Door COVID-19 zijn volgende maatregelen tot nader order van kracht. We zijn momenteel aan het werk om onze dienstverlening terug op te starten. Tot op heden gaan de bouwadviezen niet fysiek door maar wel digitaal. Als je al een afspraak had voor een bouwadvies, zullen wij je contacteren. We blijven je bouwvragen beantwoorden via mail bouwadvies@kampc.be. De administratie van het Conferentiecentrum De Basis blijft bereikbaar. We treffen momenteel alle voorbereidingen om verhuringen weer mogelijk te maken en houden je op de hoogte via de website. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Bouwprofessionals ontdekken de Kaseco-serrewoning

19 juli 2019 door Diana Grasso

kaseco groepsfoto.jpg

Op 26 juni trokken we naar de Kaseco-serrewoning in Rekkem. Het was een interregionaal netwerkmoment voor bouwprofessionals in het kader van het SHINE-project. Deze bio-ecologische kaswoning is volledig autonoom en gebouwd volgens de principes van circulair bouwen. Enkele bouwprofessionals vertellen waarom het project hen verbaast.

We hadden al veel gehoord in de pers over de kaswoning en waren heel benieuwd naar het resultaat. Met de bus vanuit Antwerpen zetten we koers naar Rekkem. Diep in het West-Vlaamse Menen ligt een opmerkelijke woning. Het is de nieuwe woning van Koen Vandewalle en Samia Wielfaert. Koen is bio-ecologisch architect en samen met zijn echtgenoot Samia ontwierpen ze een kaswoning. Deze woning bestaat uit een houtskeletbouw omgeven door een serre, vertrekkend vanuit het cradle-to-cradleprincipe van circulair bouwen. Er werden uitsluitend recycleerbare of lokale bio-ecologische bouwmaterialen gebruikt. “Je kunt het huis afbreken en alle materialen hergebruiken.”, stelt architect Koen Vandewalle.


De Kaseco-woning ligt in een landelijk gebied en valt op door het glazen omhulsel. De serre rond de woning doet dienst als tuin, koelruimte voor voedsel en als kweekruimte voor fruit en groenten. De woning is lekker koel in de zomer en warm in de winter.
Op het ogenblik van het bezoek was het zeer warm buiten. In de woning was het opmerkelijk koel en men zou nog extra kunnen koelen door middel van een airco-installatie. De woning is zo opgebouwd dat de slaapkamers deels onder de grond liggen en zich ook nog eens in het koelste gedeelte van de woning bevinden. Marie, de dochter van architect Koen, woont heel graag in het huis. “Ik heb een vakantiegevoel in de serre. Het is hier altijd warm en je zit altijd in de natuur.”

Volledig autonoom

"We zijn volledig autonoom”, duidt Koen. De woning is niet aangesloten op het klassieke waternet. Ze vangen al hun regenwater op in grote putten en zuiveren die meerdere keren. De eerste zuivering gebeurt door middel van het water door een laag van lavastenen te sturen. 

Al het water dat gebruikt wordt in de woning wordt nadien terug gezuiverd door een plantenrietveld alvorens het wordt afgegeven aan de naastliggende beek. Men zou echter ook de kring kunnen sluiten en dit gezuiverde water hergebruiken. Dat zou een volgende stap kunnen zijn.

Elektriciteitsnet
De woning is ook niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Op de woning liggen zonnepanelen die aangesloten zijn op een batterij. Deze batterij wordt opgeladen tijdens de dag en kan voorzien in elektriciteit gedurende de ganse dag. Er wordt zelfs veel meer elektriciteit opgewekt dan men verbruikt. De zonnepanelen worden regelmatig afgesloten omdat er meer dan voldoende elektriciteit voorhanden is. De batterij is trouwens ook een ecologische verantwoorde batterij die niet giftig is en werkt met een zoutwateroplossing. Het nadeel is wel dat je er wat plaats voor moet hebben want het is een grotere installatie dan de gekende batterijen die we bijvoorbeeld in auto’s gebruiken.

Isolatieschil
De serre rond de woning fungeert als een beschermingsschil rond de eigenlijke woning. Ze zet de woning letterlijk uit de wind en uit de regen. Hierdoor kan er voor de woning een totaal andere type buitenschil gebruikt worden. Het dak van de woning is dus niet waterdicht gemaakt zoals de klassieke woningen. Enige vereiste is dat de woning een goede isolatieschil heeft.

Low-tech
Wannes is Centrumleider bij Acasus, het Steunpunt Duurzaam Bouwen en Wonen in West-Vlaanderen, en wou het project al eens eerder bezoeken. De SHINE-uitstap was de ideale gelegenheid. “Kaseco is één van de meest innovatieve projecten in West-Vlaanderen op het vlak van duurzaam bouwen en toont wat er allemaal mogelijk is. We nemen dit voorbeeld mee als inspiratie voor Acasus. Het project was ons opgevallen tijdens de Ecobouwers Opendeur.” Wannes vindt alle aspecten interessant aan de woning. “Koen en Samia zijn er in geslaagd om een aangename woonomgeving te creëren volgens de principes van duurzaam bouwen, op een low-tech manier, maar langs de andere kant zit er wel wat technologie in het huis. Ze hebben geen technische hoogstandjes geïntegreerd in de woning, de verwarmingsinstallatie en koelinstallatie zijn vrij klassiek, ze combineren gewone aspecten op een slimme manier. Het is een eye-opener van wat de mogelijkheden zijn. Zelf sta ik aan de start van een bouwproject, dat proberen we zo ecologisch mogelijk te doen op het vlak van energie en materiaalkeuze. In dat opzicht was het interessant om te zien hoe men het hier heeft aangepakt. Niet dat wij een serrewoning gaan bouwen maar het is wel interessant om te zien welke afwegingen de eigenaars maken.”

Niet binnen de klassieke regelgeving
Architecte Katrien nam deel aan de uitstap omdat ze een bijkomende opleiding Bio-ecologisch Bouwen volgt. “Er worden heel wat principes uit de opleiding toegepast in de woning en het was interessant om te zien en te ervaren hoe deze in de praktijk worden omgezet. De zonneboiler, het sluiten van de kringloop, het gebruik van cellulose en het niet behandelen van de vloer waren boeiend om toegepast te zien in de woning.” Katrien vindt het opmerkelijk dat de regelgeving nog niet op punt staat om op deze manier te bouwen. “De eigenaars vertelden dat ze heel veel moeite hebben moeten doen om de bank en andere instanties te overtuigen van het nut van hun bouwproject omdat dit niet in het klassieke bouwverhaal past.”, zegt Katrien.

Meer info: https://www.kaseco.plus/nl

Ben je benieuwd naar de filosofie achter het bouwverhaal van Kaseco en wil je meer duiding door architect Koen Vandewalle? Bekijk dan de webinar (in het Engels).

Labels:

 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen toont circulaire kantoren

  Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen nam vorige zomer zijn intrek in haar circulaire kantoren. Anneleen Eelen, de algemeen directeur, licht de het proces toe van a tot z.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • Steven kiest voor een ingrijpende energetische renovatie

  In 2017 gingen onze architecten An en Piet op bezoek bij Steven uit Mol. Hij contacteerde Kamp C met de vraag hoe hij de renovatie van zijn huis uit 1933 het best kon aanpakken om een laag E-peil te bereiken. Drie jaar later zijn er al werken uitgevoerd maar staan ook nog tal van verbouwingswerken gepland. We gingen een kijkje nemen.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

  Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

  Lees meer
 • Stakeholderbevraging circulair aanbesteden

  Kamp C is partner in het Europese project 'Procirc'. Dit project gaat over circulair aanbesteden. Eén van de werkpakketten kijkt naar tools en beleid over circulair aanbesteden en heeft o.a. als doel om een toolbox te maken.
  Omdat we deze toolbox niet enkel maken voor onszelf, maar vooral om anderen te helpen om hun aanbestedingen circulair te maken, is het van belang dat we onze lokale stakeholders bevragen.

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
 • Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

  Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  Lees meer
Sluiten