Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten tot 15/01/2021 maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

28 april 2020 door Diana Grasso

cropped greet janssens na renovatie.jpg

Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

Hoe ben je bij Kamp C terecht gekomen?

Greet: “Het huis waarin wij wonen maakt deel uit van een wijk. Wij wonen aan de rand van die woonwijk. We kochten mijn ouderlijk huis eind 2016. In 2017 werd de wijk voorgedragen door de stad Herentals om deel te nemen aan ‘De Warmste Wijk 2020’. Wij kregen hiervoor een uitnodiging van IOK om deel te nemen aan een infoavond hieromtrent. Ondertussen hadden wij reeds een architect onder de arm genomen om ons bij te staan bij de grondige renovatie van ons huis. Zij diende daarvoor een bouwaanvraag in eind februari 2017. Tijdens die infovergadering brachten wij de medewerker van IOK op de hoogte van ons reeds lopende bouwaanvraag. Die man zei toen dat wij niet in aanmerking zouden komen voor hun project omdat het de bedoeling was groepsaankopen te doen die pas vanaf 2018 van start konden gaan. Hij adviseerde ons toen om contact op te nemen met Kamp C om onze renovatie zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Een medewerker van Kamp C heeft toen een plaatsbezoek gedaan. Hij vroeg welke ingrepen wij gepland hadden om ons huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Die namiddag kregen wij allerlei tips en info die wij verder zouden kunnen toepassen tijdens de renovatie. We zijn ook op Kamp C zelf geweest om daar uitleg te krijgen over de verschillende toepassingen naar energie en isolatie.”

Wat is het bouwjaar van je huis, is het een open of halfopen bebouwing?

Greet: “Onze woning werd oorspronkelijk gebouwd in de jaren zestig. Mijn ouders namen, samen met vele andere jonge gezinnen, hun intrek in de wijk in het jaar 1967. Onze woning is een rijhuis, wij zijn het tweede huis in een rij van acht aan elkaar geschakelde woningen."

cropped greet janssens voor renovatie.jpg

Foto: voor de renovatie

Je hebt je woning volledig gerenoveerd, welke zaken heb je gerenoveerd?

Greet: “Wij stripten eigenlijk de hele woning. Het dak werd helemaal vernieuwd, er kwam twintig centimeter isolatie op. Er werden zonnepanelen geïnstalleerd. De ramen en deuren werden vervangen, wij hebben nu overal driedubbel glas. De bepleistering werd van de muren gekapt om plaats te maken voor nieuwe. Verschillende binnenmuren werden verwijderd om ruimtes groter te maken. De fundering voor het nieuwe gedeelte werd gegraven, wij hebben aan de achterzijde de maximale bouwcapaciteit benut. De keuken en onze slaapkamer bevinden zich in het nieuwe gedeelte. De badkamer die op de verdieping was, is naar het gelijkvloers verhuisd (waar vroeger de keuken was). Het hele elektriciteitsnet werd vernieuwd. De radiatoren werden verwijderd en vervangen door vloerverwarming met een condensatieketel. Onder die vloerverwarming zit PUR, dit is isolatieschuim. De plaats waar de kelder is, werd aan het plafond van de kelder geïsoleerd. We plaatsten een vraaggestuurd systeem D. De bestaande gevels kregen een nieuwe look doormiddel van isolatieplaten aan de buitenkant en steenstrips. Bovendien hebben we onze twee toiletten en de wasmachine aangesloten op de regenwaterput.”

Welke moeilijkheden ondervond je tijdens de renovatie?

Greet: “Tijdens de renovatie verliep alles eigenlijk vrij vlot. Alleen bij het pikeren van de vloerplaat om de vloerverwarming te kunnen plaatsen, kwam de buurman van twee huizen verder een kijkje nemen omdat hij het in zijn huis voelde trillen ... Die man is eind tachtig en wist ons te zeggen dat de acht huizen in de jaren zestig op één betonnen plaat zijn gebouwd. Mijn ouders zijn allebei overleden dus die konden dat niet meer vertellen, wij zijn blij dat de buurman ons wel op de hoogte bracht. Wij hebben toen onze architect gecontacteerd, zij raadde ons aan de pikeerwerken stil te leggen. De aannemer is dan heel de vloerplaat tot op een halve meter van de muren moeten komen uitslijpen. De verschillende aannemers volgden ook mooi op elkaar, alleen stukadoors vinden was moeilijk. Velen konden pas maanden later beginnen, uiteindelijk vonden we een firma die bereid was de werken uit te voeren. Bleek achteraf dat zij het in onder aanneming hadden uitbesteed.”

Botste je tegen een bepaalde regelgeving? Welke?

Greet: “De regelgeving, dit is een verhaal apart. Het duurde bijna zes maanden voor wij onze eerste bouwvergunning kregen. Onze architecte had bij het begin van ons project een afspraak gemaakt bij stedenbouw van de stad Herentals. Toen zij onze plannen daar uit de doeken deed, kreeg zij te horen dat indien wij onze aanvraag indienden samen met de isolatie aan de buitenkant en de steenstrips, de aanvraag sowieso zou worden afgekeurd. We mochten voor onze achterbouw ook alleen maar een steen gebruiken die bruingenuanceerd was. Eind 2017 diende onze architecten dan een tweede bouwaanvraag in betreffende de isolatie van de buitenmuren en het plaatsen van steenstrips. Hiervoor hebben wij de hulp moeten inroepen van de toenmalige burgemeester en de adviezen van IOK, stedenbouw deed moeilijk op alle vlakken. In eerste instantie kregen wij geen vergunning, de toenmalige burgemeester heeft, nadat ik hem bijna dagelijks bestookte met mails over de isolatienormen en het project ‘De Warmste Wijk 2020’, dan toch aan het langste eind getrokken tijdens de talloze vergaderingen over onze aanvraag.”

In hoeveel tijd heb je je woning gerenoveerd?

Greet: “Het hele project liep vanaf het indienen van de eerste bouwaanvraag in februari 2017 tot onze verhuis in juli 2018. Op dat moment hadden we nog geen keuken, badkamermeubel, binnendeuren of ingemaakte kasten. Die zijn ze eind september 2018 komen installeren. De werken van de aannemer zijn van start gegaan in juli 2017.”

Waarom heb je voor een snelle totaalisolatie gekozen?

Greet: “Wij woonden voor onze verhuis in Oevel en verkochten daar onze woning om terug te keren naar onze ‘roots’ in Herentals. De verkoop van ons huis in Oevel was rond in maart 2017, wij moesten daar verhuizen om plaats te maken voor de nieuwe eigenaars. Omdat de renovatie van onze huidige woning nog niet af was, eigenlijk nog helemaal niet opgestart was, konden wij voor een jaar onze intrek nemen in het huis van mijn tante die op dat ogenblik naar een rusthuis ging. Haar woning zou verkocht worden maar omdat wij voorlopig een dak boven ons hoofd nodig hadden, gingen zij die verkoop een jaartje uitstellen. De klok tikte tijdens de renovatie onverbiddelijk verder, wij moesten er vaart achter zetten, alles moest zo goed als klaar zijn na dat jaar. Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct  ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor de totaalrenovatie.”

Wat vond je van de dienstverlening van Kamp C?

Greet: “Kamp C heeft ons tijdens onze renovatie meermaals gemaild om te infomeren hoe alles verliep. Wij hadden al een samenwerking lopen met onze architecte voor wij contact opnamen met Kamp C. Toch hebben zij tijdens hun bezoek aan onze woning aan het begin van ons project heel nuttig tips gegeven naar energieverbruik toe die wij dan doorspeelden aan de architect zodat zij die kon toepassen in onze renovatie. Wij zijn heel tevreden over het eindresultaat en indien wij alles nog eens terug moesten overdoen dan zouden wij zeker terug het advies van Kamp C inwinnen.”

Dit artikel kadert in het Europese project SHINE. Tussen september 2016 tot augustus 2020 zet SHINE in op wijkrenovatie van een sociale woonwijk, opstart van het energiemeesterproject, wijkrenovatie van privéwijken, renovatie van woningen tot BEN-niveau (Bijna-energieneutraal). Het lokale partnerschap informeert en ondersteunt burgers zo goed mogelijk bij de renovatie van hun woning. De ondersteuning van de woningeigenaars gebeurt onder andere in de vorm van infoavonden, energiescans, begeleiding door vrijwillige energiemeesters en organisatie van lokale samenaankopen.

Logo Shine.jpg

Labels:

 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

  De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
Sluiten