Vanaf nu kun je een afspraak maken om op donderdag langs te komen op Kamp C voor een bouwadvies. Door de coronamaatregelen geven we echter de voorkeur aan digitale bouwadviezen. De bouwadviezen in de gemeenten worden ook digitaal georganiseerd en gaan niet fysiek door tot 1/9. Bel of mail ons voor meer info. Verhuringen zijn weer mogelijk in het Conferentiecentrum de Basis. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Acht energietips om te besparen op koelen en vriezen

15 juli 2019 door Diana Grasso

koelkast.jpg

De zomer is volop bezig en met deze warme dagen brengt gekoeld voedsel verfrissing. Hoe kun je je koelkast of diepvriezer het best gebruiken? Met deze acht praktische tips bespaar je al gauw zes procent op je energiefactuur. Kamp C-adviseur Dirk geeft extra toelichting.

1. Plaats de koelkast en/of diepvriezer op koele plaatsen

Dirk: “Dus niet in de zon of in een veranda. Ook niet naast een oven of een radiator. Hou er ook rekening mee dat een koelkast of diepvriezer warmte afgeeft. Hierdoor stijgt de temperatuur in een koele ruimte. In een woning met een ventilatiesysteem D ga je de verse buitenlucht door alle ruimtes laten circuleren. Dan hebben alle ruimtes ongeveer dezelfde temperatuur. Als je een huis hebt met een ventilatiesysteem D, plaats je de koelkast of diepvriezer ook best niet in de zon en of naast een warmtebron.”

Je bespaart 40 euro per jaar als je de diepvriezer plaatst in een omgeving van 15°C in plaats van 20°C!

2. Plaats de koelkast of diepvrieskast minstens tien centimeter van de muur

Zo kan de afgevoerde warmte makkelijker weg en verbruikt het toestel minder. Je bespaart tot 15 euro per jaar.

Dirk: “Als je een goede keukenplaatser hebt, worden de koelkast en diepvriezer automatisch minstens tien centimeter van de muur geplaatst. Let wel op de toevoer- en afvoeropeningen. Stofzuig deze regelmatig. Een koelkast of diepvriezer horen ook waterpas te staan.”

3. Ga je twee weken of langer weg? Schakel je koelkast uit

Wel eerst leegmaken natuurlijk. Zet de deur ervan op een kier, zodat ze kan verluchten.

Dirk: “Je kunt ook alle elektriciteit afsluiten maar dan moet de diepvries ook leeg zijn.”

4. Zorg dat de toestellen goed sluiten: zet bijvoorbeeld niet te veel gewicht in de deur

Toestellen waaruit lucht ontsnapt verbruiken meer. Steek een papiertje tussen de deur en trek het terug: als je weerstand voelt, is de rubberen dichting nog OK.

Dirk: “Bij je keukenbouwer of de gespecialiseerde vakhandel kun je vervangrubbers kopen.”

5. Zet geen warme gerechten in de koelkast

Door ze eerst te laten afkoelen, moet de koelkast minder koelen.

Dirk: “Dit is wel dubbel. Omwille van de voedselveiligheid moet voedsel dat je wil bewaren zo snel mogelijk afgekoeld worden. En dan heb je nog het Mpemba-effect: warm water bevriest sneller dan koud water maar dat kost wel meer energie." 

6. Kies voor een horizontale diepvrieskist, op maat van je gezin

Diepvrieskisten verbruiken 15% minder energie dan diepvrieskasten. Winst per jaar : 10 euro tegenover een kastmodel.

Dirk: “Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. De koude lucht gedraagt zich als water. Doe je de deur van een kast open dan ‘loopt’ de koude lucht eruit. Dat effect heb je niet met een diepvrieskist. Een plastic box of doos in een diepvrieskast helpt dus wel. Een volle koeskast of diepvriezer werkt ook zuiniger. Dranken houden de koude beter vast. Lege plaatsjes kun je dus vullen met dranken. Koop ook een koelkast met een inhoud die overeenkomt met je behoefte. Dan ga je ook minder lege ruimte hebben.”

7. Ontdooi de diepvriezer één keer per jaar

Dirk: “Dit hangt af van de toestand. Als er ijsaanslag is, kun je de viezer best ontdooien en het ijs verwijderen. Vanaf een laagje van 2 millimeter is dat al aangewezen.”

8. Ontstof minstens één keer per jaar het buisjesrooster aan de achterkant van je koelkast of diepvrieskast

Dirk: “Indien mogelijk. Ingebouwde toestellen laten dat vaak niet toe tenzij je ze helemaal uit de ombouwkast haalt. Zie ook hoger: toevoerroosters kun je wel makkelijk stofzuigen.”

Extra weetjes:

 • Organiseer je koelkast en diepvries. Zo weet je waar alles staat en hoef je de deur niet langer open te houden dan nodig. 
 • Laat bevroren dingen ontdooien in de koelkast. Wees even zuinig op koude als op warmte, het heeft ook energie gekost.
 • De ideale temperatuur van een koelkast is 4 à 7°C. Voor een diepvriezer is dit -18°C. Gebruik een aangepaste thermometer om dit in het oog te houden.
 • Een koelkast met een apart vriesvak met een eigen deur(tje) heeft de voorkeur ten opzichte van een ingebouwd vriesvak in de koelkast.
 • Een ingebouwde ijsblokjesmachine is een leuk gadget maar vraagt veel energie. Let op het energielabel.

Bron: Fluvius (herwerkt door Kamp C)

Labels:

 • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

  Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  Lees meer
 • Werk voor iedereen … ook in de bouwsector!

  Provincie Antwerpen ondersteunt je

  Een inclusieve economie streeft ernaar om geen enkel talent verloren te laten gaan en aan iedereen kansen te geven op de werkvloer. Ook voor de bouwsector zijn er heel wat opportuniteiten om hieraan mee te werken. Denk maar aan een samenwerking met organisaties in de sociale economie.

  De provincie Antwerpen ondersteunt je graag (inhoudelijk én financieel) om vanuit de bouwsector zo’n duurzame samenwerking of zelf projecten te starten. De volgende jaren stellen we daarvoor projectsubsidies en renteloze leningen voor investeringen ter beschikking. In totaal voor meer dan 4 miljoen euro.

  Lees meer
 • Tips om oververhitting van je woning tegen te gaan

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de hittegolf in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Minder water verbruiken? Zo doe je dat!

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Bespaar energie door sluipverbruik aan te pakken

  Verschillende elektrische apparaten verbruiken nog energie als je ze niet gebruikt. Als ze op stand-by of “uit” staan, kunnen ze toch nog stroom verbruiken. Denk aan de modem, de tv, laders van smartphones of elektrische tandenborstels die in het stopcontact blijven steken. Dit sluimerende stroomverbruik heet “sluipverbruik”. Elke watt sluipverbruik per uur kost je 2 euro per jaar. Door enkele praktische tips kun je heel wat euro’s besparen!

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Blog 19: Leren van andere sectoren

  Als we in de bouwsector willen innoveren dan zijn we gewend om vooral te kijken naar waar bouwsectoren in andere landen mee bezig zijn. Of als individueel bouwbedrijf kijk je primair naar waar je concurrenten mee bezig zijn. Maar je kunt juist heel veel leren door te kijken naar totaal andere sectoren. En dan kun je tot opzienbarende inzichten en innovaties komen. In deze en de volgende blog geef ik daarvan een prachtig voorbeeld.

  Lees meer
Sluiten