Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

27 juni 2019 door Diana Grasso

t Centrum dialoogronde.JPG

’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

Eerste stap in circulaire aanbesteding afgerond

In de aanloop naar de bouw van ’t Centrum is Kamp C in 2018 gestart met een circulaire aanbesteding. Een circulaire aanbesteding wijkt sterk af van de traditionele manier van aanbesteden waarbij de prijs vaak geldt als belangrijkste criterium en waarbij een eisenpakket wordt opgelegd zonder ruimte voor innovatie.

“In tegenstelling tot een traditionele aanbesteding, gaan we uit van een set van ambities en een functionele uitvraag: we geven op wat we willen, maar niet hoe we dit willen. De markt krijgt hierdoor de ruimte om zelf creatief aan de slag te gaan. Verder is de prijs geen criterium omdat we werken met een vast budget dat de opdrachtnemer zal krijgen”, verduidelijkt projectverantwoordelijke Jonathan Verdonck.

De circulaire aanbesteding krijgt vorm in het project ’t Centrum en is intussen uitgegroeid tot een innovatief en leerrijk proces voor zowel de opdrachtgever als opdrachtnemer.

In maart bereikte het project een eerste grote mijlpaal, namelijk het afronden van de selectiefase. Een zeskoppige jury selecteerde toen drie consortia uit de zeven consortia die zich hadden aangemeld. Respectievelijk SPV Kamp C(irculair), ’t Collectief en Kamp Circulair maken op dit ogenblik kans op de uiteindelijke gunning van de opdracht. Lees hier meer over de selectiefase.

Onduidelijkheden wegnemen

Op 28 mei werden de drie consortia uitgenodigd voor een infosessie. Tijdens deze sessie gaf Kamp C een toelichting bij de opdracht en de gunningsproducten. Er was ook mogelijkheid voor de aanwezigen om verduidelijkingsvragen te stellen, waar velen gebruik van maakten. De antwoorden zullen meegenomen in een zogenaamde Nota van Inlichtingen die met alle consortia wordt gedeeld. De consortia lijken deze manier van werken te appreciëren. Ze beseffen dat deze aanbesteding anders is dan de traditionele manier en hebben zin om de uitdaging samen met ons aan te gaan.

Met elkaar in dialoog

In juni en augustus organiseert Kamp C twee dialoogrondes waarvoor elk consortium apart wordt uitgenodigd. De eerste sessie heeft inmiddels plaatsgevonden op 13 juni. De gesprekken bieden de gelegenheid om de ambities verder te concretiseren en het eindproduct zo goed mogelijk te doen aansluiten op de behoefte. Dankzij dit tweerichtingsgesprek worden zo vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd.

In de eerste dialoogronde kregen de consortia de gelegenheid om met Kamp C het doel, de kritische succesfactoren en de gestelde eisen in de opdracht te bespreken. Maar ook de geanalyseerde risico’s, die een succesvolle invulling van de opdracht, in de weg kunnen staan, alsook de toelaatbaarheid van oplossingen, werden besproken.

In de tweede dialoogronde krijgen de deelnemers vervolgens de kans om hun analyse, die heeft geleid tot een mogelijke oplossing en meerwaarde, af te toetsen en de risico’s te bespreken.

“Door met een traject van dialoogrondes te werken krijgen we als opdrachtgever nog ruimte om de aanbesteding bij te sturen. Grondig wijzigen kan niet meer, maar er is wel de mogelijkheid om te finetunen. Dit zorgt dat we uiteindelijk een betere opdracht in de markt zetten”, aldus Jonathan.

De vervolgstappen

Eind 2019 zal het winnende consortium, dat zal instaan voor de realisatie van ’t Centrum, gekozen worden. In samenspraak met de opdrachtgever wordt het uitvoeringsplan en de planning opgemaakt. In het najaar van 2020 zal de bouw starten.

Het project ’t Centrum wordt uitgevoerd in samenwerking met de OVAM. Kamp C ontvangt een subsidie van € 183.087,04 en inhoudelijke ondersteuning van de OVAM. Verder is ook Thomas More een partner in het project.

Labels:

 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • “Begin vandaag nog met slimmer bouwen”

  De Nederlandse ontwikkelaar Bohemen zet snel, efficiënt en met meer rendement gebouwen neer door rechtstreeks samen te werken met alle leveranciers. Moeten we dan allemaal aannemerloos bouwen? Niet per se, zegt CEO Stan Roestenberg, die zijn aanpak zal toelichten op het inspiratiecafé over aannemerloos bouwen op 19 april 2018. “Een nieuwe kijk op het bouwproces biedt ook kansen voor bouwbedrijven.”

  Lees meer
 • Gevel als tijdelijke opslagplaats van bouwmaterialen

  Een muur optrekken zonder mortel of lijm? Met Facadeclick klik je bouwstenen eenvoudig in – en weer uit – elkaar. Alle onderdelen van de muur zijn herbruikbaar, maar het systeem beperkt zich voorlopig wel tot gevels.

  Lees meer
 • 3D-printen: heilige graal of fata morgana?

  Zet 3D-printen de bouwsector binnenkort volledig op zijn kop? Of blijft het bij enkele experimenten in de marge? “Alleen door 3D-printen onvermoeibaar uit te testen, kan de techniek doorbreken in de Belgische bouwsector”, zegt ontwerppionier Jan Leyssens.

  Lees meer
 • Expertenteam start met uitvoering van ambitieuze Roadmap Leuven 2030

  In september startte, vanuit het sterke partnerschap Leuven 2030, een ploeg van 17 experten om via de realisatie van de 13 programma’s uit 'Roadmap 2025 · 2035 · 2050’ de Leuvense klimaatdoelen mee waar te maken. Eerder dit jaar stelde het ‘klimaatnetwerk’ Leuven 2030 haar Roadmap voor op de uitverkochte conferentie ‘Road to 2050’. Met dit unieke actieplan, opgebouwd rond 13 programma’s, wil de vzw de versnelling richting een klimaatneutrale toekomst inzetten. De Roadmap tekent de ambitieuze weg naar een klimaatneutraal Leuven uit en toont daarin de cruciale rol van iedere inwoner, ieder bedrijf, iedere kennisinstelling en iedere overheid. Dat deze uitdaging op véle schouders dient te worden gelegd, is meer dan ooit duidelijk.

  Projectverantwoordelijke Anne Goidts van Kamp C faciliteert samen met Drie Vleugels, Energieconsulent van de Stad Leuven, het programma Woningen Renoveren. Dit programma focust op het benaderen en ondersteunen van huurders en private woningeigenaars om hun woning energiezuiniger te maken. Samen met alle betrokken actoren wil Leuven 2030 elke Leuvenaar gericht advies en begeleiding op maat aanbieden om zijn of haar woning energiezuiniger te maken.

  Lees meer
 • Gezocht: circulaire innovatieve producten!

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  Lees meer
 • UCLL en Kamp C lanceren unieke mobiele DC-unit

  Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL Research & Expertise) ontwikkelde een mobiele DC-Unit. Dit is uniek in België. Kamp C en UCLL R&E gaan burgers de komende maanden tonen wat de mogelijkheden zijn van gelijkstroom. De DC-unit past in een koffer van een gezinswagen en wekt energie op aan de hand van opvouwbare zonnepanelen. Li-ion-batterijen staan in voor de opslag van energieoverschotten. De samenbouw van deze nieuwe technologieën werd ontwikkeld als onderdeel van het Europees project ENLEB. Kamp C leidt dit project.

  Lees meer
Sluiten