Energiemeesters helpen je slimmer omgaan met energie

21 november 2018 door Diana Grasso

Dirk van Laer energiemeester.jpg

Verschillende vrijwilligers volgen een opleiding tot energiemeester. Zij bezoeken je om tips te geven om zuiniger om te gaan met energie en fors te besparen op je energiefactuur. Energiemeester Dirk van Laer uit Brecht aan het woord:

Waarom volg je de opleiding tot energiemeester?

Dirk: “Ik ben al jaren bezig met de thema’s klimaat en energie. Ik stond mee aan de wieg van de klimaatwijken in Mechelen en was daar een van de eerste energiemeesters. Ik heb al lang de smaak te pakken.”

Waarom wil je een energiemeester zijn? Is dat een roeping?

Dirk: “Het is een passie! Ik heb in de Kringwinkel gewerkt en hierdoor ontdekte ik duurzaam hergebruik.”

Is er ooit een energiemeester bij je thuis geweest?

Dirk: “Neen, dit was niet nodig”. (lacht)

Heb je al zaken aangepast aan jouw huis om energiebesparend te leven?

Dirk: “Mijn halogeenlampen heb ik vervangen door LED-verlichting. Dit is wel een beetje duurder maar het rendement haal je er zo uit. Daarnaast isoleerde ik een stuk van de slaapkamers en zolder en investeerde in ramen uit hoogrendementsglas. Daarnaast voorzag ik een betere regeling van de pompen voor CV en SWW (santitair warm water), deze werden vervangen door energiezuinige pompen (vroeger 70 Watt constant, nu afhankelijk van het debiet : 5- 15Watt). Voorts heb ik ook zonnepanelen laten plaatsen (vorig jaar door een samenaankoop via de provincie Antwerpen) en heb ik een waterspaarsysteem, dat ik bovendien zelf ontworpen heb, voor de wand van de wc’s geplaatst.”

Tips van Dirk:

 • Vervang je verlichting door LED-lampen
 • Isoleer
 • Kies voor ramen uit hoogrendementsglas

Labels:

 • “Circulair bouwen creëert nieuwe financieringsmodellen”

  Circulair bouwen biedt niet alleen kansen voor de bouwsector, ook bankiers kunnen meestappen in het verhaal. Didier Léon, senior manager bij de duurzame Triodos Bank, kijkt voor ons naar de financiële kant van een circulair gebouw.

  Lees meer
 • SDG’s vinden hun weg naar de Vlaamse bouwsector

  Volgens het World Green Building Council kan de bouwsector bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Twee Vlaamse bedrijven uit de sector leggen uit hoe zij de doelen in hun werking integreren: “Je hebt vooral een andere mindset nodig.”

  Lees meer
 • Circulaire materialen sluiten de kringloop in de bouw

  Kamp C wil de transitie naar circulair bouwen faciliteren door de bouwsector vertrouwd te maken met alle aspecten ervan. In onze vorige blog introduceerden we de zeven pijlers van circulair bouwen. Dit artikel gaat dieper in op de eerste pijler: het gebruik van circulaire materialen.

  Lees meer
 • Netwerkevent Solarise op 12/2

  Op 12 februari gaat het netwerkevent van Solarise, met focus op zonne-energie, door met als thema business modellen en met verschillende sprekers over o.a. energiecoöperaties en circulaire economie in Gent. 

  Lees meer
 • Volg energiemeesters Ludo en Carine op hun blog

  Ludo en Carine zijn twee vrijwillige energiemeesters. In de gemeente Retie hebben ze al verschillende gezinnen bijgestaan met tips om energie te sparen. 

  Lees meer
 • Reportagereeks huisbezoeken: Karen haar duurzaam gerenoveerd huis is binnenkort instapklaar

  Karen uit Leest is volop aan het verbouwen. Ze vroeg hulp aan Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, om haar woning duurzaam te renoveren. Adviseur Dirk Verbeeck van Kamp C gaf duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project.

  Lees meer
 • “Gebroken kringlopen” door Ronald Rovers

  Ronald Rovers schreef onlangs het boek “Gebroken kringlopen”. De uitgangspunten van het boek zijn eenvoudig: we leven op een eindige aarde, wat grondstoffen betreft komt er niks bij en gaat er niets vanaf. De enige min of meer oneindige bron van energie is de zon. We zijn er inmiddels achter dat we volledig moeten overschakelen op hernieuwbare energie, met name zonne- en windenergie, en dat we tegelijkertijd de kringlopen van grondstoffen op aarde gesloten moeten houden. Circulair betekent dus niet alleen recycleren, maar ook grondstofvoorraden herstellen. Anders raken ze op en zijn we veroordeeld tot uitsluitend recycleren.

  Lees meer
 • CHARM-project goedgekeurd

  Onlangs werd het CHARM-project goedgekeurd. CHARM staat voor ‘Circular housing Asset Renovation & Management’.

  Lees meer
 • Stad Genk maakt duurzaam wonen betaalbaar met erfpacht

  In de Genkse Bresserstraat en Loofstraat worden in 2019 dertien stadsgronden verpacht. Met het woonproject ‘In de Bres’ maakt Genk wonen opnieuw betaalbaar voor jongeren.

  Lees meer
 • Circulair werken vraagt nieuw soort kantoor

  Hoe vertalen we circulair werken naar het ontwerp en de inrichting van ons kantoorgebouw en onze werkomgeving? Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg legt uit hoe bedrijven circulair werken in de praktijk kunnen brengen.

  Lees meer
Sluiten