De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

3D-printen in de bouw is de toekomst volgens de academische wereld

19 september 2019 door Diana Grasso

studenten experimenteren teststukken.jpg

3D-printen en digitalisering zijn hot items op Kamp C. De spanning stijgt in aanloop naar Open Bedrijvendag  op 6 oktober en de bezoekdag voor bedrijven op 4 oktober. Bovendien is het nieuwe academiejaar begonnen. De redactie van Kamp C sprak met Thomas More Hogeschool en Universiteit Gent, twee academische projectpartners binnen C3PO die helpen met de experimenten met de 3D-betonprinter die binnenkort een demogebouw zal printen in Westerlo.

Waren jullie meteen overtuigd om mee te werken aan C3PO?

Koen Boeckx (Thomas More Hogeschool): “De opleiding Bachelor in de Bouw wil studenten opleiden die klaargestoomd zijn voor de toekomst … het is voor ons dus erg belangrijk om innovaties op te pikken en door te geven aan studenten. De nauwe band met Kamp C is daarom ook erg belangrijk voor ons. Toen we de opstart van het C3PO-project vernamen, zagen we dit als een unieke kans om mee aan de wieg te staan van de innovatieve techniek van ‘het beton printen’. Uiteraard schepte dit uitzonderlijke mogelijkheden voor de betrokken studenten maar ook voor de opleiding in het algemeen.”

Kim Van Tittelboom (Universiteit Gent): “Uiteraard waren wij meteen overtuigd om deel te nemen aan het C3PO-project. We zijn van mening dat dit project een heel goed initiatief is om de ‘conservatieve’ bouwsector te laten kennis maken met de revolutionaire techniek van het 3D-betonprinten.”

Wat is jullie aandeel in het project?

Koen Boeckx: “In de eerste fases van het project, voor de installatie van de printer, speelde de rol van Thomas More zich wat af op de achtergrond. Toch was deze fase fundamenteel voor ons: de studenten die zich voor het traject hadden geëngageerd en ikzelf als begeleidend docent moesten ons inwerken in de materie. De mogelijkheden en beperkingen van het 3D-betonprinten werden onderzocht door het huidige speelveld in kaart te brengen, door het scannen van internationale kennis, onderzoek van goede voorbeelden, inspiratoren te bezoeken, … Deze kennis werd vervolgens gedeeld in o.a. de workshops met de projectpartners die moesten leiden naar een weloverwogen keuze bij de aanbesteding van de printer.

Momenteel maken we deel uit van het ‘demoteam’ dat, in samenwerking met Kamp C en de betrokken bedrijven, het traject bepaalt dat zal leiden naar het modelgebouw. Dit team bepaalt dus de praktisch-technische kant van het verhaal; o.a. het ontwikkelen van bouwdetails en onderzoek naar de praktische uitvoerbaarheid met de printer. Momenteel zijn de studenten de belangrijkste operatoren van de printer wat betreft het printen zelf en het digitaal modelleren van de proefstukken. “

Kim Van Tittelboom: “Als partner binnen het C3PO-project heeft UGent voornamelijk een ondersteunende rol wat betreft de materiaalkeuze. Wij onderzoeken de materiaaleigenschappen en trachten op basis hiervan advies te geven aan de andere projectpartners.”

Als onderwijsinstelling schaaft Thomas More continu zijn opleidingen bij. BIM is ondertussen een vast onderdeel van jullie professionele Bachelor Bouw, hoe past 3D-printing hierin?

Koen Boeckx: “Het project is een volgende stap in ons toekomstmodel en koppelt onder andere het ‘uitdagen’ van studenten om hoger te mikken en het inzetten op innovatie aan sterke banden met het werkveld. We hebben als hogeschool de opdracht om de innovatie in de bouwsector te integreren in ons curriculum door nieuwe technologieën naar de bouwprofessionelen van de toekomst te brengen. Op Kamp C beschikken we nu over ‘state-of-the-art’-infrastructuur, zodat studenten de aangebrachte theorie in de praktijk kunnen brengen. Niet alleen meer virtueel modelleren, maar nu dus ook daadwerkelijk uitvoeren en daarvan ongelooflijk veel leren.”

Hoe ervaren jij en de studenten die experimenteren met de printer het project?

Lieve Gios (Thomas More Hogeschool): “Uiteraard beschouwen we dit project als een exclusieve leerervaring … een kans waarbij de deelnemende studenten, geselecteerd op motivatie en inzet, met enorm veel engagement aan de slag gaan. In dit project krijgen ze de gelegenheid om ‘vanuit een passie’ bijzonder veel praktische en technische kennis te vergaren. Maar ook, wellicht eerder onbewust, werken ze in grote mate aan hun 21th century skills. Bovendien vormt dit pionierend studententeam ook een inspiratie voor andere studenten die de vibes voelen en besmet raken door hun enthousiasme. Opvolging is ondertussen verzekerd !”

Waar willen jullie het verschil maken door deel te nemen aan C3PO?

Koen Boeckx: “De combinatie van praktisch-technische kennis en soft-skills sluit naadloos aan op het concept dat we in de opleiding Bachelor in de Bouw hanteren. Echter, de toepassing in deze innovatieve context gebruiken we graag als eye-opener: de bouwsector is geen archaïsch verhaal maar een ‘sexy’ sector waarin digitalisering, duurzaamheid, vooruitstrevende technieken, … top-of-mind zijn. We durven ook stellen dat Thomas More het verschil kan maken in het C3PO-project dankzij de fantastische inzet van het studententeam en de begeleidende docenten.”

Kim Van Tittelboom: “Wij beseffen dat de technologische evoluties razendsnel verlopen en hopen dat via het C3PO-project bedrijven de kans krijgen om kennis te maken met deze nieuwe productietechniek. Bovendien hopen we dat bouwbedrijven via het experimenteren met deze techniek overtuigd raken van de voordelen ervan.”

UGent doet al jaren onderzoek naar de materiaaleigenschappen om te komen tot beton dat printbaar is. Het 3D te printen huis zal de nodige antwoorden kunnen bieden. Wat is de impact op jullie onderzoek?

Kim Van Tittelboom: “UGent is van mening dat het gebouw dat zal geprint worden een proefproject is waaruit we veel zullen kunnen bijleren. Naast het feit dat we, samen met de andere projectpartners, fier zullen zijn op deze realisatie, beseffen we dat we ook heel wat tekortkomingen zullen detecteren wat betreft de materiaaleigenschappen. Dit zal ons de mogelijkheid bieden om tijdens de komende jaren nieuwe onderzoekslijnen uit te zetten.”

In het laatste interview laten we de andere projectpartners Trias, Vicré en Van Roey aan het woord.

3D-printen in de bouw, de toekomst

Op vrijdag 4 oktober organiseren we een bezoekdag voor bedrijven op Kamp C. We stellen de 3D-betonprinter, het project C3PO en digitalisering in de bouwsector voor. We hopen de bedrijfswereld en architecten warm te maken om 3D-printing te integreren in bouwprojecten. Bovendien onthullen we een architecturale verrassing die jullie creativiteit zal prikkelen. Benieuwd? Schrijf je hier in.

Open Bedrijvendag

Tijdens Open Bedrijvendag op 6 oktober stellen we de 3D-betonprinter voor aan het grote publiek. Je ziet de printer in werking en kunt de testresultaten bezichtigen. De dag staat in het teken van 3D met interessante innovatieve bedrijven uit de sector, infosessies en aangepaste kinderanimatie. Meer info vind je hier.

Foto: Studenten experimenteren met de printer ter voorbereiding van het te printen demogebouw

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

Sluiten