Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is open. Voor evenementen incl. recepties gelden er aangepaste coronamaatregelen tot max. 50 personen. Contacteer het Conferentie- en Bedrijvencentrum de Basis op 014/27 96 50 voor onze mogelijkheden.

“aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

11 juni 2021 door Diana Grasso

website 2 persfoto aha-mobiel.jpg

Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

Vandaag werd de “aha!”-Mobiel ingehuldigd aan buurthuis den Alf in Kontich. Deze mobiel wordt voor het eerst ingezet in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP. RHEDCOOP staat voor ‘Renovatie en Hernieuwbare Energie Diensten via COOPeraties’. Burgers kunnen er terecht met vragen over renovaties voor een energiezuinigere woning of voor hulp bij hun renovatietraject. Inwoners van Kontich en Mortsel kunnen een 'online renovatie audit' invullen voor een renovatieplan of renovatietraject op maat. Inwoners kunnen een afspraak maken met een energieambassadeur van de gemeente Kontich of Mortsel aan de mobiel. Je vindt de “aha!”-Mobiel van 14 tot 18 juni aan het buurthuis den Alf, Holle weg 2 in Kontich. In Mortsel kun je van 21 juni tot 25 juni terecht aan de Meerminnecampus.

Kamp C

Nezha Attaf, projectverantwoordelijke bij Kamp C, heeft de “aha!”-Mobiel ontworpen. De bedoeling is om inwoners te mobiliseren, activeren en informeren. Burgers kunnen er terecht met vragen over renovaties die je woning energiezuiniger maken en het renovatietraject. Ik doe hierbij een warme oproep om de ‘online renovatie-audit’ in te vullen die loopt tot en met 30 juni.”

Om de klimaatdoelstellingen van Europa te halen moeten we allemaal ons steentje bijdragen, ook op het vlak van wonen, bouwen en verbouwen. Als overheid moeten wij proberen om dat voor onze inwoners zo gemakkelijk mogelijk te maken. De “aha!”-Mobiel zorgt voor een erg laagdrempelig contact. Dat wordt zeer gewaardeerd. De EU stelde ons voor deze ontwikkeling dan ook Europese subsidies ter beschikking.

Energiezuinige woning

De lokale besturen van Kontich en Mortsel hebben het burgemeestersconvenant 2030 ondertekend en maken een nieuw klimaatactieplan op. Eén van de speerpunten om de uitstoot van CO2 door de huishoudens verder te verminderen, is de energetische renovatie van bestaande woningen aanmoedigen.

De lokale besturen zetten volop in op betaalbaar en kwalitatief wonen. Een energiezuinige woning maakt hier integraal deel van uit. Met het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP zetten Kontich en Mortsel hun inwoners op weg naar een energiezuinige woning. Samen met Kamp C (provincie Antwerpen), REScoop Vlaanderen en energiecoöperatie ZuidtrAnt zoeken ze nieuwe manieren om energetische renovaties praktisch en financieel mogelijk te maken voor iedereen. Met het RHEDCOOP-project gaan de projectpartners verder dan adviesverlening en hopen ze mensen ook praktisch te ondersteunen bij het realiseren van hun renovatieprojecten.

Als we de klimaatdoelstellingen willen halen en onze woningen energievriendelijker willen maken, hebben we onze inwoners nodig. Dat kunnen we als lokale besturen niet alleen. In Mortsel hebben we al jaren een succesvol premiestelsel om energiebesparende ingrepen te stimuleren, hebben we een nieuwe bouwcode waar duurzaamheid voorop staat en promoten we groepsaankopen en zetten we energiesnoeiers in bij mensen die het moeilijk hebben. De "aha!"-Mobiel is een extra instrument dat we kunnen inzetten.

Daarnaast geeft Kontich dankzij hun vrijwillige energiemeesters energieadvies op maat en aan huis. De energiemeester is een expert op vlak van energie besparen. Tijdens een huisbezoek gaat hij samen met de bewoner op zoek naar manieren om energie te besparen.

Met de energiemeesters willen we energiebesparing op een informele en laagdrempelige manier mogelijk maken voor iedereen. Ook in het gemeentehuis van Kontich kunnen inwoners terecht voor een advies van het Energiek Loket of het duurzaam bouwadvies van Kamp C.

Energiek loket

Het EnergieK loket is een centraal contact- en informatiepunt waar alle inwoners uit de IGEAN-regio terecht kunnen voor advies en informatie over premies, renoveren en energie besparen. Het EnergieK loket ondersteunt inwoners in hun (ver-)bouwproces ook met praktische acties. Zo organiseert het EnergieK huis regelmatig groepsaankopen en infosessies over renoveren, isoleren, zonnepanelen en nog veel meer. Bovendien kun je bij het EnergieK huis terecht voor een renteloze energie lening.

Openingsuren van het loket vind je op www.igean.be/energiekloket - je kunt het EnergieK loket ook bereiken via energie@igean.be of 03 350 08 08 (elke weekdag tussen 9u en 16u).

De laatste woensdag van de maand is er een fysiek EnergieK loket in Mortsel. Dit is op afspraak vanwege corona. Meer info vind je op de website van IGEAN: milieuenveiligheid.igean.be of via energie@igean.be of 03 350 08 08.

Scan de QR-code en vul de online renovatie-audit in:

QR-code_Renovatie-audit van jouw woning of appartement

Meer info over het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP: RHEDCOOP: Renovatie en Hernieuwbare Energie Diensten via COÖPeraties - Grensregio

Foto: Inhuldiging “aha!”-Mobiel. Met Nezha Attaf en Kathleen Helsen van Kamp C, schepen Steve D’Hulster (Mortsel), schepen Karel Van Elshocht (Kontich) en energiemeester Bruno © Kamp C

projectlogo's Rhedcoop aangepast Mortsel

Labels:

 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Bouwsector datet met creatieve ondernemers in uniek innovatietraject Build.Create.Innovate.

  Kamp C (het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw) en ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (een verbindingsplatform voor de creatieve economie in provincie Antwerpen) starten samen een nieuw innovatietraject waarin de bouwsector wordt uitgenodigd om met creatieve ondernemers aan de slag te gaan. In maart gaat het traject van start met een matchmaking die deelnemers uit beide sectoren op maat aan elkaar koppelt om een optimaal resultaat te krijgen. Kandidaten hiervoor kunnen zich nog aanmelden.

  Lees meer
 • Bouw van Vlaamse Housing 4.0. Energy pilot nadert

  Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? Kamp C en de provincie Vlaams-Brabant zijn met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aangegaan. Samen met 8 partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, onderzoeken we de mogelijkheden van innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op een aantal sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd. Hoe ver staan ze al?

  Lees meer
 • Het SOLARISE project laat de zon schijnen voor alle burgers

  Kamp C vindt het belangrijk om bij nieuwbouw en renovatie energetisch performante constructies na te streven. Deze taak werd al opgenomen in de dagelijkse werking van Kamp C en via het Interreg-project SOLARISE zal dit nog verder uitgebouwd worden.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
Sluiten