Acht energietips om te besparen op koelen en vriezen

15 juli 2019 door Diana Grasso

koelkast.jpg

De zomer is volop bezig en met deze warme dagen brengt gekoeld voedsel verfrissing. Hoe kun je je koelkast of diepvriezer het best gebruiken? Met deze acht praktische tips bespaar je al gauw zes procent op je energiefactuur. Kamp C-adviseur Dirk geeft extra toelichting.

1. Plaats de koelkast en/of diepvriezer op koele plaatsen

Dirk: “Dus niet in de zon of in een veranda. Ook niet naast een oven of een radiator. Hou er ook rekening mee dat een koelkast of diepvriezer warmte afgeeft. Hierdoor stijgt de temperatuur in een koele ruimte. In een woning met een ventilatiesysteem D ga je de verse buitenlucht door alle ruimtes laten circuleren. Dan hebben alle ruimtes ongeveer dezelfde temperatuur. Als je een huis hebt met een ventilatiesysteem D, plaats je de koelkast of diepvriezer ook best niet in de zon en of naast een warmtebron.”

Je bespaart 40 euro per jaar als je de diepvriezer plaatst in een omgeving van 15°C in plaats van 20°C!

2. Plaats de koelkast of diepvrieskast minstens tien centimeter van de muur

Zo kan de afgevoerde warmte makkelijker weg en verbruikt het toestel minder. Je bespaart tot 15 euro per jaar.

Dirk: “Als je een goede keukenplaatser hebt, worden de koelkast en diepvriezer automatisch minstens tien centimeter van de muur geplaatst. Let wel op de toevoer- en afvoeropeningen. Stofzuig deze regelmatig. Een koelkast of diepvriezer horen ook waterpas te staan.”

3. Ga je twee weken of langer weg? Schakel je koelkast uit

Wel eerst leegmaken natuurlijk. Zet de deur ervan op een kier, zodat ze kan verluchten.

Dirk: “Je kunt ook alle elektriciteit afsluiten maar dan moet de diepvries ook leeg zijn.”

4. Zorg dat de toestellen goed sluiten: zet bijvoorbeeld niet te veel gewicht in de deur

Toestellen waaruit lucht ontsnapt verbruiken meer. Steek een papiertje tussen de deur en trek het terug: als je weerstand voelt, is de rubberen dichting nog OK.

Dirk: “Bij je keukenbouwer of de gespecialiseerde vakhandel kun je vervangrubbers kopen.”

5. Zet geen warme gerechten in de koelkast

Door ze eerst te laten afkoelen, moet de koelkast minder koelen.

Dirk: “Dit is wel dubbel. Omwille van de voedselveiligheid moet voedsel dat je wil bewaren zo snel mogelijk afgekoeld worden. En dan heb je nog het Mpemba-effect: warm water bevriest sneller dan koud water maar dat kost wel meer energie." 

6. Kies voor een horizontale diepvrieskist, op maat van je gezin

Diepvrieskisten verbruiken 15% minder energie dan diepvrieskasten. Winst per jaar : 10 euro tegenover een kastmodel.

Dirk: “Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. De koude lucht gedraagt zich als water. Doe je de deur van een kast open dan ‘loopt’ de koude lucht eruit. Dat effect heb je niet met een diepvrieskist. Een plastic box of doos in een diepvrieskast helpt dus wel. Een volle koeskast of diepvriezer werkt ook zuiniger. Dranken houden de koude beter vast. Lege plaatsjes kun je dus vullen met dranken. Koop ook een koelkast met een inhoud die overeenkomt met je behoefte. Dan ga je ook minder lege ruimte hebben.”

7. Ontdooi de diepvriezer één keer per jaar

Dirk: “Dit hangt af van de toestand. Als er ijsaanslag is, kun je de viezer best ontdooien en het ijs verwijderen. Vanaf een laagje van 2 millimeter is dat al aangewezen.”

8. Ontstof minstens één keer per jaar het buisjesrooster aan de achterkant van je koelkast of diepvrieskast

Dirk: “Indien mogelijk. Ingebouwde toestellen laten dat vaak niet toe tenzij je ze helemaal uit de ombouwkast haalt. Zie ook hoger: toevoerroosters kun je wel makkelijk stofzuigen.”

Extra weetjes:

 • Organiseer je koelkast en diepvries. Zo weet je waar alles staat en hoef je de deur niet langer open te houden dan nodig. 
 • Laat bevroren dingen ontdooien in de koelkast. Wees even zuinig op koude als op warmte, het heeft ook energie gekost.
 • De ideale temperatuur van een koelkast is 4 à 7°C. Voor een diepvriezer is dit -18°C. Gebruik een aangepaste thermometer om dit in het oog te houden.
 • Een koelkast met een apart vriesvak met een eigen deur(tje) heeft de voorkeur ten opzichte van een ingebouwd vriesvak in de koelkast.
 • Een ingebouwde ijsblokjesmachine is een leuk gadget maar vraagt veel energie. Let op het energielabel.

Bron: Fluvius (herwerkt door Kamp C)

Labels:

 • UCLL en Kamp C lanceren unieke mobiele DC-unit

  Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL R&E) ontwikkelde een mobiele DC-Unit. Dit is uniek in België. Kamp C en UCLL R&E gaan burgers de komende maanden tonen wat de mogelijkheden zijn van gelijkstroom. De DC-unit past in een koffer van een gezinswagen en wekt energie op aan de hand van opvouwbare zonnepanelen. Li-ion-batterijen staan in voor de opslag van energieoverschotten. De samenbouw van deze nieuwe technologieën werd ontwikkeld als onderdeel van het Europees project ENLEB. Kamp C leidt dit project.

  Lees meer
 • Recordaantal bezoekers op Kamp C tijdens Open Bedrijvendag

  Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie, zette zijn deuren open voor het grote publiek tijdens Open Bedrijvendag. Tweeduizend geïnteresseerden in innovatie in de bouw bezochten Kamp C, dit is een record. Het grote publiek kon voor het eerst kennismaken met de 3D-betonprinter, waarmee binnenkort een gebouw geprint zal worden op de campus van Kamp C.

  Lees meer
 • Bespaar op wassen, drogen, strijken en afwassen met deze 13 tips

  De herfst is aangebroken en het energieverbruik in huis stijgt. We drogen onze was vaker binnen, gebruiken de droogtrommel meer … Energie-expert Dirk van Kamp C geeft je 13 praktische tips om te besparen op wassen, drogen, strijken en afwassen.

  Lees meer
 • Blog 14: Circulaire financiering

  Met de circulaire financiering zijn we toe aan de vijfde pijler van het circulair bouwen. Ik zie twee verschillende vormen van circulaire financiering. De eerste vorm is een financiële constructie die producenten moet helpen om de omslag van het klassieke en lineaire verkoopmodel naar het circulaire ‘product als dienst’ model te maken. Ik schreef over het model van product als dienst in de vorige drie blogs (zie hier, hier en hier). Bij de tweede vorm van circulaire financiering gaat om andere manieren van financiering dan de klassieke financiering via banken. In deze blog introduceer ik beide vormen nader.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw is de toekomst volgens de academische wereld

  3D-printen en digitalisering zijn hot items op Kamp C. De spanning stijgt in aanloop naar Open Bedrijvendag  op 6 oktober en de bezoekdag voor bedrijven op 4 oktober. Bovendien is het nieuwe academiejaar begonnen. De redactie van Kamp C sprak met Thomas More Hogeschool en Universiteit Gent, twee academische projectpartners binnen C3PO die helpen met de experimenten met de 3D-betonprinter die binnenkort een demogebouw zal printen in Westerlo.

  Lees meer
 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
 • De definitie van externe warmtelevering is aangepast

  Lokale warmtenetten binnen de eigen site vallen niet meer onder de definitie van ‘externe warmtelevering’. Dat betekent dat je geen afwijkingsaanvraag voor externe warmte meer dient aan te vragen als op de eigen site meerdere gebouwen aan één opwekker worden gekoppeld. Voortaan kun je zo’n systeem rechtstreeks in de EPB-software ingeven als gemeenschappelijke stookplaats.

  Lees meer
 • “De eerste experimenten met de 3D-betonprinter hebben ervoor gezorgd dat we nog meer geloven in de toepasbaarheid van de techniek”

  Sinds januari bevindt de grootste 3D-betonprinter van Europa zich op het domein van Kamp C in Westerlo. Acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen hun krachten om 3D-printen in de bouwsector te stimuleren. Onder leiding van Kamp C zetten Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zich elke dag in om het bouwverhaal een nieuwe dimensie te geven. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Vandaag vertellen Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE en Kamp C waarom ze deelnemen aan het project tijdens een diepte-interview.

  Lees meer
 • Josephine uit Westerlo verbruikt extreem weinig energie

  De 82-jarige Josephine uit Westerlo heeft een zeer laag energieverbruik. Elke dag noteert ze haar meterstanden van het water en maandelijks haar meterstanden van gas en elektriciteit. Energiemeester Karel ging op bezoek omdat Josephine wou weten of ze nog kon besparen. “Doordat Josephine zo bewust omgaat met energie, heeft ze zo’n laag verbruik.”, zegt Karel.

  Lees meer
 • Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start op 27 augustus

  Op 27 augustus start het tweede co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na een geslaagde eerste editie, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius de tweede reeks. De reeks wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Valérie Vermandel van Whitewood en Kurt Florus van NNOF komen hun ervaringen delen over circulaire bedrijfsmodellen. Tijdens het traject vergaar je inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeer je de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

  Lees meer
Sluiten