Circulaire businessmodellen als basis

27 februari 2019 door Diana Grasso

circulaire kempen cocreatie sessie.jpg

Hoe breng je circulaire economie in de praktijk? Hoe kun je als bedrijf circulaire businessmodellen implementeren? Waar zitten de opportuniteiten binnen je bedrijfsvoering? Binnen het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ bundelen VITO, Möbius en Kamp C hun krachten om hierop een antwoord te geven en de Kempense en Vlaamse KMO’s te ondersteunen bij het realiseren van innovatieve circulaire businessmodellen. Ze willen belanghebbenden samenbrengen en inspireren. De focus ligt op het co-creëren van nieuwe bedrijfsmodellen en leerlessen delen met het brede werkveld. In april start een eerste reeks co-creatiesessies.

Co-creatie traject

Op woensdag 3 april lanceert Kamp C samen met zijn partners Vito en Möbius de eerste co-creatie sessie van ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. De sessie wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Een architect, een producent en een bouwheer delen hun ervaringen met circulaire businessmodellen en circulaire economie. Je doet er inspiratie op over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeert de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

Tijdens drie co-creatiesessies (een tweede en derde volgen in mei en juni) wordt het ecosysteem van je bedrijf of organisatie in kaart gebracht en krijg je tools aangereikt om de juiste partners te identificeren die nodig zijn om een circulair businessmodel uit te bouwen.

Coaches geven tips en tricks om een circulair businessmodel op maat te creëren. Er wordt dieper ingegaan op klantensegmenten, waarde propositie, de nodige middelen en mogelijke inkomstenstromen die je kunt genereren met zo’n nieuw model.

“Het bijzondere aan deze co-creatiesessie is dat het een gezamenlijk traject is. Samen met verschillende bedrijven en organisaties bekijken we hoe we de circulaire businessmodellen kunnen toepassen. ”, stelt Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Praktijkvoorbeeld

Maandelijks verschijnen er nieuwsbrieven in het kader van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. In de eerste nieuwsbrief verscheen een interessant praktijkvoorbeeld over het gemeentehuis van Brummen. Het gemeentehuis werd gebouwd door een consortium bestaande uit RAU architects, TurnToo en BAM Utiliteitsbouw. Vanaf de start van het ontwerp werden ook de verschillende leveranciers betrokken. Deze intense samenwerking leidde op zich al tot een kostenbesparing doordat kosten transparant werden gemaakt en er dus minder gelegenheid was voor leveranciers om hun prijzen op te drijven. Met deze leveranciers werd verder overeengekomen dat zij na 20 jaar de gebruikte materialen kunnen terugnemen.

Ook dit leidde tot een verlaging van de investeringskost omdat bijvoorbeeld de houtleverancier een korting toekende indien hij het hout na 20 jaar terug zou krijgen. Dit concept is ook de basis van het TurnToo business model. Het gaat ervan uit dat de gebruiker geïnteresseerd is in de functie van materialen en producten en niet in het bezit.

Wil jij ook deelnemen aan de co-creatiesessies? Schrijf je hier in! Of wil je meer informatie en je inschrijven op de nieuwsbrief? Mail dan naar circulairekempen@vito.be .

Dit project ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 111.924,62 euro.

Labels:

 • De 5 duurzaamheidsuitdagingen voor woningcorporaties

  Als gevolg van de klimaatovereenkomsten staan woningcorporaties de komende jaren voor grote uitdagingen om hun woningvoorraad voor 2050 te verduurzamen. De huidige renovatie oplossingen zoals Nul op de Meter en andere initiatieven zijn veel te duur en kunnen de benodigde capaciteit niet aan. Dat maakt de overgang bijna onmogelijk. Toch moeten ze hun huurders goede en betaalbare huizen kunnen blijven aanbieden. Huizen die CO2-neutraal zijn. Wat zijn de uitdagingen waar woningcorporaties mee worstelen en wat zijn de oplossingen voor het probleem?

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: product als dienst

  Circulaire businessmodellen moeten ervoor zorgen dat het voor producenten financieel-economisch aantrekkelijk wordt om hun producten zo duurzaam en circulair als mogelijk te maken. In de vorige blog zagen we dat het traditionele verkoopmodel van de lineaire economie ertoe leidt dat de levensduur van producten bewust wordt verkort waardoor deze veel te snel op de afvalberg terecht komen. Dat moet anders. Maar kan dat ook?

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • Een terugblik op een geslaagde Link2Innovate

  Op 27 maart vond het slotevent plaats van het project Link2Innovate. Sinds 1 april 2016 ondersteunt het Link2Innovate, een initiatief van Interreg Vlaanderen-Nederland, jonge technologiebedrijven bij het opstarten van grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de grensregio Vlaanderen-Nederland.

  Lees meer
 • “Bouwen met aarde: lokaal, gezond en eindeloos circulair”

  Circulaire leembouw combineert traditionele technieken met moderne inzichten. De lokale materialen vinden dankzij eenvoudige processen hun toepassing in bouwwerken van vandaag. Daarbij wordt geen CO2 of afval geproduceerd. Het materiaal kan eindeloos opnieuw gebruikt worden zonder te vervuilen.

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: geplande veroudering in het lineaire model

  In onze vorige blog hebben we het hoofdstuk over circulair aanbesteden afgerond. In de komende edities komen enkele circulaire businessmodellen aan bod. We beginnen met het leveren van producten als een dienst. Om dat innovatieve model te kaderen, bespreken we eerst een fundamentele constructiefout in het traditionele, lineaire businessmodel: de geplande veroudering.

  Lees meer
 • Dromen-durven-doen: samen sterk voor energietransitie

  Collectief energie opwekken en consumeren is in België (voorlopig) een behoorlijk moeilijke opgave. Er zijn tal van obstakels (technisch, juridisch sociaal, financieel en institutioneel) die de opzet van een eigen virtuele energiecentrale bemoeilijken. Om zicht te krijgen op wat er leeft bij burgers en gemeenschappen organiseert Kamp C de Droom-Durf-Doe-reeks in het project community-based Virtual Power Plant. Het blijft niet alleen bij informeren en inspireren, want het uiteindelijke doel is om drie gemeenschappen of projecten verder te begeleiden via een routekaart naar een eigen cVPP.

  Lees meer
 • Bouw jij mee gezond?

  Bij bouwen en verbouwen is aandacht voor gezondheid belangrijk. We brengen immers 85% van onze tijd in een binnenomgeving door. Zo zijn er heel wat aspecten zoals de bouwschil, ventilatie, gebruikte materialen enz. die een invloed kunnen hebben om tot een gezonde woning te komen. Om bouwprofessionelen, bouwers en verbouwers hierover te informeren, heeft het Vlaams Departement Omgeving de map 'Bouw Gezond' ontwikkeld.

  Lees meer
 • Subsidies voor het verwijderen van asbest

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Denk maar aan daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Kamp C helpt je op weg.

  Lees meer
 • Kontichse gezinnen screenen huis met warmtecamera

  Op zaterdag 23 februari maakten de inwoners van de Altenawijk in Kontich een warmtewandeling in het kader van het project RHEDCOOP. De buurtbewoners ontdekten met een warmtecamera welke plekken in huis beter geïsoleerd kunnen worden.

  Lees meer
Sluiten