Circulaire businessmodellen als basis

27 februari 2019 door Diana Grasso

circulaire kempen cocreatie sessie.jpg

Hoe breng je circulaire economie in de praktijk? Hoe kun je als bedrijf circulaire businessmodellen implementeren? Waar zitten de opportuniteiten binnen je bedrijfsvoering? Binnen het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ bundelen VITO, Möbius en Kamp C hun krachten om hierop een antwoord te geven en de Kempense en Vlaamse KMO’s te ondersteunen bij het realiseren van innovatieve circulaire businessmodellen. Ze willen belanghebbenden samenbrengen en inspireren. De focus ligt op het co-creëren van nieuwe bedrijfsmodellen en leerlessen delen met het brede werkveld. In april start een eerste reeks co-creatiesessies.

Co-creatie traject

Op woensdag 3 april lanceert Kamp C samen met zijn partners Vito en Möbius de eerste co-creatie sessie van ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. De sessie wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Een architect, een producent en een bouwheer delen hun ervaringen met circulaire businessmodellen en circulaire economie. Je doet er inspiratie op over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeert de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

Tijdens drie co-creatiesessies (een tweede en derde volgen in mei en juni) wordt het ecosysteem van je bedrijf of organisatie in kaart gebracht en krijg je tools aangereikt om de juiste partners te identificeren die nodig zijn om een circulair businessmodel uit te bouwen.

Coaches geven tips en tricks om een circulair businessmodel op maat te creëren. Er wordt dieper ingegaan op klantensegmenten, waarde propositie, de nodige middelen en mogelijke inkomstenstromen die je kunt genereren met zo’n nieuw model.

“Het bijzondere aan deze co-creatiesessie is dat het een gezamenlijk traject is. Samen met verschillende bedrijven en organisaties bekijken we hoe we de circulaire businessmodellen kunnen toepassen. ”, stelt Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Praktijkvoorbeeld

Maandelijks verschijnen er nieuwsbrieven in het kader van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. In de eerste nieuwsbrief verscheen een interessant praktijkvoorbeeld over het gemeentehuis van Brummen. Het gemeentehuis werd gebouwd door een consortium bestaande uit RAU architects, TurnToo en BAM Utiliteitsbouw. Vanaf de start van het ontwerp werden ook de verschillende leveranciers betrokken. Deze intense samenwerking leidde op zich al tot een kostenbesparing doordat kosten transparant werden gemaakt en er dus minder gelegenheid was voor leveranciers om hun prijzen op te drijven. Met deze leveranciers werd verder overeengekomen dat zij na 20 jaar de gebruikte materialen kunnen terugnemen.

Ook dit leidde tot een verlaging van de investeringskost omdat bijvoorbeeld de houtleverancier een korting toekende indien hij het hout na 20 jaar terug zou krijgen. Dit concept is ook de basis van het TurnToo business model. Het gaat ervan uit dat de gebruiker geïnteresseerd is in de functie van materialen en producten en niet in het bezit.

Wil jij ook deelnemen aan de co-creatiesessies? Schrijf je hier in! Of wil je meer informatie en je inschrijven op de nieuwsbrief? Mail dan naar circulairekempen@vito.be .

Dit project ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 111.924,62 euro.

Labels:

 • 3D-printer bouwt huis met twee verdiepingen op Kamp C

  De grootste 3D-printer van de wereld staat klaar op de site van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in Westerlo om een huis met twee verdiepingen te printen. Geïnteresseerde bedrijven zijn vanaf het najaar welkom in Westerlo om met de printer te experimenteren. Zo willen we de Vlaamse bouwsector met praktijkvoorbeelden overtuigen van deze innovatieve techniek.

  Lees meer
 • Circulaire woonwijk verrijst uit oude hoogbouwflats

  Uit leegstaande flatgebouwen een nieuwe woonwijk optrekken, voorzien van een gesloten waterkringloop? Het Nederlandse project SUPERLOCAL legt de circulaire lat hoog: “De lessen die we trekken uit dit project kunnen in heel Europa worden toegepast.”

  Lees meer
 • Aanbesteden via een Bouw Informatie Model: minder kosten, meer kwaliteit

  Kamp C wil de bouwsector stap voor stap inwijden in alle zeven pijlers van het circulaire model. In onze vorige blogs bespraken we al het gebruik van circulaire materialen en de kunst van het circulair ontwerpen. Deze keer is het de beurt aan circulair aanbesteden: een vorm van aanbesteden die ambities centraal stelt, bijvoorbeeld via een Bouw Informatie Model (BIM).

  Lees meer
 • BAMB maakt laatste stop op Kamp C

  Van december tot midden februari kon je de Reversible Experience Modules (REMs) bezoeken op Kamp C. De REMs zijn een pilot in het Europese “Buildings As Material Banks”(BAMB) project. We ontvingen heel wat kijklustigen. Op 19 februari vonden verschillende workshops plaats over circulair bouwen en materiaalpaspoorten. EPEA Nederland, de organisatie die de REMs lanceerde, gaf een toelichting over de toekomstvisie.

  Lees meer
 • Kamp C ondertekent Verklaring van Davos op Batibouw

  Vorige week ondertekende Kamp C de Verklaring van Davos op de eerste dag van Batibouw. Hiermee engageren wij ons om acties te ondernemen om het beleid en de filosofie van de Verklaring van DAVOS te implementeren, voornamelijk op het vlak van ‘een kwaliteitsvolle Baukultur’.

  Lees meer
 • Kamp C ondertekent Green Deal Circulair Bouwen

  Vorige week plaatste Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg op Batibouw zijn handtekening onder de Green Deal Circulair Bouwen. In de overeenkomst engageert Kamp C zich samen met tal van andere spelers om de transitie naar een circulair model in de bouwsector te versnellen.

  Lees meer
 • Vraag vanaf 1 maart je sloop- en heropbouwpremie aan

  Vanaf 1 maart kun je de nieuwe sloop- en heropbouwpremie aanvragen. De premie zal 7500 euro bedragen, dit werd definitief goedgekeurd op 1 februari 2019.

  Lees meer
 • “Prestatiecontracten zijn de beste manier om circulaire renovaties te realiseren”

  Nu circulair bouwen stilaan een vertrouwd begrip is in onze sector groeit de interesse voor een gelijkaardige innovatie: circulair renoveren. Het Antwerpse bouwadviesbureau Factor4, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) sprongen alvast op de kar. Met het project CiRe (‘Circulair Renoveren’) mikken ze op de circulaire renovatie van publieke gebouwen.

  Lees meer
 • Flexibel bouwen dankzij een circulair ontwerp

  Circulair bouwen zal grote veranderingen teweegbrengen in de bouwwereld. Om de sector alvast vertrouwd te maken met de nieuwe manier van bouwen, bespreekt Kamp C de zeven pijlers van het circulaire model. Zo ging onze vorige blog over het gebruik van circulaire materialen. In dit artikel komt de tweede pijler aan bod: circulair ontwerpen.

  Lees meer
 • Nieuwsbrief 2 Bouwen aan een circulaire Kempen

  Circulair gebouw: Tijdelijk gerechtsgebouw Amsterdam

  Gebouw uitgewerkt als tijdelijk product

  De bouw van een nieuwe rechtbank in Amsterdam duurt vijf jaar. Om in tussentijd als rechtbank te kunnen blijven functioneren, was een tijdelijk gerechtsgebouw nodig voor de vijf rechtszalen en de cellen. Het kantoorpersoneel kon terecht in huurkantoren in de buurt. Dankzij een goed business plan, waarbij het gebouw is uitgedacht als herbruikbaar product, kon de realisatie ervan aan 10% minder dan de vooropgestelde plafondprijs.

  Lees meer
Sluiten