Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

26 november 2020 door Diana Grasso

cropped EPC tool VEA.png

In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

Wat is een EPC-score?

Geert: “De EPC-score geeft weer hoe energie-efficiënt jouw woning is. Hoe hoger de score, hoe slechter de woning geïsoleerd is en hoe minder efficiënt de verwarmingsinstallaties zijn. De score wordt bepaald op basis van een theoretische berekening met een standaard bewonersgedrag en een standaardklimaat dat voor alle wooneenheden hetzelfde is. Dit maakt het mogelijk om de energie-efficiëntie van verschillende woningen en appartementen te vergelijken, maar maakt het niet mogelijk om de EPC-score te vergelijken met jouw eigen verbruik.”

Waarom hebben jullie de EPC-tool ontwikkeld en wat wil het Vlaams Energieagentschap (VEA) ermee bereiken?

Geert: “Er zijn verschillende doelen:

  1. Bewustwording rond het energielabel vergroten: Met de vernieuwing van het EPC in januari 2019 heeft het Vlaams Energieagentschap een belangrijke stap gezet om het EPC ook buiten de context van verkoop en verhuur tot een nuttig instrument te maken: het EPC is visueel aantrekkelijker en gemakkelijker leesbaar, het energielabel is geïntroduceerd en er worden aanbevelingen meegegeven en concrete tips. Meer en meer zien we dan ook het belang van het EPC toenemen. Met deze tool willen we de drempel rond het EPC verlagen door maximaal te sensibiliseren rond het energielabel: het label is gemakkelijker te begrijpen dan een score en geeft in één oogopslag weer hoe goed of slecht een woning presteert. Daarom willen we het energielabel maximaal bekend maken met deze tool: hoe goed is een C-label eigenlijk? En hoeveel woningen hebben er dan nog een F-label? En welke inspanningen zijn er nodig om een A-label te behalen? …
  2. Bewustwording rond de doelstelling 2050 vergroten: Tegen 2050 wil de Vlaamse regering dat elk huis en elk appartement een A-label behaalt. Dit is een boodschap die we breed willen communiceren, en deze tool is daar één van de kanalen voor.
  3. Bewustwording bij renovatiebeslissingen: bij renovaties spelen vaak andere factoren mee dan energie-efficiëntie. Met deze tool willen we het eenvoudiger maken om, op een indicatieve manier, te bekijken welke impact het wel of niet uitvoeren van energetische maatregelen heeft op het energielabel. Ook kan men, indien men nog geen EPC heeft, indicatief nakijken of men in aanmerking kan komen voor de nieuwe financieringsmogelijkheden die vanaf januari 2021 gelanceerd worden (https://www.energiesparen.be/renteloos-renovatiekrediet en https://www.energiesparen.be/epc-label-premie). Uiteraard is nog steeds een officieel EPC nodig, opgemaakt na 1 januari 2019, om dit sluitend te weten.”

Op welke criteria screent de online toepassing de woning?

Geert: “Voor woningen die al een EPC hebben, kan de tool heel eenvoudig het energielabel benchmarken met gelijkwaardige woningen in de gemeente, provincie of Vlaanderen. Voor woningen die nog geen EPC hebben, vult men eerst een korte vragenlijst over de woning in, waarna de tool een indicatie van het energielabel van de woning berekent en men dit indicatief energielabel kan vergelijken met gelijkaardige woningen. De vragen zijn bewust kort en duidelijk gehouden en focussen op de belangrijkste aspecten van de woning zelf: type woning, grootte, type verwarmingssysteem, aanwezigheid isolatie, aanwezigheid zonnepanelen of zonneboiler, … Door de eenvoud en de aannames die moeten gebeuren om het eenvoudig te houden, kan de tool uiteraard enkel een indicatie geven. Voor het werkelijke energielabel moet nog steeds een officieel EPC opgemaakt worden door een erkend energiedeskundige type A.”

Welke feedback krijg je van de gebruikers?

Geert: “De tool is nog maar net gereleased dus we hebben nog maar weinig feedback ontvangen. Onze stakeholders zijn alvast enthousiast.”

Hoeveel mensen hebben de tool al gebruikt? Hebben ze al voorgestelde energiebesparende maatregelen doorgevoerd in huis? Zo ja, welke?

Geert: “Na 2 dagen waren er al 5000 bezoekers. De tool polst niet naar uitgevoerde maatregelen en vraagt ook geen contactinformatie op, dus daarover is er geen informatie beschikbaar.”

Onze collega Anne is zeer enthousiast over de EPC-tool. Ze vertelt waarom. “Het is goed dat er een instrument als het EPC-attest bestaat om op termijn de energie-efficiëntie van alle bestaande woningen en appartementen in Vlaanderen in kaart te brengen. Zo kunnen eigenaars en huurders de energie-efficiëntie van hun woning vergelijken met andere woningen op de markt en worden ze zich ook echt bewust van de eventuele gebreken van hun woning. Als de woning nog niet goed scoort, krijgen ze via het EPC ook een eerste inschatting van de kostprijs van de uit te voeren werken om tot een label A te komen.

Vlaanderen wil tegen 2050 alle woningen naar een label A brengen om zo tegemoet te komen aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen.

De EPC-tool die VEA net gelanceerd heeft maakt het mogelijk om zelf een snelle inschatting te maken van de energie-efficiëntie van je eigen woonst zelf te berekenen en onmiddellijk te vergelijken met andere gelijkaardige woningen in Vlaanderen. Daarnaast kun je met deze tool ook gaan simuleren wat het effect is van bepaalde maatregelen op de energie-efficiëntie van de woning en hoe je dus je woning het best naar een A-label brengt. Deze tool maakt mensen dus meteen ook bewust van de noodzakelijke ingrepen om een woning volledig energiezuinig te maken.

Ook voor kopers van een niet energie-efficiënte bestaande woning of appartement is dit zeer interessant omdat ze zo nog vóór de aankoop van hun woning al in hun kosten aan noodzakelijke renovatiewerken kunnen incalculeren. Kopers van dit soort woningen kunnen vanaf volgend jaar ook beroep doen op een renteloze lening van de Vlaamse overheid om hun woning te renoveren om een label A, B of C te bereiken.

Hopelijk motiveren al deze instrumenten alvast kopers van een nieuwe woonst om meteen ook na te denken over het toekomstbestendig maken van hun woning en hier meteen budget voor te voorzien. Dat zou dan alvast een serieuze stap in de goede richting kunnen betekenen, want de uitdagingen waar we voor staan om het woningpatrimonium in Vlaanderen energiezuinig te maken, zijn enorm groot.”

Nieuwe EPC-premie

Heb je een woning met een slechte energieprestatie? Als je de woning binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kun je hiervoor vanaf 2021 een premie krijgen. Bovenop de premies voor de investeringen zelf.

Doe de EPC-test!

Foto: EPC-score

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

    Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

    Lees meer
  • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

    Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Tips om te besparen op je waterverbruik

    Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

    Lees meer
  • Wat betekent condens aan de buitenzijden van je ramen?

    Wist je dat condens aan de buitenkant van je ramen een goed teken is? Dit wil zeggen dat het glas goed geïsoleerd is en dat de warmte binnen blijft. Architect Dirk Verbeeck van Kamp C legt uit.

    Lees meer
  • Zo voorkom je oververhitting van je woning

    Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

    Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

    Lees meer
Sluiten