Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

8 september 2020 door Diana Grasso

CROPPED collage winnaars 3D Print Awards

Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

Kamp C is in België een pionier voor het 3D-printen in de bouw. Het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw beschikt sinds vorig jaar over de grootste 3D-betonprinter in Europa en printte onlangs als eerste wereldwijd een woning van twee verdiepingen uit één stuk.

Kamp C organiseerde de wedstrijd om inspirerende objecten en bouwelementen te verzamelen die geprint kunnen worden met de 3D-printer. In de objecten moeten de voordelen van 3D-betonprinten goed tot hun recht komen, en dat in de categorie interieur of exterieur. Voor studenten was er een aparte categorie.

Met deze wedstrijd wil Kamp C de creativiteit aanwakkeren en iedereen uitdagen na te denken over toepassingsmogelijkheden van 3D-printen in de bouw. Kamp C plant nog meer van dit soort uitdagingen in de nabije toekomst,” stelt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke bij Kamp C.

Vakjury

Alle inzendingen werden grondig gescreend door 3 experten uit de sector: Arnaud Tandt van Febelcem (de federatie voor de cementnijverheid), Jan Blaakmeer van Saint Gobain Weber Beamix en Rik Neven van architectura.be. Vanuit Kamp C sloten ook Marijke Aerts, Peter-Paul van den Berg, Emiel Ascione en Piet Wielemans aan bij deze vakjury.

In de categorie ‘vakjury interieur’ wint Iman Hadzhivalcheva uit het Nederlandse Enschede de eerste prijs met het ontwerp ‘Hot Tub 2.0’ gevolgd door Stefan Bernar uit Schriek met zijn ‘zitbank’. Student Quinten De Korte uit het Nederlandse Uithoorn haalt de eerste prijs binnen met ‘Gen-table’, Douwe Wouters uit Niel wordt tweede met de ‘zitboog’. De vakjury selecteerde in de categorie ‘ruwbouw’ ‘Stepping Stone Waterfall’ van TEN agency uit Kortrijk op nummer één gevolgd door Wouter Kimps uit Herk-de-Stad met het ontwerp ‘detail voorgevel’.

Publieksprijzen

Het grote publiek kon online meestemmen via www.kampcdaagtuit.be. ‘Hot Tub 2.0’ van Iman Hadzhivalcheva wint de publieksprijs in de categorie ‘interieur’ gevolgd door ‘Harmonic Division’ van TEN agency. De ‘zitboog’ van Douwe Wouters krijgt een eervolle eerste plaats in de categorie ‘student’. Het publiek sloot zich aan bij de vakjury in de categorie ‘ruwbouw’ met TEN agency op één gevolgd door Wouter Kimps.

Het was zeker niet evident om de winnaars te selecteren. Want als de wedstrijd één zaak heeft duidelijk gemaakt, is dat 3D-printen zich leent voor heel uiteenlopende zaken. Samen met de andere juryleden ben ik echt benieuwd om de winnende ontwerpen te zien printen. The proof of the pudding is in the eating,” aldus Rik Neven, zaakvoerder van Redactiebureau Palindroom dat de wedstrijd coördineerde.

De winnaars op een rijtje

Vakjury: Interieur eerste prijs

Hot Tub 2.0

Iman Hadzhivalcheva

Vakjury interieur tweede prijs

Zitbank

Stefan Bernar

Vakjury: student eerste prijs

Gen-table

Quinten De Korte

Vakjury: student tweede prijs

Zitboog

Douwe Wouters

Vakjury: ruwbouw eerste prijs

Stepping Stone Waterfall

TEN agency

Vakjury: ruwbouw tweede prijs

Detail voorgevel

Wouter Kimps

Publiek: interieur eerste prijs

Hot Tub 2.0

Iman Hadzhivalcheva

Publiek: interieur tweede prijs

Harmonic Division

TEN agency

Publiek: student eerste prijs

Zitboog

Douwe Wouters

Publiek: ruwbouw eerste prijs

Stepping Stone Waterfall

TEN agency

Publiek: ruwbouw tweede prijs

Detail voorgevel

Wouter Kimps

Meer info over de ontwerpen vind je in volgende artikels:

Finalisten categorie 'exterieur'

Finalisten categorie 'interieur'

Finalisten categorie 'student deel 1'

Finalisten categorie 'student deel 2'

Project

Het 3D-huis maakt onderdeel uit van het Europese project C3PO. Dit project wil de intrede van deze innovatieve techniek in Vlaanderen versnellen. Acht partners, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen de krachten: Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE, Groep Van Roey, Thomas More, Trias architecten, Ugent en Vicré. Saint-Gobain Weber werkt ook mee aan het project.

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) konden de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Beeld: winnende ontwerpen 3D Print Awards

logo C3PO.png

Labels:

  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

    Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

    Lees meer
  • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

    Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

    Lees meer
  • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

    In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

    Lees meer
  • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

    Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

    Lees meer
  • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

    Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

    Lees meer
  • Stem mee voor de 3D Print Awards

    Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

    Lees meer
  • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

    Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

    Lees meer
  • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

    Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

    Lees meer
  • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

    3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

    Lees meer
Sluiten