3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

17 mei 2019 door Diana Grasso

Joost Peeters en Antonie Daamad 1.jpg

Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

“Met de 3D-betonprinter moet je enkel de tekening inladen, switchen en printen.”

Hoe zijn jullie begonnen aan het project C3PO?

Joost: “Het project was al lopende op Kamp C. Als groep zijn we in een vroeg stadium beginnen deelnemen aan vergaderingen. Toen een docent tijdens een presentatie vroeg wie wou deelnemen aan het project was dat een kippenvelmomentje voor ons. Wij zijn de eerste groep studenten van Thomas More die deelnamen aan het project en zijn er met veel passie ingevlogen.”

Jullie zitten nu in de tweede Bachelor Bouw, waren jullie in het eerste jaar ook al bezig met het project?

Antonie: “In de helft van onze eerste Bachelor werd het project voorgesteld en we zijn er meteen op gesprongen. Met enkele gemotiveerde studenten hebben we een half jaar onderzoek gedaan naar de beste materialen, welke machines we moesten aanbesteden, kortom voorbereidend onderzoek. Na dat half jaar hebben we onze voet tussen de deur gestoken zodat we meer inspraak kregen op de vergaderingen met de professionele partners op Kamp C. Toen merkten de betrokken partijen dat we ons met veel passie inzetten voor C3PO en zijn we mee de ontwikkelaars geworden van het project. Samen met de partners nemen wij de beslissingen maar wij zijn de studenten die de hele dag met de printer bezig zijn. We zijn verantwoordelijk voor de werfinrichting, veiligheid … . Samen met de partners managen we alles.”

Hoe ervaren jullie het experimenteren met de 3D-printer?

Joost: “Ik leer er veel uit. Ook Engels omdat we samenwerken met Cobod, dit is de Deense leverancier van de 3D-printer. Het is een superboeiende technologische ontwikkeling.”

Antonie: “Ik heb vrij snel gemerkt dat het project nog in zijn kinderschoenen staat. De apparatuur staat nog niet op punt, soms tot ergernis van ons. Dan denken we enerzijds ‘dat had toch vermeden kunnen worden’ maar anderzijds is het een unieke kans om het mee te optimaliseren. Alle opmerkingen worden genoteerd en doorgegeven aan Cobod, we krijgen dan feedback of laten zelf een lasser komen om bijvoorbeeld de printkop te herstellen. Wat wij denken dat nodig is passen we zo snel mogelijk aan, we hebben hier een grote autonomie in. De partners coördineren het project. Zo hebben we zelf een andere leverancier gekozen voor de betonmix omdat deze beter geschikt lijkt. We zijn vrij ondernemend. We hebben aan de partners gevraagd om werfhekken te brengen maar we plaatsten ze zelf om de veiligheid te optimaliseren. De samenwerking tussen de partners is zeer toegankelijk waardoor we materialen kunnen aanvragen en de werf inrichten.”

Wat zijn jullie bevindingen nu jullie al een tijdje aan het printen zijn?

Joost: “We hebben alle mogelijke vormen geprint. En kunnen nu beginnen aan het printen van volle muren en stilletjes aan beginnen denken het printen van een gebouw.” (lacht enthousiast)

Antonie: “Zo ver zijn we nog niet. We zijn nu bezig met het onderzoeksthema ‘structuren’ zoals wanden, met in ons achterhoofd ‘gebouwen’.”

Joost: “Momenteel printen we maar één dag per week, als we continu zouden printen, staat het binnen enkele maanden op punt. Dit vinden we wel jammer. We willen aan de buitenwereld tonen hoe de demowoning eruit ziet en wat we in ons hebben. Welke technologie dit met zich meebrengt voor de bouwwereld, want hier draait het om.”

Creatieve prefab

Antonie “Ik vind het leuk om het woord ‘creatieve prefab’ te gebruiken, want dat is het eigenlijk ook. We kunnen met de gemakkelijkheid van prefab dingen maken met een robot die enkel ingesteld dient te worden door een computer. Of dat nu een cirkel of een vierkant is, daar heeft de printer geen moeite mee. Hij is altijd concreet en direct. Als je prefab een onderdeel wilt maken en dat is een cirkel of een vierkant, moet je heel de bekisting aanpassen en heb je veel werkuren. Met de 3D-betonprinter moet je enkel de tekening inladen, switchen en printen. Nu zijn we met tien personen maar eigenlijk kunnen we het met drie man runnen. In de toekomst zou je met 3D-printen in de bouw veel kunnen besparen op werkuren omdat dit veel sneller gaat dan manueel te bouwen. De studenten hebben nu veel belangstelling voor de printer en komen zelfs vrijwillig helpen, Joost bijvoorbeeld. Daardoor is er nu veel volk op de werf maar normaal kunnen we het met drie of vier man managen.”

Joost: “Vorige week hebben we de beste prints gehad, de mooiste en meest egale. En dit met drie personen! Iemand achter de computer, de pomp en de printer.”

Integreren jullie de praktijkervaring die jullie opdoen met het printen in de cursussen?

Antonie: “Sowieso, we moeten kunnen staven op school wat doen met de printer. We moeten aantonen dat we voldoen aan bepaalde competenties. Maar dat is niet makkelijk omdat de lessen soms wat oppervlakkig en theoretisch zijn en dit moeten we in een ad hoc vak gieten waarop gequoteerd wordt. We volgen de veiligheid en werfinrichting op, daar haal je veel punten op maar het ontwikkelen van de machine is eerder technologisch en dit past minder in een bouwrichting.”

Hoe is het project C3PO ingebed in het lessenpakket?

Antonie: “Het is een project waarbij we een beperkte tijd krijgen om het uit te voeren en resultaten te boeken. De realisatie is het printen van een demowoning. We hebben veel hooi op onze vork genomen maar het is superinteressant.”

Hoe gaat het verder in derde Bachelor?

Antonie: “In het eerste semester wordt het weer ingevuld als een project. In het tweede semester hebben we stage en hopen we dat we worden opgepikt door één van de professionele partners, dat we er bijvoorbeeld stage mogen lopen. Bovendien gaan we een beperkte groep van het tweede jaar opleiden om ons te versterken. De kans bestaat dat door dit project een vak 3D-printen wordt gecreëerd op Thomas More. Momenteel hebben de studenten nog niet veel interesse in de printer. Innovatieve bedrijven zijn wel geïnteresseerd maar dit is ook eerder beperkt. Maar wij zien wel veel kansen.”

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Meer informatie over het project vind je op https://www.kampc.be/innovatie/projecten/c3po

Foto: Joost (Materiaalverantwoordelijke) en Antonie (Veiligheidscoördinator)

Labels:

Sluiten