De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

28 mei 2020 door Peter-Paul van den Berg

smart-home-2005993_1280.png

In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

Huizen verkopen als telefoons

Jeroen vertelt over het tweede onderdeel van het missiestatement is “huizen verkopen als telefoons”: ‘Als je ziet hoe de mobiele telefoon zich niet alleen technisch maar ook commercieel heeft ontwikkeld, is dat een geweldig fenomeen en voor de bouwsector een fantastische bron van inspiratie. Het meest fascinerend is de ontwikkeling van de mobiele telefoon naar een platform waarop allerlei diensten worden aangeboden via een appstore. En zo zou je gebouwen ook kunnen zien: als een platform waarop allerlei aanbieders hun innovaties kunnen etaleren. In feite is dat ook een van de aloude hoofdtaken van de aannemer: het inkopen van beton, staal, hout en glas en dat wegzetten in een gebouw. Alleen is de traditionele bouwsector daarin blijven steken en je moet dat moderniseren. Er zijn zoveel technologieën, innovaties en start-ups die de weg naar de bouw-/vastgoedwereld niet kennen. En daar kun jij als aannemer of als ontwikkelaar van huisjes tussen gaan zitten.

Dan koop je dus nanotechnologie, sensortechnologie en allerlei circulaire bio-based materialen in. Dus wij gaan niet onze eigen sensoren ontwikkelen, maar we zeggen tegen een sensorpartij: jij hebt een geniale sensor ontwikkeld en die krijg je niet goed verkocht in de bouwsector. Wij hebben een platform – bijvoorbeeld een huisje waarvan we er een paar honderd per jaar gaan produceren – en als jij denkt dat jouw sensor daar goed in past, wees welkom en stop die in het huisje. Het huis wordt daarmee dus een platform voor anderen. En dat begint nu al te werken.

Voorbeelden

Neem als voorbeeld de ontwikkeling in verwarmingsconcepten. Bij ons gaan geen ingewikkelde kabels en leidingen door de wanden, want dat is te duur en te statisch. Bij ons moet het gewoon klikbaar zijn en adaptief. Vervolgens ontmoeten we iemand die een heel dunne verwarmingsfolie heeft ontwikkeld die je gewoon op de wand kunt plakken. Geweldig bedacht, maar hij krijgt het niet in de markt en is er al jaren mee bezig. Wij zeggen: wij vinden jouw oplossing geniaal, wij hebben huisjes en wij kunnen jouw folie daarin zetten en daarmee leveren wij jou een distributiekanaal voor jouw folie.

Een ander mooi voorbeeld zijn de folies van 3M die in de automobielindustrie gebruikt worden om auto’s te wrappen, waarmee je ze in no time een ander uiterlijk geeft. Dat is veel efficiënter dan bijvoorbeeld alsmaar rallyauto’s overspuiten als er weer een nieuwe sponsor is. Vertaal dat nou eens naar de binnen- en buitenafwerking van huizen. Dus wij vroegen aan 3M: kun je dat dan ook niet met woningen doen? En dat blijkt te kunnen. PLEKvoor is nu nog een erg klein bedrijfje, maar is wel de eerste die een stel woningen van binnen en van buiten wrapt met folie. En we bieden 3M een potentieel enorm groot nieuw distributiekanaal.

Recycleren als PETflessen

Het derde aspect van het missiestatement is “huizen recyclen als PETflessen” en dat hebben wij vertaald naar aanpasbaar, verplaatsbaar en herbruikbaar. De PLEKvoor huizen bestaan uit modules die je aan elkaar klikt en eenvoudig kunt vervangen en aanpassen; of terugnemen en recycleren tot onderdelen die je weer in nieuwe modules kunt hergebruiken. Verder kun je de huisjes gemakkelijk weer uit elkaar klikken en als geheel verplaatsen naar een nieuwe locatie, waar je ze weer in elkaar klikt.’

Tot zover het verhaal van hoe iemand uit de bouwsector is gekomen tot opzienbarende innovaties door het hebben van een open mind en tonen van veel creativiteit. Ik denk dat ook wij als Vlaamse bouwsector veel kunnen leren van andere sectoren, want ik ben er van overtuigd dat er nog veel meer te innoveren valt.

Labels:

 • Blog 21: Duurzaamheid en innovatie - verder kijken

  Ik heb het in deze blogserie tot nog toe vooral over de noodzaak van duurzaamheid en innovatie in de bebouwde omgeving gehad en hoe het model van circulair bouwen daarbij een belangrijke rol speelt. Dat is ook logisch want Kamp C heeft de bebouwde omgeving als primair aandachtsgebied. Maar de noodzaak voor duurzaamheid en innovatie is overal nodig. In de komende blogs kijk ik naar ontwikkelingen buiten de bebouwde omgeving. Ik begin met het grote plaatje van waarom duurzaamheid en innovatie eigenlijk nodig zijn.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

  Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
Sluiten