RHEDCOOP: renovatie en hernieuwbare energiediensten via coöperaties

14 november 2018 door Diana Grasso

interreg_Vlaanderen-Nederland_RGB.jpg

RHEDCOOP, is wel beter bekend als het project “Renovatie en Hernieuwbare EnergieDiensten via COOPeraties”. Vijftien partners uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar om sneller meer woningen energetisch te renoveren en te voorzien van hernieuwbare energie. Kamp C focust extra op kwetsbare doelgroepen zoals sociale huurders.

RHEDCOOP werd opgestart in mei en wilt een antwoord bieden aan de Europese klimaatdoelstellingen (80% - 95% CO2-reductie in 2050) door doorgedreven energetische renovatie en de productie van hernieuwbare energie bij particuliere woningen, publieke gebouwen en gemeenschapsvoorzieningen. Met het project start een zoektocht naar alternatieve financieringsmodellen voor renovaties via de ontwikkeling van een Energy Services Company (ESCo-model). “Dit model wordt ontwikkeld op maat van de energie(burger)coöperaties in Nederland en Vlaanderen en incorporeert een praktische en financiële ontzorging van de betrokken doelgroepen. De uitdaging in RHEDCOOP is om via de demo's en de daarin aanwezige variatie van gebouwen typologieën, doelgroepen, schaalgroottes en lokale consortia te ontwikkelen en te laten uitgroeien tot haalbare ESCo-modellen met voldoende rendement om leefbaar te zijn”, vertelt Nezha Attaf, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Kwetsbare doelgroep

Kamp C focust op kwetsbare doelgroepen, bestaande uit sociale huurders. “We zijn ons ervan bewust dat het niet makkelijk zal zijn om verhuurders te overtuigen om te investeren in energetische renovatie terwijl dit voor hen niet tot een verhoging van het persoonlijk comfort zal leiden. We trachten een brug te slaan tussen de huurders en verhuurders”, aldus projectverantwoordelijke Johanna Meuwissen.

Demoproject

Het demoproject in de zuidrand van Antwerpen richt zich op woonunits die uitgebaat worden door een OCMW, een sociale huisvestingsmaatschappij of particuliere eigenaars. Deze woningen hebben vaak een grote nood aan renovatie, hoewel het budget niet altijd beschikbaar is. Dit woningenbestand is dus geen prioriteit. “Daarom is het onderzoek naar de ontwikkeling en toepassing van een alternatief financieringsmodel in dit geval essentieel en een extra uitdaging. De uitrol zal gebeuren in samenwerking met de lokale energie(burger)coöperatie ZuidtrAnt”, zegt projectverantwoordelijke Nezha Attaf.

Om de ESCo-modellen te kunnen ontwikkelen zullen de woningen doorgelicht moeten worden om de nodige gegevens te verkrijgen. Kamp C wilt de betrokkenheid van de bewoners vergroten door het klassieke huisbezoek op een andere manier in te vullen. Kamp C heeft de ambitie om een andere onderzoekspiste aan te snijden om een langdurig effect, ook na afloop van het project, te garanderen. Zodat renovaties niet stilvallen bij het wegvallen van subsidiëring via het project.

In plaats van de huisbezoeken zelf uit te voeren, gaat Kamp C de bewoners van de te renoveren woningen enthousiasmeren en mobiliseren om zelf aan de slag te gaan. Het slagen van dit opzet kan eventueel een renovatiebeweging op gang trekken.

Duurzaam bouwen

De Vlaamse regering stelde in 2015 het Renovatiepact 2050 voor, een ambitieus plan om elke woning in Vlaanderen energiezuinig te maken tegen 2050. “Dit is een serieuze uitdaging en RHEDCOOP is een stap in de goede richting om de vooropgestelde klimaatambities te vervullen”, stelt projectverantwoordelijke Johanna Meuwissen.

Projectpartners

RHEDCOOP startte in mei 2018 en loopt tot april 2021. Het project wordt geleid door de provincie Vlaams-Brabant en verenigt de provincie Oost-Vlaanderen, de provincie West-Vlaanderen, Stichting Avans, Dubolimburg, REScoop Vlaanderen, Ecopower, de gemeente Tilburg, de Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg, de Energiecoöperatie Udenhout, de gemeenten Borsele en Middelburg, de Coöperatieve windenergievereniging, Zeeuwwind U.A. en VZW MINDER=MEER. Het project wordt gefinancierd door het Europese Interreg-programma Vlaanderen-Nederland in het kader van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Het project RHEDCOOP is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Voor de uitvoering van dit project is een projectbudget beschikbaar van 3.744.842 euro waarvan 50% gesubsidieerd wordt door Europa.

Labels:

  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

    Lees meer
  • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

    Lees meer
  • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

    Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
Sluiten