Stem mee voor de 3D Print Awards

15 april 2020 door Diana Grasso

Website PERSFOTO shortlist kamp c collage.jpg

Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

Kamp C is in België een pionier voor het 3D-printen in de bouw en beschikt sinds vorig jaar over de grootste 3D-betonprinter in Europa.

“Dankzij deze printer kunnen bouwbedrijven, scholen en kennisinstellingen op Kamp C met deze revolutionaire techniek leren werken. Een aantal partners zijn daar al meteen mee aan de slag gegaan,” stelt directeur Peter-Paul van den Berg. “Om nog meer stakeholders in de bouwsector uit te dagen om de mogelijkheden van het 3D-betonprinten te verkennen, hebben we samen met het Redactiebureau Palindroom deze wedstrijd ontworpen voor architecten, designers én studenten. De inzendingen werden door een vakjury beoordeeld op originaliteit, vormgeving en of het object zich goed leent voor 3D-printen.”  

Vakjury selecteert online een shortlist met 12 inzendingen

Alle kandidaten konden dus een ontwerp indienen voor een object waarbij de voordelen van 3D-printen goed tot hun recht zouden komen, en dat in de categorie interieur of exterieur. Voor studenten was er een aparte categorie.

Alle inzendingen werden grondig gescreend door 3 experten uit de sector: Arnaud Tandt van Febelcem (de federatie voor de cementnijverheid), Jan Blaakmeer van Saint Gobain Weber Beamix en Rik Neven van architectura.be. Vanuit Kamp C sloten ook Marijke Aerts, Peter-Paul Van den Berg, Emiel Ascione en Piet Wielemans aan bij deze vakjury. De beraadslaging gebeurde volledig online omwille van de coronacrisis, maar dat belette de zevenkoppige jury niet om eensgezind een shortlist samen te stellen met 12 interessante projecten.

De genomineerden komen uit alle windstreken, 5 uit de provincie Antwerpen. In de categorie exterieur stoten Wouter Kimps uit Herk-de-Stad en TEN agency uit Kortrijk door naar de shortlist. Iman Hadzhivalcheva uit Enschede in Nederland, Stefan Bernar uit Schriek, Nick Mariën uit Booischot én TEN agency maken kans op de eerste prijs in de categorie interieur. En ook 5 studenten maken kans op een eerste prijs: Quinten De Korte uit het Nederlandse Uithoorn, Douwe Wouters uit Niel, Arne Janssens uit Wilrijk, Jorn Thomas uit Sint-Truiden de tandem Lars Sonnaert - Marnix Peeters uit Sint-Niklaas en Schoten.

Stem mee voor de publieksprijs

De laureaten zullen bekendgemaakt worden bij een officiële prijsuitreiking, later dit jaar als de coronamaatregelen zijn opgeheven. Naast de prijzen van de vakjury wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Je vindt alle genomineerden en hun inzendingen op www.kampcdaagtuit.be. Tot 12 mei kan je daar stemmen voor je favoriete ontwerp.

logo C3PO.png

Labels:

  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

    Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

    Lees meer
  • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

    Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

    Lees meer
  • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

    Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

    Lees meer
  • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

    In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

    Lees meer
  • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

    Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

    Lees meer
  • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

    Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

    Lees meer
  • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

    Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

    Lees meer
  • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

    Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

    Lees meer
  • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

    3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

    Lees meer
Sluiten