Dromen-durven-doen: samen sterk voor energietransitie

24 april 2019 door Diana Grasso

droomdag IMG_9445 (002).JPG

Collectief energie opwekken en consumeren is in België (voorlopig) een behoorlijk moeilijke opgave. Er zijn tal van obstakels (technisch, juridisch sociaal, financieel en institutioneel) die de opzet van een eigen virtuele energiecentrale bemoeilijken. Om zicht te krijgen op wat er leeft bij burgers en gemeenschappen organiseert Kamp C de Droom-Durf-Doe-reeks in het project community-based Virtual Power Plant. Het blijft niet alleen bij informeren en inspireren, want het uiteindelijke doel is om drie gemeenschappen of projecten verder te begeleiden via een routekaart naar een eigen cVPP.

De kracht van Dromen 

De aftrap van de Droom-Durf-Doe-reeks werd onlangs gegeven met de Droomdagen. Op 12 en 30 maart mocht Kamp C meer dan zeventig deelnemers verwelkomen. Stuk voor stuk burgers die, alleen of in groep, hun schouders willen zetten onder de energietransitie.

De Droomdagen zijn een belangrijke stap in de verdere vormgeving van het traject. Alle dromen werden gecapteerd en dienen als input voor de inhoud van de volgende stap, de Durfdagen.

Om te inspireren, nodigde Kamp C tal van boeiende sprekers uit: Ruth Mourik (DuneWorks), Danny Gladines (Zonnewind energiecoöperatie), Mieke Hesemans  (Greenpulse), Jacob Demeyer (Waasland Co-housing), Luc Van Summeren (TU/e) Sophie Loots (ZuidtrAnt), Koen Vandewalle (Kaseco Architecten) en Mark Bellinkx (Kontich Stroomt!) deelden hun verhaal. Vervolgens werd het publiek uitgenodigd om in kleinere groepjes met de presentatoren in gesprek te gaan.

Enkele dromen:

“Energie gezamenlijk opwekken met de 3 natuurlijke bronnen die we hebben wind, zon, water en opslaan en slim verbruiken!”

“Mijn gemeente is energieonafhankelijk!”

“Mijn cohousing is energieonafhankelijk!”

“Energie voor iedereen, duurzaam en betaalbaar!”

“Een cVPP ontwikkelen in een wijk samen met sociale huurders, scholen functies en andere bewoners.“

“Off-grid’ gaan met een grotere groep in plaats van allen apart met maar één gezin."

“Een smart-grid uitbouwen met gebruik van restwarmte.”

“Samen met buren investeren in schone energie voor onszelf en de gemeenschap.”

Enkele vragen:

“Hoe werk je de drempels weg om concreet een cVPP-project te starten? Wie kan burgers hierbij ondersteunen? Kan je zelf vanuit de eigen wijk een project starten en wat heb je hierbij nodig?”

“Hoe kunnen we de energietransitie tastbaar en betaalbaar maken voor iedereen?”

“Hoe zet je je eigen organisatie op poten?”

“Wat zijn de juridische aspecten, hoe maak je het duurzaam, wat is de tijdsbesteding en hoe verloopt de collectieve besluitvorming?”

“Welke actoren heb je nodig in en buiten je groep? Wie is erbij betrokken?”

“Hoe kan je met energiecoöperaties samenwerken?”

“Wat is de rol van de lokale overheden?”

“Wat is wettelijk mogelijk?”

“Wat is technisch mogelijk?”

En nu Durven!

De dromen en daarbij horende vragen vormen de basis van het Durftraject “Samen sterk voor energietransitie”. Het uiteindelijk doel is een potentiekaart te creëren, waarmee de gemeenschap zelf aan de slag kan met ondersteuning van sprekers en experts, die ingaan op hun dromen en vragen. 

Meer dan dertig deelnemers hebben tijdens de eerste Durfdag de kans gehad om inspirerende presentaties te volgen. Drie cVPP-projectpartners, Ruth Mourik (DuneWorks), Jeroen Baets (EnerGent), Jasper Kroondijk (Qirion), vertelden over de nodige stappen naar een cVPP. Verschillende experts waren uitgenodigd om nadien de vragen van de deelnemers rechtstreeks te beantwoorden in enkele werksessies.

Van potentiekaart naar roadmap 

De deelnemers ontvingen een potentiekaart tijdens de Durfdag om samen met hun gemeenschap aan de slag te gaan. De kaart probeert een zicht te bieden op wie, wat en hoe een gemeenschap een virtuele energiecentrale kan opzetten. Wie zijn de spelers in de gemeenschap? Wat kan hun rol zijn? Wie heb je nodig van buitenaf en welke samenwerking? Wat zijn de mogelijkheden op dit ogenblik én wat zijn jouw wensen?

De tweede Durfdag

Op dinsdag 4 juni staat de tweede Durfdag op de planning en gaan de beginnende gemeenschappen verder aan de slag met hun potentiekaart en krijgen zij ruimte om hun eigen roadmap uit te stippelen. Inspirerende experts die langskomen zijn onder meer Alex Polfliet (ZES - zero emission solutions), Wouter Cyx (Kelvin Solutions - Therm’ Accent) en Jef van Eyck (Campina Energie). Meer informatie volgt binnenkort. Inschrijven kan via de website .

Hoe verder?

Uit deze verschillende voorstellen krijgen minstens drie gemeenschappen de kans om in het najaar via workshops hun voorstel verder uit te werken in het Doetraject.

De boodschap die Kamp C meegeeft ‘ook al is het een kleine stap die gezet kan worden … gewoon durven en doen!’

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stel ze gerust via mail naar maro.saridaki@kampc.be of jet.groen@kampc.be of telefonisch op 014 27 96 50.

cVPP is een project binnen het NTERREG North-West Europe programma, geleid door de Technische Universiteit Eindhoven. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt van 20 september 2017 tot 19 september 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 60% van de uitgaven, oftewel 3.663.205,49 EUR. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 EUR bij.

 

Labels:

  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

    Lees meer
  • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

    Lees meer
  • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

    Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
Sluiten