Door COVID-19 zijn volgende maatregelen tot nader order van kracht. We zijn momenteel aan het werk om onze dienstverlening terug op te starten. Tot op heden gaan de bouwadviezen niet fysiek door maar wel digitaal. Als je al een afspraak had voor een bouwadvies, zullen wij je contacteren. We blijven je bouwvragen beantwoorden via mail bouwadvies@kampc.be. De administratie van het Conferentiecentrum De Basis blijft bereikbaar. We treffen momenteel alle voorbereidingen om verhuringen weer mogelijk te maken en houden je op de hoogte via de website. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Het project cVPP bekroont drie energieburgerbewegingen

18 november 2019 door Diana Grasso

PERSFOTO 20191114_ProvAnt_PrijsuitreikingCVPP_Pers-07310.jpg

Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat uit Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen en Klimaan CV uit Bonheiden kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten.

De klimaatproblematiek is actueler dan ooit. Steeds meer burgers groeperen zich om samen duurzame energie op te wekken. Kamp C inspireerde de voorbije maanden verschillende lokale burgergemeenschappen om zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen in te zetten in hun buurt om zo samen stroom op te wekken. Elektrische deelwagens, elektrische deelbakfietsen, een opslagbatterij, een mini-warmtenet, individuele warmtepompen, … willen burgers graag met hun buren delen, zo blijkt.

Het Interreg Noord-West-Europa-project cVPP (community-based Virtual Power Plant) inspireerde 8 gemeenschappen die samen energie opwekken. Het gaat om:

1. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat / Deurne

2. Klimaan CV / Bonheiden

3. Burgerlijke Maatschap Gummaar / Mechelen

4. Zonnewijzer / Wijgmaal (Leuven)

5. Buurtsalon Vaart / Turnhout

6. Energieteam Beerse / Beerse

7. Zonnewind CVBA / Zandhoven – Zoersel

8. Cohousing Ekelen / Herentals

Doen ! Open Oproep voor 3 burgerinitiatieven

Om de deelnemende gemeenschappen van het traject een duwtje in de rug te geven, lanceerde Kamp C een Open Oproep “Welke rol kan jouw gemeenschap spelen in de energietransitie?”. Acht initiatieven beantwoordden de Open Oproep met inspirerende projectideeën.

De cVPP-projectpartners (Technisch Universiteit Eindhoven, EnerGent, DuneWorks en Stichting Duurzame Projecten Loenen) hebben de volgende winnende gemeenschappen gekozen:

1.      ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat, in Deurne: “De zon is er voor iedereen en de buurt is er voor elkaar, we zetten in op energiedelen.”

2.      Klimaan CV met gemeente Bonheiden: “Concrete, rendabele en duurzame projecten met 100% rechtstreekse burgerparticipatie.”

3.      Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen: “Wij kiezen toekomstgericht om Bijna Energie Neutraal, energie efficiënt en CO2 vrij te bouwen.”

De winnaars zullen de fase ‘Doen’ doorlopen onder begeleiding van de cVPP-projectpartners aan de hand van gepersonaliseerde workshops en krijgen een startbedrag van 2000 euro.

“Deze projecten waren het meest innoverend. De jury beoordeelde de projecten op vragen als: Wat wil de gemeenschap realiseren inzake energietransitie en CO2-reductie en met wie? Hoe wil de gemeenschap dit realiseren? Waarvoor zou de gemeenschap de 2000 euro inzetten?”, legt Maro Saridaki, projectverantwoordelijke bij Kamp C uit.

Kamp C was dit voorjaar de locatie voor het Dromen-Durven-Doen-traject van het community-based Virtual Power Plant-project (cVPP). Met deze reeks heeft Kamp C meer dan 100 deelnemers aan boord gekregen in de energietransitie. Dit traject richtte zich voornamelijk op het inspireren, informeren en ondersteunen van burgers en burgerinitiatieven die hun rol in de energietransitie willen definiëren en toepassen. Hoe kunnen burgers, samen, collectief energie opwekken, consumeren en delen? Wat heb je nodig om een virtuele energiecentrale op te zetten met je gemeenschap? Wie heb je nodig, zowel intern als extern? Waar wil je naartoe? Met behulp van de expertise van de sprekers, konden de deelnemers deze vragen beantwoorden en vervolgens een roadmap uitstippelen. Tal van interessante sprekers en cases passeerden de revue, met tastbare voorbeelden van burgers en initiatieven die de uitdaging aangingen in de energietransitie op hun eigen manier.

Internationale samenwerking

De community-based Virtual Power Plant (cVPP) is een bottom-up model, men vertrekt vanuit burgerinitiatieven, waarin gemeenschappen zonnepanelen en andere bronnen van duurzame energie kunnen aansluiten op een energiemanagement systeem (EMS), eventueel gecombineerd met stroomopslag, zodat vraag- en aanbod van energie lokaal op elkaar kan afgestemd worden.

In het kader van het Interreg North-West Europe-project, dat onder leiding staat van de Technische Universiteit Eindhoven, worden er in Nederland (Loenen), Ierland (Tipperary) en België (Gent) drie pilot cVPP’s ontwikkeld. Kennis en ervaring uit de pilots zullen de winnende gemeenschappen helpen om tot hun eigen cVPP te komen. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt tot 19 september 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 3.663.205,49 euro. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 euro bij.

Labels:

 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
 • Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

  Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • Van selectie naar gunning: interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

  ’t Centrum zal het eerste circulaire kantoorgebouw van België worden op de site van Kamp C in Westerlo. Via een Design, Build, Maintain & Energy opdracht heeft Kamp C de werkzaamheden binnen ’t Centrum in één opdracht uitgevraagd. In maart dit jaar koos een zeskoppige jury drie consortia voor de circulaire aanbesteding van het project ’t Centrum. Na de bekendmaking van de drie geselecteerde consortia, volgt nu een proces waarin opdrachtgever- en nemer met elkaar in dialoog gaan.

  Lees meer
Sluiten