Vanaf nu kun je een afspraak maken om op donderdag langs te komen op Kamp C voor een bouwadvies. Door de coronamaatregelen geven we echter de voorkeur aan digitale bouwadviezen. De bouwadviezen in de gemeenten worden ook digitaal georganiseerd en gaan niet fysiek door tot 1/9. Bel of mail ons voor meer info. Verhuringen zijn weer mogelijk in het Conferentiecentrum de Basis. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

28 mei 2020 door Peter-Paul van den Berg

smart-home-2005993_1280.png

In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

Huizen verkopen als telefoons

Jeroen vertelt over het tweede onderdeel van het missiestatement is “huizen verkopen als telefoons”: ‘Als je ziet hoe de mobiele telefoon zich niet alleen technisch maar ook commercieel heeft ontwikkeld, is dat een geweldig fenomeen en voor de bouwsector een fantastische bron van inspiratie. Het meest fascinerend is de ontwikkeling van de mobiele telefoon naar een platform waarop allerlei diensten worden aangeboden via een appstore. En zo zou je gebouwen ook kunnen zien: als een platform waarop allerlei aanbieders hun innovaties kunnen etaleren. In feite is dat ook een van de aloude hoofdtaken van de aannemer: het inkopen van beton, staal, hout en glas en dat wegzetten in een gebouw. Alleen is de traditionele bouwsector daarin blijven steken en je moet dat moderniseren. Er zijn zoveel technologieën, innovaties en start-ups die de weg naar de bouw-/vastgoedwereld niet kennen. En daar kun jij als aannemer of als ontwikkelaar van huisjes tussen gaan zitten.

Dan koop je dus nanotechnologie, sensortechnologie en allerlei circulaire bio-based materialen in. Dus wij gaan niet onze eigen sensoren ontwikkelen, maar we zeggen tegen een sensorpartij: jij hebt een geniale sensor ontwikkeld en die krijg je niet goed verkocht in de bouwsector. Wij hebben een platform – bijvoorbeeld een huisje waarvan we er een paar honderd per jaar gaan produceren – en als jij denkt dat jouw sensor daar goed in past, wees welkom en stop die in het huisje. Het huis wordt daarmee dus een platform voor anderen. En dat begint nu al te werken.

Voorbeelden

Neem als voorbeeld de ontwikkeling in verwarmingsconcepten. Bij ons gaan geen ingewikkelde kabels en leidingen door de wanden, want dat is te duur en te statisch. Bij ons moet het gewoon klikbaar zijn en adaptief. Vervolgens ontmoeten we iemand die een heel dunne verwarmingsfolie heeft ontwikkeld die je gewoon op de wand kunt plakken. Geweldig bedacht, maar hij krijgt het niet in de markt en is er al jaren mee bezig. Wij zeggen: wij vinden jouw oplossing geniaal, wij hebben huisjes en wij kunnen jouw folie daarin zetten en daarmee leveren wij jou een distributiekanaal voor jouw folie.

Een ander mooi voorbeeld zijn de folies van 3M die in de automobielindustrie gebruikt worden om auto’s te wrappen, waarmee je ze in no time een ander uiterlijk geeft. Dat is veel efficiënter dan bijvoorbeeld alsmaar rallyauto’s overspuiten als er weer een nieuwe sponsor is. Vertaal dat nou eens naar de binnen- en buitenafwerking van huizen. Dus wij vroegen aan 3M: kun je dat dan ook niet met woningen doen? En dat blijkt te kunnen. PLEKvoor is nu nog een erg klein bedrijfje, maar is wel de eerste die een stel woningen van binnen en van buiten wrapt met folie. En we bieden 3M een potentieel enorm groot nieuw distributiekanaal.

Recycleren als PETflessen

Het derde aspect van het missiestatement is “huizen recyclen als PETflessen” en dat hebben wij vertaald naar aanpasbaar, verplaatsbaar en herbruikbaar. De PLEKvoor huizen bestaan uit modules die je aan elkaar klikt en eenvoudig kunt vervangen en aanpassen; of terugnemen en recycleren tot onderdelen die je weer in nieuwe modules kunt hergebruiken. Verder kun je de huisjes gemakkelijk weer uit elkaar klikken en als geheel verplaatsen naar een nieuwe locatie, waar je ze weer in elkaar klikt.’

Tot zover het verhaal van hoe iemand uit de bouwsector is gekomen tot opzienbarende innovaties door het hebben van een open mind en tonen van veel creativiteit. Ik denk dat ook wij als Vlaamse bouwsector veel kunnen leren van andere sectoren, want ik ben er van overtuigd dat er nog veel meer te innoveren valt.

Labels:

 • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

  Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • Klimaatneutrale woningen: duurzaam van binnen, aantrekkelijk van buiten

  In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen in Nederland van het aardgas af. En in 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dit is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Green Deal te behalen. Naast de duurzaamheidsslag biedt het ook kansen voor een esthetische metamorfose. De aanblik van eentonige sociale woningbouw gaat de komende jaren meer variatie laten zien.

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Blog 19: Leren van andere sectoren

  Als we in de bouwsector willen innoveren dan zijn we gewend om vooral te kijken naar waar bouwsectoren in andere landen mee bezig zijn. Of als individueel bouwbedrijf kijk je primair naar waar je concurrenten mee bezig zijn. Maar je kunt juist heel veel leren door te kijken naar totaal andere sectoren. En dan kun je tot opzienbarende inzichten en innovaties komen. In deze en de volgende blog geef ik daarvan een prachtig voorbeeld.

  Lees meer
 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Expertenteam start met uitvoering van ambitieuze Roadmap Leuven 2030

  In september startte, vanuit het sterke partnerschap Leuven 2030, een ploeg van 17 experten om via de realisatie van de 13 programma’s uit 'Roadmap 2025 · 2035 · 2050’ de Leuvense klimaatdoelen mee waar te maken. Eerder dit jaar stelde het ‘klimaatnetwerk’ Leuven 2030 haar Roadmap voor op de uitverkochte conferentie ‘Road to 2050’. Met dit unieke actieplan, opgebouwd rond 13 programma’s, wil de vzw de versnelling richting een klimaatneutrale toekomst inzetten. De Roadmap tekent de ambitieuze weg naar een klimaatneutraal Leuven uit en toont daarin de cruciale rol van iedere inwoner, ieder bedrijf, iedere kennisinstelling en iedere overheid. Dat deze uitdaging op véle schouders dient te worden gelegd, is meer dan ooit duidelijk.

  Projectverantwoordelijke Anne Goidts van Kamp C faciliteert samen met Drie Vleugels, Energieconsulent van de Stad Leuven, het programma Woningen Renoveren. Dit programma focust op het benaderen en ondersteunen van huurders en private woningeigenaars om hun woning energiezuiniger te maken. Samen met alle betrokken actoren wil Leuven 2030 elke Leuvenaar gericht advies en begeleiding op maat aanbieden om zijn of haar woning energiezuiniger te maken.

  Lees meer
Sluiten