Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten tot 15/01/2021 maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Het project cVPP bekroont drie energieburgerbewegingen

18 november 2019 door Diana Grasso

PERSFOTO 20191114_ProvAnt_PrijsuitreikingCVPP_Pers-07310.jpg

Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat uit Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen en Klimaan CV uit Bonheiden kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten.

De klimaatproblematiek is actueler dan ooit. Steeds meer burgers groeperen zich om samen duurzame energie op te wekken. Kamp C inspireerde de voorbije maanden verschillende lokale burgergemeenschappen om zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen in te zetten in hun buurt om zo samen stroom op te wekken. Elektrische deelwagens, elektrische deelbakfietsen, een opslagbatterij, een mini-warmtenet, individuele warmtepompen, … willen burgers graag met hun buren delen, zo blijkt.

Het Interreg Noord-West-Europa-project cVPP (community-based Virtual Power Plant) inspireerde 8 gemeenschappen die samen energie opwekken. Het gaat om:

1. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat / Deurne

2. Klimaan CV / Bonheiden

3. Burgerlijke Maatschap Gummaar / Mechelen

4. Zonnewijzer / Wijgmaal (Leuven)

5. Buurtsalon Vaart / Turnhout

6. Energieteam Beerse / Beerse

7. Zonnewind CVBA / Zandhoven – Zoersel

8. Cohousing Ekelen / Herentals

Doen ! Open Oproep voor 3 burgerinitiatieven

Om de deelnemende gemeenschappen van het traject een duwtje in de rug te geven, lanceerde Kamp C een Open Oproep “Welke rol kan jouw gemeenschap spelen in de energietransitie?”. Acht initiatieven beantwoordden de Open Oproep met inspirerende projectideeën.

De cVPP-projectpartners (Technisch Universiteit Eindhoven, EnerGent, DuneWorks en Stichting Duurzame Projecten Loenen) hebben de volgende winnende gemeenschappen gekozen:

1.      ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat, in Deurne: “De zon is er voor iedereen en de buurt is er voor elkaar, we zetten in op energiedelen.”

2.      Klimaan CV met gemeente Bonheiden: “Concrete, rendabele en duurzame projecten met 100% rechtstreekse burgerparticipatie.”

3.      Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen: “Wij kiezen toekomstgericht om Bijna Energie Neutraal, energie efficiënt en CO2 vrij te bouwen.”

De winnaars zullen de fase ‘Doen’ doorlopen onder begeleiding van de cVPP-projectpartners aan de hand van gepersonaliseerde workshops en krijgen een startbedrag van 2000 euro.

“Deze projecten waren het meest innoverend. De jury beoordeelde de projecten op vragen als: Wat wil de gemeenschap realiseren inzake energietransitie en CO2-reductie en met wie? Hoe wil de gemeenschap dit realiseren? Waarvoor zou de gemeenschap de 2000 euro inzetten?”, legt Maro Saridaki, projectverantwoordelijke bij Kamp C uit.

Kamp C was dit voorjaar de locatie voor het Dromen-Durven-Doen-traject van het community-based Virtual Power Plant-project (cVPP). Met deze reeks heeft Kamp C meer dan 100 deelnemers aan boord gekregen in de energietransitie. Dit traject richtte zich voornamelijk op het inspireren, informeren en ondersteunen van burgers en burgerinitiatieven die hun rol in de energietransitie willen definiëren en toepassen. Hoe kunnen burgers, samen, collectief energie opwekken, consumeren en delen? Wat heb je nodig om een virtuele energiecentrale op te zetten met je gemeenschap? Wie heb je nodig, zowel intern als extern? Waar wil je naartoe? Met behulp van de expertise van de sprekers, konden de deelnemers deze vragen beantwoorden en vervolgens een roadmap uitstippelen. Tal van interessante sprekers en cases passeerden de revue, met tastbare voorbeelden van burgers en initiatieven die de uitdaging aangingen in de energietransitie op hun eigen manier.

Internationale samenwerking

De community-based Virtual Power Plant (cVPP) is een bottom-up model, men vertrekt vanuit burgerinitiatieven, waarin gemeenschappen zonnepanelen en andere bronnen van duurzame energie kunnen aansluiten op een energiemanagement systeem (EMS), eventueel gecombineerd met stroomopslag, zodat vraag- en aanbod van energie lokaal op elkaar kan afgestemd worden.

In het kader van het Interreg North-West Europe-project, dat onder leiding staat van de Technische Universiteit Eindhoven, worden er in Nederland (Loenen), Ierland (Tipperary) en België (Gent) drie pilot cVPP’s ontwikkeld. Kennis en ervaring uit de pilots zullen de winnende gemeenschappen helpen om tot hun eigen cVPP te komen. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt tot 19 september 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 3.663.205,49 euro. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 euro bij.

Labels:

 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • CBCI onderzoekt bouwen met biobased en circulaire materialen

  Hoe kunnen we grondstoffen in de bouw efficiënter gebruiken? Kan dat met biobased en circulaire materialen? En hoe maken we de omschakeling naar een biobased, circulaire bouw?

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
Sluiten