Wat verandert er op het vlak van bouwpremies?

25 januari 2019 door Diana Grasso

bouwpremies besparen.jpg

In 2019 verandert er heel wat op het vlak van bouwpremies. Kamp C geeft een overzicht.

1. De Vlaamse renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie wordt gereorganiseerd en gaat in vanaf 1 februari 2019, dat is één maand later dan voorzien. Er zijn overgangsmaatregelen voorzien tussen het oude en nieuwe stelsel.

Op vrijdag 21 december 2018 heeft de Vlaamse regering definitief beslist een overkoepelende renovatiepremie in te voeren. De verbeteringspremie verdwijnt en gaat volledig op in de renovatiepremie. De aanpassingspremie voor werken in een woning voor 65-plussers blijft wel afzonderlijk bestaan.

De krachtlijnen:

  1. de overkoepelende renovatiepremie kan aangevraagd worden vanaf 1 februari 2019
  2. instappen in de huidige renovatiepremie kan tot en met 31 januari 2019, waarna alleen nog tweede aanvragen mogelijk zijn
  3. de huidige verbeterings- en aanpassingspremie kan nog aangevraagd worden tot en met 31 mei 2019
  4. vanaf 1 juni 2019 kan de vernieuwde aanpassingspremie aangevraagd worden

Meer info: https://www.wonenvlaanderen.be/sites/wvl/files/documents/2019-01-08_overkoepelende_reno_nota-voor-webstek_v2.pdf

2. Aanpassingspremie

Ook de aanpassingspremie voor het aanpassen van woningen voor 65-plussers wordt herzien en gaat in op 1 juni 2019.

De aanpassingspremie is er voor jou als:

  1. je zelf of iemand van jouw gezin 65 jaar of ouder is
  2. je de woning toegankelijk maakt voor die oudere bewoner
  3. de oudere (en diens eventuele partner) een inkomen hebben van hoogstens 31.340 euro (+ 1.630 euro per persoon ten laste). Voor aanvragen vanaf 1 januari 2019 geldt 2016 als inkomensreferentiejaar

De aanpassingspremie aanvragen in zijn huidige vorm kan nog tot en met 31 mei 2019. Vanaf 1 juni 2019 treedt de vernieuwde aanpassingspremie in werking.

Meer info vind je hier:

https://www.wonenvlaanderen.be/premies/de-vlaamse-aanpassingspremie-om-de-woning-aan-te-passen-aan-een-oudere-bewoner

 

3. Subsidieregeling over asbest(cement)verwijdering in aantocht

Wil je asbest verwijderen? Binnenkort is de subsidieregeling over asbest(cement)verwijdering een feit. Meer info vind je op: https://www.ovam.be/ondersteuning-en-subsidies

4. Warmtepompboilers

Vanaf 1 januari 2019 worden ook warmtepompboilers gesubsidieerd. Warmtepompboilers zorgen voor de aanmaak van sanitair warm water. Een warmtepompboiler is een elektrisch toestel maar die verbruikt zijn energie veel efficiënter dan een klassieke elektrische boiler die werkt op weerstanden.

Meer info over de regeling van de warmtepompboilers vind je hier: https://www.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule .

5. Dakisolatie

De dakisolatiepremie vermindert van 6 naar 4 €/m², indien uitgevoerd door de aannemer, van 3 naar 2 €/m² indien uitgevoerd in zelfbouw.

6. Beglazing

De eis voor beglazing wordt verstrengd van Umax 1.1 naar 1.0 W/m²K.

Labels:

Sluiten