Stad Genk maakt duurzaam wonen betaalbaar met erfpacht

13 december 2018 door Diana Grasso

stad Genk.jpg

In de Genkse Bresserstraat en Loofstraat worden in 2019 dertien stadsgronden verpacht. Met het woonproject ‘In de Bres’ maakt Genk wonen opnieuw betaalbaar voor jongeren.

“In heel wat steden stuiten twintigers en dertigers op de hoge prijzen van vastgoed. De strengere duurzaamheidsnormen, hoge grondstofprijzen en dure bouwgronden maken het zo goed als onmogelijk om op eigen kracht een nieuwe woning te kopen. Ons project moet hen helpen om een gezonde en duurzame wooncarrière uit te bouwen.” Aan het woord is Tim Vanbrabant, hoofd van de dienst woonbeleid bij de stad Genk, die de komende maanden van start gaat met het woonproject ‘In de Bres’.

99 jaar

Erfpacht is geen nieuw systeem, het wordt al eeuwen toegepast op begijnhoven en landbouwgronden. Op welke manier is het woonproject ‘In de Bres’ vernieuwend en waar haalden jullie de inspiratie vandaan?

“Genk heeft al heel wat ervaring met het verpachten van industriegronden, maar erfpacht voor particulieren is voor onze stad nieuw. We werden geïnspireerd door projecten van andere Vlaamse gemeenten waarbij bouwgronden of te renoveren woningen in erfpacht worden gegeven, maar er wel nog steeds een aankoopoptie is. Stad Genk wil een stap verder gaan en koos ervoor om een aantal van haar gronden te verpachten voor een periode van 99 jaar, het absolute maximum.”

“Na die termijn krijgen we zowel de gronden als de woningen of opstallen opnieuw in handen. Uniek aan ‘In de Bres’ is dat wij de woning ook aan de erfpachters zullen vergoeden. Zij krijgen de geschatte waarde van hun huis terugbetaald. Op die manier is het voor de bewoners ook waardevol om te investeren in de kwaliteit van hun woning. Afhankelijk van de toekomstige ruimtelijke context beslist de stad dan opnieuw over de toekomst van de kavels.”

Waarom was het project volgens jullie nodig?

“Heel wat jonge mensen zitten tussen schip en wal: ze blijven bij hun ouders wonen of moeten langere tijd huren omdat ze maar moeilijk de overstap naar de koopmarkt kunnen maken. ‘In de Bres’ is voor ons een testcase: wij willen ontdekken of erfpacht een tool is om wonen betaalbaar te maken voor alle Genkenaars.”

Jonge starters

Wie kan zich kandidaat stellen voor het woonproject?

“Als stad geven we de bouwgronden goedkoop in erfpacht, maar we willen daar ook iets voor in ruil. Daarom gaan we op zoek naar jonge mensen die voor Genk kiezen en er een leven willen opbouwen. In ons toewijzingsreglement geven we voorrang aan jonge mensen die een band hebben met Genk en dus de laatste 24 jaar zes jaar in de stad hebben gewoond. Bovendien moeten ze jonger zijn dan 35 jaar en een bescheiden inkomen hebben. Toch kunnen veel meer mensen zich kandidaat stellen: iedereen die nog geen andere woning bezit, kan meedingen naar een woning. Veel hangt dus af van het succes van het project.”

Waarom is erfpacht voordelig voor die jonge starters?

“Eerst en vooral sparen ze er veel geld mee uit. Wie een kavel koopt voor 120.000 euro met een lening aan een vaste rente van 3,5 procent, betaalt 25 jaar lang iedere maand 600 euro. Neem je diezelfde kavel van ons in erfpacht, dan betaal je slechts 100 euro per maand en 1000 euro per jaar. Zo spaar je jaarlijks 5000 euro uit die je in de plaats daarvan op je pensioenspaarrekening kan storten of kan gebruiken voor de opleiding van je kinderen.”

“Daarnaast is erfpacht voor jonge mensen interessant omdat zij steeds mobieler worden en niet hun hele leven in hetzelfde huis blijven wonen. Als zij hun woning na twintig of dertig jaar verkopen, hebben ze maar 30.000 tot 40.000 euro aan de bouwgrond uitgegeven. En dat terwijl het erfpachtrecht zijn waarde behoudt: het is immers nog minstens zestig jaar geldig. Bovendien hebben de erfpachters de zekerheid dat hun woning in de toekomst wordt verkocht met een erfcijns of rente van 1 procent en een voorspelbare indexering.”

Duurzaam bouwen

De woningen worden gebouwd en verkocht door Machiels Building Solutions. Het worden energiezuinige woningen. Waarom was dat voor jullie zo belangrijk? 

“We moeten vandaag bouwen met het oog op de toekomst. Daarom zullen alle woningen van ‘In de Bres’ bestaan uit een houtskeletbouw die de ontwikkelaar isoleert met een minimum aan synthetische materialen. Qua luchtdichtheid kan Machiels Building Solutions alles tot in de puntjes uitmeten, waardoor er geen energie verloren gaat. Alles wordt op de werf zelf geassembleerd. Vanbinnen worden de muren bepleisterd, de buitenkant wordt omgeven met bakstenen. Met een uiteindelijk E-peil van 30 zijn de woningen klimaatbestendig en wordt ‘In de Bres’ een duurzaam project vlak bij het centrum.”

Wil de stad Genk in de toekomst nog meer stappen zetten richting innovatieve bouwprojecten? 

“‘In de Bres’ is een relatief traditioneel woonproject met grondgebonden woningen, gebouwd op een verkaveling. We zien zeker nog marge om verder te innoveren. Maar om te beginnen willen we poolshoogte nemen bij de bewoners zelf: wat vinden zij de sterke en minder sterke punten van dit project? Is die evaluatie positief, dan bekijken we op welke stedelijke locaties we erfpacht nog kunnen inzetten.”

Labels:

  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

    Lees meer
  • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

    Lees meer
  • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

    Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
Sluiten