Reportagereeks huisbezoeken: Anneleen staat te popelen om te renoveren na huisbezoek van Kamp C

13 december 2018 door Diana Grasso

anneleen huisbezoek.jpg

De enthousiaste verbouwster Anneleen uit Mechelen schreef zich in voor een huisbezoek van Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, om advies in te winnen om haar woning te renoveren. Adviseur Dirk Verbeeck van Kamp C ging op bezoek en gaf duurzame renovatietips. Kamp C organiseert de huisbezoeken in het kader van het See2Do! project. Anderhalf jaar later interviewden we Anneleen om te kijken hoe het renovatieproces verloopt.

Hoe ben je erbij gekomen om je in te schrijven voor het huisbezoek?

Anneleen: “Op de site van de stad Mechelen had ik gelezen dat de mogelijkheid bestond om een huisbezoek aan te vragen. Mijn huis dateert uit 1958 en kan wel een renovatie-update gebruiken. Ik schreef me in en zo is het huisbezoek tot stand gekomen.”

 

“Door het huisbezoek komen mijn renovatieplannen in een stroomversnelling.”

 

Wat wilde je bereiken met het huisbezoek?

Anneleen: “Ik wilde heel graag renoveren en isoleren. Ik wou dat het BENOveren meteen goed gedaan werd. Aangezien ik er zelf niet veel van kende, hoopte ik door het huisbezoek de nodige informatie te kunnen krijgen.”

Welke zaken wilde je renoveren?

Anneleen: “Ik wilde het dak, de ramen en de gevel renoveren. Ik wist nog niet zo goed of ik de gevel langs binnen, langs buiten of via de spouw zou laten isoleren.”

Dirk: “Ik heb toen advies gegeven over al die dingen. Voor de buitenmuren is het advies om een buitengevelisolatie toe te passen. Als tweede keuze kan spouw in de muur opgevuld worden met isolatiemateriaal. De twee samen kan natuurlijk ook.”

Anneleen: “Ik wil glasvezel in de spouwmuren laten spuiten. Ze zijn al gaten komen boren in de spouwmuur om te kijken of het een goede muur is en of de spouw breed genoeg is. Daarna wil ik de buitengevelisolatie laten plaatsen.”

Hoe is het huisbezoek geweest? Hoe heb je het ervaren?

Anneleen: “Het was heel positief en ik heb veel bijgeleerd, maar ik besefte door het huisbezoek dat het wel veel meer inhield dan ik aanvankelijk dacht. Het werd me duidelijk dat je met veel rekening moet houden. Het is belangrijk om het in de juiste volgorde te laten doen. Je moet nadenken over de ventilatie en ook goed opletten dat de aansluitingen van bijvoorbeeld de buitengevelisolatie en de dakisolatie goed op elkaar aansluiten, …”

Was het huisbezoek een meerwaarde? En op welke vlakken?

Anneleen: “Jazeker, ik heb er heel veel uit geleerd! Het huisbezoek was voor mij een basis om verder op te bouwen. In het verslag dat Dirk opstelde staan de stappen goed uitgelegd. Nu heb ik het geluk om ook nog begeleid te worden door een BENOvatiecoach via Eandis (burenpremie) dus nu heb ik voldoende begeleiding en informatie om mijn woning duurzaam te BENOveren. Daardoor komen mijn BENOvatieplannen in een stroomversnelling.”

Hoe voel je je in je woning? Ben je er tevreden over?

Anneleen: “Ik voel me heel goed in mijn woning, maar ben nu wel echt ongeduldig om te kunnen starten met de BENOvatie! Het wordt echt wel tijd dat mijn ramen vernieuwd worden. Beneden is het al wel dubbel glas maar boven is het nog enkel glas. Ik woon dicht bij het voetbalstadion en als de supportersbussen voorbijrijden hoor ik het glas trillen.”

Heb je al stappen ondernomen om bepaalde zaken te renoveren of welke stappen staan op de planning?

Anneleen: “Momenteel heb ik nog geen grote werken laten doen. Er vonden wel al enkele kleine afbraakwerken plaats ter voorbereiding van de BENOvatie. Ik heb vooral veel informatie ingewonnen via Kamp C en de BENOvatiecoach. Door me goed te informeren, hoop ik dat de BENOvatie binnenkort vlot kan verlopen.”

Welke dingen zitten in de pijplijn?

Anneleen: “Voor het dak, de ramen en de buitengevel heb ik al interessante offertes gekregen. Ik hoop de werken snel te kunnen laten starten, maar eerst moet ik nog enkele zaken bekijken zoals bijvoorbeeld hoe ik ga ventileren,…

Vielen de kosten binnen je budget?

Anneleen: “Bij aanvang had ik geen budget in mijn hoofd. Ik dacht gewoon te bekijken wat het kostte om het in orde te brengen. Daarna zou ik bekijken wat financieel haalbaar was. Door het huisbezoek van Dirk en door de offertes die ik al liet maken, heb ik nu al een beter zicht op het budget dat nodig zal zijn. De prijzen zijn ongeveer wat ik aanvankelijk had verwacht, zeker hoog genoeg (lacht).”

Was het verslag duidelijk? Heb je tips?

Anneleen “Het is zeker duidelijk. Er staat algemene informatie in en een deel advies op maat. Het is een heel uitgebreid verslag. Als ik nu of binnenkort bijkomende vragen heb, kan ik ze ook nog altijd stellen. Dat is handig!”

Zou je een advies van Kamp C aanraden?

Anneleen “Ik zou het zeker aanraden! Ik zou aanraden om het advies van Kamp C te vragen voordat je aan de renovatie begint. Op die manier kan je vermijden dat je in de verkeerde volgorde werkt en/of zaken vergeet waardoor je extra kosten zou moeten doen.”

In See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Hierbij wordt het “Doen door Zien” principe gevolgd. Dit project ontvangt hiervoor € 2.344.401,71 steun door de Europese Unie.

De huisbezoeken vonden plaats in het kader van het project See2Do! en de huisbezoeken zijn nu niet meer mogelijk door Kamp C, maar nog wel via andere wegen:

Voor Mechelen: https://klimaatneutraal.mechelen.be/duurzaam-verbouwadvies

Voor Igemo: https://www.igemo.be/renovatieadvies/

 

Labels:

 • 3D-printer bouwt huis met twee verdiepingen op Kamp C

  De grootste 3D-printer van de wereld staat klaar op de site van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in Westerlo om een huis met twee verdiepingen te printen. Geïnteresseerde bedrijven zijn vanaf het najaar welkom in Westerlo om met de printer te experimenteren. Zo willen we de Vlaamse bouwsector met praktijkvoorbeelden overtuigen van deze innovatieve techniek.

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen als basis

  Hoe breng je circulaire economie in de praktijk? Hoe kun je als bedrijf circulaire businessmodellen implementeren? Waar zitten de opportuniteiten binnen je bedrijfsvoering? Binnen het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ bundelen VITO, Möbius en Kamp C hun krachten om hierop een antwoord te geven en de Kempense en Vlaamse KMO’s te ondersteunen bij het realiseren van innovatieve circulaire businessmodellen. Ze willen belanghebbenden samenbrengen en inspireren. De focus ligt op het co-creëren van nieuwe bedrijfsmodellen en leerlessen delen met het brede werkveld. In april start een eerste reeks co-creatiesessies.

  Lees meer
 • Circulaire woonwijk verrijst uit oude hoogbouwflats

  Uit leegstaande flatgebouwen een nieuwe woonwijk optrekken, voorzien van een gesloten waterkringloop? Het Nederlandse project SUPERLOCAL legt de circulaire lat hoog: “De lessen die we trekken uit dit project kunnen in heel Europa worden toegepast.”

  Lees meer
 • Aanbesteden via een Bouw Informatie Model: minder kosten, meer kwaliteit

  Kamp C wil de bouwsector stap voor stap inwijden in alle zeven pijlers van het circulaire model. In onze vorige blogs bespraken we al het gebruik van circulaire materialen en de kunst van het circulair ontwerpen. Deze keer is het de beurt aan circulair aanbesteden: een vorm van aanbesteden die ambities centraal stelt, bijvoorbeeld via een Bouw Informatie Model (BIM).

  Lees meer
 • BAMB maakt laatste stop op Kamp C

  Van december tot midden februari kon je de Reversible Experience Modules (REMs) bezoeken op Kamp C. De REMs zijn een pilot in het Europese “Buildings As Material Banks”(BAMB) project. We ontvingen heel wat kijklustigen. Op 19 februari vonden verschillende workshops plaats over circulair bouwen en materiaalpaspoorten. EPEA Nederland, de organisatie die de REMs lanceerde, gaf een toelichting over de toekomstvisie.

  Lees meer
 • Kamp C ondertekent Verklaring van Davos op Batibouw

  Vorige week ondertekende Kamp C de Verklaring van Davos op de eerste dag van Batibouw. Hiermee engageren wij ons om acties te ondernemen om het beleid en de filosofie van de Verklaring van DAVOS te implementeren, voornamelijk op het vlak van ‘een kwaliteitsvolle Baukultur’.

  Lees meer
 • Kamp C ondertekent Green Deal Circulair Bouwen

  Vorige week plaatste Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg op Batibouw zijn handtekening onder de Green Deal Circulair Bouwen. In de overeenkomst engageert Kamp C zich samen met tal van andere spelers om de transitie naar een circulair model in de bouwsector te versnellen.

  Lees meer
 • Vraag vanaf 1 maart je sloop- en heropbouwpremie aan

  Vanaf 1 maart kun je de nieuwe sloop- en heropbouwpremie aanvragen. De premie zal 7500 euro bedragen, dit werd definitief goedgekeurd op 1 februari 2019.

  Lees meer
 • “Prestatiecontracten zijn de beste manier om circulaire renovaties te realiseren”

  Nu circulair bouwen stilaan een vertrouwd begrip is in onze sector groeit de interesse voor een gelijkaardige innovatie: circulair renoveren. Het Antwerpse bouwadviesbureau Factor4, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) sprongen alvast op de kar. Met het project CiRe (‘Circulair Renoveren’) mikken ze op de circulaire renovatie van publieke gebouwen.

  Lees meer
 • Flexibel bouwen dankzij een circulair ontwerp

  Circulair bouwen zal grote veranderingen teweegbrengen in de bouwwereld. Om de sector alvast vertrouwd te maken met de nieuwe manier van bouwen, bespreekt Kamp C de zeven pijlers van het circulaire model. Zo ging onze vorige blog over het gebruik van circulaire materialen. In dit artikel komt de tweede pijler aan bod: circulair ontwerpen.

  Lees meer
Sluiten