“Circulair bouwen creëert nieuwe financieringsmodellen”

17 januari 2019 door Diana Grasso

Didier Leon.jpg

Circulair bouwen biedt niet alleen kansen voor de bouwsector, ook bankiers kunnen meestappen in het verhaal. Didier Léon, senior manager bij de duurzame Triodos Bank, kijkt voor ons naar de financiële kant van een circulair gebouw.

Het huidige, lineaire businessmodel in de bouwsector staat onder druk, zegt Didier Léon (foto) van Triodos Bank. “In dat model halen we grondstoffen uit de natuur en maken er een gebouw van dat vervolgens veroudert, zijn waarde verliest en afval creëert.” Volgens Léon is dat niet langer houdbaar: “Klimaatverandering en uitputting van natuurlijke grondstoffen dwingen alle betrokken partijen om over te schakelen naar een circulair model. Zo realiseer je een significante vermindering van de milieu-impact van gebouwen, een belangrijke pijler van het Klimaatakkoord van Parijs. Een circulair gebouw verliest bovendien minder snel zijn waarde omdat alle materialen hergebruikt of gerecycleerd worden.”

Nieuwe financieringsmodellen

Circulair bouwen creëert nieuwe bedrijfsmodellen, en dus ook nieuwe financieringsmodellen. De huidige financiering van vastgoed is immers gebaseerd op de beperkte levensduur van een gebouw. Léon: “Omdat een circulair gebouw langer meegaat dan een doorsnee gebouw, levert het meer huurinkomsten op voor de eigenaar. Dat is positief voor de kredietbeoordeling, want voor de bankier is het belangrijk dat het gebouw genoeg opbrengt zodat de eigenaar zijn krediet kan terugbetalen.”

Bovendien kan de bank rekening houden met de langere levensduur. “Een gewoon gebouw begint na 25 tot 30 jaar in waarde te verminderen. Voor die periode moet het krediet afbetaald zijn. Bij een circulair gebouw is dat anders. Omdat zo’n gebouw telkens aangepast wordt aan een nieuwe functie, verliest het minder snel zijn waarde. Dat biedt ruimte voor nieuwe financieringsmodellen, die rekening houden met de langere levensduur van het gebouw, de restwaarde van de materialen en het concept van product-as-a-service.”

Focus op lange termijn

Een circulair gebouw blijft dus inkomsten genereren en behoudt zijn waarde. Komt er dan geen hogere investeringskost bij kijken? “Daar hebben de actoren in de sector nog geen duidelijk zicht op. Het is denkbaar dat een circulair gebouw duurder is om te realiseren, maar de voordelen op lange termijn zullen in verhouding zijn.”

Het is precies op die lange termijn dat Triodos Bank zich als duurzame bank focust, bijvoorbeeld door circulaire bouwprojecten te financieren: “We zijn de mogelijkheden volop aan het onderzoeken. We werken hiervoor samen met Kamp C en BAMB 2020, een Europees project rond circulair bouwen. Ook met aannemers, architecten en andere koplopers uit de sector zitten we regelmatig samen.”

Het nieuwe gebouw van Triodos Bank in Nederland zal trouwens volledig circulair zijn. Het ontwerp (Thomas Rau) zorgt ervoor dat het gebouw demonteerbaar is en voldoet aan het BREEAM Outstanding-certificaat.

“Zoek de juiste partners”

Voor wie een circulair bouwproject uit de grond wil stampen, heeft Léon een gouden raad: “Ga vooral op zoek naar de juiste partners: ingenieursbureaus, bouwbedrijven of universiteiten die mee zijn met het circulaire verhaal. Durf daarbij zeker over onze landsgrenzen heen te kijken. En wat je financiële partner betreft: kom je project voorstellen en we bespreken graag de financieringsmogelijkheden.”

Dit artikel kadert in het project 't Centrum. Met ’t Centrum-project gaan we de circulaire business modellen in een bouwproject concreet maken. Dit project kadert in een subsidietraject mede mogelijk gemaakt door de OVAM. Kamp C ontvangt hiervoor een subsidie van € 183.087,04, 50% van het totale budget.

Labels:

 • Kontichse gezinnen screenen huis met warmtecamera

  Op zaterdag 23 februari maakten de inwoners van de Altenawijk in Kontich een warmtewandeling in het kader van het project RHEDCOOP. De buurtbewoners ontdekten met een warmtecamera welke plekken in huis beter geïsoleerd kunnen worden.

  Lees meer
 • Nieuwe technologieën voor duurzamer beton

  Het gebruik van circulaire technologieën voor beton kan helpen om de milieu-impact van de bouwsector drastisch terug te schroeven. Nu een duurzamer beton technisch stilaan op punt staat, is het tijd om de eerste toepassingen naar de werf te brengen.

  Lees meer
 • Aanbesteden via ‘Rapid Circular Contracting’: meer innovatie en creativiteit

  In onze vorige blog zoomden we in op een eerste vorm van circulair aanbesteden, waarbij een Bouw Informatie Model (BIM) de rol van de hoofdaannemer overneemt. Deze keer komt de tweede variant aan bod: ‘Rapid Circular Contracting’ (RCC). Een circulair aanbestedingsmodel dat maximaal ruimte laat voor innovatie en creativiteit.

  Lees meer
 • Circulaire woonwijk verrijst uit oude hoogbouwflats

  Uit leegstaande flatgebouwen een nieuwe woonwijk optrekken, voorzien van een gesloten waterkringloop? Het Nederlandse project SUPERLOCAL legt de circulaire lat hoog: “De lessen die we trekken uit dit project kunnen in heel Europa worden toegepast.”

  Lees meer
 • Aanbesteden via een Bouw Informatie Model: minder kosten, meer kwaliteit

  Kamp C wil de bouwsector stap voor stap inwijden in alle zeven pijlers van het circulaire model. In onze vorige blogs bespraken we al het gebruik van circulaire materialen en de kunst van het circulair ontwerpen. Deze keer is het de beurt aan circulair aanbesteden: een vorm van aanbesteden die ambities centraal stelt, bijvoorbeeld via een Bouw Informatie Model (BIM).

  Lees meer
 • BAMB maakt laatste stop op Kamp C

  Van december tot midden februari kon je de Reversible Experience Modules (REMs) bezoeken op Kamp C. De REMs zijn een pilot in het Europese “Buildings As Material Banks”(BAMB) project. We ontvingen heel wat kijklustigen. Op 19 februari vonden verschillende workshops plaats over circulair bouwen en materiaalpaspoorten. EPEA Nederland, de organisatie die de REMs lanceerde, gaf een toelichting over de toekomstvisie.

  Lees meer
 • Kamp C ondertekent Green Deal Circulair Bouwen

  Vorige week plaatste Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg op Batibouw zijn handtekening onder de Green Deal Circulair Bouwen. In de overeenkomst engageert Kamp C zich samen met tal van andere spelers om de transitie naar een circulair model in de bouwsector te versnellen.

  Lees meer
 • “Prestatiecontracten zijn de beste manier om circulaire renovaties te realiseren”

  Nu circulair bouwen stilaan een vertrouwd begrip is in onze sector groeit de interesse voor een gelijkaardige innovatie: circulair renoveren. Het Antwerpse bouwadviesbureau Factor4, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) sprongen alvast op de kar. Met het project CiRe (‘Circulair Renoveren’) mikken ze op de circulaire renovatie van publieke gebouwen.

  Lees meer
 • Flexibel bouwen dankzij een circulair ontwerp

  Circulair bouwen zal grote veranderingen teweegbrengen in de bouwwereld. Om de sector alvast vertrouwd te maken met de nieuwe manier van bouwen, bespreekt Kamp C de zeven pijlers van het circulaire model. Zo ging onze vorige blog over het gebruik van circulaire materialen. In dit artikel komt de tweede pijler aan bod: circulair ontwerpen.

  Lees meer
 • SDG’s vinden hun weg naar de Vlaamse bouwsector

  Volgens het World Green Building Council kan de bouwsector bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Twee Vlaamse bedrijven uit de sector leggen uit hoe zij de doelen in hun werking integreren: “Je hebt vooral een andere mindset nodig.”

  Lees meer
Sluiten