Het project cVPP bekroont drie energieburgerbewegingen

18 november 2019 door Diana Grasso

PERSFOTO 20191114_ProvAnt_PrijsuitreikingCVPP_Pers-07310.jpg

Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat uit Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen en Klimaan CV uit Bonheiden kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten.

De klimaatproblematiek is actueler dan ooit. Steeds meer burgers groeperen zich om samen duurzame energie op te wekken. Kamp C inspireerde de voorbije maanden verschillende lokale burgergemeenschappen om zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen in te zetten in hun buurt om zo samen stroom op te wekken. Elektrische deelwagens, elektrische deelbakfietsen, een opslagbatterij, een mini-warmtenet, individuele warmtepompen, … willen burgers graag met hun buren delen, zo blijkt.

Het Interreg Noord-West-Europa-project cVPP (community-based Virtual Power Plant) inspireerde 8 gemeenschappen die samen energie opwekken. Het gaat om:

1. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat / Deurne

2. Klimaan CV / Bonheiden

3. Burgerlijke Maatschap Gummaar / Mechelen

4. Zonnewijzer / Wijgmaal (Leuven)

5. Buurtsalon Vaart / Turnhout

6. Energieteam Beerse / Beerse

7. Zonnewind CVBA / Zandhoven – Zoersel

8. Cohousing Ekelen / Herentals

Doen ! Open Oproep voor 3 burgerinitiatieven

Om de deelnemende gemeenschappen van het traject een duwtje in de rug te geven, lanceerde Kamp C een Open Oproep “Welke rol kan jouw gemeenschap spelen in de energietransitie?”. Acht initiatieven beantwoordden de Open Oproep met inspirerende projectideeën.

De cVPP-projectpartners (Technisch Universiteit Eindhoven, EnerGent, DuneWorks en Stichting Duurzame Projecten Loenen) hebben de volgende winnende gemeenschappen gekozen:

1.      ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat, in Deurne: “De zon is er voor iedereen en de buurt is er voor elkaar, we zetten in op energiedelen.”

2.      Klimaan CV met gemeente Bonheiden: “Concrete, rendabele en duurzame projecten met 100% rechtstreekse burgerparticipatie.”

3.      Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen: “Wij kiezen toekomstgericht om Bijna Energie Neutraal, energie efficiënt en CO2 vrij te bouwen.”

De winnaars zullen de fase ‘Doen’ doorlopen onder begeleiding van de cVPP-projectpartners aan de hand van gepersonaliseerde workshops en krijgen een startbedrag van 2000 euro.

“Deze projecten waren het meest innoverend. De jury beoordeelde de projecten op vragen als: Wat wil de gemeenschap realiseren inzake energietransitie en CO2-reductie en met wie? Hoe wil de gemeenschap dit realiseren? Waarvoor zou de gemeenschap de 2000 euro inzetten?”, legt Maro Saridaki, projectverantwoordelijke bij Kamp C uit.

Kamp C was dit voorjaar de locatie voor het Dromen-Durven-Doen-traject van het community-based Virtual Power Plant-project (cVPP). Met deze reeks heeft Kamp C meer dan 100 deelnemers aan boord gekregen in de energietransitie. Dit traject richtte zich voornamelijk op het inspireren, informeren en ondersteunen van burgers en burgerinitiatieven die hun rol in de energietransitie willen definiëren en toepassen. Hoe kunnen burgers, samen, collectief energie opwekken, consumeren en delen? Wat heb je nodig om een virtuele energiecentrale op te zetten met je gemeenschap? Wie heb je nodig, zowel intern als extern? Waar wil je naartoe? Met behulp van de expertise van de sprekers, konden de deelnemers deze vragen beantwoorden en vervolgens een roadmap uitstippelen. Tal van interessante sprekers en cases passeerden de revue, met tastbare voorbeelden van burgers en initiatieven die de uitdaging aangingen in de energietransitie op hun eigen manier.

Internationale samenwerking

De community-based Virtual Power Plant (cVPP) is een bottom-up model, men vertrekt vanuit burgerinitiatieven, waarin gemeenschappen zonnepanelen en andere bronnen van duurzame energie kunnen aansluiten op een energiemanagement systeem (EMS), eventueel gecombineerd met stroomopslag, zodat vraag- en aanbod van energie lokaal op elkaar kan afgestemd worden.

In het kader van het Interreg North-West Europe-project, dat onder leiding staat van de Technische Universiteit Eindhoven, worden er in Nederland (Loenen), Ierland (Tipperary) en België (Gent) drie pilot cVPP’s ontwikkeld. Kennis en ervaring uit de pilots zullen de winnende gemeenschappen helpen om tot hun eigen cVPP te komen. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt tot 19 september 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 3.663.205,49 euro. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 euro bij.

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

    Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

    Lees meer
  • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

    Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

    Lees meer
  • Creatief bouwen met beton

    Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

    Lees meer
  • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

    Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

    Lees meer
  • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

    Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
Sluiten