Hoe wordt jouw bedrijfsmodel circulair?

4 oktober 2018 door Diana Grasso

circ kempen.jpg

Kmo’s uit de bouwsector begeleiden om hun bedrijfsmodel circulair te maken, dat is het Europese project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ in een notendop. De kick-off van dat veelbelovende project vindt plaats tijdens de vierde masterclass van Kamp C over circulair bouwen op 18 oktober.

Om circulair bouwen mogelijk te maken is meer nodig dan herbruikbare materialen of ecodesign. Het vraagt om een compleet ander businessmodel, waarbij producenten bijvoorbeeld eigenaar blijven van hun producten en materialen. Om ondernemingen te helpen hun bedrijfsvoering bij te sturen, sloegen de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), businessconsultant Möbius en Kamp C de handen ineen. Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) zetten ze het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ op. Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C: “We ondersteunen kmo’s uit de Kempense en Vlaamse bouwsector om stap voor stap te evolueren naar een circulair bedrijfsmodel. Concreet leggen we in twee co-creatietrajecten proefondervindelijk de mogelijkheden en struikelblokken van circulair bouwen op de rooster.”

3 bouwteams

In het eerste traject begeleiden de experts van VITO, Kamp C en Möbius drie bouwteams om een aanpak uit te denken voor de realisatie van een circulair gebouw. Sofie Torfs: “De samenwerking en kennisdeling tussen alle betrokken partijen zijn daarbij minstens even belangrijk als het eindresultaat. Circulair bouwen maakt immers een einde aan het traditionele bestek met eisen waarbij de goedkoopste leverancier het haalt. In de plaats komt een pakket van ambities en een vast budget. Alle actoren die interesse hebben, worden van bij het ontwerp betrokken om samen tot een eindproduct te komen waarin iedereen een welomschreven rol heeft en waarbij ze elkaar begeleiden en kennis uitwisselen. Om tot een circulair gebouw te komen zullen de huidige bedrijfsmodellen van de bouwbedrijven deels onder druk komen te staan. In ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ begeleiden we hen bij die transitie.”

Het tweede traject richt zich op producenten van circulaire bouwproducten zoals binnenwanden, tapijttegels of isolatie: in meerdere coachingsessies werken die kmo’s een circulair businessmodel op maat uit dat ze meteen in de praktijk kunnen omzetten. Alle kennis en ervaring die deelnemers en partners opdoen, wordt tijdens en na afloop van het project breed gedeeld met de hele bouwsector. Sofie Torfs: “Die kennisdeling is binnen dit project een essentieel luik. Het doel: zoveel mogelijk bouwprofessionals inspireren en motiveren om hun bedrijfsvoering om te gooien.”

Kick-off

De kick-off voor het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ wordt gegeven tijdens de vierde masterclass circulair bouwen op 18 oktober, op de campus van Thomas More Geel. Sofie Torfs: “We geven de officiële aftrap met een reeks inspirerende testimonials over hoe je van een traditioneel bedrijfsmodel naar een circulair model evolueert.”

Daarmee haakt het kick-off-event naadloos in op het thema van de vierde – van in totaal vijf – masterclass circulair bouwen. De masterclasses passen in het circulaire inspiratietraject van Kamp C, als aanloop naar de aanbesteding van ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw in ons land. Sofie Torfs: “Tijdens masterclass 4 gaan we in op financiën en de waarde van duurzaam vastgoed: Wat kost circulair bouwen precies? Hoe kan ik het financieren? Welke alternatieve verdienmodellen kan ik toepassen? En nog belangrijker, wat levert dit uiteindelijk op? Wat betekent circulariteit voor de verhuurbaarheid en exploitatie van een gebouw? En hoe waardeer ik deze ‘baten’?”

De vijfde masterclass op 25 oktober gaat dan weer over circulair werken: Welke faciliteiten zijn er nodig om het mogelijk te maken? Hoe creëer ik een dynamische werkomgeving voor medewerkers? En hoe faciliteer ik de communicatie en verbinding tussen de medewerkers? Ook op het programma: hoe kunnen we innovatieve technologieën en trends als het Internet of Things, robotisering, sensor- en nanotechnologie inzetten om de transitie naar circulair bouwen aan te jagen?

Inschrijven voor masterclass 4 en 5 is nog mogelijk! Hier vind je alle praktische info.

Labels:

 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • Eerste stap in circulaire aanbesteding afgerond

  In 2019 loopt het aanbestedingstraject ter voorbereiding van de bouw van ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw van België. In dit gebouw worden zoveel mogelijk pijlers van circulair bouwen geïntegreerd. Rond het gebouw en het bouwtraject zal initiatiefnemer Kamp C, samen met een heleboel partners een boeiend en innovatief leerproces opzetten, waaruit de hele bouwsector inspiratie kan putten.

  Lees meer
 • Tweede masterclass circulair bouwen groot succes

  Gisteren toverde het Comics Station in Antwerpen om tot een inspirerende masterclass over circulair bouwen. De masterclass kadert in de aanloop naar de aanbesteding van het eerste circulaire gebouw in België, ’t Centrum, en in het circulaire inspiratietraject van Kamp C. Deze tweede masterclass had als thema “het formuleren van een goede circulaire propositie”.

  Lees meer
 • “Overschakelen naar circulair bouwen? Start vanuit je sterktes”

  Op donderdag 6 september 2018 organiseert Kamp C in Antwerpen haar tweede masterclass Circulair Bouwen. Topic van de dag is het formuleren van een goede circulaire propositie. De masterclass maakt deel uit van het inspiratietraject dat Kamp C uitrolt in de aanloop naar de aanbesteding van ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw in ons land.

  Lees meer
 • 3 circulaire gebouwen in beeld

  Circulair bouwen staat in Vlaanderen nog in de kinderschoenen, al neemt de interesse zienderogen toe. Onze noorderburen schoten iets eerder uit de startblokken en realiseerden de afgelopen jaren enkele knappe circulaire bedrijfsgebouwen. Kijk mee en laat je inspireren!

  Lees meer
 • 200 bezoekers tasten ‘circulair bouwen’ af op eerste masterclass

  In 2019 komt in Westerlo het eerste circulaire gebouw van België te staan: ’t Centrum. Rond dat gebouw en het bouwproces lanceerde Kamp C, samen met enkele partners, een innovatief leertraject. Het startschot werd gegeven op vrijdag 28 juni met de masterclass ‘Circulair bouwen’. “Een circulair gebouw kan veel meer waarde creëren dan alleen de kost van de materialen en de werkuren.”

  Lees meer
 • Experts leggen kansen en knelpunten van ’t Centrum bloot

  Het startschot voor de aanbesteding van het 100 procent circulaire kantoorgebouw ’t Centrum is gegeven. Maar welk circulair financieringsmodel leent zich het best om de bouw te realiseren? En hoe maken we van het gebouw een inspirerend en gezond toonbeeld van circulariteit en flexibiliteit? Die vragen legde Kamp C op 12 juni voor aan een panel van experts.

  Lees meer
 • “Vlaamse bouwsector moet weer koploper worden”

  In veel bouwbedrijven wordt nog gemetst zoals veertig jaar geleden. Geen goede zaak vindt Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, voorzitter van Kamp C en een van de drijvende krachten achter ’t Centrum, het eerste circulaire bedrijfspand in Vlaanderen. “De Vlaamse bouwsector moet opnieuw koploper worden en omschakelen naar circulair bouwen.”

  Lees meer
 • Kamp C koopt supersnelle 3D-printer aan van Deense pionier 3D Printhuset

  Vlaamse bouwbedrijven zullen binnenkort aan het experimenteren kunnen slaan met 3D-printen. Kamp C ging voor de aankoop van de technologie in zee met het Deense 3D Printhuset. De state-of-the-art-printtechniek zal vanaf eind 2018 beschikbaar zijn.

  Lees meer
 • Bouwt u mee aan het eerste circulaire gebouw in België?

  In 2019 verrijst op onze site in Westerlo het eerste circulaire gebouw van België: ’t Centrum. Met dit pilootproject zetten we samen met diverse bouwprofessionals de principes van circulair bouwen om in een tastbaar bouwproces. Op 28 juni 2018 komt u er alles over te weten op de kick-off.

  Lees meer
Sluiten