Door COVID-19 zijn volgende maatregelen tot nader order van kracht. We zijn momenteel aan het werk om onze dienstverlening terug op te starten. Tot op heden gaan de bouwadviezen niet fysiek door maar wel digitaal. Als je al een afspraak had voor een bouwadvies, zullen wij je contacteren. We blijven je bouwvragen beantwoorden via mail bouwadvies@kampc.be. De administratie van het Conferentiecentrum De Basis blijft bereikbaar. We treffen momenteel alle voorbereidingen om verhuringen weer mogelijk te maken en houden je op de hoogte via de website. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

5 december 2019 door Diana Grasso

open raam.jpg

De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

In huis wordt er geleefd. Je kookt en slaapt er, er leven huisdieren, je geeft feestjes en etentjes … Dit zorgt voor CO2-uitstoot, vocht en een geurenmix. Deze blijven in je huis hangen, goed verluchten is de boodschap. Een slecht verluchte woning kan leiden tot gezondheidsproblemen. Door regelmatig te verluchten, krijg je extra verse zuurstof in je woning.

Tips

 1. Kies voor een rookvrij huis.
 2. Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Bovendien verbruiken die toestellen ook zuurstof uit de binnenlucht.
 3. Geurkaarsen? Heerlijk toch! Vermijd wierookstokjes en geurkaarsen.
 4. Spuitbussen zijn geen goede keuze. Als je een spuitbus gebruikt, dan vernevel je (chemische) producten in fijne druppeltjes. En die kunnen jij en je gezinsleden vervolgens via de lucht inademen.
 5. Laat producten met een gevaarsymbool zo veel mogelijk in de kast staan, ook als je wilt poetsen. Denk aan alternatieven zoals azijn of biologische poetsproducten.
 6. Vermijd pesticiden. Want die hebben áltijd negatieve gevolgen. Zeker voor het milieu, maar mogelijk ook voor je gezondheid.
 7. Als je aan een drukke weg woont, verlucht je bij voorkeur buiten de spitsuren en zo ver mogelijk van de straatzijde. Zorg dat de ventilatieroosters achteraan de woning zijn.
 8. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 °C daalt tijdens het verluchten. In een te koud huis ontstaat condensatie, dit kan voor vochtproblemen zorgen. En dat kan dan weer aanleiding geven tot schimmelvorming.
 9. Verlucht ruimtes waar je een lange tijd geweest bent. Bijvoorbeeld je slaapkamer na een nachtje slapen.
 10. Douchen, koken of de was doen? Verlucht na deze activiteiten altijd de ruimte want dit zorgt voor extra vocht in de lucht. Tijdens het koken komen er gassen vrij die fijnstof bevatten. Heb je een open keuken? Investeer dan in een goede dampkap.
 11. Heb je een ventilatiesysteem? Onderhoud deze regelmatig.

Ventilatiesystemen

Alle degelijke ventilatiesystemen gaan lucht afvoeren in de vochtige lokalen en verse lucht toevoegen in de droge lokalen. Droge lokalen zijn bijvoorbeeld leefruimtes, slaapkamers, bureaus, … De verse lucht kan dan langs doorvoeropeningen en doorgangsruimtes circuleren van de droge lokalen naar de vochtige lokalen. Die doorvoeropeningen kunnen deur- of muurroosters zijn.

Je kunt op 4 manieren ventileren: dat zijn de systemen A, B, C of D.

Bij een systeem A komt de verse lucht binnen via raamroosters. De afvoeren in de natte lokalen worden in 1 of meerdere pijpen bovendaks gevoerd zoals een schoorsteen. Nu rekenen we op de wind die over de schouw gaat, daar een zuigeffect op heeft, de woning in onderdruk zet en er verse lucht binnenkomt.

Bij windstil weer werkt dit dus niet. En dat is dan ook de situatie waarbij de weerman of vrouw waarschuwt voor CO-gevaar, een moment waar je net wel een goede ventilatie zou willen hebben.

Bij een systeem B wordt er, via een ventilator, verse lucht in de droge woonlokalen geblazen. Door de overdruk en de afvoeren in de natte lokalen verdwijnt de lucht naar buiten. Dit systeem geeft gemakkelijk aanleiding tot tochtverschijnselen en wordt daarom zelden in woningen toegepast.

Een systeem C lijkt erg op een systeem A. Alleen rekenen we niet op atmosferische omstandigheden maar de lucht wordt mechanisch afgevoerd. Verse lucht komt dan in de woning via roosters. De gemakkelijkste manier is via raamroosters. Dat is vaak ook de meeste esthetische oplossing.

Systemen A, B en C gaan verse buitenlucht in de woning brengen. Als het buiten koud is, is die lucht uiteraard ook koud. En bovendien gaan we warme lucht uit de woning evacueren.

Dat is het grote verschil met een systeem D. Daar wordt de lucht nog altijd met een ventilator afgevoerd naar buiten maar tegelijkertijd gaat het toestel via een tweede ventilator verse lucht aanvoeren. In het toestel zit een warmtewisselaar die de binnenkomende verse lucht gaat opwarmen met de buitengaande lucht. Voluit heeft zo’n toestel balansventilatie met warmterecuperatie. Ontdek de ervaringen van Hans zijn ventilatiesysteem D.

Je kunt dit ook nalezen op de website van het Vlaams Energieagentschap: https://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/ventilatie  .

Labels:

 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen toont circulaire kantoren

  Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen nam vorige zomer zijn intrek in haar circulaire kantoren. Anneleen Eelen, de algemeen directeur, licht de het proces toe van a tot z.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

  Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

  Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

  Lees meer
 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
Sluiten