Wat verandert er op het vlak van bouwpremies?

25 januari 2019 door Diana Grasso

bouwpremies besparen.jpg

In 2019 verandert er heel wat op het vlak van bouwpremies. Kamp C geeft een overzicht.

1. De Vlaamse renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie wordt gereorganiseerd en gaat in vanaf 1 februari 2019, dat is één maand later dan voorzien. Er zijn overgangsmaatregelen voorzien tussen het oude en nieuwe stelsel.

Op vrijdag 21 december 2018 heeft de Vlaamse regering definitief beslist een overkoepelende renovatiepremie in te voeren. De verbeteringspremie verdwijnt en gaat volledig op in de renovatiepremie. De aanpassingspremie voor werken in een woning voor 65-plussers blijft wel afzonderlijk bestaan.

De krachtlijnen:

 1. de overkoepelende renovatiepremie kan aangevraagd worden vanaf 1 februari 2019
 2. instappen in de huidige renovatiepremie kan tot en met 31 januari 2019, waarna alleen nog tweede aanvragen mogelijk zijn
 3. de huidige verbeterings- en aanpassingspremie kan nog aangevraagd worden tot en met 31 mei 2019
 4. vanaf 1 juni 2019 kan de vernieuwde aanpassingspremie aangevraagd worden

Meer info: https://www.wonenvlaanderen.be/sites/wvl/files/documents/2019-01-08_overkoepelende_reno_nota-voor-webstek_v2.pdf

2. Aanpassingspremie

Ook de aanpassingspremie voor het aanpassen van woningen voor 65-plussers wordt herzien en gaat in op 1 juni 2019.

De aanpassingspremie is er voor jou als:

 1. je zelf of iemand van jouw gezin 65 jaar of ouder is
 2. je de woning toegankelijk maakt voor die oudere bewoner
 3. de oudere (en diens eventuele partner) een inkomen hebben van hoogstens 31.340 euro (+ 1.630 euro per persoon ten laste). Voor aanvragen vanaf 1 januari 2019 geldt 2016 als inkomensreferentiejaar

De aanpassingspremie aanvragen in zijn huidige vorm kan nog tot en met 31 mei 2019. Vanaf 1 juni 2019 treedt de vernieuwde aanpassingspremie in werking.

Meer info vind je hier:

https://www.wonenvlaanderen.be/premies/de-vlaamse-aanpassingspremie-om-de-woning-aan-te-passen-aan-een-oudere-bewoner

 

3. Subsidieregeling over asbest(cement)verwijdering in aantocht

Wil je asbest verwijderen? Binnenkort is de subsidieregeling over asbest(cement)verwijdering een feit. Meer info vind je op: https://www.ovam.be/ondersteuning-en-subsidies

4. Warmtepompboilers

Vanaf 1 januari 2019 worden ook warmtepompboilers gesubsidieerd. Warmtepompboilers zorgen voor de aanmaak van sanitair warm water. Een warmtepompboiler is een elektrisch toestel maar die verbruikt zijn energie veel efficiënter dan een klassieke elektrische boiler die werkt op weerstanden.

Meer info over de regeling van de warmtepompboilers vind je hier: https://www.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule .

5. Dakisolatie

De dakisolatiepremie vermindert van 6 naar 4 €/m², indien uitgevoerd door de aannemer, van 3 naar 2 €/m² indien uitgevoerd in zelfbouw.

6. Beglazing

De eis voor beglazing wordt verstrengd van Umax 1.1 naar 1.0 W/m²K.

Labels:

 • Kontichse gezinnen screenen huis met warmtecamera

  Op zaterdag 23 februari maakten de inwoners van de Altenawijk in Kontich een warmtewandeling in het kader van het project RHEDCOOP. De buurtbewoners ontdekten met een warmtecamera welke plekken in huis beter geïsoleerd kunnen worden.

  Lees meer
 • Kamp C zet energiemeester Gust in de bloemetjes

  Gust uit Kasterlee helpt al twee jaar mensen te besparen op hun energiefactuur. In het kader van de week van de vrijwilliger ontving hij een mand vol lekkernijen.

  Lees meer
 • Energiemeester Jan werd verrast in het kader van de week van de vrijwilliger

  Energiemeester Jan uit Turnhout werd in de bloemen gezet in het kader van de week van de vrijwilliger. Enkele gezinnen die hij advies gaf om te besparen op de energiefactuur, zonden een kaartje in om hem te bedanken. Wij gingen langs bij Jan om de verrassing te overhandigen.

  Lees meer
 • Nieuwe technologieën voor duurzamer beton

  Het gebruik van circulaire technologieën voor beton kan helpen om de milieu-impact van de bouwsector drastisch terug te schroeven. Nu een duurzamer beton technisch stilaan op punt staat, is het tijd om de eerste toepassingen naar de werf te brengen.

  Lees meer
 • Aanbesteden via ‘Rapid Circular Contracting’: meer innovatie en creativiteit

  In onze vorige blog zoomden we in op een eerste vorm van circulair aanbesteden, waarbij een Bouw Informatie Model (BIM) de rol van de hoofdaannemer overneemt. Deze keer komt de tweede variant aan bod: ‘Rapid Circular Contracting’ (RCC). Een circulair aanbestedingsmodel dat maximaal ruimte laat voor innovatie en creativiteit.

  Lees meer
 • 3D-printer bouwt huis met twee verdiepingen op Kamp C

  De grootste 3D-printer van de wereld staat klaar op de site van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in Westerlo om een huis met twee verdiepingen te printen. Geïnteresseerde bedrijven zijn vanaf het najaar welkom in Westerlo om met de printer te experimenteren. Zo willen we de Vlaamse bouwsector met praktijkvoorbeelden overtuigen van deze innovatieve techniek.

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen als basis

  Hoe breng je circulaire economie in de praktijk? Hoe kun je als bedrijf circulaire businessmodellen implementeren? Waar zitten de opportuniteiten binnen je bedrijfsvoering? Binnen het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ bundelen VITO, Möbius en Kamp C hun krachten om hierop een antwoord te geven en de Kempense en Vlaamse KMO’s te ondersteunen bij het realiseren van innovatieve circulaire businessmodellen. Ze willen belanghebbenden samenbrengen en inspireren. De focus ligt op het co-creëren van nieuwe bedrijfsmodellen en leerlessen delen met het brede werkveld. In april start een eerste reeks co-creatiesessies.

  Lees meer
 • Circulaire woonwijk verrijst uit oude hoogbouwflats

  Uit leegstaande flatgebouwen een nieuwe woonwijk optrekken, voorzien van een gesloten waterkringloop? Het Nederlandse project SUPERLOCAL legt de circulaire lat hoog: “De lessen die we trekken uit dit project kunnen in heel Europa worden toegepast.”

  Lees meer
 • Aanbesteden via een Bouw Informatie Model: minder kosten, meer kwaliteit

  Kamp C wil de bouwsector stap voor stap inwijden in alle zeven pijlers van het circulaire model. In onze vorige blogs bespraken we al het gebruik van circulaire materialen en de kunst van het circulair ontwerpen. Deze keer is het de beurt aan circulair aanbesteden: een vorm van aanbesteden die ambities centraal stelt, bijvoorbeeld via een Bouw Informatie Model (BIM).

  Lees meer
 • BAMB maakt laatste stop op Kamp C

  Van december tot midden februari kon je de Reversible Experience Modules (REMs) bezoeken op Kamp C. De REMs zijn een pilot in het Europese “Buildings As Material Banks”(BAMB) project. We ontvingen heel wat kijklustigen. Op 19 februari vonden verschillende workshops plaats over circulair bouwen en materiaalpaspoorten. EPEA Nederland, de organisatie die de REMs lanceerde, gaf een toelichting over de toekomstvisie.

  Lees meer
Sluiten