Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Bespaar op wassen, drogen, strijken en afwassen met deze 13 tips

24 september 2019 door Diana Grasso

waslijn.jpg

De herfst is aangebroken en het energieverbruik in huis stijgt. We drogen onze was vaker binnen, gebruiken de droogtrommel meer … Energie-expert Dirk van Kamp C geeft je 13 praktische tips om te besparen op wassen, drogen, strijken en afwassen.

1. Let bij de aanschaf van elektrische toestellen op het energielabel. Naast de energetische prestaties vermelden de energielabels vaak ook andere dingen zoals het wasresultaat, het droogresultaat, de duur van een wasbeurt, de capaciteit van het toestel, het geluidsniveau, …

Hoewel er nog steeds een gradatie van A+++ tot D op het label staat, geldt voor bijvoorbeeld wasdrogers een label B als minimale eis. Koop een toestel dat aangepast is aan je behoefte. Een capaciteit van 3 tot 4 kg voor eenpersoonsgezinnen, 5 kg voor 2 tot 3 personen. Zo vermijd je halfvolle trommels.

2. Vermijd was-droogcombinaties.

Deze programmeren per wasbeurt meerdere droogbeurten, de capaciteit voor drogen is namelijk minder dan die voor de wasbeurt.

3. Koop een toestel dat je op de warmwaterleiding kunt aansluiten (hotfill). Zo zal de elektrische weerstand van de wasmachine minder energie moeten verbruiken om het water op temperatuur te krijgen.

Besparing: ongeveer 90 % van het verbruik van een wasmachine is het opwarmen van het waswater. Toestellen die niet voorzien zijn van een hotfill, kun je via een thermostatische mengkraan toch gaan voorzien om met warm water te vullen. Hotfill is enkel nuttig wanneer je warmwaterbereiding niet elektrisch gebeurt (tenzij met een warmtepompboiler).

4. Een wasdroger met ingebouwde vochtsensor werkt energiezuiniger.

Dan worden zowel de tijd als temperatuur aangepast aan het vochtgehalte van de was. Dat scheelt ook weer in energie.

5. Gebruik altijd de spaartoetsen op je wasmachine, linnendroger of vaatwasser.                                               

Die zetten automatisch een energiesparend programma in werking. Je bespaart 10% op het verbruik van het toestel.

6. Was de katoenwas op 30°C (verfrissen) of 40°C (vuil). Let ook altijd op de wasvoorschriften van de fabrikant.

Warmer is echt niet nodig. Moderne wasmiddelen werken ook goed bij 40°C. Bespaar 52 euro per jaar als je wast op 40°C in plaats van op 90°C. Voor keukentextiel, sportkledij voor contactsporten of wasgoed van zieke of kwetsbare mensen is zorgvuldige hygiëne belangrijker dan de energiebesparing. Dan gebruik je beter een 60°C-programma. Wasgoed van personen met een hardnekkig virus was je zelfs beter 2 keer op 60°C of direct op 90°C. Je kunt best 1 keer per maand aan een hoge temperatuur wassen: 2 wasbeurten na elkaar op 60° of 1 wasbeurt aan 90°. Anders kunnen er zich bacteriën ontwikkelen die ze wat misleidend “vetluis” noemen. Die geeft zwarte vlekjes op wat eigenlijk proper wasgoed moet zijn.

7. Steek je wastrommel goed vol, maar zorg ervoor dat je hand nog boven het wasgoed kan.

Een volle wastrommel bespaart energie en water. Bespaar jaarlijks tot 13 euro.

8. Laat je was uitzwieren op een zo hoog mogelijk toerental.      

Zo komt de was er droger uit en bespaar je energie in de linnendroger. Al kun je natuurlijk ook je was aan een waslijn drogen. Bespaar zo’n 13 euro per jaar als een linnendroger 15 minuten minder werkt.

9. Droog je was zoveel mogelijk buiten aan de waslijn of op een wasrek.

Binnen drogen kost extra energie om te verwarmen en zeker in de winter ga je de relatieve vochtigheid verhogen. Dat verhoogt ook de kans op condens, daarom is het belangrijk om binnen goed te verluchten. Goed voor 65 euro per jaar als je 1 keer op 2 de waslijn of het wasrek buiten gebruikt. Bij het drogen aan de waslijn of –rek kan het voor sommige stoffen handig zijn om punt 8 hierboven te negeren. Vochtig ophangen van bepaalde stoffen maakt dat je ze niet meer moet strijken. En een strijkijzer verbruikt natuurlijk ook energie. Centrifugeren op hogere toerentallen zal ook meer gekreukte was geven.

10. Kies een linnendroger met een A+++-label en/of met warmtepomptechniek.

Deze kost iets meer, maar verbruikt veel minder dan een klassieke linnendroger. Een besparing van zo’n 300 kWh of 78 euro per jaar.

11. Zet een linnendroger in een verwarmde ruimte.

Zo kan hij de aanwezige warme lucht gebruiken, en bespaart hij energie.

12. Reinig regelmatig de pluizenfilter van de linnendroger.

Met een volle filter heeft de wasdroger meer tijd nodig en verbruikt dus meer. Je bespaart zo’n 26 euro per jaar. In een warmtepompdroger zit ook een condensor. Door die ook regelmatig te reinigen blijft het toestel energiezuinig werken. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing, daar vind je de richtlijnen voor de juiste reiniging.

13. Gebruik niet te veel wasmiddel.

Vloeibare wasmiddelen geven minder kans op vuilophoping. Bij zacht water, eventueel door het gebruik van een waterverzachter, heb je ook minder nodig. Vermijd agressieve wasmiddelen. Als er een icoontje van een dode vis, een dode boom of een doodshoofd op de fles staat, heeft dat ook een goede reden. Zeker met een eigen waterzuivering kun je maar beter wat voorzichtig zijn met zulke middelen. Zo niet, zal het waterzuiverend vermogen van je installatie hieronder leiden.

Bron: Fluvius, herwerkt door Kamp C

Labels:

 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Aangepaste energiepremies in 2021

  Wat verandert er aan de energiepremies in 2021? We zetten het op een rijtje.

  Lees meer
 • 13 tips om te besparen op strijken

  Wist je dat je energiezuinig kunt strijken? De experten van Kamp C geven enkele creatieve tips waar je jaarlijks tientallen euro’s mee kunt besparen.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Regeerakkoord voorziet verlaging van btw-tarief voor sloop en heropbouw naar 6%

  Een huis slopen en heropbouwen zal binnenkort aan 6% btw kunnen gebeuren, dit voorziet het nieuwe regeerakkoord.

  Lees meer
 • Blog 25: De circulaire economie - aantrekkelijk en rendabel

  In blog 23 en 24 gaven we een kort overzicht van de circulaire economie die bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. Vervolgens beschreven we kort de werking van beide cirkels. Mede dankzij moderne technieken werkt het model in theorie prima. Maar hoe zorg je ervoor dat de samenleving afstapt van de lineaire economie en de circulaire principes ook echt gaat toepassen? Anders gezegd hoe maak je de circulaire economie aantrekkelijk en rendabel voor alle partijen? Laten we in deze laatste blog kijken naar een viertal oplossingen.

  Lees meer
 • Onesto voelt zich thuis in de Basis

  In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

  Lees meer
 • VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

  De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  Lees meer
Sluiten