Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

26 april 2022 door Diana Grasso

bezoek Duitse ambassade 3D-printen

Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

Aanleiding voor het bezoek zijn de “Sustainability Talks” evenementen die de Duitse ambassade organiseert. Ambassadeur Martin Kotthaus laat zich daarbij informeren door duurzaamheidsexperten uit diverse sectoren. Een bezoek aan Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw van de Provincie Antwerpen, mocht daarbij niet ontbreken.

bezoek Duitse ambassade 3D-woning Kamp C

"Inmiddels zijn we allemaal vertrouwd met 3D-printers in het dagelijks leven. Maar een huis dat met een 3D-printer is gebouwd zien en betreden, is bijzonder indrukwekkend. 3D-printen in de bouwsector bespaart grondstoffen, is klimaatvriendelijker en sneller. Tijdens mijn bezoek aan Kamp C heb ik kunnen ervaren hoe de bouwsector zich op een innovatieve manier ontwikkelt. Duurzaamheid vormt daarbij een centraal thema. Bij het 3D-printen van het huis met twee verdiepingen in Westerlo was er ook een Duits bedrijf betrokken. Opnieuw een goed voorbeeld van de vruchtbare samenwerking tussen onze beide landen en tussen wetenschap enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds om innovatie te stimuleren - zoals met het COVID-19-vaccin van BioNTtech/Pfizer,” stelt ambassadeur Kotthaus.

bezoek Duitse ambassadeur Kotthaus

Ambassadeur Kotthaus bezocht de 3D-betonprinter en de Europese primeur die Kamp C daarmee realiseerde in 2020: het eerste huis van 2 verdiepingen dat in één stuk werd geprint.

Het huis en de printerinstallatie zijn ondertussen uitgegroeid tot een levendige demonstratiesite waar de brede bouwsector kan kennismaken met de mogelijkheden van deze innovatieve techniek. Niet alleen architecten en aannemers laten zich er inspireren, ook kennis- en onderwijsinstellingen hebben de weg naar de 3D-printer gevonden. In dit aspect was de ambassadeur bijzonder geïnteresseerd.

Onder meer de studenten aan de bouwopleidingen van de Thomas More-hogeschool doen op Kamp C unieke praktijkervaring op, die ze nergens anders kunnen krijgen. De volgende jaren willen we met onze printinfrastructuur nog meer inzetten op de samenwerking van onderwijs- en kennisinstellingen met het bedrijfsleven en hoe we deze techniek kunnen inzetten voor het verduurzamen van de waardeketen in de bouw," verduidelijkt Chris Baert, directeur ad interim van Kamp C.

bezoek 3D-woning Duitse ambassadeur

Een van de hefbomen daarvoor is project KIEM, dat moet bijdragen aan een versnelde marktintroductie van het 3D-betonprinten in de bouwsector. Dit project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling EFRO, net als de installatie van de 3D-printer en het printen van de demonstratiewoning eerder.

Foto's: bezoek van Duitse ambassade aan Kamp C in kader van 3D-betonprinten

KIEM logo EU Vlaio Efro

Logo_Botschaft_NL (002)

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
Sluiten