Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

5 december 2019 door Diana Grasso

open raam.jpg

De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

In huis wordt er geleefd. Je kookt en slaapt er, er leven huisdieren, je geeft feestjes en etentjes … Dit zorgt voor CO2-uitstoot, vocht en een geurenmix. Deze blijven in je huis hangen, goed verluchten is de boodschap. Een slecht verluchte woning kan leiden tot gezondheidsproblemen. Door regelmatig te verluchten, krijg je extra verse zuurstof in je woning.

Tips

 1. Kies voor een rookvrij huis.
 2. Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Bovendien verbruiken die toestellen ook zuurstof uit de binnenlucht.
 3. Geurkaarsen? Heerlijk toch! Vermijd wierookstokjes en geurkaarsen.
 4. Spuitbussen zijn geen goede keuze. Als je een spuitbus gebruikt, dan vernevel je (chemische) producten in fijne druppeltjes. En die kunnen jij en je gezinsleden vervolgens via de lucht inademen.
 5. Laat producten met een gevaarsymbool zo veel mogelijk in de kast staan, ook als je wilt poetsen. Denk aan alternatieven zoals azijn of biologische poetsproducten.
 6. Vermijd pesticiden. Want die hebben áltijd negatieve gevolgen. Zeker voor het milieu, maar mogelijk ook voor je gezondheid.
 7. Als je aan een drukke weg woont, verlucht je bij voorkeur buiten de spitsuren en zo ver mogelijk van de straatzijde. Zorg dat de ventilatieroosters achteraan de woning zijn.
 8. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 °C daalt tijdens het verluchten. In een te koud huis ontstaat condensatie, dit kan voor vochtproblemen zorgen. En dat kan dan weer aanleiding geven tot schimmelvorming.
 9. Verlucht ruimtes waar je een lange tijd geweest bent. Bijvoorbeeld je slaapkamer na een nachtje slapen.
 10. Douchen, koken of de was doen? Verlucht na deze activiteiten altijd de ruimte want dit zorgt voor extra vocht in de lucht. Tijdens het koken komen er gassen vrij die fijnstof bevatten. Heb je een open keuken? Investeer dan in een goede dampkap.
 11. Heb je een ventilatiesysteem? Onderhoud deze regelmatig.

Ventilatiesystemen

Alle degelijke ventilatiesystemen gaan lucht afvoeren in de vochtige lokalen en verse lucht toevoegen in de droge lokalen. Droge lokalen zijn bijvoorbeeld leefruimtes, slaapkamers, bureaus, … De verse lucht kan dan langs doorvoeropeningen en doorgangsruimtes circuleren van de droge lokalen naar de vochtige lokalen. Die doorvoeropeningen kunnen deur- of muurroosters zijn.

Je kunt op 4 manieren ventileren: dat zijn de systemen A, B, C of D.

Bij een systeem A komt de verse lucht binnen via raamroosters. De afvoeren in de natte lokalen worden in 1 of meerdere pijpen bovendaks gevoerd zoals een schoorsteen. Nu rekenen we op de wind die over de schouw gaat, daar een zuigeffect op heeft, de woning in onderdruk zet en er verse lucht binnenkomt.

Bij windstil weer werkt dit dus niet. En dat is dan ook de situatie waarbij de weerman of vrouw waarschuwt voor CO-gevaar, een moment waar je net wel een goede ventilatie zou willen hebben.

Bij een systeem B wordt er, via een ventilator, verse lucht in de droge woonlokalen geblazen. Door de overdruk en de afvoeren in de natte lokalen verdwijnt de lucht naar buiten. Dit systeem geeft gemakkelijk aanleiding tot tochtverschijnselen en wordt daarom zelden in woningen toegepast.

Een systeem C lijkt erg op een systeem A. Alleen rekenen we niet op atmosferische omstandigheden maar de lucht wordt mechanisch afgevoerd. Verse lucht komt dan in de woning via roosters. De gemakkelijkste manier is via raamroosters. Dat is vaak ook de meeste esthetische oplossing.

Systemen A, B en C gaan verse buitenlucht in de woning brengen. Als het buiten koud is, is die lucht uiteraard ook koud. En bovendien gaan we warme lucht uit de woning evacueren.

Dat is het grote verschil met een systeem D. Daar wordt de lucht nog altijd met een ventilator afgevoerd naar buiten maar tegelijkertijd gaat het toestel via een tweede ventilator verse lucht aanvoeren. In het toestel zit een warmtewisselaar die de binnenkomende verse lucht gaat opwarmen met de buitengaande lucht. Voluit heeft zo’n toestel balansventilatie met warmterecuperatie. Ontdek de ervaringen van Hans zijn ventilatiesysteem D.

Je kunt dit ook nalezen op de website van het Vlaams Energieagentschap: https://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/ventilatie  .

Labels:

 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

  Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

  Lees meer
 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
 • Eerste Vlaams netwerk energiemeesters van kracht

  De energiemeesters, ook wel eens energieadviseurs genoemd, startten vorige week met een opleiding en geven zo de aftrap van het Vlaams netwerk vrijwillige energieadviseurs. “Wie laat ’s nachts nog een lamp branden?”, vroeg een energiemeester zich af. Een 15-tal vrijwilligers bij Eandis in Turnhout volgen een opleiding tot energiemeester. Zij bezoeken mensen om tips te geven om zuiniger om te gaan met energie en fors te besparen op je energiefactuur.

  Lees meer
 • Rotor DC redt waardevolle bouwmaterialen van de sloophamer

  Wanneer in België een karaktervol kantoorgebouw wordt afgebroken, is ontmantelingsbedrijf Rotor DC er als de kippen bij. “Wij redden hoogwaardige bouwmaterialen van de schroothoop en geven ze een nieuw leven op de tweedehandsmarkt.”

  Lees meer
 • Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

  Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Blog 17: Circulaire gebiedsontwikkeling: hoe ziet een circulair bedrijventerrein eruit?

  De zevende en laatste pijler van het circulair bouwen betreft de circulaire gebiedsontwikkeling. Daarbij gaat het om het afstemmen van gebouwen met hun functies op elkaar op een zodanige manier dat het de circulaire economie bevordert en het aantal transportbewegingen met daaraan gekoppeld het energieverbruik vermindert. Er zijn twee belangrijke toepassingsgebieden, namelijk het circulaire bedrijventerrein en de circulaire stad of wijk. In deze blog kijk ik allereerst naar het circulaire bedrijventerrein.

  Lees meer
Sluiten