Reportagereeks huisbezoeken: Energiebewust gezin gaat duurzaam verbouwen

13 december 2018 door Diana Grasso

Bernadette en Bart huisbezoeken.jpg

Kamp C ging op bezoek bij Bart en Bernadette in Sint-Katelijne-Waver. Een zeer energiebewust gezin met een laag energieverbruik. Jet Groen, adviseur van Kamp C, het provinciaal centrum duurzaamheid en innovatie, gaf enkele maanden geleden duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project. Bart en Bernadette aan het woord.

Hoe zijn jullie erop gekomen om jullie in te schrijven voor het huisbezoek?

Bernadette: “Via het gemeentelijk infoblad van Sint-Katelijne-Waver. Er stond een oproep in voor een huisbezoek van Kamp C.”

Hoe is het huisbezoek geweest? Hoe hebben jullie het ervaren?

Bernadette: “Het was heel positief. Ik had het gevoel dat we met een neutrale specialist te maken hadden.”

Bart: “Het was een hele praktische en realistische benadering.”

Wat willen jullie veranderen?

Bernadette: “De zolder moet gerenoveerd worden en het dak moet vervangen worden want er liggen nog asbestleien op. In de spouwmuren kunnen we geen isolatie spuiten want de spouw is maar 3 centimeter breed en moet minstens 5 centimeter breed zijn. Bovendien zitten er koudebruggen dus dat wordt technisch moeilijk. We hebben ook last van condensvorming op de muren in de kamers.”

Jet: “Dak- of zolderisolatie is de eerste stap. Ons advies is om asbestleien te verwijderen. Hierdoor is het voor de hand liggend een sarkingdak te plaatsen. Een isolatiesysteem die op de dakconstructie wordt geplaatst.

Condensvorming op de muren is vaak een combinatie van lage temperaturen, weinig of geen ventilatie en koudebruggen. De koudebruggen zijn op te lossen door langs de buitenzijde te isoleren, maar op dit moment is hier geen budget voor.
Door in de kamers de verwarming iets hoger te zetten en te verluchten is de condens verminderd.
Door op termijn een ventilatiesysteem D te plaatsen zal de vochtige lucht direct worden afgevoerd en komt de vochthuishouding in balans. “

Jet, adviseur bij Kamp C, vindt het lage energieverbruik zeer opmerkelijk, vooral omdat in het huis enkel de ramen vervangen werden en de muren en het dak niet geïsoleerd zijn ...” 

Jet merkt op dat het gezin heel weinig energie verbruikt. “Wat doen jullie hiervoor?”

Bart: “We verwarmen enkel de leefruimten en stellen de thermostaat af op 20 graden. We houden elke maand het energieverbruik bij.”

Hebben jullie al stappen ondernomen om bepaalde zaken te renoveren of welke stappen staan op de planning?

Bernadette: “We hebben de ramen vervangen en centrale verwarming gelegd want er stonden enkel kachels in het huis toen we erin trokken.”

Waren de kosten binnen jullie budget?

Bernadette: “We hebben na het advies nog niets gerenoveerd dus weten het niet maar vermoeden van wel. We gaan nog extra info inwinnen over het ventilatiesysteem bij een specialist.”

Was het verslag duidelijk? Hebben jullie tips?

Bernadette: “Ja, het is heel uitgebreid. Het bevat extra info over het ventilatiesysteem D. Meer praktische tips aangepast aan het verbruiksgedrag zijn wel welkom.”

Zouden jullie een advies aanraden?

Bernadette: “Absoluut. Bereid wel concrete vragen voor op voorhand. “ 

In See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Hierbij wordt het “Doen door Zien” principe gevolgd. Dit project ontvangt hiervoor € 2.344.401,71 steun door de Europese Unie.

De huisbezoeken vonden plaats in het kader van het project See2Do! en de huisbezoeken zijn nu niet meer mogelijk door Kamp C, maar nog wel via andere wegen:

Voor Mechelen: https://klimaatneutraal.mechelen.be/duurzaam-verbouwadvies

Voor Igemo: https://www.igemo.be/renovatieadvies/

Labels:

 • Premie voor thuisbatterij op komst

  De Vlaamse regering heeft een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Een batterij kan opgewekte energie die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk zorgt energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving. De subsidie bedraagt maximaal 3.200 euro en moet de aankoop van een thuisbatterij om stroom op te slaan aantrekkelijker maken.

  Lees meer
 • De 5 duurzaamheidsuitdagingen voor woningcorporaties

  Als gevolg van de klimaatovereenkomsten staan woningcorporaties de komende jaren voor grote uitdagingen om hun woningvoorraad voor 2050 te verduurzamen. De huidige renovatie oplossingen zoals Nul op de Meter en andere initiatieven zijn veel te duur en kunnen de benodigde capaciteit niet aan. Dat maakt de overgang bijna onmogelijk. Toch moeten ze hun huurders goede en betaalbare huizen kunnen blijven aanbieden. Huizen die CO2-neutraal zijn. Wat zijn de uitdagingen waar woningcorporaties mee worstelen en wat zijn de oplossingen voor het probleem?

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: product als dienst

  Circulaire businessmodellen moeten ervoor zorgen dat het voor producenten financieel-economisch aantrekkelijk wordt om hun producten zo duurzaam en circulair als mogelijk te maken. In de vorige blog zagen we dat het traditionele verkoopmodel van de lineaire economie ertoe leidt dat de levensduur van producten bewust wordt verkort waardoor deze veel te snel op de afvalberg terecht komen. Dat moet anders. Maar kan dat ook?

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • Een terugblik op een geslaagde Link2Innovate

  Op 27 maart vond het slotevent plaats van het project Link2Innovate. Sinds 1 april 2016 ondersteunt het Link2Innovate, een initiatief van Interreg Vlaanderen-Nederland, jonge technologiebedrijven bij het opstarten van grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de grensregio Vlaanderen-Nederland.

  Lees meer
 • “Bouwen met aarde: lokaal, gezond en eindeloos circulair”

  Circulaire leembouw combineert traditionele technieken met moderne inzichten. De lokale materialen vinden dankzij eenvoudige processen hun toepassing in bouwwerken van vandaag. Daarbij wordt geen CO2 of afval geproduceerd. Het materiaal kan eindeloos opnieuw gebruikt worden zonder te vervuilen.

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: geplande veroudering in het lineaire model

  In onze vorige blog hebben we het hoofdstuk over circulair aanbesteden afgerond. In de komende edities komen enkele circulaire businessmodellen aan bod. We beginnen met het leveren van producten als een dienst. Om dat innovatieve model te kaderen, bespreken we eerst een fundamentele constructiefout in het traditionele, lineaire businessmodel: de geplande veroudering.

  Lees meer
 • Dromen-durven-doen: samen sterk voor energietransitie

  Collectief energie opwekken en consumeren is in België (voorlopig) een behoorlijk moeilijke opgave. Er zijn tal van obstakels (technisch, juridisch sociaal, financieel en institutioneel) die de opzet van een eigen virtuele energiecentrale bemoeilijken. Om zicht te krijgen op wat er leeft bij burgers en gemeenschappen organiseert Kamp C de Droom-Durf-Doe-reeks in het project community-based Virtual Power Plant. Het blijft niet alleen bij informeren en inspireren, want het uiteindelijke doel is om drie gemeenschappen of projecten verder te begeleiden via een routekaart naar een eigen cVPP.

  Lees meer
 • Bouw jij mee gezond?

  Bij bouwen en verbouwen is aandacht voor gezondheid belangrijk. We brengen immers 85% van onze tijd in een binnenomgeving door. Zo zijn er heel wat aspecten zoals de bouwschil, ventilatie, gebruikte materialen enz. die een invloed kunnen hebben om tot een gezonde woning te komen. Om bouwprofessionelen, bouwers en verbouwers hierover te informeren, heeft het Vlaams Departement Omgeving de map 'Bouw Gezond' ontwikkeld.

  Lees meer
 • Subsidies voor het verwijderen van asbest

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Denk maar aan daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Kamp C helpt je op weg.

  Lees meer
Sluiten