C3PO: Uniek 3D-printing project met studenten in België op Kamp C

19 juni 2019 door Diana Grasso

Johanna en Axel1.jpg

Johanna en Axel zitten in hun tweede bachelor Bouw aan de Thomas More Campus in Geel. Ze vormen de creatieve spil achter de 3D-betonprinter op Kamp C. Momenteel experimenteren ze nog met structuren en materialen maar binnenkort rolt er een rijtjeshuis uit de printer. De printer is een onderdeel van het project C3PO, een uniek 3D-printing project met studenten in België. Axel en Johanna vertellen wat hun drijft.

“Ik ben veel liever aan het 3D-printen op Kamp C dan op school."

Wat is jullie specialisatie binnen de bouwafdeling?

Johanna: “Bouwen, we konden voor bouwen of hout kiezen maar we opteerden voor bouw. We leren de traditionele bouw.”

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij C3PO?

Axel: “We zaten in het eerste jaar en toen zijn ze een presentatie komen geven over 3D-printing. Wie interesse had, mocht mailen en toen zijn we met een klein groepje studenten beginnen werken aan het 3D-printing verhaal. We hebben voorbereidend werk verricht, zo hebben we opgezocht wat de beste 3D-betonprinter zou zijn.”

Johanna: “Toen was het nog redelijk vaag, toen was de printer nog niet aangekocht. In het begin waren we nog niet erg betrokken bij de plannen van Kamp C, we waren op ons eentje aan het uitzoeken wat de beste printer zou zijn, welke de beste materialen waren enz. …”

Hoe zijn jullie toen nauwer betrokken geraakt bij C3PO?

Johanna: “We wouden dat heel graag en hebben geprobeerd om dit de hele tijd op te volgen. Toen de printer aangekomen was begin dit jaar, hebben we veel info opgezocht en zijn we dingen beginnen te tekenen die geprint kunnen worden. Op die manier stonden we het verste met de tekeningen.”

Axel: “Toen zijn we meegegaan naar partnermeetings en toen hebben we een week opleiding 3D-printing gevolgd op Kamp C. Vanaf dat moment waren we opgeleid en vroeg het team op Kamp C of we wilden helpen printen.”

Doen alle studenten mee aan het project?

Axel: “Neen, dit is een beperkte groep. Johanna, Siebe, Seppe, Joost, Antonie, Luuk, Sven, Dillan, en ik. Joost en Sven doen vrijwillig mee, ze zijn enorm gemotiveerd.”

Wat is jullie functie?

Johanna: “Tekenen en de printer besturen.”

Axel: “We tekenen in AutoCAD, meestal eerst op 2D. Daarna halen we er een 3D-model uit want de printer heeft 3D nodig en een centerlijn. Als je een kubus tekent, begrijpt de printer dit niet. Het heeft een omtrek nodig zodat de printkop deze lijnen kan volgen. Cobod, de leverancier van de printer, heeft een programma aangeleverd zodat we de center lines kunnen inlezen en het in centerlaagjes snijdt. Met de slicer software kunnen we de dikte, het aantal lagen, de snelheid … instellen, dit wordt naar de printer gestuurd en voert de geprogrammeerde instellingen uit.”

Wat vinden jullie van het verschil tussen de lessen op school en de praktijkervaring die je opdoet bij de printer?

Axel: “Het 3D-printen op Kamp C is veel leuker dan de theorie op school.”

Johanna “Op school leren wij niet echt over 3D-printing. Het is leuk om zoiets in de praktijk te zien, ook al lukt het niet altijd maar nadenken over problemen die zich voordoen en oplossingen bedenken is interessant.”

Lopen er nog soortgelijke projecten in binnen- of buitenland?

Johanna: “In Nederland start TU Eindhoven met de Milestones, zij zijn al langer aan het experimenteren. Ze hebben een andere soort printer als ons Granty-model. In België is C3PO uniek omdat er studenten aan meewerken. Er zijn wel bedrijven aan het experimenteren met 3D-printing.”

Zijn jullie gespecialiseerde tekenaars?

Axel: “Neen, we hebben een algemene vorming gehad maar dit is geen specialisatie in tweede Bachelor. Het kernteam van C3PO had nog geen tekenaars en wij waren graag kandidaat.”

Wat is jullie leukste anekdote?

Johanna: “De 3D-printer is nieuw en we moeten constant creatieve oplossingen zoeken als zich een probleem voordoet. Het persmoment in maart was het hoogtepunt en ook het spannendste moment voor ons. In de voormiddag was er nog een technisch probleem maar we hebben het in een snel tempo opgelost, dit was een stressmoment voor het team. Toen de demonstratie gelukt was, waren we trots en voelden we ons echt een team. De dagen voor het persmoment dook het ene probleem na het andere op, we zijn blij dat het ons die dag toch gelukt is. Dit is eigen aan een 3D-betonprinter die nog niet op punt staat, we leren er veel van en ook van uit te zoeken waarom de problemen opduiken.”

Axel: “Het is een nieuw apparaat, een prototype. Cobod is ook nog constant zaken aan het verbeteren aan de printer. Als wij een fout ontdekken, rapporteren wij dit en zoekt Cobod hier een oplossing voor.”

Johanna: “Eigenlijk zijn wij momenteel meer bezig met het rapporteren van onvoorziene technische problemen dan met het printen zelf. We zijn de printer volop aan het optimaliseren.”

Axel: “De printer is al enkele keren stuk gegaan en dan vragen wij ons af hoe dit komt. Dan komt de expert van Cobod uit Denemarken om de printer te herstellen en uit te zoeken waar de oorzaak ligt.”

Jullie zitten nu aan het einde van je tweede Bachelor, hoe gaat het volgend academiejaar verder?

Axel: “Het is de bedoeling dat wij in derde Bachelor blijven werken op C3PO. We kunnen een vak indienen zodat we kunnen blijven printen op Kamp C. De kans bestaat dat de nieuwe tweedejaarsstudenten ons team versterken.”

Johanna: “De stagestudenten willen graag blijven printen maar ze gaan beginnen werken dus we weten nog niet hoe de toekomst er voor hen uitziet.”

Wil je je beroep maken van 3D-printen in de bouw?

Axel: “Als dit kan, denk ik het wel ja.”

Johanna: “Ik vind 3D-printen in de bouw een uitdaging maar weet niet wat de toekomst brengt”.

Foto: Johanna en Axel

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Meer informatie over het project vind je op https://www.kampc.be/innovatie/projecten/c3po

Labels:

 • Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

  Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Blog 17: Circulaire gebiedsontwikkeling: hoe ziet een circulair bedrijventerrein eruit?

  De zevende en laatste pijler van het circulair bouwen betreft de circulaire gebiedsontwikkeling. Daarbij gaat het om het afstemmen van gebouwen met hun functies op elkaar op een zodanige manier dat het de circulaire economie bevordert en het aantal transportbewegingen met daaraan gekoppeld het energieverbruik vermindert. Er zijn twee belangrijke toepassingsgebieden, namelijk het circulaire bedrijventerrein en de circulaire stad of wijk. In deze blog kijk ik allereerst naar het circulaire bedrijventerrein.

  Lees meer
 • Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

  Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

  Lees meer
 • Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

  De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

  Lees meer
 • 75 gemeenten en overheidsdiensten maken werk van klimaatneutraal patrimonium

  75 gemeenten en overheidsdiensten engageren zich binnen SURE2050. Dit project ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan, met klimaatneutraliteit tegen ten laatste 2050 als uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning voor effectieve investeringsprojecten, met onder andere advies over financiële oplossingen. SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
 • Het project cVPP bekroont drie energieburgerbewegingen

  Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat uit Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen en Klimaan CV uit Bonheiden kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten.

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
Sluiten