Win jij de WOAW 2022?

22 september 2022 door Diana Grasso

woning pixabay.jpg

De WOAW? Jawel, een gloednieuw initiatief van de provincie Antwerpen: de Woonidee-award. Goed voor een budget van 5.000 euro. Daar maak jij kans op. Als je tenminste een vernieuwend idee hebt dat een oplossing kan bieden voor een actuele woonuitdaging.

Zit je op zo’n idee te broeden? Kriebelt het bij jou om dat idee om te zetten in een concreet project en zoek je nog naar dat financieel duwtje in de rug?

Stel je dan tegen 28 oktober 2022 kandidaat voor onze allereerste WOAW en misschien val jij wel in de prijzen.

Een jury van de provincie Antwerpen kiest de drie meest veelbelovende ideeën uit die ons een echt WOAW-gevoel geven. De winnaars krijgen elk een startbudget van 5000 euro. Daarmee kan je meteen aan de slag om bijvoorbeeld advies in te winnen, een projectbezoek te bekostigen, promomateriaal te ontwikkelen...

Wie kan een project indienen?

  • Laatstejaarsstudenten hoger onderwijs;
  • Afgestudeerde ontwerpers, onderzoekers, ondernemers jonger dan de 30 jaar.

Pitch jouw idee!

Vertel ons op maximaal 2 A4’s waarom jouw idee zo innovatief is en waarom het onmisbaar is om de hedendaagse woonuitdagingen aan te pakken.

Kortom: hoe maakt jouw innovatie het verschil?

Vermeld zeker:

  • de omschrijving van het probleem
  • de beschrijving van het idee/project
  • een beknopt stappenplan
  • mogelijke partners die bij de uitwerking worden betrokken
  • het eindproduct

Betrek minstens twee van de vier principes van het provinciaal woonbeleid in je idee: 

  • duurzaamheid en circulariteit
  • veerkracht en gezondheid
  • mobiliteit en diversiteit
  • beschikbaarheid en betaalbaarheid

Graag meer info over het provinciaal woonbeleid en over de principes? Kijk op deze pagina.

Beoordelingscriteria

De beoordelingscommissie houdt rekening met drie criteria:

  • de relevantie van het onderwerp
  • de meerwaarde van het idee
  • de kwaliteit van de pitch

Beoordelingscommissie

De beoordelingscommissie die de laurea(a)t(en) aanduidt, komt samen op woensdag 9 november. Deze commissie bestaat uit:

  • Tim Vekemans, RE-ST Architecten, externe expert
  • Alexander Van Haesbroeck, directeur Kamp C, Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw
  • Tine Van Hoof, expert Ruimtelijke Planning Provincie Antwerpen
  • Filip Lagiewka, diensthoofd Wonen Provincie Antwerpen
  • Joris Bossaerts, adviseur dienst Wonen Provincie Antwerpen

De commissie bezorgt een gemotiveerd voorstel aan de deputatie die de prijs zal toekennen.

Vervolgtraject

Gedurende je onderzoek kun je terecht bij de commissie voor advies en begeleiding op maat. Je rapporteert op regelmatige tijdstippen over de vooruitgang van je onderzoek. Na een jaar stel je de resultaten van je onderzoek voor aan een jury van de provincie Antwerpen. Later zal je je eindproduct ook voorstellen aan een breed publiek. De bedoeling is om woonactoren en beleidsmakers te inspireren om hun woonbeleid verder vorm te geven.
Jouw eindproduct blijft altijd beschikbaar.

Wacht niet te lang!

Dien je idee ten laatste 28.10.22 om 17 uur in.

Nog een vraag?

Joris Bossaerts

beleidsmedewerker Woonbeleid
T 03 240 56 58

Labels:

  • VACATURE: Administratief medewerker Kamp C

    Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

    Lees meer
  • VACATURE: Horeca-assistent (halftijds)

    We zijn op zoek naar een energieke en gemotiveerde horeca-assistent om mee met ons team de werking van het congrescentrum draaiende te houden en een warme en gastvrije sfeer te creëren voor al onze bezoekers. 

    Je zal werken in avonduren. Dit is voornamelijk van 16 tot 20 uur, maar kan ook wisselen in functie van de werking van Kamp C

    Lees meer
  • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

    Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

    Lees meer
  • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

    In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

    Lees meer
  • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

    Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

    Lees meer
  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Sidati

    Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Circular Matters

    Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Eurabo

    In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

    “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: RURANT

    RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

    “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

    Lees meer
Sluiten