C3PO: Uniek 3D-printing project met studenten in België op Kamp C

19 juni 2019 door Diana Grasso

Johanna en Axel1.jpg

Johanna en Axel zitten in hun tweede bachelor Bouw aan de Thomas More Campus in Geel. Ze vormen de creatieve spil achter de 3D-betonprinter op Kamp C. Momenteel experimenteren ze nog met structuren en materialen maar binnenkort rolt er een rijtjeshuis uit de printer. De printer is een onderdeel van het project C3PO, een uniek 3D-printing project met studenten in België. Axel en Johanna vertellen wat hun drijft.

“Ik ben veel liever aan het 3D-printen op Kamp C dan op school."

Wat is jullie specialisatie binnen de bouwafdeling?

Johanna: “Bouwen, we konden voor bouwen of hout kiezen maar we opteerden voor bouw. We leren de traditionele bouw.”

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij C3PO?

Axel: “We zaten in het eerste jaar en toen zijn ze een presentatie komen geven over 3D-printing. Wie interesse had, mocht mailen en toen zijn we met een klein groepje studenten beginnen werken aan het 3D-printing verhaal. We hebben voorbereidend werk verricht, zo hebben we opgezocht wat de beste 3D-betonprinter zou zijn.”

Johanna: “Toen was het nog redelijk vaag, toen was de printer nog niet aangekocht. In het begin waren we nog niet erg betrokken bij de plannen van Kamp C, we waren op ons eentje aan het uitzoeken wat de beste printer zou zijn, welke de beste materialen waren enz. …”

Hoe zijn jullie toen nauwer betrokken geraakt bij C3PO?

Johanna: “We wouden dat heel graag en hebben geprobeerd om dit de hele tijd op te volgen. Toen de printer aangekomen was begin dit jaar, hebben we veel info opgezocht en zijn we dingen beginnen te tekenen die geprint kunnen worden. Op die manier stonden we het verste met de tekeningen.”

Axel: “Toen zijn we meegegaan naar partnermeetings en toen hebben we een week opleiding 3D-printing gevolgd op Kamp C. Vanaf dat moment waren we opgeleid en vroeg het team op Kamp C of we wilden helpen printen.”

Doen alle studenten mee aan het project?

Axel: “Neen, dit is een beperkte groep. Johanna, Siebe, Seppe, Joost, Antonie, Luuk, Sven, Dillan, en ik. Joost en Sven doen vrijwillig mee, ze zijn enorm gemotiveerd.”

Wat is jullie functie?

Johanna: “Tekenen en de printer besturen.”

Axel: “We tekenen in AutoCAD, meestal eerst op 2D. Daarna halen we er een 3D-model uit want de printer heeft 3D nodig en een centerlijn. Als je een kubus tekent, begrijpt de printer dit niet. Het heeft een omtrek nodig zodat de printkop deze lijnen kan volgen. Cobod, de leverancier van de printer, heeft een programma aangeleverd zodat we de center lines kunnen inlezen en het in centerlaagjes snijdt. Met de slicer software kunnen we de dikte, het aantal lagen, de snelheid … instellen, dit wordt naar de printer gestuurd en voert de geprogrammeerde instellingen uit.”

Wat vinden jullie van het verschil tussen de lessen op school en de praktijkervaring die je opdoet bij de printer?

Axel: “Het 3D-printen op Kamp C is veel leuker dan de theorie op school.”

Johanna “Op school leren wij niet echt over 3D-printing. Het is leuk om zoiets in de praktijk te zien, ook al lukt het niet altijd maar nadenken over problemen die zich voordoen en oplossingen bedenken is interessant.”

Lopen er nog soortgelijke projecten in binnen- of buitenland?

Johanna: “In Nederland start TU Eindhoven met de Milestones, zij zijn al langer aan het experimenteren. Ze hebben een andere soort printer als ons Granty-model. In België is C3PO uniek omdat er studenten aan meewerken. Er zijn wel bedrijven aan het experimenteren met 3D-printing.”

Zijn jullie gespecialiseerde tekenaars?

Axel: “Neen, we hebben een algemene vorming gehad maar dit is geen specialisatie in tweede Bachelor. Het kernteam van C3PO had nog geen tekenaars en wij waren graag kandidaat.”

Wat is jullie leukste anekdote?

Johanna: “De 3D-printer is nieuw en we moeten constant creatieve oplossingen zoeken als zich een probleem voordoet. Het persmoment in maart was het hoogtepunt en ook het spannendste moment voor ons. In de voormiddag was er nog een technisch probleem maar we hebben het in een snel tempo opgelost, dit was een stressmoment voor het team. Toen de demonstratie gelukt was, waren we trots en voelden we ons echt een team. De dagen voor het persmoment dook het ene probleem na het andere op, we zijn blij dat het ons die dag toch gelukt is. Dit is eigen aan een 3D-betonprinter die nog niet op punt staat, we leren er veel van en ook van uit te zoeken waarom de problemen opduiken.”

Axel: “Het is een nieuw apparaat, een prototype. Cobod is ook nog constant zaken aan het verbeteren aan de printer. Als wij een fout ontdekken, rapporteren wij dit en zoekt Cobod hier een oplossing voor.”

Johanna: “Eigenlijk zijn wij momenteel meer bezig met het rapporteren van onvoorziene technische problemen dan met het printen zelf. We zijn de printer volop aan het optimaliseren.”

Axel: “De printer is al enkele keren stuk gegaan en dan vragen wij ons af hoe dit komt. Dan komt de expert van Cobod uit Denemarken om de printer te herstellen en uit te zoeken waar de oorzaak ligt.”

Jullie zitten nu aan het einde van je tweede Bachelor, hoe gaat het volgend academiejaar verder?

Axel: “Het is de bedoeling dat wij in derde Bachelor blijven werken op C3PO. We kunnen een vak indienen zodat we kunnen blijven printen op Kamp C. De kans bestaat dat de nieuwe tweedejaarsstudenten ons team versterken.”

Johanna: “De stagestudenten willen graag blijven printen maar ze gaan beginnen werken dus we weten nog niet hoe de toekomst er voor hen uitziet.”

Wil je je beroep maken van 3D-printen in de bouw?

Axel: “Als dit kan, denk ik het wel ja.”

Johanna: “Ik vind 3D-printen in de bouw een uitdaging maar weet niet wat de toekomst brengt”.

Foto: Johanna en Axel

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Meer informatie over het project vind je op https://www.kampc.be/innovatie/projecten/c3po

Labels:

  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

    Lees meer
  • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

    Lees meer
  • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

    Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
Sluiten