners uit de regio hebben nu het project Indu-Zero – Industrialisation of house renovations towards energy-neutral – uit de grond gestampt binnen het Europese Interreg-programma North Sea Region. Door gestandaardiseerde renovatiepakketten te ontwikkelen op industriële schaal willen ze renovaties de helft goedkoper maken.

Een van die partners is Kamp C. “Renovatie is een belangrijke pijler voor ons”, zegt Kai Van Bulck, die als projectmanager betrokken is bij Indu-Zero. “En het opschalen ervan is noodzakelijk om de Vlaamse en Europese doelstellingen rond energie-efficiënt wonen te halen.”

Het project loopt drie jaar en moet eind 2021 uitmonden in een blauwdruk voor een productiefaciliteit die jaarlijks zo’n 15.000 renovatiepakketten kan produceren. Die blauwdruk zal gratis ter beschikking worden gesteld aan de industrie. Het doel? “Investeerders warm maken om de fabriek te bouwen en uit te baten”, aldus Van Bulck.

Circulaire pakketten

De renovatiepakketten zullen bestaan uit verschillende onderdelen die nodig zijn om een woning te verduurzamen – aangeboden voor de helft van de huidige prijs. Voorbeelden van zulke onderdelen zijn isolatiemateriaal, warmtepompen, zonnepanelen, energieomvormers en ventilatiesystemen. “Het is de bedoeling dat de pakketten circulair zijn”, vertelt Van Bulck. “De onderdelen worden modulair ontworpen zodat ze later hergebruikt kunnen worden. Daarnaast gaan we zoveel mogelijk werken met hernieuwbare materialen.”

Demosite Kamp C

Geïnteresseerde bouwbedrijven kunnen vanaf het najaar van 2020 terecht op de site van Kamp C in Westerlo om de eerste demopakketten te bekijken. “We organiseren bovendien workshops waarin de resultaten van Indu-Zero worden voorgesteld. Eind mei 2021 moeten de plannen voor de fabriek klaar zijn en uitgerold worden in de praktijk.”

Kamp C en de andere partners kunnen voor het project rekenen op een Europese Interreg-subsidie van ruim 2 miljoen euro. Zelf leggen ze nog eens hetzelfde bedrag op tafel, waardoor het totale budget voor Indu-Zero bijna 4,4 miljoen euro bedraagt. De provincie Antwerpen draagt 94.683,28 euro bij. 

Meer info: www.kampc.be/nl/innovatie/projecten/indu-zero

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

    Lees meer
  • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
Sluiten