Reportagereeks huisbezoeken: Anneleen staat te popelen om te renoveren na huisbezoek van Kamp C

13 december 2018 door Diana Grasso

anneleen huisbezoek.jpg

De enthousiaste verbouwster Anneleen uit Mechelen schreef zich in voor een huisbezoek van Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, om advies in te winnen om haar woning te renoveren. Adviseur Dirk Verbeeck van Kamp C ging op bezoek en gaf duurzame renovatietips. Kamp C organiseert de huisbezoeken in het kader van het See2Do! project. Anderhalf jaar later interviewden we Anneleen om te kijken hoe het renovatieproces verloopt.

Hoe ben je erbij gekomen om je in te schrijven voor het huisbezoek?

Anneleen: “Op de site van de stad Mechelen had ik gelezen dat de mogelijkheid bestond om een huisbezoek aan te vragen. Mijn huis dateert uit 1958 en kan wel een renovatie-update gebruiken. Ik schreef me in en zo is het huisbezoek tot stand gekomen.”

 

“Door het huisbezoek komen mijn renovatieplannen in een stroomversnelling.”

 

Wat wilde je bereiken met het huisbezoek?

Anneleen: “Ik wilde heel graag renoveren en isoleren. Ik wou dat het BENOveren meteen goed gedaan werd. Aangezien ik er zelf niet veel van kende, hoopte ik door het huisbezoek de nodige informatie te kunnen krijgen.”

Welke zaken wilde je renoveren?

Anneleen: “Ik wilde het dak, de ramen en de gevel renoveren. Ik wist nog niet zo goed of ik de gevel langs binnen, langs buiten of via de spouw zou laten isoleren.”

Dirk: “Ik heb toen advies gegeven over al die dingen. Voor de buitenmuren is het advies om een buitengevelisolatie toe te passen. Als tweede keuze kan spouw in de muur opgevuld worden met isolatiemateriaal. De twee samen kan natuurlijk ook.”

Anneleen: “Ik wil glasvezel in de spouwmuren laten spuiten. Ze zijn al gaten komen boren in de spouwmuur om te kijken of het een goede muur is en of de spouw breed genoeg is. Daarna wil ik de buitengevelisolatie laten plaatsen.”

Hoe is het huisbezoek geweest? Hoe heb je het ervaren?

Anneleen: “Het was heel positief en ik heb veel bijgeleerd, maar ik besefte door het huisbezoek dat het wel veel meer inhield dan ik aanvankelijk dacht. Het werd me duidelijk dat je met veel rekening moet houden. Het is belangrijk om het in de juiste volgorde te laten doen. Je moet nadenken over de ventilatie en ook goed opletten dat de aansluitingen van bijvoorbeeld de buitengevelisolatie en de dakisolatie goed op elkaar aansluiten, …”

Was het huisbezoek een meerwaarde? En op welke vlakken?

Anneleen: “Jazeker, ik heb er heel veel uit geleerd! Het huisbezoek was voor mij een basis om verder op te bouwen. In het verslag dat Dirk opstelde staan de stappen goed uitgelegd. Nu heb ik het geluk om ook nog begeleid te worden door een BENOvatiecoach via Eandis (burenpremie) dus nu heb ik voldoende begeleiding en informatie om mijn woning duurzaam te BENOveren. Daardoor komen mijn BENOvatieplannen in een stroomversnelling.”

Hoe voel je je in je woning? Ben je er tevreden over?

Anneleen: “Ik voel me heel goed in mijn woning, maar ben nu wel echt ongeduldig om te kunnen starten met de BENOvatie! Het wordt echt wel tijd dat mijn ramen vernieuwd worden. Beneden is het al wel dubbel glas maar boven is het nog enkel glas. Ik woon dicht bij het voetbalstadion en als de supportersbussen voorbijrijden hoor ik het glas trillen.”

Heb je al stappen ondernomen om bepaalde zaken te renoveren of welke stappen staan op de planning?

Anneleen: “Momenteel heb ik nog geen grote werken laten doen. Er vonden wel al enkele kleine afbraakwerken plaats ter voorbereiding van de BENOvatie. Ik heb vooral veel informatie ingewonnen via Kamp C en de BENOvatiecoach. Door me goed te informeren, hoop ik dat de BENOvatie binnenkort vlot kan verlopen.”

Welke dingen zitten in de pijplijn?

Anneleen: “Voor het dak, de ramen en de buitengevel heb ik al interessante offertes gekregen. Ik hoop de werken snel te kunnen laten starten, maar eerst moet ik nog enkele zaken bekijken zoals bijvoorbeeld hoe ik ga ventileren,…

Vielen de kosten binnen je budget?

Anneleen: “Bij aanvang had ik geen budget in mijn hoofd. Ik dacht gewoon te bekijken wat het kostte om het in orde te brengen. Daarna zou ik bekijken wat financieel haalbaar was. Door het huisbezoek van Dirk en door de offertes die ik al liet maken, heb ik nu al een beter zicht op het budget dat nodig zal zijn. De prijzen zijn ongeveer wat ik aanvankelijk had verwacht, zeker hoog genoeg (lacht).”

Was het verslag duidelijk? Heb je tips?

Anneleen “Het is zeker duidelijk. Er staat algemene informatie in en een deel advies op maat. Het is een heel uitgebreid verslag. Als ik nu of binnenkort bijkomende vragen heb, kan ik ze ook nog altijd stellen. Dat is handig!”

Zou je een advies van Kamp C aanraden?

Anneleen “Ik zou het zeker aanraden! Ik zou aanraden om het advies van Kamp C te vragen voordat je aan de renovatie begint. Op die manier kan je vermijden dat je in de verkeerde volgorde werkt en/of zaken vergeet waardoor je extra kosten zou moeten doen.”

In See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Hierbij wordt het “Doen door Zien” principe gevolgd. Dit project ontvangt hiervoor € 2.344.401,71 steun door de Europese Unie.

De huisbezoeken vonden plaats in het kader van het project See2Do! en de huisbezoeken zijn nu niet meer mogelijk door Kamp C, maar nog wel via andere wegen:

Voor Mechelen: https://klimaatneutraal.mechelen.be/duurzaam-verbouwadvies

Voor Igemo: https://www.igemo.be/renovatieadvies/

 

Labels:

 • Premie voor thuisbatterij op komst

  De Vlaamse regering heeft een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Een batterij kan opgewekte energie die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk zorgt energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving. De subsidie bedraagt maximaal 3.200 euro en moet de aankoop van een thuisbatterij om stroom op te slaan aantrekkelijker maken.

  Lees meer
 • De 5 duurzaamheidsuitdagingen voor woningcorporaties

  Als gevolg van de klimaatovereenkomsten staan woningcorporaties de komende jaren voor grote uitdagingen om hun woningvoorraad voor 2050 te verduurzamen. De huidige renovatie oplossingen zoals Nul op de Meter en andere initiatieven zijn veel te duur en kunnen de benodigde capaciteit niet aan. Dat maakt de overgang bijna onmogelijk. Toch moeten ze hun huurders goede en betaalbare huizen kunnen blijven aanbieden. Huizen die CO2-neutraal zijn. Wat zijn de uitdagingen waar woningcorporaties mee worstelen en wat zijn de oplossingen voor het probleem?

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: product als dienst

  Circulaire businessmodellen moeten ervoor zorgen dat het voor producenten financieel-economisch aantrekkelijk wordt om hun producten zo duurzaam en circulair als mogelijk te maken. In de vorige blog zagen we dat het traditionele verkoopmodel van de lineaire economie ertoe leidt dat de levensduur van producten bewust wordt verkort waardoor deze veel te snel op de afvalberg terecht komen. Dat moet anders. Maar kan dat ook?

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • Een terugblik op een geslaagde Link2Innovate

  Op 27 maart vond het slotevent plaats van het project Link2Innovate. Sinds 1 april 2016 ondersteunt het Link2Innovate, een initiatief van Interreg Vlaanderen-Nederland, jonge technologiebedrijven bij het opstarten van grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de grensregio Vlaanderen-Nederland.

  Lees meer
 • “Bouwen met aarde: lokaal, gezond en eindeloos circulair”

  Circulaire leembouw combineert traditionele technieken met moderne inzichten. De lokale materialen vinden dankzij eenvoudige processen hun toepassing in bouwwerken van vandaag. Daarbij wordt geen CO2 of afval geproduceerd. Het materiaal kan eindeloos opnieuw gebruikt worden zonder te vervuilen.

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: geplande veroudering in het lineaire model

  In onze vorige blog hebben we het hoofdstuk over circulair aanbesteden afgerond. In de komende edities komen enkele circulaire businessmodellen aan bod. We beginnen met het leveren van producten als een dienst. Om dat innovatieve model te kaderen, bespreken we eerst een fundamentele constructiefout in het traditionele, lineaire businessmodel: de geplande veroudering.

  Lees meer
 • Dromen-durven-doen: samen sterk voor energietransitie

  Collectief energie opwekken en consumeren is in België (voorlopig) een behoorlijk moeilijke opgave. Er zijn tal van obstakels (technisch, juridisch sociaal, financieel en institutioneel) die de opzet van een eigen virtuele energiecentrale bemoeilijken. Om zicht te krijgen op wat er leeft bij burgers en gemeenschappen organiseert Kamp C de Droom-Durf-Doe-reeks in het project community-based Virtual Power Plant. Het blijft niet alleen bij informeren en inspireren, want het uiteindelijke doel is om drie gemeenschappen of projecten verder te begeleiden via een routekaart naar een eigen cVPP.

  Lees meer
 • Bouw jij mee gezond?

  Bij bouwen en verbouwen is aandacht voor gezondheid belangrijk. We brengen immers 85% van onze tijd in een binnenomgeving door. Zo zijn er heel wat aspecten zoals de bouwschil, ventilatie, gebruikte materialen enz. die een invloed kunnen hebben om tot een gezonde woning te komen. Om bouwprofessionelen, bouwers en verbouwers hierover te informeren, heeft het Vlaams Departement Omgeving de map 'Bouw Gezond' ontwikkeld.

  Lees meer
 • Subsidies voor het verwijderen van asbest

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Denk maar aan daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Kamp C helpt je op weg.

  Lees meer
Sluiten