Alle bouwadviezen gaan digitaal door. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten.

Energiezuinig ingesteld, op het werk én thuis

3 november 2021 door Diana Grasso

vaatwasser pixabay.jpg

Energiezuinigheid is een ingesteldheid. Waar dat in het begin nog een constante aandacht vraagt, wordt dat uiteindelijk een automatisme. Het consequent doven van onnodig brandende lampen is zo’n typisch voorbeeld. En hoewel ledlampen uiterst zuinig zijn en al bij al niet zoveel verbruiken, blijft het een goede ingesteldheid. Het hele idee achter de Stroomomslag is om op alle provinciale domeinen naar een verminderd energieverbruik te gaan. Maar als je daar ook in je dagelijkse thuissituatie op gaat letten, zal je dat ook op je werkplek in de praktijk brengen.

Energieverslinders: gebruik ze efficiënt

Het is intussen wel bekend wat de energie-intensieve toestellen zijn die we dagelijks gebruiken. Simpel gesteld: als het warmte of koude produceert, dan kost dat energie. Klassiekers zijn waterkokers, koffiezettoestellen, was-en vaatwasmachines, koelkasten, diepvriezers en sanitair warm water. Dat laatste is zelfs dubbel, sanitair warm water is drinkwater waar we extra energie in gestoken hebben. Twee redenen om daar spaarzaam mee om te springen. Maar gebruik waterkokers en consoorten dus op een efficiënte manier: warm niet meer water op dan je nodig hebt. Zet ook geen literpot koffie als je daar de dag erna de helft van in de gootsteen giet. Ben je voor een all electric oplossing gegaan (CO2-neutraal als je groene stroom afneemt) dan verbruiken elektrische kookplaten en ovens nog wel een flinke hoeveelheid. Dat kan je ook aflezen van het energielabel. Maar één enkele elektrische kookplaat verbruikt ongeveer 2000 Watt. De warmhoudplaat van een koffiezet gebruiken is ook al geen goed idee. Je koffie wordt er ook niet lekkerder door.

Vermijd piekverbruik

Kijken we naar elektriciteitsverbruik op een grotere schaal, dan komen we uit bij het distributienet. De netbeheerders moeten zorgen voor een evenwicht op het net. De gevraagde stroom moet geleverd kunnen worden, maar teveel energie op het net zetten is dan weer niet efficiënt. Om die reden willen ze piekbelastingen op het net zoveel mogelijk voorkomen. Daarom wordt er vanaf 2022 een capaciteitstarief ingevoerd. Dat houdt rekening met je piekverbruik. Digitale meters kunnen per kwartier registreren wat je verbruik is. Het hoogste kwartierverbruik van elke maand wordt meegenomen voor een berekening van het gemiddelde over de laatste 12 maanden. Dus tegelijk aan de kook gaan, ondertussen de vaatwasser en de wasmachine aanzetten en alvast een kopje koffie zetten gaat je piekverbruik flink de hoogte in werken. Alvast beginnen oefenen om je verbruik te spreiden kan wellicht helpen ... en voor je het weet is het een ingesteldheid.

Wil je meer weten over je apparaten en hoe je je gedrag kunt aanpassen om energie te besparen? Lees de infofoche.

Foto: vaatwasser - © Pixabay 

Labels:

 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo vermijd je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • EnergieID: Dat scheelt ook in je portemonnee

  EnergieID helpt je bij het meten en opvolgen van het verbruik van energie, water, afval en transport. Individueel én collectief.

  Lees meer
 • 13 tips om te besparen op strijken

  Wist je dat je energiezuinig kunt strijken? De experten van Kamp C geven enkele creatieve tips waar je jaarlijks tientallen euro’s mee kunt besparen.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Een karrenspoor als oplossing voor infiltratie van regenwater

  Een leuke staycation en een hittegolf. Het doet ons denken aan een exotische vakantie in eigen land. Ons klimaat is aan het veranderen, zelfs de tuinarchitect voelt het. Sammy Deburggraeve licht de klimaatverandering toe en vertelt hoe je je oprit kunt veranderen in een karrespoor zodat het hemelwater vrij infiltreert in de bodem.

  Lees meer
Sluiten