Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten tot 15/01/2021 maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

5 december 2019 door Diana Grasso

open raam.jpg

De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

In huis wordt er geleefd. Je kookt en slaapt er, er leven huisdieren, je geeft feestjes en etentjes … Dit zorgt voor CO2-uitstoot, vocht en een geurenmix. Deze blijven in je huis hangen, goed verluchten is de boodschap. Een slecht verluchte woning kan leiden tot gezondheidsproblemen. Door regelmatig te verluchten, krijg je extra verse zuurstof in je woning.

Tips

 1. Kies voor een rookvrij huis.
 2. Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Bovendien verbruiken die toestellen ook zuurstof uit de binnenlucht.
 3. Geurkaarsen? Heerlijk toch! Vermijd wierookstokjes en geurkaarsen.
 4. Spuitbussen zijn geen goede keuze. Als je een spuitbus gebruikt, dan vernevel je (chemische) producten in fijne druppeltjes. En die kunnen jij en je gezinsleden vervolgens via de lucht inademen.
 5. Laat producten met een gevaarsymbool zo veel mogelijk in de kast staan, ook als je wilt poetsen. Denk aan alternatieven zoals azijn of biologische poetsproducten.
 6. Vermijd pesticiden. Want die hebben áltijd negatieve gevolgen. Zeker voor het milieu, maar mogelijk ook voor je gezondheid.
 7. Als je aan een drukke weg woont, verlucht je bij voorkeur buiten de spitsuren en zo ver mogelijk van de straatzijde. Zorg dat de ventilatieroosters achteraan de woning zijn.
 8. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 °C daalt tijdens het verluchten. In een te koud huis ontstaat condensatie, dit kan voor vochtproblemen zorgen. En dat kan dan weer aanleiding geven tot schimmelvorming.
 9. Verlucht ruimtes waar je een lange tijd geweest bent. Bijvoorbeeld je slaapkamer na een nachtje slapen.
 10. Douchen, koken of de was doen? Verlucht na deze activiteiten altijd de ruimte want dit zorgt voor extra vocht in de lucht. Tijdens het koken komen er gassen vrij die fijnstof bevatten. Heb je een open keuken? Investeer dan in een goede dampkap.
 11. Heb je een ventilatiesysteem? Onderhoud deze regelmatig.

Ventilatiesystemen

Alle degelijke ventilatiesystemen gaan lucht afvoeren in de vochtige lokalen en verse lucht toevoegen in de droge lokalen. Droge lokalen zijn bijvoorbeeld leefruimtes, slaapkamers, bureaus, … De verse lucht kan dan langs doorvoeropeningen en doorgangsruimtes circuleren van de droge lokalen naar de vochtige lokalen. Die doorvoeropeningen kunnen deur- of muurroosters zijn.

Je kunt op 4 manieren ventileren: dat zijn de systemen A, B, C of D.

Bij een systeem A komt de verse lucht binnen via raamroosters. De afvoeren in de natte lokalen worden in 1 of meerdere pijpen bovendaks gevoerd zoals een schoorsteen. Nu rekenen we op de wind die over de schouw gaat, daar een zuigeffect op heeft, de woning in onderdruk zet en er verse lucht binnenkomt.

Bij windstil weer werkt dit dus niet. En dat is dan ook de situatie waarbij de weerman of vrouw waarschuwt voor CO-gevaar, een moment waar je net wel een goede ventilatie zou willen hebben.

Bij een systeem B wordt er, via een ventilator, verse lucht in de droge woonlokalen geblazen. Door de overdruk en de afvoeren in de natte lokalen verdwijnt de lucht naar buiten. Dit systeem geeft gemakkelijk aanleiding tot tochtverschijnselen en wordt daarom zelden in woningen toegepast.

Een systeem C lijkt erg op een systeem A. Alleen rekenen we niet op atmosferische omstandigheden maar de lucht wordt mechanisch afgevoerd. Verse lucht komt dan in de woning via roosters. De gemakkelijkste manier is via raamroosters. Dat is vaak ook de meeste esthetische oplossing.

Systemen A, B en C gaan verse buitenlucht in de woning brengen. Als het buiten koud is, is die lucht uiteraard ook koud. En bovendien gaan we warme lucht uit de woning evacueren.

Dat is het grote verschil met een systeem D. Daar wordt de lucht nog altijd met een ventilator afgevoerd naar buiten maar tegelijkertijd gaat het toestel via een tweede ventilator verse lucht aanvoeren. In het toestel zit een warmtewisselaar die de binnenkomende verse lucht gaat opwarmen met de buitengaande lucht. Voluit heeft zo’n toestel balansventilatie met warmterecuperatie. Ontdek de ervaringen van Hans zijn ventilatiesysteem D.

Je kunt dit ook nalezen op de website van het Vlaams Energieagentschap: https://www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen/ventilatie  .

Labels:

 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

  De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
Sluiten