De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

18 augustus 2021 door Diana Grasso

schelpenisolatie 1 met logo.png

Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

Wat is schelpenisolatie?

Teun: “Schelpenisolatie is isolatie door gewassen en gezeefde schelpen uit de zee. Ze kunnen eindeloos hergebruikt worden door de vastheid en het is een niet-bewerkt materiaal. Wat circulariteit eenvoudig maakt.”

Voor welke toepassingen kun je schelpen gebruiken?

Teun: “Schelpenisolatie is geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen. Van voedingssupplementen voor dierenvoeding tot bouwmateriaal.

Concreet zetten we schelpen in voor het isoleren met biobased materialen. Ze zijn circulair en multi-inzetbaar als na-isolatie, als bodembedekker, constructietoepassing of stabiliteit en als toevoeging.

Schelpenisolatie is onder andere geschikt voor deze toepassingen:

 1. isolatie van kruipkelders: als bodemafsluiter in bestaande gebouwen, in een kruipkelder
 2. bouwen op schelpen: als funderingsmateriaal voor lichte constructies zoals houtskeletbouw (warmte isolatie, drukvast)
 3. infiltratievoorzieningen: drainage, wadi, tuinpaden
 4. vloerisolatie en constructie op volle grond zoals in ’t Centrum op Kamp C”

Wat maakt schelpenisolatie circulair?

Teun: “Schelpen is het enige isolatiemateriaal dat tegen water kan zonder aangetast te worden. Ze zijn bio-ecologisch, hebben geen toevoegingen, worden niet verankerd in de constructie (losliggend) en zijn daarom ook gemakkelijk te recupereren zijn en opnieuw in dezelfde toepassing te hergebruiken; daarom zijn ze circulair. Bij duurzaam bouwen gebruik je milieuvriendelijke producten met een goede isolatiewaarde. Dit zijn twee voorwaarden waar schelpen ruimschoots aan voldoen.

Dat ze natuurlijk en duurzaam zijn, spreekt uiteraard voor zich. Bovendien zijn ze multifunctioneel. Schelpen komen namelijk voor in verschillende maten en vormen. De kleine exemplaren zijn ideaal voor drainage van (tuin)paden, de grote versies werken bijzonder warmte-isolerend.

Zij zuiveren zelfs het klimaat in je woning door een natuurlijke barrière tussen het grondwater en de begane grondvloer te vormen. Mensen die gevoelig zijn voor vochtverschillen (reuma- en astmapatiënten) kunnen met een gerust hart ademen in elke ruimte."

Welke isolatiewaarde geven de schelpen?

Teun: “De isolatie Lambda-waarde is volgens het WTCB 0.155 W/m²K en volgens de TU Delft 0.106 W/m²K.”

Hoe en waarom worden ze gebruikt in ’t Centrum?

Teun: “De schelpenisolatie wordt gebruikt als vloerisolatie in ’t Centrum. Het is een constructie op volle grond met een dikte van 60 cm, in totaal een 440 m3, in ’t Centrum liggen gewassen en gezeefde schelpen van 15-35mm.

De schelpenisolatie is circulair en zorgt voor een ideale luchtvochtigheid in het gebouw. Stank, schimmels, ongedierte of betonrot krijgen geen kans. Dat komt doordat een laag schelpen, in tegenstelling tot zand, niet capillair is: ze zuigen geen water omhoog. De schelpen vormen een natuurlijke barrière tussen het grondwater en de begane grondvloer. De bovenste laag schelpen is helemaal droog en de verdamping van grondwater vermindert aanzienlijk."

Van waar komen de schelpen?

Teun: “Er is een eindeloze aanvoer van schelpen uit de Noordzee en de Oosterschelde. Schelpen zijn nagroeibaar: jaarlijks maken weekdieren volop nieuwe schelpen. De voorraad is dus quasi onbeperkt.

De schelpen komen via een gecontroleerde baggering van schelpen en schelpenzand uit Nederland. Daar gebeurt de winning per schip door de schelpen op te zuigen uit de Noordzee, de Waddenzee en de Zeeuwse wateren.

Aan boord gaan ze door een zeef en krijgen ze tot twee keer toe een flinke wasbeurt. Aan wal zeeft men de schelpen opnieuw en worden ze gewassen met zoet water. Zo blijven er geen zoutresten meer achter en verstoort het schelpenwinnen de fauna en flora niet.”

schelpenisolatie 2 met logo

Meer info: www.ecoschelp.be

Foto: vloerisolatie van Ecoschelp in 't Centrum 

Labels:

 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • ’t Centrum kiest voor CLT

  Het circulair kantoorgebouw ’t Centrum is in volle opbouw op Kamp C. De draagconstructie bestaat uit CLT. Maar waarom kiest men juist voor CLT? Aannemer Joeri Beneens legt uit.

  Lees meer
 • ’t Centrum: gebouwd met cementloze funderingen dankzij het Interreg NWE URBCON-project

  Recent zette Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw in Westerlo, de eerste stappen in de opbouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Dit innovatief gebouw combineert verschillende pijlers van duurzaam bouwen tot het eerste circulaire kantoorgebouw van België. Een innovatief leerproces, waaruit heel de bouwsector inspiratie kan putten.

  Lees meer
 • BEO-veld zorgt voor verwarming en koeling in ‘t Centrum

  ’t Centrum, het circulair kantoorgebouw op Kamp C, maakt gebruik van een BEO-veld. Tenerga, gespecialiseerd in toepassingen van hernieuwbare thermische energie, legde het BEO-veld aan. Jan Laga, CEO van Tenerga, legt uit waarom dit thermisch energiesysteem uiterst geschikt is in een circulair gebouw en licht de voordelen van ondiepe geothermie toe.

  Lees meer
Sluiten