Steven vertelt over de overdracht van de energiemeesterwerking

24 februari 2021 door Diana Grasso

landscape Steven Hendrix IOK.jpg

IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, zal de energiemeesterwerking, in samenwerking met de stadsregio Turnhout, overnemen van Kamp C na de coronacrisis. Vanaf dan zullen de energiemeesters terug op bezoek komen om je te tips te geven om je energiefactuur in te krimpen. Steven Hendrickx van IOK werpt een blik op de toekomst.

Op welke manier was IOK in het verleden betrokken bij de energiemeesterwerking?

Steven: “IOK startte het energiemeesterproject als piloot op samen met de gemeenten Dessel en Retie. Nadien volgden ook nog proefprojecten in Merksplas en Heist-op-den-Berg. Later werd het project opgeschaald naar de hele IOK-regio binnen het Interregproject Shine. Vanaf toen werd ook Kamp C nauwer betrokken en nam het de coördinatie over. IOK bleef instaan voor de link met de gemeenten en de communicatie over de actie.”

Hoe gaat IOK het verderzetten?

Steven: “Nu Kamp C zich opnieuw enkel op het inhoudelijke gaat focussen, gaat IOK met de stadsregio verder op de weg die we in het verleden met Kamp C reeds insloegen. Voor de energiemeesters zelf zal er dus niet veel veranderen behalve hun contactpersoon. Achter de schermen blijven we ook nauw samenwerken met Kamp C, waar ook de energiemeesters blijvend terecht kunnen voor technische ondersteuning en opleidingen.”

In welke gemeenten zijn ze actief?

Steven: “In de 29 gemeenten van IOK en de stadregio Turnhout, die het arrondissement Turnhout, Heist-op-den-Berg en Nijlen omvat.”

Er zijn nu 60 energiemeesters, wil je dit aantal nog zien groeien?

Steven: “Het aantal energiemeesters op zich is voor ons geen doel. We willen vooral inzetten op de kwaliteit van onze dienstverlening zowel naar de vrijwilligers als de burger toe. Momenteel kijken we dan ook vooral uit naar de heropstart van de huisbezoeken wanneer dit opnieuw mogelijk is. Dat is tenslotte wat onze vrijwilligers graag en goed doen. Wanneer die zaken terug lopen geloof ik dat onze groep vanzelf zal groeien. Maar we zijn steeds op zoek naar energiemeesters, geïnteresseerden mogen zich altijd aanmelden bij ons.”

Hoe is de energiemeesterwerking verdergezet tijdens de coronacrisis?

Steven: “Omwille van de coronacrisis was het jammer genoeg onmogelijk om huisbezoeken aan te bieden. De laagdrempelige huisbezoeken die onze vrijwilligers organiseren zijn helaas net datgene wat energiemeesters zo uniek maakt. Daarom is de werking momenteel gepauzeerd, maar bieden we wel samen met Kamp C opleidingen en bijkomende informatie aan onze vrijwilligers. Zo zijn we helemaal mee met de laatste nieuwe informatie voor wanneer we terug huisbezoeken kunnen organiseren.”

Welke dienstverlening hebben de energiemeesters voor de burgers?

Steven: “De energiemeesters geven laagdrempelig advies op maat aan geïnteresseerde burgers over hoe zij op een zo efficiënt mogelijke manier met energie kunnen omgaan. Dit gaat van kleine ingrepen zoals een douche nemen in plaats van een bad, tot adviezen over welk isolatiemateriaal geschikt lijkt voor de specifieke situatie of welke hernieuwbare technologie eventueel interessant is.”

Energiemeesters gezocht!

Wij zijn nog op zoek naar energiemeesters. Is dit jouw roeping? Schrijf je in https://www.kempen2030.be/energiemeester.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Kamp C? Lees het interview met Hans!

Foto: Steven van IOK

Logo Shine.jpg

Labels:

  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

    Lees meer
  • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
Sluiten