Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

5 december 2019 door Diana Grasso

Hans Ventilatiesysteem D.jpg

Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

Waarom opteerde je voor een ventilatiesysteem D?

Hans: “We hebben lang gezocht (in 2011) naar het meest efficiënte toestel dat er toen op de markt was. Systeem D was een logische keuze aangezien we zo luchtdicht mogelijk moesten bouwen, we hebben een passiefhuis. We hebben op ons ventilatiesysteem ook nog een Canadese put voorzien. De verse lucht gaat dus eerst nog door een grondbuis van ongeveer 35 meter op 2 meter diepte om zo in de zomer de lucht af te koelen en in de winter voor te verwarmen. Een vorstbeveiliging hebben we met deze grondbuis dus niet nodig.”

Wat zijn je ervaringen? Wat zijn de voordelen en eventueel nadelen?

Hans: “We verwachtten dat we in de zomer veel voordeel zouden halen met de grondbuis. Maar de debieten (doorstroomtempo) van een ventilatiesysteem zijn echter laag. Dit zorgt ervoor dat er geen te warme lucht binnenkomt, maar het is niet voldoende om de woning actief te koelen.”

Hoe gebruik je het ventilatiesysteem?

Hans: “In het begin hebben we geprobeerd om ons ventilatiesysteem te koppelen aan onze domotica (Niko Home Control). Dit heeft maar met wisselend succes gewerkt. Dit hebben we dus opgegeven en nu zetten we manueel de stand van de ventilatie hoger of lager. Dit automatische mis ik wel wat. Nu moeten we er aan denken, als er bezoek is, de ventilatie een stand hoger te zetten. Maar vooral: we vergeten soms het nadien terug lager te zetten. En ook bij het douchen was het fijn dat de ventilatie tijdelijk op zijn hoogste stand werkt om zo sneller de vochtige lucht te verwijderen. Moest ik opnieuw een toestel moeten kopen, dan zou ik er op letten dat het mogelijk is om te automatiseren (vraaggestuurde werking). Werken met sensoren (luchtvochtigheid, CO2, …) of een vlotte koppeling aan domotica.

Daarnaast moet ik eerlijk toegeven dat ik wel eens vergeet om de filters te reinigen. In principe zou ik dit om de 3 maanden toch eens moeten nakijken, dit betekent stofzuigen. Wat ik zeker doe is 1 keer per jaar de filters vervangen.”

Zou je het aanraden?

Hans: “Absoluut. Het is zeer fijn om steeds verse lucht in huis te hebben. Je kan nog wel (bij)ventileren door de ramen eens open te zetten, maar het hoeft niet meer. Daarbij merken we dat we met deze balansventilatie ook een goede warmteverdeling in huis hebben. Overal is het ongeveer even warm. Maar het vraagt wel wat onderhoud en bewust gebruik (deuren en ramen niet steeds open laten staan).”

Past het in elk type woning?

Hans: “Een systeem D werkt maar efficiënt als de luchtdichtheid ook in orde is. Dus neen, het is niet de beste keuze voor alle woningen.”

Wegen de kosten op tegen de baten? Hoeveel kostte jouw installatie?

Hans: “De ventilatie-installatie (toestel + leidingen) kostten ongeveer 5.500 euro. De grondbuis zal 1.750 euro geweest zijn. Ik heb ze beide zelf geplaatst. We moeten nu minder verwarmen (warmterecuperatie), maar ik weet niet hoeveel euro’s we hiermee besparen. We zijn vooral blij dat we de investering van de grondbuis hebben gedaan! Als het in de zomer buiten 35°C is, halen we verse lucht van 20°C binnen, en dit helpt ongetwijfeld om de warmte buiten te houden.Dus naast financiele voordeel zorgt het zeker ook voor meer comfort.”

Lees hier de ventilatietips om je huis optimaal te verluchten tijdens de winter.

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

    Lees meer
  • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
Sluiten