Nieuwe technologieën voor duurzamer beton

26 maart 2019 door Diana Grasso

Jeroen Vrijders (2).jpg

Het gebruik van circulaire technologieën voor beton kan helpen om de milieu-impact van de bouwsector drastisch terug te schroeven. Nu een duurzamer beton technisch stilaan op punt staat, is het tijd om de eerste toepassingen naar de werf te brengen.

Het beton dat vandaag gebruikt wordt in de bouwsector zet niet alleen een grote druk op onze natuurlijke grondstoffen, er komt ook heel wat afval kijken bij de renovatie en sloop van betonnen structuren. Om de sector te verduurzamen dringen circulaire oplossingen zich daarom op. Dat die oplossingen mogelijk zijn in de verschillende fasen van de betonkringloop, bleek op de studiedag die ingenieursvereniging ie-net op 12 maart organiseerde in Antwerpen. Jeroen Vrijders van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), organisator van de studiedag, is via het onderzoeksproject Circular.Concrete nauw betrokken bij de eerste toepassingen met circulair beton. Kamp C strikte hem voor een gesprek.

Merkte u op de studiedag veel interesse voor de innovatieve technieken?

Jeroen Vrijders: “De zaal zat helemaal vol, wat erop wijst dat kringloopbeton op steeds meer interesse kan rekenen vanuit de bouwsector. Volgens mij zijn daar twee oorzaken voor. Ten eerste groeit het besef over de milieu-impact van klassiek beton. Die is aanzienlijk, door de grondstoffen die nodig zijn om het beton te maken en door het afval dat ontstaat bij de productie van de verschillende bestanddelen. Denk maar aan het CO2 dat vrijkomt bij het maken van cement. Daarnaast ziet de sector in dat de materialen waaruit beton bestaat – zoals zand en granulaten – op termijn schaars zullen worden. Hoog tijd dus om uit te kijken naar oplossingen. Zoals kringloopbeton.”

Hoe maken we beton meer circulair?

“Enerzijds kunnen we focussen op de grondstoffen die gebruikt worden om het beton te produceren. Dat kunnen gerecycleerde granulaten uit bouw- en sloopafval zijn, of alternatieve bindmiddelen zoals geopolymeren, die het cement vervangen. Anderzijds kan je het circulaire aspect breder benaderen en aan de slag gaan met ‘zelfhelend beton’ – beton dat zichzelf herstelt en daardoor langer meegaat – of met demontabele betonstructuren. Betonnen constructies die er al staan, kunnen tot slot ook circulair worden. Met name wanneer je ze gaat verwerken tot grondstoffen die dan als bouwsteen dienen voor nieuwe toepassingen.”

De centrale vraag van de studiedag was ‘Circulair beton: hoever staan we?’. Waar staat de Vlaamse bouwsector vandaag in het gebruik van kringloopbeton?

“We bevinden ons op de overgang tussen de onderzoeksfase en de eerste grootschalige toepassingen in de praktijk. In feite zitten we op een berg kennis over circulair beton, die we nu naar de werf moeten brengen. Dat is precies een van de doelstellingen van het onderzoeksproject Circular.Concrete dat we binnen het WTCB uitvoeren: die innovaties uit het labo halen en naar de praktijk vertalen.”

“De ene circulaire technologie staat trouwens verder dan de andere. Met recyclagebeton – dat bestaat uit hergebruikte granulaten – wordt al tientallen jaren geëxperimenteerd. Zo is de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven voor een deel opgetrokken uit gerecycleerd beton. Sommige ondernemingen bieden het innovatieve beton ook al aan.”

“Wat de alternatieve bindmiddelen of het zelfhelende beton betreft, is er nog werk aan de winkel. Daar bestaan voorlopig alleen kleinschalige pilootprojecten rond. Er zijn nog geen ondernemingen die de technologie aanbieden. Vaak bestaat er ook geen duidelijk technisch kader, wat voor het gebruik van recyclagebeton wel al het geval is.”

Staat circulair beton op het punt om door te breken?

“Eerst moeten er een aantal uitdagingen overwonnen worden. Er is onder meer een duidelijk technisch kader nodig voor alle innovatieve betontoepassingen. Dat moet voldoende ruimte laten om met het kringloopbeton aan de slag te gaan, maar tegelijk zekerheid bieden over wat wel en niet kan met het materiaal. Verder is er natuurlijk nog de economische uitdaging: we moeten met z’n allen bereid zijn om te investeren in circulair beton.”

“Ik ben in elk geval optimistisch. Als je kijkt naar de interesse voor het thema, vermoed ik dat de Vlaamse bouwsector de komende jaren belangrijke stappen vooruit zal zetten op het vlak van duurzaam beton.”

Waar moet een bouwprofessional op letten als hij wil overstappen op kringloopbeton?

“Wil je met recyclagebeton werken, controleer dan eerst of de gerecycleerde granulaten van goede kwaliteit zijn. Het is ook aan te raden om eerst enkele proeven te doen met het beton. Zo kan je nagaan of het zich op de werf gedraagt zoals zou moeten.”

“Bouwprofessionals kunnen via onze website bovendien een beroep doen op de monografie Beton met gerecycleerde granulaten. Daarin lijsten we alle aandachtspunten op die komen kijken bij het werken met recyclagebeton, van ontwerp tot realisatie. Vanuit de ervaringen binnen Circular.Concrete en ander onderzoek, zullen we die handleiding verder updaten. We willen er op termijn immers ook andere aspecten van circulariteit in opnemen, zoals het gebruik van alternatieve bindmiddelen of zelfhelend beton.”

Wil je als bouwprofessional een concrete toepassing met circulair beton opstarten? Neem dan contact op met het WTCB voor gratis ondersteuning.

Kamp C is partner in het project URBCON. Het project URBCON is gefinancierd binnen het Interreg programma North-West Europe. Voor de uitvoering van dit project is een projectbudget beschikbaar van 5,15 miljoen euro waarvan 3,09 miljoen gesubsidieerd wordt door Europa.

Labels:

  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

    Lees meer
  • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

    Lees meer
  • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

    Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
Sluiten