Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten tot 15/01/2021 maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Bespaar energie door sluipverbruik aan te pakken

25 mei 2020 door Diana Grasso

stekkerdoos.jpg

Verschillende elektrische apparaten verbruiken nog energie als je ze niet gebruikt. Als ze op stand-by of “uit” staan, kunnen ze toch nog stroom verbruiken. Denk aan de modem, de tv, laders van smartphones of elektrische tandenborstels die in het stopcontact blijven steken. Dit sluimerende stroomverbruik heet “sluipverbruik”. Elke watt sluipverbruik per uur kost je 2 euro per jaar. Door enkele praktische tips kun je heel wat euro’s besparen!

Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 120 euro per jaar. Driekwart, dus bijna 90 euro daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten. Dat scheelt jaarlijks veel energie uit fossiele brandstoffen (en dus CO2-uitstoot) maar ook euro’s! Als je apparaten uitschakelt in plaats van op stand-by te laten staan, verdien je zo’n 70 euro per jaar.

Top 5 sluipverbruikers

 1. Computer met randapparatuur € 33 / jaar
 2. Tv met digicoder of dvd-speler € 15 / jaar
 3. Koffiezetapparaat € 6 / jaar
 4. Hifi-installatie € 6 / jaar
 5. Oven met digitale klok € 4 / jaar

Tips

 1. Heeft het apparaat een uit-knop? Gebruik die in plaats van de stand-by knop.
 2. Trek de stekker uit het stopcontact. Dat is vooral zinvol bij apparaten die je voor langere tijd niet gebruikt of adapters om toestellen op te laden.
 3. Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan, bijvoorbeeld een televisie met een decoder of een dvd-speler? Stop dan alle stekkers in een stekkerdoos met een aan- en uitschakelaar. Zo kun je met één druk op de knop de nummer 1 sluipverbruiker uitschakelen!
 4. Lees de gebruiksaanwijzing van een apparaat goed door. Meestal staan daarin tips voor slim gebruik van het apparaat.
 5. Kies een stand-bykiller voor de tv met randapparatuur. Die onderbreken de elektriciteit volledig wanneer je de apparaten met de afstandsbediening in stand-by zet. Wel opletten met de digicorder. Als die geprogrammeerd is om een programma op te nemen, moet hij elektrische voeding blijven krijgen. Of kies voor een stand-bykiller met timer. Handig voor het opladen van een smartphone of elektrische tandenborstel. Na de ingestelde tijd schakelt het apparaat de stroomtoevoer volledig af.
 6. Plaats de schakelaar van halogeenlampen niet tussen de transformator en de lampen, maar voor de transformator. Zo vermijd je dat de transformator stroom blijft verbruiken als de lampen niet branden.
 7. Vervang adapters die veel stroom verbruiken door zuinigere modellen.
 8. Gebruik de tv niet als achtergrondmuziek!

Meten is weten

Hoeveel stroom een apparaat verbruikt, kun je ook checken met een energiemeter. Plaats deze tussen het apparaat en het stopcontact. Je kunt deze voor ongeveer 10 euro kopen bij elektronicawinkels en bouwmarkten. Misschien kun je bij je gemeente of netbeheerder terecht om er tijdelijk één te huren.

Wil je meer weten over sluipverbruik? Download ons infofiche.

Labels:

 • Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

  In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Regeerakkoord voorziet verlaging van btw-tarief voor sloop en heropbouw naar 6%

  Een huis slopen en heropbouwen zal binnenkort aan 6% btw kunnen gebeuren, dit voorziet het nieuwe regeerakkoord.

  Lees meer
 • Blog 25: De circulaire economie - aantrekkelijk en rendabel

  In blog 23 en 24 gaven we een kort overzicht van de circulaire economie die bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. Vervolgens beschreven we kort de werking van beide cirkels. Mede dankzij moderne technieken werkt het model in theorie prima. Maar hoe zorg je ervoor dat de samenleving afstapt van de lineaire economie en de circulaire principes ook echt gaat toepassen? Anders gezegd hoe maak je de circulaire economie aantrekkelijk en rendabel voor alle partijen? Laten we in deze laatste blog kijken naar een viertal oplossingen.

  Lees meer
 • Onesto voelt zich thuis in de Basis

  In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

  Lees meer
 • VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

  De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  Lees meer
Sluiten