Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

17 februari 2022 door Diana Grasso

gevel web.jpg

Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

Aannemer Joeri Beneens Bouw en Interieur uit Olen ging op zoek naar gerecupereerd hout voor de gevelbekleding van ’t Centrum op het terrein van Kamp C in Westerlo. Maatwerkbedrijf Kunnig uit Antwerpen kwam zo op het pad van Joeri Beneens. “We hebben heel wat alternatieven voor de gevel vergeleken maar onbehandeld duurzaam hout kwam er het beste uit. Als dit hout dan al een vorig leven gehad heeft aan een ander gebouw is dat niet alleen een bewijs maar versterkt dit het duurzame karakter er van. Toevallig ging de gevelbekleding van Hangar 26 gesloopt worden. Wij hebben de prijs gegeven voor de volledige verbouwingen. Toen het project aan een andere partij werd gegund zijn we met hen aan tafel gegaan. Een bod is er niet gedaan, wel hebben we naar een win-win oplossing gezocht waarin zij minder stortkosten hadden. We hebben al eerder gewerkt met gerecupereerd hout. ”

Voor de werking van de panelen wilde Beneens graag samenwerken met een maatwerkbedrijf. Ze hebben in het verleden al positieve ervaringen gehad met bedrijven die mensen tewerkstellen die niet in het reguliere arbeidscircuit terecht kunnen. Dit was de eerste keer dat ze samenwerkten met Kunnig. “Qua locatie waren ze het meest geschikt. Ze zijn ook gevestigd in Antwerpen, dus ze zaten dicht bij de bron,” stelt Joeri.

Hangar 26 Kunnig
montage 2 montage 3

Sociale economie

Kunnig, een maatwerkbedrijf in Antwerpen, heeft een atelier waar voornamelijk hout bewerkt wordt voor kantoorinrichting. “Recuperatie van hout is niet onze core business,” vertelt Frank Vandenbussche, werkleider bij Kunnig. “In ons atelier maken wij voornamelijk volledige kantoorinrichtingen. We maken bijvoorbeeld grote kasten voor de muziekschool. Het voordeel van ons atelier is dat we verschillende soorten opdrachten aannemen. Zo beginnen we binnenkort strandstoelen te maken. We verzagen houten platen voor houthandelaars of schijven voor keramiek. We zijn nu voor Buurman planken aan het opschuren en aan het klaarmaken. Wij werken voornamelijk met nieuw materiaal dus de opdracht voor ’t Centrum is een unicum.” In het atelier werken maatwerkers en schrijnwerkers. De gevelbekleding van Hangar 26 werd gedemonteerd en getransporteerd naar Kunnig.

“Langs de ene zijde van het gebouw hebben onze medewerkers de planken er gewoon afgehaald, alles nagekeken, de nagels eruit gehaald en de verschillende lengtes gesorteerd. Aan de andere zijde van het gebouw zijn er volledige panelen afgehaald. We hebben de Rockwool-isolatie eraf gehaald, vervolgens de isolatie gesorteerd waarbij de folie apart gehouden werd, nagels uit de planken gehaald, nagekeken en in aparte bakken gesorteerd,” verduidelijkt Frank.

De arbeidskrachten zijn tewerkgesteld via sociale tewerkstelling. “De opdracht was voor ons een opportuniteit omdat het een wat kalmere periode was door de coronacrisis. De ene werkkracht zal het recupereren van hout al wat liever doen dan de andere. De job is bij ons terecht gekomen via Buurman Antwerpen, een organisatie die afvalstromen van bedrijven hergebruikt. De recuperatie van de gevelbekleding was voor ons dus zeker geen standaard opdracht,“ vertelt Frank.

Beelden: hout van Hangar 26 bewerkt door Kunnig wordt nieuwe gevelbekleding 't Centrum - © Beneens

Labels:

  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
  • Cellulose houdt ’t Centrum warm

    Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

    Lees meer
  • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

    Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

    Lees meer
  • ’t Centrum kiest voor CLT

    Het circulair kantoorgebouw ’t Centrum is in volle opbouw op Kamp C. De draagconstructie bestaat uit CLT. Maar waarom kiest men juist voor CLT? Aannemer Joeri Beneens legt uit.

    Lees meer
  • ’t Centrum: gebouwd met cementloze funderingen dankzij het Interreg NWE URBCON-project

    Recent zette Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw in Westerlo, de eerste stappen in de opbouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Dit innovatief gebouw combineert verschillende pijlers van duurzaam bouwen tot het eerste circulaire kantoorgebouw van België. Een innovatief leerproces, waaruit heel de bouwsector inspiratie kan putten.

    Lees meer
  • BEO-veld zorgt voor verwarming en koeling in ‘t Centrum

    ’t Centrum, het circulair kantoorgebouw op Kamp C, maakt gebruik van een BEO-veld. Tenerga, gespecialiseerd in toepassingen van hernieuwbare thermische energie, legde het BEO-veld aan. Jan Laga, CEO van Tenerga, legt uit waarom dit thermisch energiesysteem uiterst geschikt is in een circulair gebouw en licht de voordelen van ondiepe geothermie toe.

    Lees meer
  • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

    Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

    Lees meer
  • Consortiumleden van ’t Centrum aan het woord

    Het zijn bijzondere tijden op Kamp C. De bouw van ’t Centrum, het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen is van start gegaan. De werken zijn volop aan de gang. De CLT-structuur staat er al en er wordt volop gewerkt aan het buitenschrijnwerk en het dak.

    ‘t Centrum is een realisatie van het bouwconsortium Kamp Circulair, bestaande uit zeven bedrijven en organisaties: aannemersbedrijf Beneens, engineeringbedrijf TEN, studiebureau Streng-th, fabrikant Muurtuin, architectenbureau West Architectuur, geothermisch adviesbureau Tenerga en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

    We hadden een gesprek met de leden van het consortium over hun ervaringen in deze nieuwe samenwerkingsvorm.

    Lees meer
Sluiten