“Circulair bouwen creëert nieuwe financieringsmodellen”

17 januari 2019 door Diana Grasso

Didier Leon.jpg

Circulair bouwen biedt niet alleen kansen voor de bouwsector, ook bankiers kunnen meestappen in het verhaal. Didier Léon, senior manager bij de duurzame Triodos Bank, kijkt voor ons naar de financiële kant van een circulair gebouw.

Het huidige, lineaire businessmodel in de bouwsector staat onder druk, zegt Didier Léon (foto) van Triodos Bank. “In dat model halen we grondstoffen uit de natuur en maken er een gebouw van dat vervolgens veroudert, zijn waarde verliest en afval creëert.” Volgens Léon is dat niet langer houdbaar: “Klimaatverandering en uitputting van natuurlijke grondstoffen dwingen alle betrokken partijen om over te schakelen naar een circulair model. Zo realiseer je een significante vermindering van de milieu-impact van gebouwen, een belangrijke pijler van het Klimaatakkoord van Parijs. Een circulair gebouw verliest bovendien minder snel zijn waarde omdat alle materialen hergebruikt of gerecycleerd worden.”

Nieuwe financieringsmodellen

Circulair bouwen creëert nieuwe bedrijfsmodellen, en dus ook nieuwe financieringsmodellen. De huidige financiering van vastgoed is immers gebaseerd op de beperkte levensduur van een gebouw. Léon: “Omdat een circulair gebouw langer meegaat dan een doorsnee gebouw, levert het meer huurinkomsten op voor de eigenaar. Dat is positief voor de kredietbeoordeling, want voor de bankier is het belangrijk dat het gebouw genoeg opbrengt zodat de eigenaar zijn krediet kan terugbetalen.”

Bovendien kan de bank rekening houden met de langere levensduur. “Een gewoon gebouw begint na 25 tot 30 jaar in waarde te verminderen. Voor die periode moet het krediet afbetaald zijn. Bij een circulair gebouw is dat anders. Omdat zo’n gebouw telkens aangepast wordt aan een nieuwe functie, verliest het minder snel zijn waarde. Dat biedt ruimte voor nieuwe financieringsmodellen, die rekening houden met de langere levensduur van het gebouw, de restwaarde van de materialen en het concept van product-as-a-service.”

Focus op lange termijn

Een circulair gebouw blijft dus inkomsten genereren en behoudt zijn waarde. Komt er dan geen hogere investeringskost bij kijken? “Daar hebben de actoren in de sector nog geen duidelijk zicht op. Het is denkbaar dat een circulair gebouw duurder is om te realiseren, maar de voordelen op lange termijn zullen in verhouding zijn.”

Het is precies op die lange termijn dat Triodos Bank zich als duurzame bank focust, bijvoorbeeld door circulaire bouwprojecten te financieren: “We zijn de mogelijkheden volop aan het onderzoeken. We werken hiervoor samen met Kamp C en BAMB 2020, een Europees project rond circulair bouwen. Ook met aannemers, architecten en andere koplopers uit de sector zitten we regelmatig samen.”

Het nieuwe gebouw van Triodos Bank in Nederland zal trouwens volledig circulair zijn. Het ontwerp (Thomas Rau) zorgt ervoor dat het gebouw demonteerbaar is en voldoet aan het BREEAM Outstanding-certificaat.

“Zoek de juiste partners”

Voor wie een circulair bouwproject uit de grond wil stampen, heeft Léon een gouden raad: “Ga vooral op zoek naar de juiste partners: ingenieursbureaus, bouwbedrijven of universiteiten die mee zijn met het circulaire verhaal. Durf daarbij zeker over onze landsgrenzen heen te kijken. En wat je financiële partner betreft: kom je project voorstellen en we bespreken graag de financieringsmogelijkheden.”

Dit artikel kadert in het project 't Centrum. Met ’t Centrum-project gaan we de circulaire business modellen in een bouwproject concreet maken. Dit project kadert in een subsidietraject mede mogelijk gemaakt door de OVAM. Kamp C ontvangt hiervoor een subsidie van € 183.087,04, 50% van het totale budget.

Labels:

 • “Prestatiecontracten zijn de beste manier om circulaire renovaties te realiseren”

  Nu circulair bouwen stilaan een vertrouwd begrip is in onze sector groeit de interesse voor een gelijkaardige innovatie: circulair renoveren. Het Antwerpse bouwadviesbureau Factor4, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) sprongen alvast op de kar. Met het project CiRe (‘Circulair Renoveren’) mikken ze op de circulaire renovatie van publieke gebouwen.

  Lees meer
 • Flexibel bouwen dankzij een circulair ontwerp

  Circulair bouwen zal grote veranderingen teweegbrengen in de bouwwereld. Om de sector alvast vertrouwd te maken met de nieuwe manier van bouwen, bespreekt Kamp C de zeven pijlers van het circulaire model. Zo ging onze vorige blog over het gebruik van circulaire materialen. In dit artikel komt de tweede pijler aan bod: circulair ontwerpen.

  Lees meer
 • SDG’s vinden hun weg naar de Vlaamse bouwsector

  Volgens het World Green Building Council kan de bouwsector bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Twee Vlaamse bedrijven uit de sector leggen uit hoe zij de doelen in hun werking integreren: “Je hebt vooral een andere mindset nodig.”

  Lees meer
 • Circulaire materialen sluiten de kringloop in de bouw

  Kamp C wil de transitie naar circulair bouwen faciliteren door de bouwsector vertrouwd te maken met alle aspecten ervan. In onze vorige blog introduceerden we de zeven pijlers van circulair bouwen. Dit artikel gaat dieper in op de eerste pijler: het gebruik van circulaire materialen.

  Lees meer
 • Netwerkevent Solarise op 12/2

  Op 12 februari gaat het netwerkevent van Solarise, met focus op zonne-energie, door met als thema business modellen en met verschillende sprekers over o.a. energiecoöperaties en circulaire economie in Gent. 

  Lees meer
 • Volg energiemeesters Ludo en Carine op hun blog

  Ludo en Carine zijn twee vrijwillige energiemeesters. In de gemeente Retie hebben ze al verschillende gezinnen bijgestaan met tips om energie te sparen. 

  Lees meer
 • Reportagereeks huisbezoeken: Karen haar duurzaam gerenoveerd huis is binnenkort instapklaar

  Karen uit Leest is volop aan het verbouwen. Ze vroeg hulp aan Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, om haar woning duurzaam te renoveren. Adviseur Dirk Verbeeck van Kamp C gaf duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project.

  Lees meer
 • “Gebroken kringlopen” door Ronald Rovers

  Ronald Rovers schreef onlangs het boek “Gebroken kringlopen”. De uitgangspunten van het boek zijn eenvoudig: we leven op een eindige aarde, wat grondstoffen betreft komt er niks bij en gaat er niets vanaf. De enige min of meer oneindige bron van energie is de zon. We zijn er inmiddels achter dat we volledig moeten overschakelen op hernieuwbare energie, met name zonne- en windenergie, en dat we tegelijkertijd de kringlopen van grondstoffen op aarde gesloten moeten houden. Circulair betekent dus niet alleen recycleren, maar ook grondstofvoorraden herstellen. Anders raken ze op en zijn we veroordeeld tot uitsluitend recycleren.

  Lees meer
 • CHARM-project goedgekeurd

  Onlangs werd het CHARM-project goedgekeurd. CHARM staat voor ‘Circular housing Asset Renovation & Management’.

  Lees meer
 • Stad Genk maakt duurzaam wonen betaalbaar met erfpacht

  In de Genkse Bresserstraat en Loofstraat worden in 2019 dertien stadsgronden verpacht. Met het woonproject ‘In de Bres’ maakt Genk wonen opnieuw betaalbaar voor jongeren.

  Lees meer
Sluiten