Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

10 januari 2020 door Diana Grasso

Co-creatie.JPG

Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

Inspirerend ontbijt

De reeks wordt afgetrapt met een open inspiratieontbijt, waarop ook niet-deelnemers van het co-creatietraject welkom zijn. Hier laten we twee interessante sprekers aan het woord.

Enerzijds gaat Karel Lootens van Wooncoop in op de vragen: wat als je kon huren bij jezelf? En wat als iedereen eigendom kon verwerven ongeacht hun financiële situatie? Met zijn coöperatie brengt hij deze twee schijnbaar fictieve scenario’s samen in een realistisch en coöperatief koop- en huurmodel. Hij vertelt er graag meer over tijdens het inspiratieontbijt.

Anderzijds gaan we in op het concept van bezit naar gebruik: waarom nog een lift kopen waarbij je zelf moet instaan voor de investering, het onderhoud en alle keuringen, als je gewoon verticale mobiliteit als dienst kan afnemen? Met het M-Use® model heeft Mitsubishi een circulair businessmodel uitgewerkt waarbij ze verticale mobiliteit in dienstverlening in plaats van een product aanbieden en gebouweigenaars volledig ontzorgen. Ronald Koedam (Mitsubishi Elevators Europe) licht de details van dit innovatief businessmodel toe.

Circulaire opportuniteiten

Tijdens het traject vergaar je inspiratie over succesvolle circulaire businessmodellen en identificeer je de eerste opportuniteiten voor je eigen bedrijf.

Tom Clerinx, Innovatiemanager bij Willemen, nam deel aan het eerste co-creatietraject. “Ik had al langer een circulair idee en ik nam deel om dit verder uit te werken en concreet te maken. Dit is goed gelukt dankzij de sessies. Ik wilde concrete tips meekrijgen en tools aanleren die mij helpen bij het uitwerken van een circulair bedrijfsmodel. Ondertussen is het al wat verder uitgewerkt.”

“We hebben zelf ook heel wat opgestoken tijdens de voorbije trajecten. Deze kennis nemen we uiteraard mee naar het laatste traject dat we nog meer gaan afstemmen op de concrete noden en de vragen van de bedrijven uit de bouwsector.”, duidt Sofie Torfs, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Eerste ideeën

Vaak hebben kmo’s al de eerste ideeën over circulaire toepassingen maar weten ze nog niet goed hoe ze deze concreet kunnen omzetten in een uitgewerkt model. Gedurende drie sessies gaan de projectpartners, Kamp C, VITO en Möbius, dieper in op de opportuniteiten, de waardepropositie, de partners en de klanten, de inkomstenstromen die gegenereerd kunnen worden met een circulair model, … Tijdens de workshops gaan de kmo’s zelf aan de slag en worden hierbij begeleid door de projectpartners.

Het ecosysteem van de kmo wordt in kaart gebracht en de deelnemers krijgen tools aangereikt om de juiste partners te identificeren die nodig zijn om een circulair businessmodel uit te bouwen. Coaches reiken tips en tricks aan om een circulair bedrijfsmodel op maat te creëren.

Circulair bouwen

Circulair bouwen staat steeds meer in de belangstelling. Voor kmo’s actief in de bouwsector is het echter niet altijd eenvoudig om zelf aan de slag te gaan met concepten als veranderingsgericht bouwen, product-als-een-dienst, gebouwen als materialendepot, hergebruik van bouwmaterialen, ... Bovendien is het niet evident om de eerste, ruwe ideeën over circulair bouwen te vertalen in een valabel businessmodel. Het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ werd opgezet om kmo’s hierbij te helpen. De sessies gaan door op volgende data:

  1. 11 februari: Inspiratieontbijt + sessie 1 “Circulair bouwen - wat betekent het concreet voor jou?”
  2. 10 maart: Sessie 2 “De eerste stap in de ontwikkeling van jouw circulair bedrijfsmodel.”
  3. 31 maart: Sessie 3 “Circulair word je niet alleen, in kaart brengen van het ecosysteem waarbinnen je opereert.”

Stapt jouw bedrijf binnenkort over naar een circulair bedrijfsmodel? Schrijf je hier in voor het gratis inspiratieontbijt op 11 februari en de drie sessies op 11 februari, 10 en 31 maart in het congrescentrum KAVA te Antwerpen.

Dit project ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 111.924,62 euro.

partners circulaire kempen.PNG

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
  • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

    Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

    Lees meer
  • Cellulose houdt ’t Centrum warm

    Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

    Lees meer
  • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

    Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

    Lees meer
Sluiten