Solarise: hoe lanceren we zonne-energie op grote schaal?

4 oktober 2018 door Diana Grasso

Logo_SOLARISE.png

Solarise wil zonne-energie op grotere schaal laten doorbreken in Europa. Het project focust op moeilijk bereikbare doelgroepen: woningen van lage-inkomensgezinnen en beschermde historische gebouwen.

Het gebruik van zonne-energie is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2014 was de zon al goed voor 14 procent van de hernieuwbare energie in Europa. Toch is er nog veel groeipotentieel. Dat potentieel wil Kamp C aanspreken door deel te nemen aan het Europese Interreg 2 Zeeën-project Solarise.

“De Solarise-partners willen elk in hun land – Frankrijk, Engeland, Nederland en België - achterhalen welke barrières er zijn voor zonne-energie en hoe we die kunnen wegnemen”, zegt projectverantwoordelijke Sarah Verbeeck van Kamp C. “Solarise richt zich op doelgroepen die nog vaak terughoudend staan tegenover zonne-energie: woningeigenaars met een laag inkomen en eigenaars of beheerders van beschermde historische gebouwen.”

Barrières wegnemen

De twee groepen kampen met verschillende struikelblokken. Woningeigenaars gaan er vaak van uit dat een installatie voor zonne-energie heel duur is en dat het lang duurt voor de investering zichzelf terugbetaalt. “Die perceptie willen we doorprikken: een installatie voor zonne-energie is voor veel mensen echt wel haalbaar”, stelt Sarah Verbeeck.

“Beschermde historische gebouwen kampen dan weer met andere uitdagingen. Vaak mogen ze aan de buitenkant niet aangepast worden. Veel eigenaars en beheerders denken daarom dat hernieuwbare energie voor hen geen optie is. Maar in de praktijk zijn er best nog wel mogelijkheden. Die willen we onder de aandacht brengen.”

Oude pastorijwoning

Op 1 januari 2018 ging Solarise officieel van start. De komende maanden gaat Kamp C onder meer de gemeente Zoersel begeleiden bij de verbouwing van een oude, beschermde pastorijwoning. De Kamp C-begeleiders zullen haalbaarheidsstudies ondersteunen en de gemeente adviseren rond de technische systemen die ze kan kiezen.

“Kamp C zal ook een rol spelen in het ontwikkelen van trainingen en infosessies”, weet projectverantwoordelijke Kelly Penen. “In februari 2019 organiseren we samen met Flux 50 een event rond businessmodellen. Op iets langere termijn zullen we de gemeenten Zoersel en Middelkerke helpen om energieplanningen en roadmaps te ontwikkelen. En Kamp C is natuurlijk ook een goede partner om de projectresultaten achteraf verder te verspreiden: naar lokale overheden, particulieren …”

Projectpartners

Solarise loopt van 1 januari 2018 tot 30 juni 2021. Het project verenigt onderwijsinstellingen, energiecoöperaties en lokale overheden uit Frankrijk, Engeland, Nederland en België, onder leiding van de Universiteit van Picardië Jules Verne. De Belgische partners zijn Kamp C, Flux 50, KU Leuven, de gemeente Zoersel en de gemeente Middelkerke. In Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt het project gedragen door Middelburg, Heerhugowaard, Fourmies, Enercoop, Brighton & Hove City Council en de University of Portsmouth.

Solarise kadert binnen de EU-doelstelling om de CO2-voetafdruk in Europa te verkleinen. In totaal kan het project zorgen voor 186 000 ton minder CO2-uitstoot op 25 jaar tijd. Solarise wordt gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-programma 2014-2020 en gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer info

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

    Lees meer
  • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
Sluiten