Productie van het eerste groen gas in België is een feit

18 juli 2019 door Diana Grasso

kader groen gas IOK.jpg

De GFT-vergistingsinstallatie van IOK Afvalbeheer in Beerse/Merksplas is aangesloten op het aardgasnet van Eandis. Zo vindt het eerste groen gas in België zijn weg naar de aardgasverbruikers.

GFT wordt groen gas… en meer

Het vergroenen van onze energiebevoorrading is volop aan de gang bij IOK Afvalbeheer. IOK Afvalbeheer investeerde in een Energie ConversiePark (ECP) in Beerse/Merksplas. Ondertussen produceren we groen gas dat wordt geïnjecteerd op het aardgasnet.

Aan het project ging een studie van het onderzoekscentrum VITO vooraf. Uit deze studie bleek dat het vergisten van de beschikbare afvalstromen een substantiële meerwaarde geeft op ecologisch vlak. IOK Afvalbeheer nam in 2013 de beslissing te investeren in een vergistingsinstallatie, zodat de ecologische meerwaarde kan gerealiseerd worden bovenop de bestaande compostering.

Het gft dat wordt opgehaald bij meer dan een half miljoen Kempenaren wordt integraal ingezet in de vergistingsinstallatie. Bij de vergisting van het gft ontstaat biogas en digestaat. Dit digestaat wordt gemengd met groenafval en samen gecomposteerd. Zo kunnen ze ook compost blijven maken.

Het biogas wordt opgeschoond tot het een aardgaskwaliteit heeft. Dat noemt men biomethaan of groen gas. Dat groen gas wordt in samenwerking met de netwerkbeheerder geïnjecteerd in het aardgasnet.

Het project heeft een potentiële productie van een equivalent van het aardgasverbruik van 1.000 gezinnen. In deze fase produceren we op jaarbasis een equivalent van het aardgasverbruik van 250 gezinnen.

“Dit is de eerste biomethaancentrale in België.  Groen gas uit gft is een duurzame en hernieuwbare energiebron. Het is de bedoeling om op lange termijn het aandeel aan biomethaan te laten stijgen tot 100% of het equivalent van het jaarlijks aardgasverbruik van 1.000 gezinnen.” stelt  Paul Macken, directeur IOK Afvalbeheer

Kwalitatieve selectie van afval aan de bron vormt de basis

De Kempen was  begin jaren ’90 de eerste regio in Vlaanderen waar de gft-inzameling veralgemeend werd. Deze aparte inzameling van organisch materiaal, zorgde  er mee voor dat de Kempenaren afvalkampioenen zijn en de laagste restafvalcijfers in Vlaanderen hebben.

Bron: IOK

Meer info: http://www.iok.be/nieuwsdetail.aspx?id=843

Labels:

  • VACATURE: Administratief medewerker (voltijds - tijdelijk)

    Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

    Lees meer
  • VACATURE: Architect-adviseur duurzaamheid

    Hallo,

    Mijn naam is An. Ik werk als architect-adviseur binnen Kamp C. En wie weet jij binnenkort ook!

    Lees meer
  • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

    Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

    Lees meer
  • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

    In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

    Lees meer
  • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

    Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

    Lees meer
  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Sidati

    Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Circular Matters

    Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Eurabo

    In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

    “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: RURANT

    RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

    “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

    Lees meer
Sluiten