Acht energietips om te besparen op koelen en vriezen

15 juli 2019 door Diana Grasso

koelkast.jpg

De zomer is volop bezig en met deze warme dagen brengt gekoeld voedsel verfrissing. Hoe kun je je koelkast of diepvriezer het best gebruiken? Met deze acht praktische tips bespaar je al gauw zes procent op je energiefactuur. Kamp C-adviseur Dirk geeft extra toelichting.

1. Plaats de koelkast en/of diepvriezer op koele plaatsen

Dirk: “Dus niet in de zon of in een veranda. Ook niet naast een oven of een radiator. Hou er ook rekening mee dat een koelkast of diepvriezer warmte afgeeft. Hierdoor stijgt de temperatuur in een koele ruimte. In een woning met een ventilatiesysteem D ga je de verse buitenlucht door alle ruimtes laten circuleren. Dan hebben alle ruimtes ongeveer dezelfde temperatuur. Als je een huis hebt met een ventilatiesysteem D, plaats je de koelkast of diepvriezer ook best niet in de zon en of naast een warmtebron.”

Je bespaart 40 euro per jaar als je de diepvriezer plaatst in een omgeving van 15°C in plaats van 20°C!

2. Plaats de koelkast of diepvrieskast minstens tien centimeter van de muur

Zo kan de afgevoerde warmte makkelijker weg en verbruikt het toestel minder. Je bespaart tot 15 euro per jaar.

Dirk: “Als je een goede keukenplaatser hebt, worden de koelkast en diepvriezer automatisch minstens tien centimeter van de muur geplaatst. Let wel op de toevoer- en afvoeropeningen. Stofzuig deze regelmatig. Een koelkast of diepvriezer horen ook waterpas te staan.”

3. Ga je twee weken of langer weg? Schakel je koelkast uit

Wel eerst leegmaken natuurlijk. Zet de deur ervan op een kier, zodat ze kan verluchten.

Dirk: “Je kunt ook alle elektriciteit afsluiten maar dan moet de diepvries ook leeg zijn.”

4. Zorg dat de toestellen goed sluiten: zet bijvoorbeeld niet te veel gewicht in de deur

Toestellen waaruit lucht ontsnapt verbruiken meer. Steek een papiertje tussen de deur en trek het terug: als je weerstand voelt, is de rubberen dichting nog OK.

Dirk: “Bij je keukenbouwer of de gespecialiseerde vakhandel kun je vervangrubbers kopen.”

5. Zet geen warme gerechten in de koelkast

Door ze eerst te laten afkoelen, moet de koelkast minder koelen.

Dirk: “Dit is wel dubbel. Omwille van de voedselveiligheid moet voedsel dat je wil bewaren zo snel mogelijk afgekoeld worden. En dan heb je nog het Mpemba-effect: warm water bevriest sneller dan koud water maar dat kost wel meer energie." 

6. Kies voor een horizontale diepvrieskist, op maat van je gezin

Diepvrieskisten verbruiken 15% minder energie dan diepvrieskasten. Winst per jaar : 10 euro tegenover een kastmodel.

Dirk: “Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. De koude lucht gedraagt zich als water. Doe je de deur van een kast open dan ‘loopt’ de koude lucht eruit. Dat effect heb je niet met een diepvrieskist. Een plastic box of doos in een diepvrieskast helpt dus wel. Een volle koeskast of diepvriezer werkt ook zuiniger. Dranken houden de koude beter vast. Lege plaatsjes kun je dus vullen met dranken. Koop ook een koelkast met een inhoud die overeenkomt met je behoefte. Dan ga je ook minder lege ruimte hebben.”

7. Ontdooi de diepvriezer één keer per jaar

Dirk: “Dit hangt af van de toestand. Als er ijsaanslag is, kun je de viezer best ontdooien en het ijs verwijderen. Vanaf een laagje van 2 millimeter is dat al aangewezen.”

8. Ontstof minstens één keer per jaar het buisjesrooster aan de achterkant van je koelkast of diepvrieskast

Dirk: “Indien mogelijk. Ingebouwde toestellen laten dat vaak niet toe tenzij je ze helemaal uit de ombouwkast haalt. Zie ook hoger: toevoerroosters kun je wel makkelijk stofzuigen.”

Extra weetjes:

 • Organiseer je koelkast en diepvries. Zo weet je waar alles staat en hoef je de deur niet langer open te houden dan nodig. 
 • Laat bevroren dingen ontdooien in de koelkast. Wees even zuinig op koude als op warmte, het heeft ook energie gekost.
 • De ideale temperatuur van een koelkast is 4 à 7°C. Voor een diepvriezer is dit -18°C. Gebruik een aangepaste thermometer om dit in het oog te houden.
 • Een koelkast met een apart vriesvak met een eigen deur(tje) heeft de voorkeur ten opzichte van een ingebouwd vriesvak in de koelkast.
 • Een ingebouwde ijsblokjesmachine is een leuk gadget maar vraagt veel energie. Let op het energielabel.

Bron: Fluvius (herwerkt door Kamp C)

Labels:

 • Josephine uit Westerlo verbruikt extreem weinig energie

  De 82-jarige Josephine uit Westerlo heeft een zeer laag energieverbruik. Elke dag noteert ze haar meterstanden van het water en maandelijks haar meterstanden van gas en elektriciteit. Energiemeester Karel ging op bezoek omdat Josephine wou weten of ze nog kon besparen. “Doordat Josephine zo bewust omgaat met energie, heeft ze zo’n laag verbruik.”, zegt Karel.

  Lees meer
 • Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start op 27 augustus

  Op 27 augustus start het tweede co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na een geslaagde eerste editie, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius de tweede reeks. De reeks wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Valérie Vermandel van Whitewood en Kurt Florus van NNOF komen hun ervaringen delen over circulaire bedrijfsmodellen. Tijdens het traject vergaar je inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeer je de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

  Lees meer
 • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

  Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  Lees meer
 • Bouwprofessionals ontdekken de Kaseco-serrewoning

  Op 26 juni trokken we naar de Kaseco-serrewoning in Rekkem. Het was een interregionaal netwerkmoment voor bouwprofessionals in het kader van het SHINE-project. Deze bio-ecologische kaswoning is volledig autonoom en gebouwd volgens de principes van circulair bouwen. Enkele bouwprofessionals vertellen waarom het project hen verbaast.

  Lees meer
 • Productie van het eerste groen gas in België is een feit

  De GFT-vergistingsinstallatie van IOK Afvalbeheer in Beerse/Merksplas is aangesloten op het aardgasnet van Eandis. Zo vindt het eerste groen gas in België zijn weg naar de aardgasverbruikers.

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

  ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  Lees meer
 • Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start in augustus

  Vorige week vond de laatste sessie van het co-creatietraject “Bouwen aan een circulaire Kempen” plaats. Met het project Bouwen aan een circulaire Kempen willen de projectpartners VITO, Möbius en Kamp C kmo’s in de bouwsector op weg helpen om innovatie in hun bedrijfsmodel te implementeren zodat ze naar een circulair businessmodel kunnen overstappen. Vaak hebben de kmo’s al de eerste ideeën over circulair bouwen maar weten ze nog niet goed hoe ze dat concreet kunnen omzetten in een uitgewerkt model. Gedurende drie sessies gingen de projectpartners dieper in op de opportuniteiten, de waardepropositie, de partners en de klanten, de inkomstenstromen die  gegenereerd kunnen worden met een circulair model, … De kmo’s gingen tijdens de workshop zelf aan de slag en werden hierbij begeleid door de projectpartners. Kon je niet bij het eerste traject zijn en wil je graag deelnemen aan het volgende traject dat start op 27 augustus? Schrijf je dan hier in.

  De redactie van Kamp C sprak met Bart Mantels van VITO, Helen Versluys van Möbius en Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

  Lees meer
 • Samen sterk voor energietransitie: van dromen en durven naar doen

  Kamp C was dit voorjaar de locatie voor de Droom-Durf-Doe-reeks van het community-based Virtual Power Plant-project (cVPP). Met deze reeks hoopt Kamp C iedereen aan boord te krijgen in de energietransitie. Dit project zoomt voornamelijk in op het inspireren, informeren en ondersteunen van burgers en burgerinitiatieven die hun rol in de energietransitie willen definiëren en toepassen. Hoe kunnen burgers, samen, collectief energie opwekken, consumeren en delen? Intussen vond de laatste Durfdag plaats op 4 juni.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen nodigt bewoners uit om samen renovatieoplossingen te zoeken

  In het voorjaar organiseerde sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen enkele bewonersavonden in de woonwijk Vinkenhof in Berlaar. Het doel is om zo goed mogelijk in kaart te brengen welke problemen op het gebied van energiegebruik als eerste aangepakt moeten worden. Door de bewoners uit te nodigen hoopte de organisatie meer zicht te krijgen op de pijnpunten van de woningen om zo samen tot een gedragen oplossing te komen voor toekomstige renovaties. De avonden vonden plaats in één van de woningen die momenteel leegstaat en later zal dienen als demowoning in project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB).

  Lees meer
Sluiten