Hoe wordt jouw bedrijfsmodel circulair?

4 oktober 2018 door Diana Grasso

circ kempen.jpg

Kmo’s uit de bouwsector begeleiden om hun bedrijfsmodel circulair te maken, dat is het Europese project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ in een notendop. De kick-off van dat veelbelovende project vindt plaats tijdens de vierde masterclass van Kamp C over circulair bouwen op 18 oktober.

Om circulair bouwen mogelijk te maken is meer nodig dan herbruikbare materialen of ecodesign. Het vraagt om een compleet ander businessmodel, waarbij producenten bijvoorbeeld eigenaar blijven van hun producten en materialen. Om ondernemingen te helpen hun bedrijfsvoering bij te sturen, sloegen de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), businessconsultant Möbius en Kamp C de handen ineen. Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) zetten ze het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ op. Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C: “We ondersteunen kmo’s uit de Kempense en Vlaamse bouwsector om stap voor stap te evolueren naar een circulair bedrijfsmodel. Concreet leggen we in twee co-creatietrajecten proefondervindelijk de mogelijkheden en struikelblokken van circulair bouwen op de rooster.”

3 bouwteams

In het eerste traject begeleiden de experts van VITO, Kamp C en Möbius drie bouwteams om een aanpak uit te denken voor de realisatie van een circulair gebouw. Sofie Torfs: “De samenwerking en kennisdeling tussen alle betrokken partijen zijn daarbij minstens even belangrijk als het eindresultaat. Circulair bouwen maakt immers een einde aan het traditionele bestek met eisen waarbij de goedkoopste leverancier het haalt. In de plaats komt een pakket van ambities en een vast budget. Alle actoren die interesse hebben, worden van bij het ontwerp betrokken om samen tot een eindproduct te komen waarin iedereen een welomschreven rol heeft en waarbij ze elkaar begeleiden en kennis uitwisselen. Om tot een circulair gebouw te komen zullen de huidige bedrijfsmodellen van de bouwbedrijven deels onder druk komen te staan. In ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ begeleiden we hen bij die transitie.”

Het tweede traject richt zich op producenten van circulaire bouwproducten zoals binnenwanden, tapijttegels of isolatie: in meerdere coachingsessies werken die kmo’s een circulair businessmodel op maat uit dat ze meteen in de praktijk kunnen omzetten. Alle kennis en ervaring die deelnemers en partners opdoen, wordt tijdens en na afloop van het project breed gedeeld met de hele bouwsector. Sofie Torfs: “Die kennisdeling is binnen dit project een essentieel luik. Het doel: zoveel mogelijk bouwprofessionals inspireren en motiveren om hun bedrijfsvoering om te gooien.”

Kick-off

De kick-off voor het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ wordt gegeven tijdens de vierde masterclass circulair bouwen op 18 oktober, op de campus van Thomas More Geel. Sofie Torfs: “We geven de officiële aftrap met een reeks inspirerende testimonials over hoe je van een traditioneel bedrijfsmodel naar een circulair model evolueert.”

Daarmee haakt het kick-off-event naadloos in op het thema van de vierde – van in totaal vijf – masterclass circulair bouwen. De masterclasses passen in het circulaire inspiratietraject van Kamp C, als aanloop naar de aanbesteding van ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw in ons land. Sofie Torfs: “Tijdens masterclass 4 gaan we in op financiën en de waarde van duurzaam vastgoed: Wat kost circulair bouwen precies? Hoe kan ik het financieren? Welke alternatieve verdienmodellen kan ik toepassen? En nog belangrijker, wat levert dit uiteindelijk op? Wat betekent circulariteit voor de verhuurbaarheid en exploitatie van een gebouw? En hoe waardeer ik deze ‘baten’?”

De vijfde masterclass op 25 oktober gaat dan weer over circulair werken: Welke faciliteiten zijn er nodig om het mogelijk te maken? Hoe creëer ik een dynamische werkomgeving voor medewerkers? En hoe faciliteer ik de communicatie en verbinding tussen de medewerkers? Ook op het programma: hoe kunnen we innovatieve technologieën en trends als het Internet of Things, robotisering, sensor- en nanotechnologie inzetten om de transitie naar circulair bouwen aan te jagen?

Inschrijven voor masterclass 4 en 5 is nog mogelijk! Hier vind je alle praktische info.

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

    Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

    Lees meer
  • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

    Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

    Lees meer
  • Creatief bouwen met beton

    Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

    Lees meer
  • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

    Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

    Lees meer
  • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

    Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
Sluiten