Nieuwsbrief 2 Bouwen aan een circulaire Kempen

5 februari 2019 door Sofie Torfs

Circulair gebouw: Tijdelijk gerechtsgebouw Amsterdam

Gebouw uitgewerkt als tijdelijk product

De bouw van een nieuwe rechtbank in Amsterdam duurt vijf jaar. Om in tussentijd als rechtbank te kunnen blijven functioneren, was een tijdelijk gerechtsgebouw nodig voor de vijf rechtszalen en de cellen. Het kantoorpersoneel kon terecht in huurkantoren in de buurt. Dankzij een goed business plan, waarbij het gebouw is uitgedacht als herbruikbaar product, kon de realisatie ervan aan 10% minder dan de vooropgestelde plafondprijs.

‘Design, Build, Maintain & Remove’

Het aanbestedende Rijksvastgoedbedrijf wou verspilling van materialen vermijden en de restwaarde van het tijdelijk gebouw zo hoog mogelijk houden. Daarom schreef het een zogenaamde Design, Build, Maintain & Remove-opdracht uit. Dit betekent dat de projectontwikkelaar tijdens de 5 jaar verantwoordelijk is voor het gebouw, eigenaar blijft van de materialen en ook verantwoordelijk is voor de verwijdering van het gebouw na de gebruiksperiode.

Zo was er een sterke stimulans voor het Consortium DPCP, een samenwerking tussen Duprie bouw en Cepezed projects, dat het tijdelijk gerechtsgebouw bouwde om in te zetten op een demontabele bouwtechniek en op herbruikbare onderdelen.

Veranderingsgericht en demonteerbaar

Het tijdelijke gerechtsgebouw is veranderingsgericht ontworpen en laat in de toekomst andere bestemmingen door andere gebruikers toe. Dat was nochtans niet evident. Een rechtbank heeft namelijk specifieke eisen op het gebied van met name beveiliging die je niet in andere gebouwen hebt.

De aanpasbaarheid is tot het uiterste doorgevoerd: het gebouw kan fysiek losgekoppeld worden van de grond en op meerdere locaties geplaatst worden. De tijdelijke rechtbank is als een ‘kit of parts’ ontworpen, zo leggen ze het bij de ontwikkelaar uit. De constructie is volledig prefab aangeleverd en kan gemakkelijk gemonteerd, gedemonteerd en elders opnieuw in elkaar geschroefd worden. 

Illustratief hiervoor is het speciaal bevestigingssysteem voor de kanaalplaatvloeren, dat ontkoppeling en hergebruik van de vloerdelen mogelijk maakt. De kanaalplaten zijn aan stalen constructies bevestigd met bouten. Dit in tegenstelling tot conventionele kanaalplaten die vast zijn gestort aan de draagconstructie. Als je de vloeren in beton giet, zijn de kosten lager, maar wordt hergebruik erg lastig, ook al hebben de platen een intrinsieke levensduur van 50 jaar. Ook bij de knopen van de staalconstructie is rekening gehouden met toekomstige de- en remontage.

Wij zijn in elk geval benieuwd waarvoor het tijdelijk gerechtsgebouw van Amsterdam binnen 5 jaar gebruikt zal worden en waar het terecht komt!

Meer informatie

http://www.bouwtotaal.nl/2017/09/tijdelijke-rechtbank-amsterdam-demontabel-en-circulair/

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/19003/amsterdam-opent-circulair-gebouw-voor-rechtbank

https://www.cepezed.nl/messages/428-opening-tijdelijke-rechtbank-amsterdam

https://www.f-facts.nl/case/hergebruik-centraal-bij-tijdelijke-rechtbank-amsterdam


Circulair product: Facadeclick

Gevelstenen die als legoblokjes in elkaar klikken

Facadeclick is een droog bouwsysteem waarbij gevelstenen met een simpele klik aan elkaar verbonden worden. Er komt geen lijm of mortel aan te pas. In het Facadeclick bouwsysteem kunnen klassieke gevelstenen dankzij twee cilindrische uitsparingen over een kunststof insert geschoven worden. De bedenker liet zich inspireren door bouwen met lego.

Voor de spouwmuurisolatie werkt Facadeclick samen met Termokomfort: een isolatiesysteem met geëxpandeerde schuimkorrels die in de spouwmuur worden gespoten. Eerst ging het om EPS schuimkorrels, maar intussen is er overgeschakeld naar korrels gemaakt van afval uit de suikerindustrie.

Gevel als een tijdelijke opslag voor bouwmaterialen

Geen cement betekent een lagere CO2-uitstoot. Bovendien is de snelbouwmuur van Facadeclick volledig demonteerbaar en alle onderdelen zijn ofwel herbruikbaar ofwel recycleerbaar.

De bakstenen worden niet verkleefd of gehecht met cement. Daardoor blijven ze ook perfect herbruikbaar voor een tweede of derde leven. Als ze een aantal keer gedemonteerd zijn, ontstaan er wel esthetische imperfecties. De steen wordt dan fijngemalen en opnieuw gebruikt in het kleimengsel. 

Ook de kunststof inserts uit HDPE (high density polyethyleen) kunnen hergebruikt worden. Ze hebben volgens de eerste testen een levensduur van 150 jaar, zonder verlies van sterkte. Facadeclick onderzoekt ook of het mogelijk is om over te schakelen naar gerecycleerde kunststof voor het kliksysteem.

De isolatiekorrels kunnen bij afbraak uit de spouwmuur gehaald worden en industrieel gecomposteerd. Via een proces van fotosynthese, fermentatie en polymerisatie kan men ze opnieuw tot isolatiekorrels verwerken.

Circulair én goedkoper

Facadeclick kende een ontwikkelingsproces van twee jaar. Ondertussen doet Facadeclick zijn eerste ervaringen op in ons land: een realisatie voor Interleuven in Werchter, een proefopstelling voor Colruyt, etc. De oplossing blijkt niet alleen circulair, maar ook sneller en goedkoper. De eenheidsprijs per vierkante meter met Facadeclick zou zo’n 15 à 20 euro per m² lager zijn dan bij een klassiek gebouwde gevel. En omdat iedereen kan klikken, zijn er ook geen specifieke technische kwalificaties nodig om er mee te werken.  

Dit innovatieve systeem voor demonteerbare en herbruikbare gevels draagt bij tot meer circulariteit in de bouw. Of de gevelstenen daadwerkelijk terug in omloop komen aan het einde van hun eerste leven, hangt natuurlijk niet enkel van het design af. De levensduur van veel van onze gebouwen is lang. Het is niet ondenkbaar dat het systeem Facadeclick en de bijhorende bakstenen niet meer op de markt is op het moment van afbraak. Dan zal het erop aankomen een andere manier te vinden om de bakstenen te hergebruiken. 

Meer informatie

http://www.facadeclick.be/

https://www.kampc.be/artikel/2018/03/29/Gevel-als-tijdelijke-opslagplaats-van-bouwmaterialen

https://www.voka.be/nieuws/sneller-bouwen-zonder-mortel-lijm

Is jouw organisatie actief in de Vlaamse bouwsector en ben je op zoek naar gratis* ondersteuning bij het ontwikkelen en realiseren van een circulair bedrijfsmodel? Contacteer ons op circulairekempen@vito.be en noteer alvast de data van het eerste begeleidingstraject (3 april, 9 mei, 20 juni)!

* voor ondernemingen die de drie laatste belastingjaren nog geen €200.000 de-minimissteun ontvangen hebben.

Om het GTI project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ te realiseren ontvangt VITO – Kamp C – Möbius vanuit EFRO 111.924,62€ financiële steun.

 

Labels:

 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

  Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Creatief bouwen met beton

  Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  Lees meer
 • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

  Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
Sluiten