Steven kiest voor een ingrijpende energetische renovatie

1 april 2020 door Diana Grasso

IMG_9747.JPG

In 2017 gingen onze architecten An en Piet op bezoek bij Steven uit Mol. Hij contacteerde Kamp C met de vraag hoe hij de renovatie van zijn huis uit 1933 het best kon aanpakken om een laag E-peil te bereiken. Drie jaar later zijn er al werken uitgevoerd maar staan ook nog tal van verbouwingswerken gepland. We gingen een kijkje nemen.

Waarom heb je Kamp C gecontacteerd?

Steven: “In 2016 hebben we ons rijhuis gekocht. Maar de woning was nauwelijks geïsoleerd. Een grondige renovatie was dus dringend nodig. Ik nam onmiddellijk contact op met Kamp C, omdat jullie experten in huis hebben die mij kunnen helpen met op gefundeerde wijze knopen door te hakken bij de renovatie van mijn huis (aanpak, materiaalkeuze…).”

Wat waren je vragen?

Steven: “Dit waren mijn vragen:

1.           Is er risico op vochtproblemen indien we kiezen voor binnenisolatie?

2.           Kies ik het beste voor dubbele of toch driedubbele beglazing?

3.           Kies ik het best voor een vraaggestuurd systeem C of D?

4.           Wat is de beste opbouw en materiaalkeuze voor een nieuwe te isoleren vloer?

5.           Hoe pak ik de plaatsing van een regenwaterput aan?

6.           Kies ik het beste voor gipsvezelplaat en gipskartonplaat?

7.           Wat zijn de opties om natuurlijke lichtinval in ons rijhuis maximaal te maken?”

Welke zaken wilde je bij aanvang renoveren? En welke zaken heb je tot nu toe gerenoveerd?

Steven: “In 2017 werd een sarkingdak geplaatst en hebben we zelf het plafond boven de servitudedoorgang geïsoleerd met hennep. Bij aanvang wou ik een IER-renovatie (Ingrijpende Energetische Renovatie) waarmee onze woning onder E-peil 60, dit peil geeft de energiezuinigheid van het gebouw aan, zou zakken. Daarnaast, los van het energetische, willen we ook onze eerste en tweede verdieping een upgrade geven (nieuwe trap, nieuwe pleister…).

De EPB-voorstudie heeft me ondertussen geleerd dat E-peil 60 niet haalbaar is, omdat we onze voorgevel willen laten zoals die nu is, dus nu mikken we op een E-peil onder E90. Maar eigenlijk zijn onze geplande renovatie-ingrepen, op vlak van energie, dezelfde als deze bij start van ons project. De upgrade van onze eerste en tweede verdieping hebben we wel moeten laten vallen wegens te hoog oplopende kosten. Alle werken moeten dus wel nog uitgevoerd worden."

Welke zaken begin je te renoveren in april tijdens je ingrijpende energetische renovatie?

Steven: “Het vernieuwen van de achterbouw, vloerisolatie, schrijnwerk (driedubbel glas), een nieuwe condensatieketel, een vraaggestuurd systeem C, isolatie van de achtergevel en gevel ter hoogte van het servituut (binnenmuurisolatie), het plaatsen van zonnepanelen en het vernieuwen van de elektriciteit.”

Tweeëndertig procent van de CO2-uitstoot in de Kempen is afkomstig van huishoudens. Verouderde woningen, gebrekkige isolatie en inefficiënte technieken dragen bij aan dit cijfer. Om het verouderde woningbestand aan te pakken, startte IOK in 2016 in samenwerking met Zonnige Kempen, Kamp C en het Kenniscentrum Energie van Thomas More het wijkrenovatieproject SHINE op. SHINE staat voor Sustainable Houses in Inclusive Neighbourhoods. In het kader van het project bezochten de architecten van Kamp C meer dan honderd Kempense woningen met renovatieadvies.

 Logo Shine.jpg

Labels:

  • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

    Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

    Lees meer
  • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

    Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

    Lees meer
  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

    Lees meer
  • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

    Lees meer
  • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
Sluiten