Reportagereeks huisbezoeken: Energiebewust gezin gaat duurzaam verbouwen

13 december 2018 door Diana Grasso

Bernadette en Bart huisbezoeken.jpg

Kamp C ging op bezoek bij Bart en Bernadette in Sint-Katelijne-Waver. Een zeer energiebewust gezin met een laag energieverbruik. Jet Groen, adviseur van Kamp C, het provinciaal centrum duurzaamheid en innovatie, gaf enkele maanden geleden duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project. Bart en Bernadette aan het woord.

Hoe zijn jullie erop gekomen om jullie in te schrijven voor het huisbezoek?

Bernadette: “Via het gemeentelijk infoblad van Sint-Katelijne-Waver. Er stond een oproep in voor een huisbezoek van Kamp C.”

Hoe is het huisbezoek geweest? Hoe hebben jullie het ervaren?

Bernadette: “Het was heel positief. Ik had het gevoel dat we met een neutrale specialist te maken hadden.”

Bart: “Het was een hele praktische en realistische benadering.”

Wat willen jullie veranderen?

Bernadette: “De zolder moet gerenoveerd worden en het dak moet vervangen worden want er liggen nog asbestleien op. In de spouwmuren kunnen we geen isolatie spuiten want de spouw is maar 3 centimeter breed en moet minstens 5 centimeter breed zijn. Bovendien zitten er koudebruggen dus dat wordt technisch moeilijk. We hebben ook last van condensvorming op de muren in de kamers.”

Jet: “Dak- of zolderisolatie is de eerste stap. Ons advies is om asbestleien te verwijderen. Hierdoor is het voor de hand liggend een sarkingdak te plaatsen. Een isolatiesysteem die op de dakconstructie wordt geplaatst.

Condensvorming op de muren is vaak een combinatie van lage temperaturen, weinig of geen ventilatie en koudebruggen. De koudebruggen zijn op te lossen door langs de buitenzijde te isoleren, maar op dit moment is hier geen budget voor.
Door in de kamers de verwarming iets hoger te zetten en te verluchten is de condens verminderd.
Door op termijn een ventilatiesysteem D te plaatsen zal de vochtige lucht direct worden afgevoerd en komt de vochthuishouding in balans. “

Jet, adviseur bij Kamp C, vindt het lage energieverbruik zeer opmerkelijk, vooral omdat in het huis enkel de ramen vervangen werden en de muren en het dak niet geïsoleerd zijn ...” 

Jet merkt op dat het gezin heel weinig energie verbruikt. “Wat doen jullie hiervoor?”

Bart: “We verwarmen enkel de leefruimten en stellen de thermostaat af op 20 graden. We houden elke maand het energieverbruik bij.”

Hebben jullie al stappen ondernomen om bepaalde zaken te renoveren of welke stappen staan op de planning?

Bernadette: “We hebben de ramen vervangen en centrale verwarming gelegd want er stonden enkel kachels in het huis toen we erin trokken.”

Waren de kosten binnen jullie budget?

Bernadette: “We hebben na het advies nog niets gerenoveerd dus weten het niet maar vermoeden van wel. We gaan nog extra info inwinnen over het ventilatiesysteem bij een specialist.”

Was het verslag duidelijk? Hebben jullie tips?

Bernadette: “Ja, het is heel uitgebreid. Het bevat extra info over het ventilatiesysteem D. Meer praktische tips aangepast aan het verbruiksgedrag zijn wel welkom.”

Zouden jullie een advies aanraden?

Bernadette: “Absoluut. Bereid wel concrete vragen voor op voorhand. “ 

In See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Hierbij wordt het “Doen door Zien” principe gevolgd. Dit project ontvangt hiervoor € 2.344.401,71 steun door de Europese Unie.

De huisbezoeken vonden plaats in het kader van het project See2Do! en de huisbezoeken zijn nu niet meer mogelijk door Kamp C, maar nog wel via andere wegen:

Voor Mechelen: https://klimaatneutraal.mechelen.be/duurzaam-verbouwadvies

Voor Igemo: https://www.igemo.be/renovatieadvies/

Labels:

Sluiten