Bouwprofessionals ontdekken de Kaseco-serrewoning

19 juli 2019 door Diana Grasso

kaseco groepsfoto.jpg

Op 26 juni trokken we naar de Kaseco-serrewoning in Rekkem. Het was een interregionaal netwerkmoment voor bouwprofessionals in het kader van het SHINE-project. Deze bio-ecologische kaswoning is volledig autonoom en gebouwd volgens de principes van circulair bouwen. Enkele bouwprofessionals vertellen waarom het project hen verbaast.

We hadden al veel gehoord in de pers over de kaswoning en waren heel benieuwd naar het resultaat. Met de bus vanuit Antwerpen zetten we koers naar Rekkem. Diep in het West-Vlaamse Menen ligt een opmerkelijke woning. Het is de nieuwe woning van Koen Vandewalle en Samia Wielfaert. Koen is bio-ecologisch architect en samen met zijn echtgenoot Samia ontwierpen ze een kaswoning. Deze woning bestaat uit een houtskeletbouw omgeven door een serre, vertrekkend vanuit het cradle-to-cradleprincipe van circulair bouwen. Er werden uitsluitend recycleerbare of lokale bio-ecologische bouwmaterialen gebruikt. “Je kunt het huis afbreken en alle materialen hergebruiken.”, stelt architect Koen Vandewalle.


De Kaseco-woning ligt in een landelijk gebied en valt op door het glazen omhulsel. De serre rond de woning doet dienst als tuin, koelruimte voor voedsel en als kweekruimte voor fruit en groenten. De woning is lekker koel in de zomer en warm in de winter.
Op het ogenblik van het bezoek was het zeer warm buiten. In de woning was het opmerkelijk koel en men zou nog extra kunnen koelen door middel van een airco-installatie. De woning is zo opgebouwd dat de slaapkamers deels onder de grond liggen en zich ook nog eens in het koelste gedeelte van de woning bevinden. Marie, de dochter van architect Koen, woont heel graag in het huis. “Ik heb een vakantiegevoel in de serre. Het is hier altijd warm en je zit altijd in de natuur.”

Volledig autonoom

"We zijn volledig autonoom”, duidt Koen. De woning is niet aangesloten op het klassieke waternet. Ze vangen al hun regenwater op in grote putten en zuiveren die meerdere keren. De eerste zuivering gebeurt door middel van het water door een laag van lavastenen te sturen. 

Al het water dat gebruikt wordt in de woning wordt nadien terug gezuiverd door een plantenrietveld alvorens het wordt afgegeven aan de naastliggende beek. Men zou echter ook de kring kunnen sluiten en dit gezuiverde water hergebruiken. Dat zou een volgende stap kunnen zijn.

Elektriciteitsnet
De woning is ook niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Op de woning liggen zonnepanelen die aangesloten zijn op een batterij. Deze batterij wordt opgeladen tijdens de dag en kan voorzien in elektriciteit gedurende de ganse dag. Er wordt zelfs veel meer elektriciteit opgewekt dan men verbruikt. De zonnepanelen worden regelmatig afgesloten omdat er meer dan voldoende elektriciteit voorhanden is. De batterij is trouwens ook een ecologische verantwoorde batterij die niet giftig is en werkt met een zoutwateroplossing. Het nadeel is wel dat je er wat plaats voor moet hebben want het is een grotere installatie dan de gekende batterijen die we bijvoorbeeld in auto’s gebruiken.

Isolatieschil
De serre rond de woning fungeert als een beschermingsschil rond de eigenlijke woning. Ze zet de woning letterlijk uit de wind en uit de regen. Hierdoor kan er voor de woning een totaal andere type buitenschil gebruikt worden. Het dak van de woning is dus niet waterdicht gemaakt zoals de klassieke woningen. Enige vereiste is dat de woning een goede isolatieschil heeft.

Low-tech
Wannes is Centrumleider bij Acasus, het Steunpunt Duurzaam Bouwen en Wonen in West-Vlaanderen, en wou het project al eens eerder bezoeken. De SHINE-uitstap was de ideale gelegenheid. “Kaseco is één van de meest innovatieve projecten in West-Vlaanderen op het vlak van duurzaam bouwen en toont wat er allemaal mogelijk is. We nemen dit voorbeeld mee als inspiratie voor Acasus. Het project was ons opgevallen tijdens de Ecobouwers Opendeur.” Wannes vindt alle aspecten interessant aan de woning. “Koen en Samia zijn er in geslaagd om een aangename woonomgeving te creëren volgens de principes van duurzaam bouwen, op een low-tech manier, maar langs de andere kant zit er wel wat technologie in het huis. Ze hebben geen technische hoogstandjes geïntegreerd in de woning, de verwarmingsinstallatie en koelinstallatie zijn vrij klassiek, ze combineren gewone aspecten op een slimme manier. Het is een eye-opener van wat de mogelijkheden zijn. Zelf sta ik aan de start van een bouwproject, dat proberen we zo ecologisch mogelijk te doen op het vlak van energie en materiaalkeuze. In dat opzicht was het interessant om te zien hoe men het hier heeft aangepakt. Niet dat wij een serrewoning gaan bouwen maar het is wel interessant om te zien welke afwegingen de eigenaars maken.”

Niet binnen de klassieke regelgeving
Architecte Katrien nam deel aan de uitstap omdat ze een bijkomende opleiding Bio-ecologisch Bouwen volgt. “Er worden heel wat principes uit de opleiding toegepast in de woning en het was interessant om te zien en te ervaren hoe deze in de praktijk worden omgezet. De zonneboiler, het sluiten van de kringloop, het gebruik van cellulose en het niet behandelen van de vloer waren boeiend om toegepast te zien in de woning.” Katrien vindt het opmerkelijk dat de regelgeving nog niet op punt staat om op deze manier te bouwen. “De eigenaars vertelden dat ze heel veel moeite hebben moeten doen om de bank en andere instanties te overtuigen van het nut van hun bouwproject omdat dit niet in het klassieke bouwverhaal past.”, zegt Katrien.

Meer info: https://www.kaseco.plus/nl

Ben je benieuwd naar de filosofie achter het bouwverhaal van Kaseco en wil je meer duiding door architect Koen Vandewalle? Bekijk dan de webinar (in het Engels).

Labels:

 • UCLL en Kamp C lanceren unieke mobiele DC-unit

  Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL R&E) ontwikkelde een mobiele DC-Unit. Dit is uniek in België. Kamp C en UCLL R&E gaan burgers de komende maanden tonen wat de mogelijkheden zijn van gelijkstroom. De DC-unit past in een koffer van een gezinswagen en wekt energie op aan de hand van opvouwbare zonnepanelen. Li-ion-batterijen staan in voor de opslag van energieoverschotten. De samenbouw van deze nieuwe technologieën werd ontwikkeld als onderdeel van het Europees project ENLEB. Kamp C leidt dit project.

  Lees meer
 • Recordaantal bezoekers op Kamp C tijdens Open Bedrijvendag

  Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie, zette zijn deuren open voor het grote publiek tijdens Open Bedrijvendag. Tweeduizend geïnteresseerden in innovatie in de bouw bezochten Kamp C, dit is een record. Het grote publiek kon voor het eerst kennismaken met de 3D-betonprinter, waarmee binnenkort een gebouw geprint zal worden op de campus van Kamp C.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw is de toekomst volgens de academische wereld

  3D-printen en digitalisering zijn hot items op Kamp C. De spanning stijgt in aanloop naar Open Bedrijvendag  op 6 oktober en de bezoekdag voor bedrijven op 4 oktober. Bovendien is het nieuwe academiejaar begonnen. De redactie van Kamp C sprak met Thomas More Hogeschool en Universiteit Gent, twee academische projectpartners binnen C3PO die helpen met de experimenten met de 3D-betonprinter die binnenkort een demogebouw zal printen in Westerlo.

  Lees meer
 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
 • “De eerste experimenten met de 3D-betonprinter hebben ervoor gezorgd dat we nog meer geloven in de toepasbaarheid van de techniek”

  Sinds januari bevindt de grootste 3D-betonprinter van Europa zich op het domein van Kamp C in Westerlo. Acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen hun krachten om 3D-printen in de bouwsector te stimuleren. Onder leiding van Kamp C zetten Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zich elke dag in om het bouwverhaal een nieuwe dimensie te geven. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Vandaag vertellen Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE en Kamp C waarom ze deelnemen aan het project tijdens een diepte-interview.

  Lees meer
 • Josephine uit Westerlo verbruikt extreem weinig energie

  De 82-jarige Josephine uit Westerlo heeft een zeer laag energieverbruik. Elke dag noteert ze haar meterstanden van het water en maandelijks haar meterstanden van gas en elektriciteit. Energiemeester Karel ging op bezoek omdat Josephine wou weten of ze nog kon besparen. “Doordat Josephine zo bewust omgaat met energie, heeft ze zo’n laag verbruik.”, zegt Karel.

  Lees meer
 • Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start op 27 augustus

  Op 27 augustus start het tweede co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na een geslaagde eerste editie, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius de tweede reeks. De reeks wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Valérie Vermandel van Whitewood en Kurt Florus van NNOF komen hun ervaringen delen over circulaire bedrijfsmodellen. Tijdens het traject vergaar je inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeer je de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

  ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  Lees meer
 • Tweede co-creatietraject Bouwen aan een circulaire Kempen start in augustus

  Vorige week vond de laatste sessie van het co-creatietraject “Bouwen aan een circulaire Kempen” plaats. Met het project Bouwen aan een circulaire Kempen willen de projectpartners VITO, Möbius en Kamp C kmo’s in de bouwsector op weg helpen om innovatie in hun bedrijfsmodel te implementeren zodat ze naar een circulair businessmodel kunnen overstappen. Vaak hebben de kmo’s al de eerste ideeën over circulair bouwen maar weten ze nog niet goed hoe ze dat concreet kunnen omzetten in een uitgewerkt model. Gedurende drie sessies gingen de projectpartners dieper in op de opportuniteiten, de waardepropositie, de partners en de klanten, de inkomstenstromen die  gegenereerd kunnen worden met een circulair model, … De kmo’s gingen tijdens de workshop zelf aan de slag en werden hierbij begeleid door de projectpartners. Kon je niet bij het eerste traject zijn en wil je graag deelnemen aan het volgende traject dat start op 27 augustus? Schrijf je dan hier in.

  De redactie van Kamp C sprak met Bart Mantels van VITO, Helen Versluys van Möbius en Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

  Lees meer
Sluiten