Tips om zuinig te verwarmen

23 oktober 2019 door Diana Grasso

radiator-250558_1920.jpg

Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  1. Zet je verwarming een graadje lager.

    Overdag is 20 graden en ’s nachts 16 graden nog een comfortabele temperatuur. Door je thermostaat een graadje lager te zetten, bespaar je 7% en 60 euro per jaar.

  2. Zet een uur voor je gaat slapen de verwarming al op nachtstand.

    Zo bespaar je veel energie en houd je op het einde van het jaar 100 euro extra over.

  3. Leg niets op de radiatoren, dek ze niet af, zet er geen kasten of zetels vóór en reinig ze regelmatig met de stofzuiger.

    Anders wordt de warmteafgifte belemmerd en verspil je energie. Winst: 50 euro per jaar.

  4. Zijn er bepaalde ruimtes die je niet verwarmt?

    Schakel je verwarming uit in kamers waar niemand aanwezig is en stel een lage temperatuur in of zet de thermostaatkraan op ✱. Regel in elke kamer de temperatuur apart met thermostaatkranen. Isoleer de leidingen van je centrale verwarming in ruimtes die je niet verwarmt . Let erop dat je de isolatie correct en sluitend aanbrengt en je woning vorstvrij blijft (boven 6 graden). Je bespaart zienderogen.

  5. Verlucht elke dag minstens een kwartier door het raam open te zetten en de verwarming uit de zetten.

    Dat is veel beter dan een raam continu in kiepstand open te laten, waardoor veel warmte verloren gaat. Winst: zo’n 40 euro.

  6. Dicht kieren en spleten onder deuren of aan de rolluikkasten met tochtstrips.

    Je wint 10 euro per meter tochtstrip per jaar of 40 euro per jaar.

  7. Hou je energieverbruik bij.

    Noteer regelmatig (bv. maandelijks) je meterstanden van water, gas en elektriciteit. Bekijk het voorbeeld van Josephine.

  8. Sluit ramen en deuren tussen verschillende ruimtes.

    Door deze simpele truc bespaar je tot 50 euro per jaar.

  9. Investeer in onderhoud.

    Ontlucht je radiatoren regelmatig en laat je verwarmingsinstallatie tijdig onderhouden.

    Bron: Fluvius (herwerkt door Kamp C)

Labels:

  • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

    Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

    Lees meer
  • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

    Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

    Lees meer
  • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

    Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Zo voorkom je oververhitting van je woning

    Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

    Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

    Lees meer
  • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

    Lees meer
  • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

    Lees meer
  • Boek vanaf nu zelf je bouwadvies online met de reserveringstool van Kamp C

    Kamp C biedt al jaren gratis onafhankelijk duurzaam bouwadvies aan particulieren. Sinds de coronacrisis gaan de bouwadviezen digitaal door. Vanaf nu hoef je Kamp C niet meer te bellen of te mailen om een afspraak te maken voor een bouwadvies maar kun je zelf online een afspraak maken via de online reserveringstool.

    Lees meer
  • Ken je het Energiehuis al?

    Heb jij vragen over je energiefactuur of wil je je woning energiezuiniger maken? Of heb je vragen over subsidies en renteloze renovatieleningen? Dan kun je terecht bij je energiehuis in jouw buurt.

    Lees meer
  • Energie besparen in huis? Vraag raad aan de HUISdokter!

    Heb je renovatieplannen, maar weet je niet waar te beginnen? Wil je gaan voor een lagere energiefactuur en een hoger comfort? Of wil je energie besparen, maar weet je niet hoe? De HUISdokter van het Energiehuis Kempen (IOK) kan je gratis en onafhankelijk bijstaan gedurende het hele traject, aan huis en op jouw tempo.

    Lees meer
Sluiten