“aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

11 juni 2021 door Diana Grasso

website 2 persfoto aha-mobiel.jpg

Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

Vandaag werd de “aha!”-Mobiel ingehuldigd aan buurthuis den Alf in Kontich. Deze mobiel wordt voor het eerst ingezet in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP. RHEDCOOP staat voor ‘Renovatie en Hernieuwbare Energie Diensten via COOPeraties’. Burgers kunnen er terecht met vragen over renovaties voor een energiezuinigere woning of voor hulp bij hun renovatietraject. Inwoners van Kontich en Mortsel kunnen een 'online renovatie audit' invullen voor een renovatieplan of renovatietraject op maat. Inwoners kunnen een afspraak maken met een energieambassadeur van de gemeente Kontich of Mortsel aan de mobiel. Je vindt de “aha!”-Mobiel van 14 tot 18 juni aan het buurthuis den Alf, Holle weg 2 in Kontich. In Mortsel kun je van 21 juni tot 25 juni terecht aan de Meerminnecampus.

Kamp C

Nezha Attaf, projectverantwoordelijke bij Kamp C, heeft de “aha!”-Mobiel ontworpen. De bedoeling is om inwoners te mobiliseren, activeren en informeren. Burgers kunnen er terecht met vragen over renovaties die je woning energiezuiniger maken en het renovatietraject. Ik doe hierbij een warme oproep om de ‘online renovatie-audit’ in te vullen die loopt tot en met 30 juni.”

Om de klimaatdoelstellingen van Europa te halen moeten we allemaal ons steentje bijdragen, ook op het vlak van wonen, bouwen en verbouwen. Als overheid moeten wij proberen om dat voor onze inwoners zo gemakkelijk mogelijk te maken. De “aha!”-Mobiel zorgt voor een erg laagdrempelig contact. Dat wordt zeer gewaardeerd. De EU stelde ons voor deze ontwikkeling dan ook Europese subsidies ter beschikking.

Energiezuinige woning

De lokale besturen van Kontich en Mortsel hebben het burgemeestersconvenant 2030 ondertekend en maken een nieuw klimaatactieplan op. Eén van de speerpunten om de uitstoot van CO2 door de huishoudens verder te verminderen, is de energetische renovatie van bestaande woningen aanmoedigen.

De lokale besturen zetten volop in op betaalbaar en kwalitatief wonen. Een energiezuinige woning maakt hier integraal deel van uit. Met het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP zetten Kontich en Mortsel hun inwoners op weg naar een energiezuinige woning. Samen met Kamp C (provincie Antwerpen), REScoop Vlaanderen en energiecoöperatie ZuidtrAnt zoeken ze nieuwe manieren om energetische renovaties praktisch en financieel mogelijk te maken voor iedereen. Met het RHEDCOOP-project gaan de projectpartners verder dan adviesverlening en hopen ze mensen ook praktisch te ondersteunen bij het realiseren van hun renovatieprojecten.

Als we de klimaatdoelstellingen willen halen en onze woningen energievriendelijker willen maken, hebben we onze inwoners nodig. Dat kunnen we als lokale besturen niet alleen. In Mortsel hebben we al jaren een succesvol premiestelsel om energiebesparende ingrepen te stimuleren, hebben we een nieuwe bouwcode waar duurzaamheid voorop staat en promoten we groepsaankopen en zetten we energiesnoeiers in bij mensen die het moeilijk hebben. De "aha!"-Mobiel is een extra instrument dat we kunnen inzetten.

Daarnaast geeft Kontich dankzij hun vrijwillige energiemeesters energieadvies op maat en aan huis. De energiemeester is een expert op vlak van energie besparen. Tijdens een huisbezoek gaat hij samen met de bewoner op zoek naar manieren om energie te besparen.

Met de energiemeesters willen we energiebesparing op een informele en laagdrempelige manier mogelijk maken voor iedereen. Ook in het gemeentehuis van Kontich kunnen inwoners terecht voor een advies van het Energiek Loket of het duurzaam bouwadvies van Kamp C.

Energiek loket

Het EnergieK loket is een centraal contact- en informatiepunt waar alle inwoners uit de IGEAN-regio terecht kunnen voor advies en informatie over premies, renoveren en energie besparen. Het EnergieK loket ondersteunt inwoners in hun (ver-)bouwproces ook met praktische acties. Zo organiseert het EnergieK huis regelmatig groepsaankopen en infosessies over renoveren, isoleren, zonnepanelen en nog veel meer. Bovendien kun je bij het EnergieK huis terecht voor een renteloze energie lening.

Openingsuren van het loket vind je op www.igean.be/energiekloket - je kunt het EnergieK loket ook bereiken via energie@igean.be of 03 350 08 08 (elke weekdag tussen 9u en 16u).

De laatste woensdag van de maand is er een fysiek EnergieK loket in Mortsel. Dit is op afspraak vanwege corona. Meer info vind je op de website van IGEAN: milieuenveiligheid.igean.be of via energie@igean.be of 03 350 08 08.

Scan de QR-code en vul de online renovatie-audit in:

QR-code_Renovatie-audit van jouw woning of appartement

Meer info over het Interreg Vlaanderen-Nederland-project RHEDCOOP: RHEDCOOP: Renovatie en Hernieuwbare Energie Diensten via COÖPeraties - Grensregio

Foto: Inhuldiging “aha!”-Mobiel. Met Nezha Attaf en Kathleen Helsen van Kamp C, schepen Steve D’Hulster (Mortsel), schepen Karel Van Elshocht (Kontich) en energiemeester Bruno © Kamp C

projectlogo's Rhedcoop aangepast Mortsel

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
Sluiten