Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 22/01/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk tot 31/01/2021.

Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

28 mei 2020 door Peter-Paul van den Berg

smart-home-2005993_1280.png

In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

Huizen verkopen als telefoons

Jeroen vertelt over het tweede onderdeel van het missiestatement is “huizen verkopen als telefoons”: ‘Als je ziet hoe de mobiele telefoon zich niet alleen technisch maar ook commercieel heeft ontwikkeld, is dat een geweldig fenomeen en voor de bouwsector een fantastische bron van inspiratie. Het meest fascinerend is de ontwikkeling van de mobiele telefoon naar een platform waarop allerlei diensten worden aangeboden via een appstore. En zo zou je gebouwen ook kunnen zien: als een platform waarop allerlei aanbieders hun innovaties kunnen etaleren. In feite is dat ook een van de aloude hoofdtaken van de aannemer: het inkopen van beton, staal, hout en glas en dat wegzetten in een gebouw. Alleen is de traditionele bouwsector daarin blijven steken en je moet dat moderniseren. Er zijn zoveel technologieën, innovaties en start-ups die de weg naar de bouw-/vastgoedwereld niet kennen. En daar kun jij als aannemer of als ontwikkelaar van huisjes tussen gaan zitten.

Dan koop je dus nanotechnologie, sensortechnologie en allerlei circulaire bio-based materialen in. Dus wij gaan niet onze eigen sensoren ontwikkelen, maar we zeggen tegen een sensorpartij: jij hebt een geniale sensor ontwikkeld en die krijg je niet goed verkocht in de bouwsector. Wij hebben een platform – bijvoorbeeld een huisje waarvan we er een paar honderd per jaar gaan produceren – en als jij denkt dat jouw sensor daar goed in past, wees welkom en stop die in het huisje. Het huis wordt daarmee dus een platform voor anderen. En dat begint nu al te werken.

Voorbeelden

Neem als voorbeeld de ontwikkeling in verwarmingsconcepten. Bij ons gaan geen ingewikkelde kabels en leidingen door de wanden, want dat is te duur en te statisch. Bij ons moet het gewoon klikbaar zijn en adaptief. Vervolgens ontmoeten we iemand die een heel dunne verwarmingsfolie heeft ontwikkeld die je gewoon op de wand kunt plakken. Geweldig bedacht, maar hij krijgt het niet in de markt en is er al jaren mee bezig. Wij zeggen: wij vinden jouw oplossing geniaal, wij hebben huisjes en wij kunnen jouw folie daarin zetten en daarmee leveren wij jou een distributiekanaal voor jouw folie.

Een ander mooi voorbeeld zijn de folies van 3M die in de automobielindustrie gebruikt worden om auto’s te wrappen, waarmee je ze in no time een ander uiterlijk geeft. Dat is veel efficiënter dan bijvoorbeeld alsmaar rallyauto’s overspuiten als er weer een nieuwe sponsor is. Vertaal dat nou eens naar de binnen- en buitenafwerking van huizen. Dus wij vroegen aan 3M: kun je dat dan ook niet met woningen doen? En dat blijkt te kunnen. PLEKvoor is nu nog een erg klein bedrijfje, maar is wel de eerste die een stel woningen van binnen en van buiten wrapt met folie. En we bieden 3M een potentieel enorm groot nieuw distributiekanaal.

Recycleren als PETflessen

Het derde aspect van het missiestatement is “huizen recyclen als PETflessen” en dat hebben wij vertaald naar aanpasbaar, verplaatsbaar en herbruikbaar. De PLEKvoor huizen bestaan uit modules die je aan elkaar klikt en eenvoudig kunt vervangen en aanpassen; of terugnemen en recycleren tot onderdelen die je weer in nieuwe modules kunt hergebruiken. Verder kun je de huisjes gemakkelijk weer uit elkaar klikken en als geheel verplaatsen naar een nieuwe locatie, waar je ze weer in elkaar klikt.’

Tot zover het verhaal van hoe iemand uit de bouwsector is gekomen tot opzienbarende innovaties door het hebben van een open mind en tonen van veel creativiteit. Ik denk dat ook wij als Vlaamse bouwsector veel kunnen leren van andere sectoren, want ik ben er van overtuigd dat er nog veel meer te innoveren valt.

Labels:

 • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

  Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Blog 25: De circulaire economie - aantrekkelijk en rendabel

  In blog 23 en 24 gaven we een kort overzicht van de circulaire economie die bestaat uit twee cirkels: een biologische en een technische cirkel. Vervolgens beschreven we kort de werking van beide cirkels. Mede dankzij moderne technieken werkt het model in theorie prima. Maar hoe zorg je ervoor dat de samenleving afstapt van de lineaire economie en de circulaire principes ook echt gaat toepassen? Anders gezegd hoe maak je de circulaire economie aantrekkelijk en rendabel voor alle partijen? Laten we in deze laatste blog kijken naar een viertal oplossingen.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Blog 23: De circulaire economie - een overzicht

  In de vorige blog gaf ik aan dat om onze planeet - en daarmee ook onszelf - te redden van de ondergang, het roer volledig om moet. Van een verspillende en vervuilende maatschappij  moeten we op weg naar een duurzame samenleving. Gelukkig zien we overal de tekenen verschijnen dat het roer inderdaad om aan het gaan is. Er zijn vele wegen die ons leiden naar die duurzame samenleving zoals de digitale transformatie, de deeleconomie en de energietransitie. Echter de belangrijkste weg is toch wel die van de circulaire economie. Maar wat is die circulaire economie nu eigenlijk?

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
Sluiten