Op Kamp C worden de bijgestuurde maatregelen van de provincie Antwerpen nageleefd. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen en buiten op het domein van Kamp C. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. De bouwadviezen gaan digitaal door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be.

Solarise: hoe lanceren we zonne-energie op grote schaal?

4 oktober 2018 door Diana Grasso

Logo_SOLARISE.png

Solarise wil zonne-energie op grotere schaal laten doorbreken in Europa. Het project focust op moeilijk bereikbare doelgroepen: woningen van lage-inkomensgezinnen en beschermde historische gebouwen.

Het gebruik van zonne-energie is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2014 was de zon al goed voor 14 procent van de hernieuwbare energie in Europa. Toch is er nog veel groeipotentieel. Dat potentieel wil Kamp C aanspreken door deel te nemen aan het Europese Interreg 2 Zeeën-project Solarise.

“De Solarise-partners willen elk in hun land – Frankrijk, Engeland, Nederland en België - achterhalen welke barrières er zijn voor zonne-energie en hoe we die kunnen wegnemen”, zegt projectverantwoordelijke Sarah Verbeeck van Kamp C. “Solarise richt zich op doelgroepen die nog vaak terughoudend staan tegenover zonne-energie: woningeigenaars met een laag inkomen en eigenaars of beheerders van beschermde historische gebouwen.”

Barrières wegnemen

De twee groepen kampen met verschillende struikelblokken. Woningeigenaars gaan er vaak van uit dat een installatie voor zonne-energie heel duur is en dat het lang duurt voor de investering zichzelf terugbetaalt. “Die perceptie willen we doorprikken: een installatie voor zonne-energie is voor veel mensen echt wel haalbaar”, stelt Sarah Verbeeck.

“Beschermde historische gebouwen kampen dan weer met andere uitdagingen. Vaak mogen ze aan de buitenkant niet aangepast worden. Veel eigenaars en beheerders denken daarom dat hernieuwbare energie voor hen geen optie is. Maar in de praktijk zijn er best nog wel mogelijkheden. Die willen we onder de aandacht brengen.”

Oude pastorijwoning

Op 1 januari 2018 ging Solarise officieel van start. De komende maanden gaat Kamp C onder meer de gemeente Zoersel begeleiden bij de verbouwing van een oude, beschermde pastorijwoning. De Kamp C-begeleiders zullen haalbaarheidsstudies ondersteunen en de gemeente adviseren rond de technische systemen die ze kan kiezen.

“Kamp C zal ook een rol spelen in het ontwikkelen van trainingen en infosessies”, weet projectverantwoordelijke Kelly Penen. “In februari 2019 organiseren we samen met Flux 50 een event rond businessmodellen. Op iets langere termijn zullen we de gemeenten Zoersel en Middelkerke helpen om energieplanningen en roadmaps te ontwikkelen. En Kamp C is natuurlijk ook een goede partner om de projectresultaten achteraf verder te verspreiden: naar lokale overheden, particulieren …”

Projectpartners

Solarise loopt van 1 januari 2018 tot 30 juni 2021. Het project verenigt onderwijsinstellingen, energiecoöperaties en lokale overheden uit Frankrijk, Engeland, Nederland en België, onder leiding van de Universiteit van Picardië Jules Verne. De Belgische partners zijn Kamp C, Flux 50, KU Leuven, de gemeente Zoersel en de gemeente Middelkerke. In Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt het project gedragen door Middelburg, Heerhugowaard, Fourmies, Enercoop, Brighton & Hove City Council en de University of Portsmouth.

Solarise kadert binnen de EU-doelstelling om de CO2-voetafdruk in Europa te verkleinen. In totaal kan het project zorgen voor 186 000 ton minder CO2-uitstoot op 25 jaar tijd. Solarise wordt gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-programma 2014-2020 en gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer info

Labels:

 • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

  Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  Lees meer
 • Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVVP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

  Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen toont circulaire kantoren

  Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen nam vorige zomer zijn intrek in haar circulaire kantoren. Anneleen Eelen, de algemeen directeur, licht de het proces toe van a tot z.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

  Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
Sluiten