28 mei 2020

In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.
Huizen verkopen als telefoons
Jeroen vertelt over het tweede onderdeel van het missiestatement is “huizen verkopen als telefoons”: ‘Als je ziet hoe de mobiele telefoon zich niet alleen technisch maar ook commercieel heeft ontwikkeld, is dat een geweldig fenomeen en voor de bouwsector een fantastische bron van inspiratie. Het meest fascinerend is de ontwikkeling van de mobiele telefoon naar een platform waarop allerlei diensten worden aangeboden via een appstore. En zo zou je gebouwen ook kunnen zien: als een platform waarop allerlei aanbieders hun innovaties kunnen etaleren. In feite is dat ook een van de aloude hoofdtaken van de aannemer: het inkopen van beton, staal, hout en glas en dat wegzetten in een gebouw. Alleen is de traditionele bouwsector daarin blijven steken en je moet dat moderniseren. Er zijn zoveel technologieën, innovaties en start-ups die de weg naar de bouw-/vastgoedwereld niet kennen. En daar kun jij als aannemer of als ontwikkelaar van huisjes tussen gaan zitten.
Dan koop je dus nanotechnologie, sensortechnologie en allerlei circulaire bio-based materialen in. Dus wij gaan niet onze eigen sensoren ontwikkelen, maar we zeggen tegen een sensorpartij: jij hebt een geniale sensor ontwikkeld en die krijg je niet goed verkocht in de bouwsector. Wij hebben een platform – bijvoorbeeld een huisje waarvan we er een paar honderd per jaar gaan produceren – en als jij denkt dat jouw sensor daar goed in past, wees welkom en stop die in het huisje. Het huis wordt daarmee dus een platform voor anderen. En dat begint nu al te werken.
Voorbeelden
Neem als voorbeeld de ontwikkeling in verwarmingsconcepten. Bij ons gaan geen ingewikkelde kabels en leidingen door de wanden, want dat is te duur en te statisch. Bij ons moet het gewoon klikbaar zijn en adaptief. Vervolgens ontmoeten we iemand die een heel dunne verwarmingsfolie heeft ontwikkeld die je gewoon op de wand kunt plakken. Geweldig bedacht, maar hij krijgt het niet in de markt en is er al jaren mee bezig. Wij zeggen: wij vinden jouw oplossing geniaal, wij hebben huisjes en wij kunnen jouw folie daarin zetten en daarmee leveren wij jou een distributiekanaal voor jouw folie.
Een ander mooi voorbeeld zijn de folies van 3M die in de automobielindustrie gebruikt worden om auto’s te wrappen, waarmee je ze in no time een ander uiterlijk geeft. Dat is veel efficiënter dan bijvoorbeeld alsmaar rallyauto’s overspuiten als er weer een nieuwe sponsor is. Vertaal dat nou eens naar de binnen- en buitenafwerking van huizen. Dus wij vroegen aan 3M: kun je dat dan ook niet met woningen doen? En dat blijkt te kunnen. PLEKvoor is nu nog een erg klein bedrijfje, maar is wel de eerste die een stel woningen van binnen en van buiten wrapt met folie. En we bieden 3M een potentieel enorm groot nieuw distributiekanaal.
Recycleren als PETflessen
Het derde aspect van het missiestatement is “huizen recyclen als PETflessen” en dat hebben wij vertaald naar aanpasbaar, verplaatsbaar en herbruikbaar. De PLEKvoor huizen bestaan uit modules die je aan elkaar klikt en eenvoudig kunt vervangen en aanpassen; of terugnemen en recycleren tot onderdelen die je weer in nieuwe modules kunt hergebruiken. Verder kun je de huisjes gemakkelijk weer uit elkaar klikken en als geheel verplaatsen naar een nieuwe locatie, waar je ze weer in elkaar klikt.’
Tot zover het verhaal van hoe iemand uit de bouwsector is gekomen tot opzienbarende innovaties door het hebben van een open mind en tonen van veel creativiteit. Ik denk dat ook wij als Vlaamse bouwsector veel kunnen leren van andere sectoren, want ik ben er van overtuigd dat er nog veel meer te innoveren valt.