Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/05/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

26 november 2020 door Diana Grasso

cropped EPC tool VEA.png

In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

Wat is een EPC-score?

Geert: “De EPC-score geeft weer hoe energie-efficiënt jouw woning is. Hoe hoger de score, hoe slechter de woning geïsoleerd is en hoe minder efficiënt de verwarmingsinstallaties zijn. De score wordt bepaald op basis van een theoretische berekening met een standaard bewonersgedrag en een standaardklimaat dat voor alle wooneenheden hetzelfde is. Dit maakt het mogelijk om de energie-efficiëntie van verschillende woningen en appartementen te vergelijken, maar maakt het niet mogelijk om de EPC-score te vergelijken met jouw eigen verbruik.”

Waarom hebben jullie de EPC-tool ontwikkeld en wat wil het Vlaams Energieagentschap (VEA) ermee bereiken?

Geert: “Er zijn verschillende doelen:

 1. Bewustwording rond het energielabel vergroten: Met de vernieuwing van het EPC in januari 2019 heeft het Vlaams Energieagentschap een belangrijke stap gezet om het EPC ook buiten de context van verkoop en verhuur tot een nuttig instrument te maken: het EPC is visueel aantrekkelijker en gemakkelijker leesbaar, het energielabel is geïntroduceerd en er worden aanbevelingen meegegeven en concrete tips. Meer en meer zien we dan ook het belang van het EPC toenemen. Met deze tool willen we de drempel rond het EPC verlagen door maximaal te sensibiliseren rond het energielabel: het label is gemakkelijker te begrijpen dan een score en geeft in één oogopslag weer hoe goed of slecht een woning presteert. Daarom willen we het energielabel maximaal bekend maken met deze tool: hoe goed is een C-label eigenlijk? En hoeveel woningen hebben er dan nog een F-label? En welke inspanningen zijn er nodig om een A-label te behalen? …
 2. Bewustwording rond de doelstelling 2050 vergroten: Tegen 2050 wil de Vlaamse regering dat elk huis en elk appartement een A-label behaalt. Dit is een boodschap die we breed willen communiceren, en deze tool is daar één van de kanalen voor.
 3. Bewustwording bij renovatiebeslissingen: bij renovaties spelen vaak andere factoren mee dan energie-efficiëntie. Met deze tool willen we het eenvoudiger maken om, op een indicatieve manier, te bekijken welke impact het wel of niet uitvoeren van energetische maatregelen heeft op het energielabel. Ook kan men, indien men nog geen EPC heeft, indicatief nakijken of men in aanmerking kan komen voor de nieuwe financieringsmogelijkheden die vanaf januari 2021 gelanceerd worden (https://www.energiesparen.be/renteloos-renovatiekrediet en https://www.energiesparen.be/epc-label-premie). Uiteraard is nog steeds een officieel EPC nodig, opgemaakt na 1 januari 2019, om dit sluitend te weten.”

Op welke criteria screent de online toepassing de woning?

Geert: “Voor woningen die al een EPC hebben, kan de tool heel eenvoudig het energielabel benchmarken met gelijkwaardige woningen in de gemeente, provincie of Vlaanderen. Voor woningen die nog geen EPC hebben, vult men eerst een korte vragenlijst over de woning in, waarna de tool een indicatie van het energielabel van de woning berekent en men dit indicatief energielabel kan vergelijken met gelijkaardige woningen. De vragen zijn bewust kort en duidelijk gehouden en focussen op de belangrijkste aspecten van de woning zelf: type woning, grootte, type verwarmingssysteem, aanwezigheid isolatie, aanwezigheid zonnepanelen of zonneboiler, … Door de eenvoud en de aannames die moeten gebeuren om het eenvoudig te houden, kan de tool uiteraard enkel een indicatie geven. Voor het werkelijke energielabel moet nog steeds een officieel EPC opgemaakt worden door een erkend energiedeskundige type A.”

Welke feedback krijg je van de gebruikers?

Geert: “De tool is nog maar net gereleased dus we hebben nog maar weinig feedback ontvangen. Onze stakeholders zijn alvast enthousiast.”

Hoeveel mensen hebben de tool al gebruikt? Hebben ze al voorgestelde energiebesparende maatregelen doorgevoerd in huis? Zo ja, welke?

Geert: “Na 2 dagen waren er al 5000 bezoekers. De tool polst niet naar uitgevoerde maatregelen en vraagt ook geen contactinformatie op, dus daarover is er geen informatie beschikbaar.”

Onze collega Anne is zeer enthousiast over de EPC-tool. Ze vertelt waarom. “Het is goed dat er een instrument als het EPC-attest bestaat om op termijn de energie-efficiëntie van alle bestaande woningen en appartementen in Vlaanderen in kaart te brengen. Zo kunnen eigenaars en huurders de energie-efficiëntie van hun woning vergelijken met andere woningen op de markt en worden ze zich ook echt bewust van de eventuele gebreken van hun woning. Als de woning nog niet goed scoort, krijgen ze via het EPC ook een eerste inschatting van de kostprijs van de uit te voeren werken om tot een label A te komen.

Vlaanderen wil tegen 2050 alle woningen naar een label A brengen om zo tegemoet te komen aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen.

De EPC-tool die VEA net gelanceerd heeft maakt het mogelijk om zelf een snelle inschatting te maken van de energie-efficiëntie van je eigen woonst zelf te berekenen en onmiddellijk te vergelijken met andere gelijkaardige woningen in Vlaanderen. Daarnaast kun je met deze tool ook gaan simuleren wat het effect is van bepaalde maatregelen op de energie-efficiëntie van de woning en hoe je dus je woning het best naar een A-label brengt. Deze tool maakt mensen dus meteen ook bewust van de noodzakelijke ingrepen om een woning volledig energiezuinig te maken.

Ook voor kopers van een niet energie-efficiënte bestaande woning of appartement is dit zeer interessant omdat ze zo nog vóór de aankoop van hun woning al in hun kosten aan noodzakelijke renovatiewerken kunnen incalculeren. Kopers van dit soort woningen kunnen vanaf volgend jaar ook beroep doen op een renteloze lening van de Vlaamse overheid om hun woning te renoveren om een label A, B of C te bereiken.

Hopelijk motiveren al deze instrumenten alvast kopers van een nieuwe woonst om meteen ook na te denken over het toekomstbestendig maken van hun woning en hier meteen budget voor te voorzien. Dat zou dan alvast een serieuze stap in de goede richting kunnen betekenen, want de uitdagingen waar we voor staan om het woningpatrimonium in Vlaanderen energiezuinig te maken, zijn enorm groot.”

Nieuwe EPC-premie

Heb je een woning met een slechte energieprestatie? Als je de woning binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kun je hiervoor vanaf 2021 een premie krijgen. Bovenop de premies voor de investeringen zelf.

Doe de EPC-test!

Labels:

 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • Gratis renovatieplan voor de inwoners van Mortsel en Kontich

  Woon je in Kontich of Mortsel en droom jij ook van een nieuw jasje voor je woning of appartement, nieuwe energiezuinige huishoudtoestellen, zonnepanelen op je dak, besparen op je energie- en waterfactuur, … ? Maar ontbreekt het je momenteel aan vertrouwen, kennis, tijd of budget?

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Een karrenspoor als oplossing voor infiltratie van regenwater

  Een leuke staycation en een hittegolf. Het doet ons denken aan een exotische vakantie in eigen land. Ons klimaat is aan het veranderen, zelfs de tuinarchitect voelt het. Sammy Deburggraeve licht de klimaatverandering toe en vertelt hoe je je oprit kunt veranderen in een karrespoor zodat het hemelwater vrij infiltreert in de bodem.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
Sluiten