Reportagereeks huisbezoeken: Energiebewust gezin gaat duurzaam verbouwen

13 december 2018 door Diana Grasso

Bernadette en Bart huisbezoeken.jpg

Kamp C ging op bezoek bij Bart en Bernadette in Sint-Katelijne-Waver. Een zeer energiebewust gezin met een laag energieverbruik. Jet Groen, adviseur van Kamp C, het provinciaal centrum duurzaamheid en innovatie, gaf enkele maanden geleden duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project. Bart en Bernadette aan het woord.

Hoe zijn jullie erop gekomen om jullie in te schrijven voor het huisbezoek?

Bernadette: “Via het gemeentelijk infoblad van Sint-Katelijne-Waver. Er stond een oproep in voor een huisbezoek van Kamp C.”

Hoe is het huisbezoek geweest? Hoe hebben jullie het ervaren?

Bernadette: “Het was heel positief. Ik had het gevoel dat we met een neutrale specialist te maken hadden.”

Bart: “Het was een hele praktische en realistische benadering.”

Wat willen jullie veranderen?

Bernadette: “De zolder moet gerenoveerd worden en het dak moet vervangen worden want er liggen nog asbestleien op. In de spouwmuren kunnen we geen isolatie spuiten want de spouw is maar 3 centimeter breed en moet minstens 5 centimeter breed zijn. Bovendien zitten er koudebruggen dus dat wordt technisch moeilijk. We hebben ook last van condensvorming op de muren in de kamers.”

Jet: “Dak- of zolderisolatie is de eerste stap. Ons advies is om asbestleien te verwijderen. Hierdoor is het voor de hand liggend een sarkingdak te plaatsen. Een isolatiesysteem die op de dakconstructie wordt geplaatst.

Condensvorming op de muren is vaak een combinatie van lage temperaturen, weinig of geen ventilatie en koudebruggen. De koudebruggen zijn op te lossen door langs de buitenzijde te isoleren, maar op dit moment is hier geen budget voor.
Door in de kamers de verwarming iets hoger te zetten en te verluchten is de condens verminderd.
Door op termijn een ventilatiesysteem D te plaatsen zal de vochtige lucht direct worden afgevoerd en komt de vochthuishouding in balans. “

Jet, adviseur bij Kamp C, vindt het lage energieverbruik zeer opmerkelijk, vooral omdat in het huis enkel de ramen vervangen werden en de muren en het dak niet geïsoleerd zijn ...” 

Jet merkt op dat het gezin heel weinig energie verbruikt. “Wat doen jullie hiervoor?”

Bart: “We verwarmen enkel de leefruimten en stellen de thermostaat af op 20 graden. We houden elke maand het energieverbruik bij.”

Hebben jullie al stappen ondernomen om bepaalde zaken te renoveren of welke stappen staan op de planning?

Bernadette: “We hebben de ramen vervangen en centrale verwarming gelegd want er stonden enkel kachels in het huis toen we erin trokken.”

Waren de kosten binnen jullie budget?

Bernadette: “We hebben na het advies nog niets gerenoveerd dus weten het niet maar vermoeden van wel. We gaan nog extra info inwinnen over het ventilatiesysteem bij een specialist.”

Was het verslag duidelijk? Hebben jullie tips?

Bernadette: “Ja, het is heel uitgebreid. Het bevat extra info over het ventilatiesysteem D. Meer praktische tips aangepast aan het verbruiksgedrag zijn wel welkom.”

Zouden jullie een advies aanraden?

Bernadette: “Absoluut. Bereid wel concrete vragen voor op voorhand. “ 

In See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Hierbij wordt het “Doen door Zien” principe gevolgd. Dit project ontvangt hiervoor € 2.344.401,71 steun door de Europese Unie.

De huisbezoeken vonden plaats in het kader van het project See2Do! en de huisbezoeken zijn nu niet meer mogelijk door Kamp C, maar nog wel via andere wegen:

Voor Mechelen: https://klimaatneutraal.mechelen.be/duurzaam-verbouwadvies

Voor Igemo: https://www.igemo.be/renovatieadvies/

Labels:

 • 3D-printer bouwt huis met twee verdiepingen op Kamp C

  De grootste 3D-printer van de wereld staat klaar op de site van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in Westerlo om een huis met twee verdiepingen te printen. Geïnteresseerde bedrijven zijn vanaf het najaar welkom in Westerlo om met de printer te experimenteren. Zo willen we de Vlaamse bouwsector met praktijkvoorbeelden overtuigen van deze innovatieve techniek.

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen als basis

  Hoe breng je circulaire economie in de praktijk? Hoe kun je als bedrijf circulaire businessmodellen implementeren? Waar zitten de opportuniteiten binnen je bedrijfsvoering? Binnen het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ bundelen VITO, Möbius en Kamp C hun krachten om hierop een antwoord te geven en de Kempense en Vlaamse KMO’s te ondersteunen bij het realiseren van innovatieve circulaire businessmodellen. Ze willen belanghebbenden samenbrengen en inspireren. De focus ligt op het co-creëren van nieuwe bedrijfsmodellen en leerlessen delen met het brede werkveld. In april start een eerste reeks co-creatiesessies.

  Lees meer
 • Circulaire woonwijk verrijst uit oude hoogbouwflats

  Uit leegstaande flatgebouwen een nieuwe woonwijk optrekken, voorzien van een gesloten waterkringloop? Het Nederlandse project SUPERLOCAL legt de circulaire lat hoog: “De lessen die we trekken uit dit project kunnen in heel Europa worden toegepast.”

  Lees meer
 • Aanbesteden via een Bouw Informatie Model: minder kosten, meer kwaliteit

  Kamp C wil de bouwsector stap voor stap inwijden in alle zeven pijlers van het circulaire model. In onze vorige blogs bespraken we al het gebruik van circulaire materialen en de kunst van het circulair ontwerpen. Deze keer is het de beurt aan circulair aanbesteden: een vorm van aanbesteden die ambities centraal stelt, bijvoorbeeld via een Bouw Informatie Model (BIM).

  Lees meer
 • BAMB maakt laatste stop op Kamp C

  Van december tot midden februari kon je de Reversible Experience Modules (REMs) bezoeken op Kamp C. De REMs zijn een pilot in het Europese “Buildings As Material Banks”(BAMB) project. We ontvingen heel wat kijklustigen. Op 19 februari vonden verschillende workshops plaats over circulair bouwen en materiaalpaspoorten. EPEA Nederland, de organisatie die de REMs lanceerde, gaf een toelichting over de toekomstvisie.

  Lees meer
 • Kamp C ondertekent Verklaring van Davos op Batibouw

  Vorige week ondertekende Kamp C de Verklaring van Davos op de eerste dag van Batibouw. Hiermee engageren wij ons om acties te ondernemen om het beleid en de filosofie van de Verklaring van DAVOS te implementeren, voornamelijk op het vlak van ‘een kwaliteitsvolle Baukultur’.

  Lees meer
 • Kamp C ondertekent Green Deal Circulair Bouwen

  Vorige week plaatste Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg op Batibouw zijn handtekening onder de Green Deal Circulair Bouwen. In de overeenkomst engageert Kamp C zich samen met tal van andere spelers om de transitie naar een circulair model in de bouwsector te versnellen.

  Lees meer
 • Vraag vanaf 1 maart je sloop- en heropbouwpremie aan

  Vanaf 1 maart kun je de nieuwe sloop- en heropbouwpremie aanvragen. De premie zal 7500 euro bedragen, dit werd definitief goedgekeurd op 1 februari 2019.

  Lees meer
 • “Prestatiecontracten zijn de beste manier om circulaire renovaties te realiseren”

  Nu circulair bouwen stilaan een vertrouwd begrip is in onze sector groeit de interesse voor een gelijkaardige innovatie: circulair renoveren. Het Antwerpse bouwadviesbureau Factor4, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) sprongen alvast op de kar. Met het project CiRe (‘Circulair Renoveren’) mikken ze op de circulaire renovatie van publieke gebouwen.

  Lees meer
 • Flexibel bouwen dankzij een circulair ontwerp

  Circulair bouwen zal grote veranderingen teweegbrengen in de bouwwereld. Om de sector alvast vertrouwd te maken met de nieuwe manier van bouwen, bespreekt Kamp C de zeven pijlers van het circulaire model. Zo ging onze vorige blog over het gebruik van circulaire materialen. In dit artikel komt de tweede pijler aan bod: circulair ontwerpen.

  Lees meer
Sluiten