C3PO: Uniek 3D-printing project met studenten in België op Kamp C

19 juni 2019 door Diana Grasso

Johanna en Axel1.jpg

Johanna en Axel zitten in hun tweede bachelor Bouw aan de Thomas More Campus in Geel. Ze vormen de creatieve spil achter de 3D-betonprinter op Kamp C. Momenteel experimenteren ze nog met structuren en materialen maar binnenkort rolt er een rijtjeshuis uit de printer. De printer is een onderdeel van het project C3PO, een uniek 3D-printing project met studenten in België. Axel en Johanna vertellen wat hun drijft.

“Ik ben veel liever aan het 3D-printen op Kamp C dan op school."

Wat is jullie specialisatie binnen de bouwafdeling?

Johanna: “Bouwen, we konden voor bouwen of hout kiezen maar we opteerden voor bouw. We leren de traditionele bouw.”

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij C3PO?

Axel: “We zaten in het eerste jaar en toen zijn ze een presentatie komen geven over 3D-printing. Wie interesse had, mocht mailen en toen zijn we met een klein groepje studenten beginnen werken aan het 3D-printing verhaal. We hebben voorbereidend werk verricht, zo hebben we opgezocht wat de beste 3D-betonprinter zou zijn.”

Johanna: “Toen was het nog redelijk vaag, toen was de printer nog niet aangekocht. In het begin waren we nog niet erg betrokken bij de plannen van Kamp C, we waren op ons eentje aan het uitzoeken wat de beste printer zou zijn, welke de beste materialen waren enz. …”

Hoe zijn jullie toen nauwer betrokken geraakt bij C3PO?

Johanna: “We wouden dat heel graag en hebben geprobeerd om dit de hele tijd op te volgen. Toen de printer aangekomen was begin dit jaar, hebben we veel info opgezocht en zijn we dingen beginnen te tekenen die geprint kunnen worden. Op die manier stonden we het verste met de tekeningen.”

Axel: “Toen zijn we meegegaan naar partnermeetings en toen hebben we een week opleiding 3D-printing gevolgd op Kamp C. Vanaf dat moment waren we opgeleid en vroeg het team op Kamp C of we wilden helpen printen.”

Doen alle studenten mee aan het project?

Axel: “Neen, dit is een beperkte groep. Johanna, Siebe, Seppe, Joost, Antonie, Luuk, Sven, Dillan, en ik. Joost en Sven doen vrijwillig mee, ze zijn enorm gemotiveerd.”

Wat is jullie functie?

Johanna: “Tekenen en de printer besturen.”

Axel: “We tekenen in AutoCAD, meestal eerst op 2D. Daarna halen we er een 3D-model uit want de printer heeft 3D nodig en een centerlijn. Als je een kubus tekent, begrijpt de printer dit niet. Het heeft een omtrek nodig zodat de printkop deze lijnen kan volgen. Cobod, de leverancier van de printer, heeft een programma aangeleverd zodat we de center lines kunnen inlezen en het in centerlaagjes snijdt. Met de slicer software kunnen we de dikte, het aantal lagen, de snelheid … instellen, dit wordt naar de printer gestuurd en voert de geprogrammeerde instellingen uit.”

Wat vinden jullie van het verschil tussen de lessen op school en de praktijkervaring die je opdoet bij de printer?

Axel: “Het 3D-printen op Kamp C is veel leuker dan de theorie op school.”

Johanna “Op school leren wij niet echt over 3D-printing. Het is leuk om zoiets in de praktijk te zien, ook al lukt het niet altijd maar nadenken over problemen die zich voordoen en oplossingen bedenken is interessant.”

Lopen er nog soortgelijke projecten in binnen- of buitenland?

Johanna: “In Nederland start TU Eindhoven met de Milestones, zij zijn al langer aan het experimenteren. Ze hebben een andere soort printer als ons Granty-model. In België is C3PO uniek omdat er studenten aan meewerken. Er zijn wel bedrijven aan het experimenteren met 3D-printing.”

Zijn jullie gespecialiseerde tekenaars?

Axel: “Neen, we hebben een algemene vorming gehad maar dit is geen specialisatie in tweede Bachelor. Het kernteam van C3PO had nog geen tekenaars en wij waren graag kandidaat.”

Wat is jullie leukste anekdote?

Johanna: “De 3D-printer is nieuw en we moeten constant creatieve oplossingen zoeken als zich een probleem voordoet. Het persmoment in maart was het hoogtepunt en ook het spannendste moment voor ons. In de voormiddag was er nog een technisch probleem maar we hebben het in een snel tempo opgelost, dit was een stressmoment voor het team. Toen de demonstratie gelukt was, waren we trots en voelden we ons echt een team. De dagen voor het persmoment dook het ene probleem na het andere op, we zijn blij dat het ons die dag toch gelukt is. Dit is eigen aan een 3D-betonprinter die nog niet op punt staat, we leren er veel van en ook van uit te zoeken waarom de problemen opduiken.”

Axel: “Het is een nieuw apparaat, een prototype. Cobod is ook nog constant zaken aan het verbeteren aan de printer. Als wij een fout ontdekken, rapporteren wij dit en zoekt Cobod hier een oplossing voor.”

Johanna: “Eigenlijk zijn wij momenteel meer bezig met het rapporteren van onvoorziene technische problemen dan met het printen zelf. We zijn de printer volop aan het optimaliseren.”

Axel: “De printer is al enkele keren stuk gegaan en dan vragen wij ons af hoe dit komt. Dan komt de expert van Cobod uit Denemarken om de printer te herstellen en uit te zoeken waar de oorzaak ligt.”

Jullie zitten nu aan het einde van je tweede Bachelor, hoe gaat het volgend academiejaar verder?

Axel: “Het is de bedoeling dat wij in derde Bachelor blijven werken op C3PO. We kunnen een vak indienen zodat we kunnen blijven printen op Kamp C. De kans bestaat dat de nieuwe tweedejaarsstudenten ons team versterken.”

Johanna: “De stagestudenten willen graag blijven printen maar ze gaan beginnen werken dus we weten nog niet hoe de toekomst er voor hen uitziet.”

Wil je je beroep maken van 3D-printen in de bouw?

Axel: “Als dit kan, denk ik het wel ja.”

Johanna: “Ik vind 3D-printen in de bouw een uitdaging maar weet niet wat de toekomst brengt”.

Foto: Johanna en Axel

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Meer informatie over het project vind je op https://www.kampc.be/innovatie/projecten/c3po

Labels:

 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
 • “De eerste experimenten met de 3D-betonprinter hebben ervoor gezorgd dat we nog meer geloven in de toepasbaarheid van de techniek”

  Sinds januari bevindt de grootste 3D-betonprinter van Europa zich op het domein van Kamp C in Westerlo. Acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen hun krachten om 3D-printen in de bouwsector te stimuleren. Onder leiding van Kamp C zetten Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zich elke dag in om het bouwverhaal een nieuwe dimensie te geven. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Vandaag vertellen Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE en Kamp C waarom ze deelnemen aan het project tijdens een diepte-interview.

  Lees meer
 • Josephine uit Westerlo verbruikt extreem weinig energie

  De 82-jarige Josephine uit Westerlo heeft een zeer laag energieverbruik. Elke dag noteert ze haar meterstanden van het water en maandelijks haar meterstanden van gas en elektriciteit. Energiemeester Karel ging op bezoek omdat Josephine wou weten of ze nog kon besparen. “Doordat Josephine zo bewust omgaat met energie, heeft ze zo’n laag verbruik.”, zegt Karel.

  Lees meer
 • Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start op 27 augustus

  Op 27 augustus start het tweede co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na een geslaagde eerste editie, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius de tweede reeks. De reeks wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Valérie Vermandel van Whitewood en Kurt Florus van NNOF komen hun ervaringen delen over circulaire bedrijfsmodellen. Tijdens het traject vergaar je inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeer je de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

  Lees meer
 • Bouwprofessionals ontdekken de Kaseco-serrewoning

  Op 26 juni trokken we naar de Kaseco-serrewoning in Rekkem. Het was een interregionaal netwerkmoment voor bouwprofessionals in het kader van het SHINE-project. Deze bio-ecologische kaswoning is volledig autonoom en gebouwd volgens de principes van circulair bouwen. Enkele bouwprofessionals vertellen waarom het project hen verbaast.

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

  ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  Lees meer
 • Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start in augustus

  Vorige week vond de laatste sessie van het co-creatietraject “Bouwen aan een circulaire Kempen” plaats. Met het project Bouwen aan een circulaire Kempen willen de projectpartners VITO, Möbius en Kamp C kmo’s in de bouwsector op weg helpen om innovatie in hun bedrijfsmodel te implementeren zodat ze naar een circulair businessmodel kunnen overstappen. Vaak hebben de kmo’s al de eerste ideeën over circulair bouwen maar weten ze nog niet goed hoe ze dat concreet kunnen omzetten in een uitgewerkt model. Gedurende drie sessies gingen de projectpartners dieper in op de opportuniteiten, de waardepropositie, de partners en de klanten, de inkomstenstromen die  gegenereerd kunnen worden met een circulair model, … De kmo’s gingen tijdens de workshop zelf aan de slag en werden hierbij begeleid door de projectpartners. Kon je niet bij het eerste traject zijn en wil je graag deelnemen aan het volgende traject dat start op 27 augustus? Schrijf je dan hier in.

  De redactie van Kamp C sprak met Bart Mantels van VITO, Helen Versluys van Möbius en Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

  Lees meer
 • Samen sterk voor energietransitie: van dromen en durven naar doen

  Kamp C was dit voorjaar de locatie voor de Droom-Durf-Doe-reeks van het community-based Virtual Power Plant-project (cVPP). Met deze reeks hoopt Kamp C iedereen aan boord te krijgen in de energietransitie. Dit project zoomt voornamelijk in op het inspireren, informeren en ondersteunen van burgers en burgerinitiatieven die hun rol in de energietransitie willen definiëren en toepassen. Hoe kunnen burgers, samen, collectief energie opwekken, consumeren en delen? Intussen vond de laatste Durfdag plaats op 4 juni.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen nodigt bewoners uit om samen renovatieoplossingen te zoeken

  In het voorjaar organiseerde sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen enkele bewonersavonden in de woonwijk Vinkenhof in Berlaar. Het doel is om zo goed mogelijk in kaart te brengen welke problemen op het gebied van energiegebruik als eerste aangepakt moeten worden. Door de bewoners uit te nodigen hoopte de organisatie meer zicht te krijgen op de pijnpunten van de woningen om zo samen tot een gedragen oplossing te komen voor toekomstige renovaties. De avonden vonden plaats in één van de woningen die momenteel leegstaat en later zal dienen als demowoning in project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB).

  Lees meer
Sluiten