Bespaar op wassen, drogen, strijken en afwassen met deze 13 tips

24 september 2019 door Diana Grasso

waslijn.jpg

De herfst is aangebroken en het energieverbruik in huis stijgt. We drogen onze was vaker binnen, gebruiken de droogtrommel meer … Energie-expert Dirk van Kamp C geeft je 13 praktische tips om te besparen op wassen, drogen, strijken en afwassen.

1. Let bij de aanschaf van elektrische toestellen op het energielabel. Naast de energetische prestaties vermelden de energielabels vaak ook andere dingen zoals het wasresultaat, het droogresultaat, de duur van een wasbeurt, de capaciteit van het toestel, het geluidsniveau, …

Hoewel er nog steeds een gradatie van A+++ tot D op het label staat, geldt voor bijvoorbeeld wasdrogers een label B als minimale eis. Koop een toestel dat aangepast is aan je behoefte. Een capaciteit van 3 tot 4 kg voor eenpersoonsgezinnen, 5 kg voor 2 tot 3 personen. Zo vermijd je halfvolle trommels.

2. Vermijd was-droogcombinaties.

Deze programmeren per wasbeurt meerdere droogbeurten, de capaciteit voor drogen is namelijk minder dan die voor de wasbeurt.

3. Koop een toestel dat je op de warmwaterleiding kunt aansluiten (hotfill). Zo zal de elektrische weerstand van de wasmachine minder energie moeten verbruiken om het water op temperatuur te krijgen.

Besparing: ongeveer 90 % van het verbruik van een wasmachine is het opwarmen van het waswater. Toestellen die niet voorzien zijn van een hotfill, kun je via een thermostatische mengkraan toch gaan voorzien om met warm water te vullen. Hotfill is enkel nuttig wanneer je warmwaterbereiding niet elektrisch gebeurt (tenzij met een warmtepompboiler).

4. Een wasdroger met ingebouwde vochtsensor werkt energiezuiniger.

Dan worden zowel de tijd als temperatuur aangepast aan het vochtgehalte van de was. Dat scheelt ook weer in energie.

5. Gebruik altijd de spaartoetsen op je wasmachine, linnendroger of vaatwasser.                                               

Die zetten automatisch een energiesparend programma in werking. Je bespaart 10% op het verbruik van het toestel.

6. Was de katoenwas op 30°C (verfrissen) of 40°C (vuil). Let ook altijd op de wasvoorschriften van de fabrikant.

Warmer is echt niet nodig. Moderne wasmiddelen werken ook goed bij 40°C. Bespaar 52 euro per jaar als je wast op 40°C in plaats van op 90°C. Voor keukentextiel, sportkledij voor contactsporten of wasgoed van zieke of kwetsbare mensen is zorgvuldige hygiëne belangrijker dan de energiebesparing. Dan gebruik je beter een 60°C-programma. Wasgoed van personen met een hardnekkig virus was je zelfs beter 2 keer op 60°C of direct op 90°C. Je kunt best 1 keer per maand aan een hoge temperatuur wassen: 2 wasbeurten na elkaar op 60° of 1 wasbeurt aan 90°. Anders kunnen er zich bacteriën ontwikkelen die ze wat misleidend “vetluis” noemen. Die geeft zwarte vlekjes op wat eigenlijk proper wasgoed moet zijn.

7. Steek je wastrommel goed vol, maar zorg ervoor dat je hand nog boven het wasgoed kan.

Een volle wastrommel bespaart energie en water. Bespaar jaarlijks tot 13 euro.

8. Laat je was uitzwieren op een zo hoog mogelijk toerental.      

Zo komt de was er droger uit en bespaar je energie in de linnendroger. Al kun je natuurlijk ook je was aan een waslijn drogen. Bespaar zo’n 13 euro per jaar als een linnendroger 15 minuten minder werkt.

9. Droog je was zoveel mogelijk buiten aan de waslijn of op een wasrek.

Binnen drogen kost extra energie om te verwarmen en zeker in de winter ga je de relatieve vochtigheid verhogen. Dat verhoogt ook de kans op condens, daarom is het belangrijk om binnen goed te verluchten. Goed voor 65 euro per jaar als je 1 keer op 2 de waslijn of het wasrek buiten gebruikt. Bij het drogen aan de waslijn of –rek kan het voor sommige stoffen handig zijn om punt 8 hierboven te negeren. Vochtig ophangen van bepaalde stoffen maakt dat je ze niet meer moet strijken. En een strijkijzer verbruikt natuurlijk ook energie. Centrifugeren op hogere toerentallen zal ook meer gekreukte was geven.

10. Kies een linnendroger met een A+++-label en/of met warmtepomptechniek.

Deze kost iets meer, maar verbruikt veel minder dan een klassieke linnendroger. Een besparing van zo’n 300 kWh of 78 euro per jaar.

11. Zet een linnendroger in een verwarmde ruimte.

Zo kan hij de aanwezige warme lucht gebruiken, en bespaart hij energie.

12. Reinig regelmatig de pluizenfilter van de linnendroger.

Met een volle filter heeft de wasdroger meer tijd nodig en verbruikt dus meer. Je bespaart zo’n 26 euro per jaar. In een warmtepompdroger zit ook een condensor. Door die ook regelmatig te reinigen blijft het toestel energiezuinig werken. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing, daar vind je de richtlijnen voor de juiste reiniging.

13. Gebruik niet te veel wasmiddel.

Vloeibare wasmiddelen geven minder kans op vuilophoping. Bij zacht water, eventueel door het gebruik van een waterverzachter, heb je ook minder nodig. Vermijd agressieve wasmiddelen. Als er een icoontje van een dode vis, een dode boom of een doodshoofd op de fles staat, heeft dat ook een goede reden. Zeker met een eigen waterzuivering kun je maar beter wat voorzichtig zijn met zulke middelen. Zo niet, zal het waterzuiverend vermogen van je installatie hieronder leiden.

Bron: Fluvius, herwerkt door Kamp C

Labels:

  • VACATURE: Administratief medewerker (voltijds - tijdelijk)

    Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

    Lees meer
  • VACATURE: Architect-adviseur duurzaamheid

    Hallo,

    Mijn naam is An. Ik werk als architect-adviseur binnen Kamp C. En wie weet jij binnenkort ook!

    Lees meer
  • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

    Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

    Lees meer
  • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

    In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

    Lees meer
  • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

    Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

    Lees meer
  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Sidati

    Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Circular Matters

    Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Eurabo

    In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

    “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: RURANT

    RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

    “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

    Lees meer
Sluiten