Reportagereeks huisbezoeken: Karen haar duurzaam gerenoveerd huis is binnenkort instapklaar

13 december 2018 door Diana Grasso

karen huisbezoeken.jpg

Karen uit Leest is volop aan het verbouwen. Ze vroeg hulp aan Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, om haar woning duurzaam te renoveren. Adviseur Dirk Verbeeck van Kamp C gaf duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project.

"Er stond reclame in het infoblad van de stad Mechelen. Ik schreef me in voor een huisbezoek van Kamp C en Dirk kwam langs voor duurzaam bouwadvies.”, vertelt Karen.

Bij Karen waren grote verbouwingen in aantocht. “We wilden weten hoe je het best duurzaam renoveert en zien wat er haalbaar was. Via Kamp C wilden we info krijgen en bekijken hoe we deze info konden omzetten in de praktijk.”, aldus Karen.

Begin 2019 zijn de verbouwingen afgerond bij Karen en ze kijkt ernaar uit om in haar duurzaam gerenoveerde huis te wonen. “Momenteel is het hier nog vrij koud maar ik tel af tot de verbouwingen afgerond zijn”, stelt Karen.

Duurzaam renoveren

Karen heeft al verschillende stappen ondernomen op het vlak van duurzaam renoveren. “We hebben een regenwaterput en hier hebben we twee toiletten, de buitenkraan en wasmachine op laten aansluiten. De vloer werd geïsoleerd, de elektriciteitsinstallatie en ramen zijn vervangen. In de nieuwe ramen zitten verplicht ventilatieroosters. Maar we zijn wel aan het denken over een volwaardig ventilatiesysteem."

Asbest

Op het dak liggen asbestleien en dit is de volgende stap in het verbouwingsproces vertelt Karen.

“Asbest is iets wat je niet in je woning wil. Dat kun je maar best laten verwijderen. OVAM wil een asbestvrij Vlaanderen tegen 2040. Als de dakbedekking verwijderd is, kan je gaan isoleren met een sarkingdak. Dat is een uitvoeringswijze en geen merknaam. Daarbij wordt de isolatie aan de buitenzijde aangebracht. Binnenafwerkingen moeten dan niet verwijderd worden.”, legt Dirk uit.

Besparen

“Het bouwadvies van Kamp C was interessant en je krijgt een helder verslag met verschillende tips om je woning duurzaam te renoveren. Dirk verwees naar de premie voor een regenwaterinstallatie. We hebben deze premie aangevraagd en hierdoor hebben we kunnen besparen.”, zegt Karen.

In See2Do! werken Vlaamse en Nederlandse partners samen om burgers en lokale overheden aan te zetten tot een energie-efficiënte gebouwrenovatie. Hierbij wordt het “Doen door Zien” principe gevolgd. Dit project ontvangt hiervoor € 2.344.401,71 steun door de Europese Unie. 

De huisbezoeken vonden plaats in het kader van het project See2Do! en de huisbezoeken zijn nu niet meer mogelijk door Kamp C, maar nog wel via andere wegen:

Voor Mechelen: https://klimaatneutraal.mechelen.be/duurzaam-verbouwadvies

Voor Igemo: https://www.igemo.be/renovatieadvies/

 

Labels:

 • “Circulair bouwen creëert nieuwe financieringsmodellen”

  Circulair bouwen biedt niet alleen kansen voor de bouwsector, ook bankiers kunnen meestappen in het verhaal. Didier Léon, senior manager bij de duurzame Triodos Bank, kijkt voor ons naar de financiële kant van een circulair gebouw.

  Lees meer
 • SDG’s vinden hun weg naar de Vlaamse bouwsector

  Volgens het World Green Building Council kan de bouwsector bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Twee Vlaamse bedrijven uit de sector leggen uit hoe zij de doelen in hun werking integreren: “Je hebt vooral een andere mindset nodig.”

  Lees meer
 • Circulaire materialen sluiten de kringloop in de bouw

  Kamp C wil de transitie naar circulair bouwen faciliteren door de bouwsector vertrouwd te maken met alle aspecten ervan. In onze vorige blog introduceerden we de zeven pijlers van circulair bouwen. Dit artikel gaat dieper in op de eerste pijler: het gebruik van circulaire materialen.

  Lees meer
 • Netwerkevent Solarise op 12/2

  Op 12 februari gaat het netwerkevent van Solarise, met focus op zonne-energie, door met als thema business modellen en met verschillende sprekers over o.a. energiecoöperaties en circulaire economie in Gent. 

  Lees meer
 • Volg energiemeesters Ludo en Carine op hun blog

  Ludo en Carine zijn twee vrijwillige energiemeesters. In de gemeente Retie hebben ze al verschillende gezinnen bijgestaan met tips om energie te sparen. 

  Lees meer
 • “Gebroken kringlopen” door Ronald Rovers

  Ronald Rovers schreef onlangs het boek “Gebroken kringlopen”. De uitgangspunten van het boek zijn eenvoudig: we leven op een eindige aarde, wat grondstoffen betreft komt er niks bij en gaat er niets vanaf. De enige min of meer oneindige bron van energie is de zon. We zijn er inmiddels achter dat we volledig moeten overschakelen op hernieuwbare energie, met name zonne- en windenergie, en dat we tegelijkertijd de kringlopen van grondstoffen op aarde gesloten moeten houden. Circulair betekent dus niet alleen recycleren, maar ook grondstofvoorraden herstellen. Anders raken ze op en zijn we veroordeeld tot uitsluitend recycleren.

  Lees meer
 • CHARM-project goedgekeurd

  Onlangs werd het CHARM-project goedgekeurd. CHARM staat voor ‘Circular housing Asset Renovation & Management’.

  Lees meer
 • Stad Genk maakt duurzaam wonen betaalbaar met erfpacht

  In de Genkse Bresserstraat en Loofstraat worden in 2019 dertien stadsgronden verpacht. Met het woonproject ‘In de Bres’ maakt Genk wonen opnieuw betaalbaar voor jongeren.

  Lees meer
 • Circulair werken vraagt nieuw soort kantoor

  Hoe vertalen we circulair werken naar het ontwerp en de inrichting van ons kantoorgebouw en onze werkomgeving? Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg legt uit hoe bedrijven circulair werken in de praktijk kunnen brengen.

  Lees meer
 • Hoe moet het verder na BEN?

  Tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Maar hoe moet het daarna verder? “De huizen van morgen zullen steeds meer zelf instaan voor hun energievoorziening”, zegt Wouter Hilderson van Pixii, het kennisplatform rond energieneutraal bouwen.

  Lees meer
Sluiten