Vanaf nu kun je een afspraak maken om op donderdag langs te komen op Kamp C voor een bouwadvies. Door de coronamaatregelen geven we echter de voorkeur aan digitale bouwadviezen. De bouwadviezen in de gemeenten worden ook digitaal georganiseerd en gaan niet fysiek door tot 1/9. Bel of mail ons voor meer info. Verhuringen zijn weer mogelijk in het Conferentiecentrum de Basis. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Hoe wordt jouw bedrijfsmodel circulair?

4 oktober 2018 door Diana Grasso

circ kempen.jpg

Kmo’s uit de bouwsector begeleiden om hun bedrijfsmodel circulair te maken, dat is het Europese project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ in een notendop. De kick-off van dat veelbelovende project vindt plaats tijdens de vierde masterclass van Kamp C over circulair bouwen op 18 oktober.

Om circulair bouwen mogelijk te maken is meer nodig dan herbruikbare materialen of ecodesign. Het vraagt om een compleet ander businessmodel, waarbij producenten bijvoorbeeld eigenaar blijven van hun producten en materialen. Om ondernemingen te helpen hun bedrijfsvoering bij te sturen, sloegen de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), businessconsultant Möbius en Kamp C de handen ineen. Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) zetten ze het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ op. Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C: “We ondersteunen kmo’s uit de Kempense en Vlaamse bouwsector om stap voor stap te evolueren naar een circulair bedrijfsmodel. Concreet leggen we in twee co-creatietrajecten proefondervindelijk de mogelijkheden en struikelblokken van circulair bouwen op de rooster.”

3 bouwteams

In het eerste traject begeleiden de experts van VITO, Kamp C en Möbius drie bouwteams om een aanpak uit te denken voor de realisatie van een circulair gebouw. Sofie Torfs: “De samenwerking en kennisdeling tussen alle betrokken partijen zijn daarbij minstens even belangrijk als het eindresultaat. Circulair bouwen maakt immers een einde aan het traditionele bestek met eisen waarbij de goedkoopste leverancier het haalt. In de plaats komt een pakket van ambities en een vast budget. Alle actoren die interesse hebben, worden van bij het ontwerp betrokken om samen tot een eindproduct te komen waarin iedereen een welomschreven rol heeft en waarbij ze elkaar begeleiden en kennis uitwisselen. Om tot een circulair gebouw te komen zullen de huidige bedrijfsmodellen van de bouwbedrijven deels onder druk komen te staan. In ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ begeleiden we hen bij die transitie.”

Het tweede traject richt zich op producenten van circulaire bouwproducten zoals binnenwanden, tapijttegels of isolatie: in meerdere coachingsessies werken die kmo’s een circulair businessmodel op maat uit dat ze meteen in de praktijk kunnen omzetten. Alle kennis en ervaring die deelnemers en partners opdoen, wordt tijdens en na afloop van het project breed gedeeld met de hele bouwsector. Sofie Torfs: “Die kennisdeling is binnen dit project een essentieel luik. Het doel: zoveel mogelijk bouwprofessionals inspireren en motiveren om hun bedrijfsvoering om te gooien.”

Kick-off

De kick-off voor het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ wordt gegeven tijdens de vierde masterclass circulair bouwen op 18 oktober, op de campus van Thomas More Geel. Sofie Torfs: “We geven de officiële aftrap met een reeks inspirerende testimonials over hoe je van een traditioneel bedrijfsmodel naar een circulair model evolueert.”

Daarmee haakt het kick-off-event naadloos in op het thema van de vierde – van in totaal vijf – masterclass circulair bouwen. De masterclasses passen in het circulaire inspiratietraject van Kamp C, als aanloop naar de aanbesteding van ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw in ons land. Sofie Torfs: “Tijdens masterclass 4 gaan we in op financiën en de waarde van duurzaam vastgoed: Wat kost circulair bouwen precies? Hoe kan ik het financieren? Welke alternatieve verdienmodellen kan ik toepassen? En nog belangrijker, wat levert dit uiteindelijk op? Wat betekent circulariteit voor de verhuurbaarheid en exploitatie van een gebouw? En hoe waardeer ik deze ‘baten’?”

De vijfde masterclass op 25 oktober gaat dan weer over circulair werken: Welke faciliteiten zijn er nodig om het mogelijk te maken? Hoe creëer ik een dynamische werkomgeving voor medewerkers? En hoe faciliteer ik de communicatie en verbinding tussen de medewerkers? Ook op het programma: hoe kunnen we innovatieve technologieën en trends als het Internet of Things, robotisering, sensor- en nanotechnologie inzetten om de transitie naar circulair bouwen aan te jagen?

Inschrijven voor masterclass 4 en 5 is nog mogelijk! Hier vind je alle praktische info.

Labels:

 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
 • Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

  Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Het project cVPP bekroont drie energieburgerbewegingen

  Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat uit Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen en Klimaan CV uit Bonheiden kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten.

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
Sluiten